přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze počítače Ubuntu Free Office 01 od firmy VT Servis

Recenze počítače Ubuntu Free Office 01 od firmy VT Servis

ufo01.jpg

V dnešní době, kdy je prodej počítačů s předinstalovaným Linuxem opravdovou vzácností, potěší každý nový přírůstek do této rodiny. Pokud je takový počítač navíc sestavený s rozmyslem, za rozumnou cenu a Linuxem řádně nainstalovaným a nastaveným k okamžitému použití pro každého, je možná vhodné začít troubit fanfáry.


Jeden takový počítač (a nemá zůstat jen u něj) nabízí pražská společnost VT Servis. Je jím Ubuntu Free Office 01 (UFO-01), již podle názvu určený především pro kanceláře (ale kromě hraní hardwarově náročných her použitelný prakticky kdekoli), kterým přináší průměrný, ale dostačující výkon a především příznivou cenu 5.990 Kč včetně DPH.

Hardware

Počítač Ubuntu Free Office, jak již bylo řečeno, je určen především pro použití v kancelářích (ale je vhodný i jako levnější domácí počítač pro nenáročné uživatele) a tomu je také uzpůsoben jeho hardware – levnější (ale kvalitní) a méně výkonné komponenty (ačkoli, jak se přesvědčíme později, výkon je i tak celkem zajímavý).

Počítač Ubuntu Free Office Počítač Ubuntu Free Office

Hardware ve zkratce:

  • Skříň: ML-301, 350 W OEM Fortron

  • Základní deska: GIGABYTE M68M-S2P, AM3

  • Grafická Karta: Integrovaná nVidia GeForce 7025

  • Procesor: AMD Sempron 140 EE 2,7 GHz

  • Operační paměť: 1 GB

  • Pevný disk: 250 GB Seagate Barracuda 7200/8 MB

  • Optická mechanika: SH-S223L SATA, LightScribe

Do úplného výčtu schází ještě integrovaná čtečka mnoha různých druhů paměťových karet. Majitele starších periferních zařízení také potěší obsažený paralelní i sériový port.

Dostupné porty pro připojení externích zařízení Dostupné porty pro připojení externích zařízení

Mezi poněkud diskutabilní součásti počítače můžeme zařadit procesor, který je na dnešní dobu poněkud neobvykle pouze jednojádrový (ani technologie Hyper-threading není podporována). Pro kancelářské nasazení počítače je však zcela dostačující (o tom, že jeho výkon není tak nízký, se můžete přesvědčit dále) a snad kromě instalace aktualizací na pozadí jsme při testování nenarazili na znatelné zpomalení práce způsobené procesorem. Nižší výkon procesoru také hraje svou roli u spotřeby, která je u tohoto počítače celkem příjemná. Stejně jako u operační paměti, která se může někomu zdát také nízká, je možné domluvit se na libovolné změně za výkonnější modely.

Disk je rozdělen standardně na tři oddíly – 50 GB pro systém, 180 GB pro /home a 3 GB pro odkládací oddíl (swap).

Příslušenství

K základní sestavě jsou přibaleny i základní periferie – klasická drátová klávesnice (Genius KB-06XE) a myš (Genius NetScroll), webová kamera s mikrofonem (Microsoft VX-800) a malé reproduktory (Genius SP-S105).

Základní periferie dodávané k UFO-01 Základní periferie dodávané k UFO-01

K méně obvyklému, ale o to vítanějšímu příslušenství, patří kniha Ubuntu 10.04 CZ Praktická příručka uživatele Linuxu. Systém sice není instalován pomocí u ní přiložených DVD s upravenou edicí Ubuntu, ale i tak jistě uživatelé ocení přítomnost kvalitního a srozumitelného manuálu.

K úplnému výčtu příslušenství schází již jen DVD určené pro případnou přeinstalaci systému. Při té je možno volit mezi úplným přechodem do „továrního nastavení“ (včetně formátování celého disku) a pouhým navrácením samotného systému do výchozího stavu (domovský adresář /home, který je umístěn na samostatném oddíle, tak zůstane zachován).

Software

Jak již bylo řečeno, počítač pohání Ubuntu 10.04 Lucid Lynx (ačkoli je na světě již novější verze Ubuntu 10.10, zůstal výrobce raději u prověřené LTS verze). Nejedná se o přesně stejný systém, jaký získáte čistou instalací z oficiálních instalačních médií, ale byl výrobcem počítače mírně upraven. Samozřejmostí je stoprocentní funkčnost veškerého hardwaru a instalace nezbytných ovladačů (včetně nesvobodného ovladače pro integrovanou grafickou kartu NVidia GeForce 7025, podpory popisování médií pomocí LightScribe a další), ale potěší také například kompletní sada kodeků pro přehrávání snad všech druhů audia i videa, rozsáhlý výběr aplikací včetně „klasiky“ jako Skype, VLC nebo Esmska, ale i méně obvyklých kousků, které zastupuje například účetnictví Winstrom Flexibee nebo XMLFiller (datové schránky).

První spuštění

Protože je počítač instalován v tzv. OEM módu, který dává výrobci počítače možnost snadného nastavení všeho potřebného, ale zároveň nechává některá rozhodnutí na uživateli, může být pro někoho první spuštění poněkud neobvyklé.

Tvorba uživatele a výchozích nastavení Tvorba uživatele a výchozích nastavení

Tomu, kdo si počítač přinese domů, se spustí instalátor systému a vyptá se na základní nastavení – jazyk, rozložení klávesnice, datum a čas a také umožní vytvoření prvního uživatele systému.

Výkon

I přesto, že je „UFO“ primárně určeno pro kanceláře, případně jako obyčejný domácí počítač, kde výkon rozhodně nepatří mezi nejsledovanější veličiny, mohlo by mnohé zajímat, jak si testovaný počítač stojí.

K měření výkonu byl použit balík Phoronix Test Suite vytvořený lidmi kolem portálu Phoronix.com, který se již řadu let zabývá recenzemi hardwaru a testováním výkonu především u unixových systémů.

Název testu

UFO (testovaný počítač)

Atom Z530

Core i3

7zip

1962

882

8053

FFMPEG

26.65

92.35

13.13

GnuPG

20.55

75.56

19.89

POV-Ray

1043

5872

829

OpenArena

51.3

-

536.43

Ogg

25.88

101.55

12.04

Krátké vysvětlení k jednotlivým testům:

  • 7zip – komprese souborů pomocí p7zip. Výsledky jsou v MIPS (miliony instrukcí za sekundu) – více je lépe.

  • FFMPEG – převod AVI na NTSC VCD. Výsledky jsou v sekundách – méně je lépe.

  • GnuPG – zašifrování 1 GB velkého souboru pomocí GnuPG. Výsledky jsou v sekundách – méně je lépe.

  • POV-Ray – tvorba 3D grafiky pomocí sledování paprsku (raytracing). Výsledky jsou v sekundách – méně je lépe.

  • OpenArena – 3D střílečka OpenArena při rozlišení 1280x1024. Frames per Second (FPS) – více je lépe.

  • Ogg – převod WAV do Ogg. Výsledky jsou v sekundách – méně je lépe.

Kromě výše uvedených testů byl měřen i výkon při přehrávání HD videa (1080p H.264). Ačkoli grafická karta nepodporuje technologii VDPAU (akcelerace videa grafickou kartou), s HD videem si počítač poradí bez větších problémů jen s mírně zvýšenou zátěží procesoru.

Srovnání zatížení CPU při přehrávání HD videa u testovaného počítače a počítače Core i3 Srovnání zatížení CPU při přehrávání HD videa u testovaného počítače a počítače Core i3

Výše uvedené testy nejsou zrovna relevantní pro kancelářský počítač, slouží spíše pro ukázku toho, že ani levný počítač klasifikovaný jako méně výkonný nemusí být žádný pomalý lenoch – při běžné „kancelářské“ práci (psaní dokumentů, prohlížení Internetu, úprava fotografií) se zátěž procesoru pohybuje v řádu jednotek procent a měřit „výkon“ tak nemá moc smysl.

Pro lepší orientaci jsou výsledky testovaného počítači srovnány se dvěma dalšími stroji (výsledky pro porovnání poskytuje přímo testovací software). Jejich podrobné parametry naleznete níže.

  • Fit-PC2 Atom Z530

    • Procesor: Intel Atom CPU Z530 @ 1.60 GHz (počet jader: 2)

    • Operační paměť: 993 MB

    • Grafická karta: Gallium 0.1 pipe/psb/Poulsbo on IEGD (Intel GMA500)

    • Ovladač GK: iegd 10.2.1450

    • Rozlišení obrazovky: 1920x1080

    • OS: Ubuntu 9.10 (32bit)

  • Core i3 Desktop

    • Procesor: Intel Core i3 CPU 530 @ 3.31 GHz (počet jader: 4)

    • Operační paměť: 1936 MB

    • Grafická karta: nVidia G92 [GeForce 9800 GT] 512 MB (660/950 MHz)

    • Ovladač GK: nVidia 195.30

    • Rozlišení obrazovky: 2560x1600

    • OS: Ubuntu 10.04 (64bit)

Spotřeba

Ačkoli AMD Sempron 140 rozhodně nemůže, co se spotřeby týče, konkurovat úsporným Atomům, chlubí se také jistou mírou úspornosti, která při dnešních cenách elektřiny jistě potěší. Při testování se spotřeba pohybovala mezi 40 a 70 W a byla měřena zásuvkovým Wattmetrem.

Při běžné činnosti (práce v OpenOffice.org, procházení složek...) s procesorem v režimu Ondemand dosáhla spotřeba celého počítače 40 W a v režimu Performance 50 W. Při přehrávání HD videa vyskočila na 60 W a nejvyšší spotřebu jsme zaznamenali při hraní hry OpenArena, kdy spotřeba byla 70 W. V uspaném stavu (do paměti) Wattmetr ukazoval 5 W a po vypnutí 3 W (tyto dvě hodnoty je ale třeba brát s rezervou – jsou na hranici rozlišovacích schopností měřiče).

Kancelářský počítač za rozumnou cenu

Ubuntu Free Office není převratná novinka a nebude se o něm psát po celém Internetu (ačkoli kdo ví). Jedná se ale o dobře sestavený kancelářský počítač s dobrým výkonem i pro mírně náročnější nasazení, rozumnou spotřebou, výborně připraveným operačním systémem a cenou pod šest tisíc, což z něj dělá zajímavou volbu pro mnoho firem, ale třeba i domácností nebo škol.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz