přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Point of View 10’’ Tablet s Androidem

Point of View 10’’ Tablet s Androidem

pov10tablet.jpg

Když přítelkyně poprvé spatřila můj nový tablet, v očích jsem četl nedůvěru. Další krám do baráku. Místo standardní obhajoby jsem jí ho ukázal. Můžeš s tím na net, ideální do postele. A jsou tam další aplikace a hry. Otevřel jsem Angry Birds. Už jsem ten večer přístroj nedostal do ruky. Anger? Ani trochu.


Point of View 10’’ Tablet je tablet. O tom není sporu. Byl evidentně inspirován světovou jedničkou - iPadem. To bychom se také shodli. Napovídá tomu jak jeho vzhled, tak i hardwarová konfigurace. Podobnost s iPadem se zvenčí nezapře už vůbec. Stříbrný rámeček sice není z kovu, lesklý displej je o něco širší a je obehnán černým okrajem. Na přední straně „vpravo“ od displeje nenajdete žádné tlačítko, ale „nad“ ním jsem našel 1,3 MP kameru s autofokusem.

Point of View 10’’ Tablet Point of View 10’’ Tablet

Konektory

Sada konektorů je v porovnání s konkurentem o dost bohatší. Oproti iPadovskému dock konektoru, který se na tabletu nachází „vespod“ a konektoru pro napájení, je to standardní USB konektor, HDMI konektor a mini SD slot. Vše je pěkně schováno pod krytem, který se díky magnetku dobře zavírá. O to hůře se otevírá jednou rukou. Chce to cvik. Navíc, jak asi často bude uživatel do tabletu připojovat USB flasku, klávesnici (můžete dokonce i myš) nebo HDMI kabel? Moc často ne.

Sadu uzavírá výstup na sluchátka, který je podobně jako konektor napájení dostupný přímo. Na „pravé“ straně jsem nahmatal ovládání hlasitosti, „nahoře“ pak tlačítka pro návrat, zapnutí a zámek polohového senzoru. No a „vlevo“ nic. Počkat? Ještě jednou přejedu prstem. Nic.

Jak je vidět, možnosti spojení s okolním světem jsou široké. Podstatně bohatší než u iPadu. Na druhou stranu sada příslušenství, které lze k přístroji dokoupit, je právě pro iPad širší. Žádný dock ani jiné periferie se, v kontrastu s iPadem, zatím neprodávají.

A ve srovnávacím tónu budu pokračovat. Ačkoli má Point of View o chloupek delší úhlopříčku, váží téměř stejně, je „širší“ a o něco tenčí. Mimochodem ty uvozovky dávám schválně. Záleží totiž na tom, jak tablet natočíte. Celkový dojem z provedení je těžké hodnotit. Vždyť je to tablet s dotykovou obrazovkou jako každý jiný. Zas tolik prvků, které se dají hodnotit, na sobě nemá. Je to víc o softwaru. Ale k němu se dostanu až za chvíli.

Displej

Displej je nejdůležitější prvek tabletu. Bez diskuze. Povrch je ze skla a je vybaven technologií multi-touch, který funguje dobře. Když jsem tablet zkoušel s aplikací typu klavír, aplikace reagovala na dva prsty. Více jich však ignorovala. Z toho lze usuzovat, že software, nebo hardware je limitován číslem dvě. Tipoval bych to na nějaké softwarové omezení. Otisky prstů a nečistoty jdou dobře dolů.

O světlo na displeji se podobně jako u iPadu starají LED diody, ale to je tak poslední parametr, který mohu srovnávat. Displej má velmi špatné pozorovací úhly, a to jak vertikálně, tak horizontálně (kde je to ještě o chloupek horší). Pokud tedy tablet otočíte na výšku, musíte si dávat dobrý pozor na správné natočení. Vychýlení třeba už o dvacet stupňů je docela vidět a barvy blednou. Na druhou stranu je podsvícení vynikající, dalo by se říct, že maximální možnou míru snad ani nikdy nevyužijete. Pokud je displej správně natočen, není mu co vytknout.

Rozlišení je dostačujících 1024×600. Pro mě je naprosto důležité, aby internetový tablet měl šířku 1024. Méně pixelů je nepoužitelných pro pohodlné brouzdání a ačkoliv se zatím tablety s vyšším rozlišením masově neprodávají, více pixelů na šířku je podle mého názoru zase kontraproduktivních. Na přední straně je umístěna kamera, která je svými parametry i výsledky předurčena jako „web kamera“ pro Skype a podobné programy. Na focení určitě není. Není vybavena provozní indikační ikonou.

Vnitřnosti

Srovnáme-li vnitřek tabletu s iPadem, tak zde má Point of View navrch. Obsahuje o generaci novější procesor instrukční sady ARMv7 (konkrétně Cortex A9) taktovaný na 1 GHz se dvěma jádry. Paměť je oproti iPadu dvojnásobná (512 MB) a o grafiku se stará platforma NVidia Tegra 2, která je zhruba o dvacet procent výkonnější než čipset PoverVR použitý v iPadu.

Velikost flash úložiště je 512 MB. Je pravda, že oproti „nejmenšímu“ 16 GB iPadu je nějakých 512 MB skoro nic, ale tablet si přímo říká o rozšíření microSD kartou. Operační systém Android a spousta aplikací využívá možnost instalace na kartu, k zařízení se však žádná nedodává. Ceny karet jsou však již dostatečně nízko, a je tak pouze na uživateli, jakou zvolí velikost.

Konektor na Ethernet byste hledali marně. Tablet má podobně jako iPad 802.11b/g wifi a Bluetooth 2.1 s EDR. To je velmi dobrá výbava, můžete připojit například speciální bluetooth klávesnice a jiné ovladače. Kromě USB konektoru standardní velikosti fungujícím v režimech host i hostitel, lze přístroj napojit i na HDMI. Obraz se „zdvojí“. Není to zas tak nepotřebná záležitost. Kromě prezentace fotek kamarádům a třeba pohotovému přístupu na Internet musím uznat, že Angry Birds v téměř životní velikosti jsou boží.

A nyní software

Android 2.2 „Froyo“ nebyl určen pro tablety, ale pro telefony. Je to trošku vidět (například hláška: „Váš telefon bude vypnut.“). Jsou to však kosmetické věci. Podobně jako u telefonů a jiných zařízení připravil výrobce speciální verzi, na které zřejmě spolupracuje společně s Googlem a také s firmou NVidia. Na horní liště jsou navíc tři tlačítka – domů, menu a zpět. Tyto jsou totiž na telefonech podstatně dostupnější než na tabletu, kde jsou umístěna na boku.

Ačkoli se Android ve verzi 2.2 dá bezproblémově používat nejen na tomto zařízení, na hardwaru bude jistojistě fungovat jak Android 2.3 (kosmetické změny), tak i Android 3.0 (verze od začátku určená pro tablety). Někteří výrobci prodávající stejný hardware pod jiným názvem již oficiálně oznámili práce na 2.3 a 3.0 firmwarech.

Místo fotek raději video

Rychlost

To je důležité hledisko. Když jsem viděl první videa tabletů postavených na Tegře, nechtělo se mi tomu ani věřit. Point of View je totiž stejně hbitý a pohotový jako iPad. Možná je i rychlejší. Je to fantazie. Na nic nečekáte, aplikacemi se pohybujete bleskově. Vše se otevírá okamžitě. Internet doslova ovládáte prsty – bez jakýchkoliv záseků.

Skvělé jsou také některé hry, které fungují bezvadně. Angry Birds už jsem zmínil, ještě ten samý den, co jsem si tablet donesl domů, jsem zakoupil hru X-Plane. Výborný letecký simulátor ovládaný náklonem zařízení. Hardware má opravdu navrch a snesl by i detailnější grafiku. Doufám, že Laminar Research vydají také detailnější „tablet“ verzi podobně jako pro iPad. Pravda je, že čas od času narazíte na aplikaci či hru, která ještě na tabletu buď nefunguje, nebo padá. Programátoři je prostě neotestovali na tak velkých obrazovkách.

Samozřejmě svět není černobílý. Zařízení startuje asi stejně rychle jako jiný telefon s Androidem (zhruba třicet sekund) a prvních asi deset sekund je trošku pomalý. Jakmile však přístroj nastartuje, vše je bleskurychlé. Také se může stát, že nainstalujete „nezbednou“ nebo vadnou aplikaci, která bude přístroj zpomalovat. Odhalit ji a ukončit je však díky různým aplikacím typu „app killer“ snadné.

Aplikace

Vybavení aplikacemi je zpočátku chudé. Standardní prohlížeč webu, fotek a hudby od Googlu. Aplikace na elektronickou poštu s podporou POP3/IMAP už od Googlu není, stejně jako App Marketu. Jelikož je přístup na některé služby Googlu podmíněn určitými podmínkami (o nich dále), musejí výrobci nabídnout náhradní řešení. V tomto případě je to AndroidPit – market třetí strany. Ten ovšem nenabízí zdaleka tolik aplikací. Uživatel si může nainstalovat jiný, například AppsLib, nebo dokonce originální Android Market. Aplikace lze pochopitelně instalovat také pouhým stažením souborů .apk.

Software trpí jedním vážnějším nedostatkem, který se ovšem týká naprosto všech zařízení s Androidem, které disponují pouze wifi připojením. Společnost Google blokuje užívání Google Services (Mail, Calendar, Talk, Android Market), dokud se alespoň jednou nepřipojíte přes nasmlouvaný datový balíček telefonního operátora. Zjednodušeně přes GPRS/EDGE/2G/3G, a to pouze s aktivním internetovým balíčkem (nikoli jen s pomocí normálního tarifu). Poté již všechny služby fungují normálně i přes wifi.

U zařízení s 3G to lze obejít prvotní synchronizací s vypůjčenou SIM kartou, ale Point of View tuto možnost nemá. Jestli je to z bezpečnostních důvodů, zda operátoři na Google tlačili, nebo se jen Google snaží zvýšit penetraci mobilního Internetu, nevím. Pokud můžete bez synchronizace žít, tak to nevadí. V podstatě jen nebude fungovat aplikace Google Mail, Calendar a podobně. Na služby se pochopitelně dostanete normálně prohlížečem, pokud je tedy používáte.

Jedna cesta však existuje. Stačí vymazat cache (pomocí nabídky Nastavení | Aplikace) u aplikace Google Services telefon restartovat a poté dvakrát za sebou spustit Android Market. Najednou vše jako zázrakem začne fungovat. Blíže je to popsáno v diskuzních fórech. Jeden nedostatek však obejít nelze.

Ačkoli lze výše uvedenou fintou spustit a používat Android Market, nelze jej spárovat s Google účtem pro nákupy. Aplikace lze nakupovat, ale nezobrazí se vám v historii nákupů v Android Web Marketu (My Account). Nenajdete tam pochopitelně ani žádná aktivní zařízení. Bohužel jsem si ještě nedokázal informaci ověřit, ale podle mého názoru nebude možné aplikace po přeinstalování zařízení znovu nahrát přímo z Marketu. Mělo by ovšem pomoct zálohování speciálních aplikací. Trošku nepohodlné, ale třeba se to do budoucna změní.

Možná jsem vás trošku polekal. Ale nebojte se. Po prvním spuštění najdete přímo na ploše odkaz do diskuzního fóra, kde je návod na to, jak do tabletu nahrát Android Market. Z něj si můžete stáhnout chybějící aplikace. Mimochodem zajímavá klička od výrobce tabletu na omezení od Googlu.

Tegra

A teď to nejlepší. Společnost NVidia v tomto zařízení v podstatě komerčně představuje technologii Tegra 2 (T20). Na trhu je již dnes několik jiných tabletů, které mají doslova „stejné vnitřnosti“. Zde se otevírá šance. Pokud nebudete spokojeni s firmwarem, který je s Point of View dodáván a nepomůže ani update od výrobce, můžete zkusit úplně jiný. Dokonce jsou k dispozici různé upravené varianty. Obsahují různé optimalizace, ať už designové, nebo rychlostní. Velmi nadějně vypadá například zařízení Advent Vega, které má doslova pouze jiné logo. Vývojáři Adventu jsou velmi aktivní a slibují podporu Honeycombu.

Takže koupit či nekoupit? To je oč tu běží

Pokud chcete svým tabletem kolegům v práci nebo ve škole vyrážet dech, kupte si iPad. Pokud na něm budete přátelům prezentovat hry, videa a fotky z dovolené, kupte iPad. Pokud prostě chcete jen na Internet, posílat e-maily, zahrát si pár her a o nic se nestarat, kupte iPad. I přes to, jak uzavřená platforma to je. Je to jeho výhoda.

Chcete-li maximální výkon na hry, Point of View s Tegrou je ideální. Pakliže rádi experimentujete, zkoušíte hromady her, aplikací, a flashování operačního systému vám není cizí, je pro vás Point of View jako stvořený. Jestli vám nevadí jen průměrný displej, preferujete otevřenou platformu s možností kopírování a instalace čehokoli, jakkoli a odkudkoli (například vlastní Linux), volba je jasná. Android.

Mimochodem, cena zařízení se v současnosti pohybuje kolem deseti tisíc korun s DPH za variantu s 3G a kolem osmi za variantu bez něj.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz