přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze tabletu HP TouchPad

Recenze tabletu HP TouchPad

hp_touchpad.png

Měl být zabijákem iPadu. Místo toho se těšil důvěře managementu HP pouhý měsíc a půl. Poté byl obětován v rámci vyšších strategických změn. Po delším exkurzu do historie WebOS se konečně zaměřím na samotný HP TouchPad.


Po delším exkurzu do historie WebOS se konečně zaměřím na samotný HP TouchPad. Jak už jsem psal, toto zařízení se prodávalo v USA ve velkém výprodeji. Levnější verze s 16GB pamětí stála 99 dolarů, dražší s 32GB potom 149 dolarů. Po mnoha hodinách pokusů se mi podařilo dva kusy levnějšího modelu také ukořistit, nakonec jsem se ale dostal do té várky, která musela být dodatečně vyrobena, a tak jsem na dodání čekal několik týdnů. Další tři týdny zabralo zaslání do ČR a celní řízení. Zařízení se mi tedy do rukou dostalo v době, kdy už má de facto roli pohrobka. V tomto mám obecně „štěstí“, protože před třemi lety jsem si v USA kupoval ThinkPad s Linuxem, a než jsem se dostal k recenzi, Lenovo notebooky s Linuxem stáhlo z prodeje a recenzoval jsem tak něco, co už nebylo běžně k prodeji.

HP TouchPad (© Wikipedia) HP TouchPad (© Wikipedia)

Hardware

TouchPad má osobitý design s výrazně zakulacenými tvary. Jeho kódové označení je Topaz, podle kamenu, který tvarem připomíná. Oproti iPadu je těžší, má 740 g, a také tlustší (13,4 mm). Monitor má velikost 9,7 palce a rozlišení 1024 × 768, je kapacitní s podporou multitouch. Designéři TouchPadu vsadili u krytu na lesklý plast, který působí docela bytelně, ale jsou na něm vidět otisky prstů, takže tablet je ohmataný z obou stran. Zařízení má tři hardwarová tlačítka – power, centrální tlačítko a ovládání hlasitosti. Kromě toho je vybaven na tablet kvalitními repráčky Beats Audio a 3,5mm jackem. Má pouze jednu webkameru o rozlišení 1,3 Mpix, která je určená především pro videohovory. Ve vnitřku tepe dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S3 APQ8060 o výkonu 1,2 GHz. Grafickou kartou je Qualcomm Adreno 220. Operační paměť je 1 GB a disk má 16 nebo 32 GB. Zařízení lze připojit pomocí WiFi nebo Bluetooth. K dispozici bohužel není GPS modul. Zařízení určuje aktuální polohu podle WiFi hotspotů, což dobře funguje ve městě, ale hůře už někde v přírodě. Chybí také 3G modul, který se měl společně s GPS objevit ve verzi TouchPadu, jež se už bohužel na trh nedostala.

Pro napájení je k tabletu dodáván microUSB-USB kabel s redukcí pro klasickou zásuvku. Na nabíjení microUSB nabíječkami pro mobilní telefony však zapomeňte. Tablet vám hned po připojení kabelu zahlásí, že není dostatečné napětí, a proto se s největší pravděpodobností ani nenabije. Velmi pomalé je nabíjení také z USB počítače. Je ještě pomalejší než vybíjení, takže může posloužit pouze ke zpomalení vybíjení. Kromě nabíjení ale kabel slouží také pro připojení s počítačem. TouchPad se připojuje jako standardní mass storage, což ocení hlavně uživatelé Linuxu, protože specializované aplikace dodávané k zařízením jsou až na výjimky vždy jen pro Windows a Mac.

Pokud vám vadí při nabíjení kabely, můžete si pořídit Touchstone. Jedná se o kolébku, do které můžete TouchPad umístit a on se nabíjí induktivním nabíjením. Není ke kolébce připojený žádný konektorem, prostě je na ni jen položený. Navíc pokud je v kolébce, může se TouchPad přepnout do speciálního režimu, kdy se zobrazuje vámi vybraná aplikace. Může to být fotorámeček nebo hodiny, ale narazil jsem i na aplikaci imitující krb s praskajícím dřevem :)

A kolik TouchPad vydrží při běhu na baterie? Výrobce uvádí 9 hodin, podle nezávislých testů je to necelých 9. Já jsem zatím nenechal tablet úplně vybít a zbývající kapacita baterie je hlášená v procentech, takže se výdrž špatně odhaduje, ale podle mých zkušeností to na výdrž někde kolem 9 hodin vypadá.

Software

Jestli je TouchPad v něčem silný, tak je to systém a základní aplikace. O WebOS jsem slyšel hodně pozitiv, ale musím říct, že má očekávání ještě překonal. Zatímco iOS je spíš jen takový jednoduchý spouštěč aplikací, které spolu příliš nespolupracují. WebOS nabízí velmi propracovaný systém s plnohodnotným a unikátně řešeným multitaskingem, který je doplněný o základní aplikace, které jsou navzájem propojené a integrují do systému populární webové služby.

WebOS je do značné míry webový OS. Abyste vůbec mohli TouchPad aktivovat, musíte být připojení k internetu. Integrace webových služeb a sociálních sítí jako Facebook, Google, Live, LinkedIn apod. je špičková. Stačí se připojit k vybrané službě, rozhodnout, v jakých oblastech ji integrovat (kontakty, dokumenty, mail, fotky...), a vše se nastaví napříč aplikacemi. Například po připojení k Facebooku se mi nastavil přístup ve speciální aplikaci pro FB, do systému se přidaly kontakty přátel, ve fotogalerii se zobrazily alba z FB atd.

Nastavení účtů webových služeb Nastavení účtů webových služeb

Jak už jsem psal, systém podporuje plný multitasking. Můžete mít otevřeno kolik chcete aplikací a oken a libovolně mezi nimi přepínat. Otevřená okna se zobrazují v základním náhledu systému a můžete mezi nimi prstem listovat. Podporované je také sdružování oken. Můžete tak dát na jednu hromádku třeba otevřené stránky prohlížeče. Aplikace stejně jako v iOS pracují v režimu celé obrazovky, přepínat zpátky do základního náhledu můžete stejně jako v iOS tlačítkem, ale mnohem elegantnější je tzv. gesto přes hranu obrazovky, kdy prstem přejedete přes dolní hranu obrazovky směrem zespodu nahoru. Efektní je také zavírání oken, prostě jen náhled okna chytnete a pošlete ho přes horní hranu mimo obrazovku. Tím jste aplikaci zavřeli.

Náhledy otevřených oken Náhledy otevřených oken

Systém nabízí v základu tyto aplikace (nejedná se o kompletní výčet):

  • Webový prohlížeč – jedná se o standardní prohlížeč založený na WebKit. Je docela rychlý a neměl jsem problémy se zobrazením stránek. Jeho velká výhoda je v tom, že plně podporuje Flash, takže nemáte problém ani na YouTube nebo ČT24.cz.

  • E-mail – povedená aplikace, kde se mi v rámci integrace po přihlášení k mému účtu u Googlu automaticky zobrazila pošta z Gmailu. Je rozdělená na tři panely, které můžete chytře překrývat jeden druhým, abyste měli třeba více místo na tělo e-mailu, který čtete. To je ostatně vlastností i ostatních aplikací.

    Výchozí e-mailový klient Výchozí e-mailový klient

  • Kalendář – standardní aplikace kalendáře, v které se mi opět automaticky zobrazily kalendáře všech připojených služeb.

  • Kontakty – aplikace na správu kontaktů z různých webových služeb. Dokáže kontakty také velmi dobře spojovat, takže v ní najdete minimum duplikátů.

    Aplikace na správu kontaktů Aplikace na správu kontaktů

  • Messaging – aplikace, která do sebe sdružuje komunikaci v různých sítích, jež se opět automaticky přidají. V jedné aplikaci tak můžete komunikovat v Gtalku, Live Messengeru, Skypu atd. Bohužel klasický Jabber není oficiálně podporovaný, musí se doinstalovat neoficiální rozšíření.

  • Phone & Video Calls – je provázaná s aplikací Messaging. Takže když chcete nějakému kontaktu zavolat a daný protokol to umožňuje, spustí se tato aplikace. Já jsem ji vyzkoušel se Skypem a funguje na výbornou včetně videohovorů, kde využijete vestavěnou webkameru.

  • Maps – je založená na Bing Maps. Určení aktuální polohy je přinejmenším ve městě přesné a bezproblémové i bez GPS. Umí vyhledávat trasy, různé zobrazení (standardní, satelitní, ptačí oko) a také zobrazovat hustotu provozu, což v ČR bohužel nefunguje.

  • Music – jednoduchý přehrávač hudby, který má ale solidní podporu formátů. Umí totiž i OGG nebo FLAC.

  • Photos & Videos – klasická aplikace pro správu fotografií. Líbí se mi na ní ale to, že zobrazuje fotografie stejným způsobem bez ohledu na to, jestli jsou uložené v tabletu, nebo někde v cloudu. Opět se tam automaticky přidají alba všech služeb, ke kterým se v systému přihlásíte. Kromě toho umí také přehrávat videa, ale tady je podpora formátů naopak omezená. Podporuje pouze MP4, H.263 a H.264. S dalšími formáty si poradí přehrávač z Preware, o kterém se zmíním dále.

    Fotky z lokálního a vzdáleného úložiště v jednom Fotky z lokálního a vzdáleného úložiště v jednom

  • Facebook Tablet – jedná se o aplikaci, která usnadňuje používání Facebooku na tabletu. Líbí se mi především dlaždicový náhled, kde do dlaždic umísťuje statusy a fotky od přátel.

    Dlaždicový feed Facebooku Dlaždicový feed Facebooku

  • QuickOffice – jednoduchý kancelářský balík, který má ale širokou podporu formátů (MS, OpenXML, ODT...) a dokáže zobrazit a editovat i složitější dokumenty. Opět se automaticky naváže na webové služby a zobrazí dokumenty třeba z Google Docs, Box.net nebo Dropboxu.

WebOS 3 není oficiálně lokalizovaný do češtiny, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že se tu TouchPad oficiálně neprodával. O vytvoření české klávesnice se však postarala komunita.

Aplikace

Stejně jako jiné mobilní systémy, i WebOS má trh s aplikacemi. Jmenuje se HP App Catalog. Bohužel hned ze začátku musím zmínit, že z ČR si nekoupíte ani jednu placenou aplikaci. Ty jsou omezené jen pro vybrané země a je to jeden z důvodů, kterým si pod sebou HP zbytečně podřezává větev. Nejenže tím přicházejí o zisky, ale také tím zbytečně brání uživatelům k přístupu ke kvalitním aplikacím, které v katalogu jsou.

HP App Catalog HP App Catalog

Nabídka aplikací pro WebOS je v řádu tisíců (odhady jsou 8–10 tisíc) a specializovaných pro tablet jsou stovky. V nabídce aplikací WebOS na Android nebo iOS výrazně ztrácí, na druhou stranu nabídka není zase tak omezující, a pokud se smíříte s tím, že nenajdete aplikaci úplně na všechno, dá se v pohodě vyžít i s bezplatnými aplikacemi, na které z ČR dosáhnete. Ten základ tam je. Můžete poslouchat streamovanou hudbu (Grooveshark), kupovat si hudbu online (7digital), poslouchat rádia (TuneIn Radio) a hrát i profláknuté Angry Birds. V katalogu lze najít i několik ryze českých aplikaci jako např. Posílání SMS.

Za zmínku také stojí, že každý majitel HP TouchPadu dostane zdarma 50 GB u služby Box.net. Pro WebOS existuje povedená aplikace, takže si můžete prostor na disku rozšířit o dalších 50 GB v cloudu.

Seznam nainstalovaných aplikací Seznam nainstalovaných aplikací

Preware

Preware je něco jako jailbreak na iPhonu. Umožňuje instalovat aplikace, které se nenacházejí v oficiálním katalogu, a taky různé záplaty pro systém, které vytvořila komunita. Pomocí Preware si můžete nainstalovat například různé linuxové aplikace. Preware vám pomůže také s výkonem. Procesor totiž jde přetaktovat na 1,5 GHz, což se údajně na výkonu tabletu výrazně projeví, přitom spotřeba by měla být stejná. Preware může být také zachráncem v situaci, kdy HP WebOS definitivně pohřbí a oficiální katalog umře. Komunita vývoj platformy a aplikací povede dál.

Spolupráce s Pre 3

TouchPad nabízí další zajímavé funkce, pokud používáte některý z WebOS telefonů, především nejnovější Pre 3. Jejich budoucnost je stejně nejasná jako u TouchPadu, ale pořád se prodávají, třeba v německém Amazonu, a i ceny jsou příznivé. Velkým lákadlem bylo třeba Touch-To-Share. Prohlížíte si nějakou stránku v TouchPadu, ale musíte jít pryč? Jen přiložíte mobil k tabletu a stránka se přetáhne do mobilu. Funguje to i obráceně. Dále můžete třeba přesměrovávat hovory a zprávy z mobilu na tablet. Tethering by měl také fungovat bez problémů, což částečně nahradí absenci 3G modulu.

Celkové dojmy

HP TouchPad už mám zhruba týden doma a zatím jsou dojmy pozitivní. Dva dny jsem měl k dispozici také iPad 2, takže jsem měl možnost srovnání. Co se týče samotného systému, jeho možností a ovládání, vyhrává podle mého názoru TouchPad. iOS 5 vedle WebOS 3 opravdu působí jako takový jednoduchý spouštěč aplikací. Taktéž provázanost aplikací a integrace webových služeb je jednoznačně na straně WebOS. Když to jednou zkusíte, tak nechápete, proč jinde musíte spouštět speciální aplikaci na to, abyste např. mohli někomu zavolat nebo napsat přes Skype.

iOS byl vždycky etalonem designu, preciznosti a výkonu. V tomto se mu myslím WebOS hodně blíží. Rozhraní má čistější a přehlednější než například Android. O výkonu překreslování TouchPadu se objevovalo hodně pochybností. Musím ale říct, že jsem nepozoroval žádné zásadní problémy. Ano, občas se stane, že na chvilku například scrollování zaškobrtne a není 100% plynulé jako v iPadu, ale není to nic zásadního. Navíc se to děje především u náročných efektů, které iPad ani nemá. Např. brouzdání řadou otevřených oken, které se neustále překreslují.

Kde WebOS na iOS a Android ztrácí hodně, je nabídka aplikací. Zatímco v jejich nabídce jsou stovky tisíc aplikací, pro WebOS jsou jich jenom tisíce. Já jsem ale typ uživatele, který dává raději přednost propracovanému systému, integrovaným službám a základním aplikacím před velkou nabídkou dodatečných aplikací. Proto se mi taky svého času líbila Nokia N900. Ne vždy je taky specializovaná aplikace nutná. Proč mít aplikaci na ČT24, když můžu jít na ct24.cz a pustit si vysílání přímo ze stránky ve Flashi?

Po hardwarové stránce TouchPadu citelně chybí GPS a 3G modul. Zařízení tohoto typu by mělo být neustále připojené k internetu. TouchPady s těmito moduly už byly na cestě, ale vedení HP jim dalo stopku dva týdny před tím, než se měly dostat na trh.

Co lze říct s určitostí, je to, že cena 99, respektive 149 dolarů udělala z TouchPadu tablet s jednoznačně nejlepší poměrem cena/výkon :)

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz