přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Flare: Fantasy RPG pro Linux

Flare: Fantasy RPG pro Linux

flare.jpg

Máte-li rádi fantasy svět, RPG Flare bude hra přesně pro vás. Staňte se hrdinou pohádkového světa. Za pomoci svého meče, luku a kouzel se vypořádejte se všemi nepřáteli, kteří se vám připletou do cesty a pomozte obyvatelům říše od útlaku všudypřítomných nestvůr. 


Co můžete jako hráč očekávat

Flare je RPG podobná hře Diablo – očekávejte tedy podobný herní systém a ovládání, čeká vás mnoho úkolů a neodmyslitelné vylepšování svého hrdiny. Hra vyniká skvělou hratelností a grafickým zpracováním ve 2D. Atmosféru umocňuje příjemná hudba, která hraje na pozadí. Tu pak protínají pouze zvukové efekty v podobě křiku nepřátel, svištící šípy a řinčení mečů. Na své výpravě máte možnost zatnout meč do goblinů, kostlivců a minotaurů nebo lukem odporoučet do fantasy nebe (či spíše pekla) potácející se zombie, obří pavouky a další nepřátele.

01.png

Z pocestného statečným hrdinou

Zprvu se jako obyčejný poutník objevíte před branami malé vesnice,kde je několik obyvatel - převážně obchodníci, kováři a alchymisté nabízející své zboží. Začínáte s holýma rukama a v měšci se nekrčí ani jeden zlaťák... Je tedy třeba zajistit si nějakou práci, popovídejte si se všemi v osadě, určitě se najde úkol hodný vaší odvahy – do začátku dostanete pár zlatých, můžete tedy koupit nějaké vybavení.
Jakmile máte stanoveno své poslání, neměli byste otálet. Ať už vyrazíte se zbraní či s holýma rukama, budete potřebovat notnou dávkou odvahy. Namíříte si to na rozlehlé pláně na sever od vesnice. Tady na vás ze všech stran číhají loupeživí goblini a další nepřátelé, kteří se s pocestnými opravdu nemazlí.

02.png

Výběr postavy a její ovládání

Na začátku hry máte možnost vybrat si celkem ze šesti postav – Flare nabízí tři mužské a tři ženské postavy. Svému hrdinovi pak můžete dát libovolné jméno a začít své dobrodružství. Abyste obstáli, je dobré vědět, jak se hra ovládá a kde měnit nejrůznější vlastnosti a vylepšení postavy.

03.png

Pohyb svého hrdiny ovládáte šipkami (popř. klávesami W,A,S,D). K boji a používání kouzel využíváte levé a pravé tlačítko myši. Zatímco levé tlačítko myši slouží k použití vlastnosti nastavené jako M1 v dolním panelu, pravé tlačítko vyvolá schopnost nastavenou jako M2 – tyto vlastnosti si můžete libovolně měnit dle svého uvážení, stačí si vybranou vlastnost přetáhnout ze záložky Power Menu (P) do příslušného políčka. Ostatní dosažené bojové/kouzelné vlastnosti nebo položky z inventáře si můžete přetáhnout do pruhu políček označený čísly 0-9, který se nachází napravo v dolní části obrazovky – měnit útoky a používat předměty je tak při hře mnohem snazší a hlavně rychlejší.

04.png

Životní síla a vaše magická energie včetně zkušenostních bodů jsou znázorněny v levém horním rohu, jakmile dosáhnete určitého počtu zkušeností, zvýší se vám obě hodnoty a budete si moci přičíst bod k jedné ze svých vlastností v Charakter Menu (C). Naleznete zde také aktuální hodnoty postavy, která zahrnuje veškeré předměty a oblečení, které hrdina aktuálně používá.

05.png

Inventář a obchodování

Během hry získáte množství předmětů, zbraní a brnění – jednou z možností je získané předměty využít ve svůj prospěch. Další možnost je navštívit obchodníka a za zlaťáky je prodat. Následně si pak můžete koupit lepší vybavení. V osadě, kde jste začali své dobrodružství je několik obchodníků, pár jich také potkáte na své cestě. Pokud budete mít inventář plný, můžete cokoliv vyhodit a udělat tak místo pro nové předměty. Zpráva inventáře je skryta pod Inventory menu (I), zde si také můžete měnit aktuální zbraně, brnění či artefakty. Po najetí na jednotlivé položky myší se zobrazí vlastnosti předmětu.

06.png

Orientace a ukládání hry

Hra je rozdělena do úseků (místností), v pravém horním rohu vždy vidíte obrys mapy a název „oblasti“, ve které se právě nacházíte. Hra se ukládá automaticky přechodem do následující oblasti, v průběhu hry nelze hru jiným způsobem uložit. V případě smrti hrdiny se tedy vždy objevíte na začátku oblasti, do které jste naposledy vstoupili, taktéž je potřeba zmínit, že přijdete o polovinu svých zlaťáků.

Přechody mezi jednotlivými úseky jsou znázorněny modrými šipkami nebo magickou stěnou v modré barvě. Pokud hru opustíte, můžete si vyvolat hru se svou postavou v klasickém menu – zde je vypsáno jméno hrdiny, aktuální dosažená úroveň a oblast, kde se postava nachází.

07.png

Příběh a plnění úkolů

Během hry potkáte několik postav, které vám nabídnou úkol jako stvořený pro statečného dobrodruha. Každý úkol je osobou dostatečně vysvětlen, takže přesně víte kam máte jít a co se od vás očekává. Pokud úkol zdárně dokončíte, je třeba se k dané postavě vrátit a znovu s ní promluvit – tím získáte nejen zkušenostní body, ale také odměnu v podobě blyštivých zlaťáků. Mnohdy vám tato osoba nabídne také další úkol. Aktuální přehled úkolů naleznete v Log menu (L).

08.png

Instalace, závěrečné shrnutí

Hra se nachází přímo v repozitáři (vyzkoušeno pod Ubuntu), případně si můžete stáhnout hru na oficiálních stránkách, zde se také nachází verze pro Windows a Mac OS X. Flare bohužel nedisponuje českým překladem, hrát tedy můžete pouze verzi v angličtině.
Snad jediné, co lze hře vytknout je absence nastavení herních možností a obtížnosti - hra je poměrně obtížná, dost často tedy musí váš hrdina utíkat, aby načerpal životní energii. Obtížnost zvyšuje také fakt, že po vstupu do jiné „oblasti“ se znovu obnoví již poražení nepřátelé v ostatních oblastech, o protivníky tedy nebudete mít nouzi a můžete vesele sbírat zkušenostní body a tím zvyšovat level svojí postavy.

Velkým pozitivem je potom fakt, že hra je jednoduchá na ovládání, přehledná a bez zbytečných „serepetiček“ obvyklých v novějších hrách. Jedná se tedy o syrové RPG v klasickém podání, které si jistě najde své příznivce.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Flare: Fantasy RPG pro Linux
qk 18. 02. 2013, 12:22:22
Odpovědět  Odkaz 
Diky za upozorneni - Flare neznam.

Nicmene za syrové RPG v klasickém podání povazuju spis neco typu Dangeon master ;-)
Flare: Fantasy RPG pro Linux
Kamil 18. 02. 2013, 14:04:00
Odpovědět  Odkaz 
Podle webu vypadá hra v dosti ranném vývoji (verze 0.17). Docela mi chybí v recenzi odstavec o tom, co všechno ve hře chybí, co všechno se plánuje, jak moc dobře věci fungují, ...
Flare: Fantasy RPG pro Linux
HouBa 18. 02. 2013, 19:40:46
Odpovědět  Odkaz 
Taky jsem neznal, díky za tip. Pripomělo mi to starého dobrého Last Ninju co jsem hrával na C64 :-)

V repozitářích je v0.15.1 kde chybí třeba menu nastavení přímo ve hře a upravuje se v textovém souboru v /home/(uživatel)/.config/flare/settings.txt (nastaví se zde Fullscreen, rozlišení, hlasitost hudby a zvuků, pohyb pomocí myši atd...)

Když si zkompilujete novější verzi v0.17.1 tak tam už je možností k nastavení dost přímo ve hře v menu konfigurace (grafika, audio, jazyk prostředí, klávesové zkratky, nastavní módů), to samé lze nastavit samozřejmě i v textovém souboru settings.txt viz výše.

Kdo nevládne Angličtinou, může si v konfiguraci v sekci Interface přepnout na Slovenčtinu, které předpokládám i mladší ročníky rozumí a alespoň menu, herní rozhraní anebo inventorář i obchodníků apod. je ve Slovenském překladu.

Obtížnost bude sranda, hned na druhé obrazovce si mě 4 goblini podali, ač jsem se holou pěsí činil... :-)
Moc obtížné jen dokud si nepomůžete...
HouBa 18. 02. 2013, 20:09:27
Odpovědět  Odkaz 
A pro ty, které obtížnost trápí a chtějí si trochu "pomoct" je v ~/.local/share/flare/ hra uložená save.txt. No a protože je to texťák, tak tam jde trošku podvádět :-)
Minimálně currency je dobré si do začátku něco nadělit a koupit alespoň základní slušivou vestičku s HP+3 a opasek.

V sekci equipped=0,0,0,0 (čtyři sloty co postava má) je zase uloženo co má postava na sobě a z obyč opasku jde udělat lepší.
Např. equipped=0,0,0,901 (901 je obyčejný opasek ale 902 už je opasek s +5 HP, 903 opasek s MP +5, 904 opasek +10 HP apod...)

Kreativitě se meze nekladou, vyblbněte se dle nálady a cheaty si moc hru nekaže :-)
Flare: Fantasy RPG pro Linux
qk 19. 02. 2013, 15:48:58
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem to vcera paril - sel jsem cestou lukostrelce - venku to bylo v pohode - v podzemi jsem jen nesmel vletet mezi nejvetsi davy a taky to slo.

Splnil jsem quest vybiti tabora, i dole v podzemi questy az po 3 bratry a jejich truhly.

Pak jsem prosel podzemi vychodne od zborene veze a podzemi s wyvernama

Dalsi quest uz nemuzu najit, tak nevim jestli tam jeste neco je...
Pavel Petřík Re: Flare: Fantasy RPG pro Linux
Pavel Petřík 19. 02. 2013, 18:29:23
Odpovědět  Odkaz 
Já sám osobně jsem všechny úkoly co jsem objevil splnil, a to jak v podzemí, kobkách tak i na povrchu. Objevil jsem však vstup do další jeskyně a momentálně se trápím v "oblasti" s názvem Cave Living Bones 2, Moje postava je na Levelu 6 (to qk: Mimochodem taky lukostřelec, boj na dálku se mi osvědčil), V této "Jeskyni oživlých kostí" proti mě stojí už celkem slušní protivníci se životy kolem 40/40 v hojném počtu... Dál jsem se zatím nedostal, snižovat obtížnost pomocí cheatů je mi však proti srsti a rád si zkusím prosekat cestu standartní cestou. Ve hře je i pár míst, kde to vypisuje vstup do neznámé oblasti, tak doufám, že se mi místa časem odemknou.
Bohužel o Flare ani sám autor na svém webu o počtu levelů ani úkolů nic nenapsal... Tak zbývá zjistit to na vlastní pěst. Já doufám, že ať už já, nebo jiný vášnivý hráč to v budoucnu prověří a podělí se o tuto informaci.
Re: Re: Flare: Fantasy RPG pro Linux
qk 23. 02. 2013, 11:13:20
Odpovědět  Odkaz 
Ti tri bratri jsou prave za Cave Living Bones 2

Ale tim uz to asi konci

Jsem lvl8 a uz je to pohoda
Re: Re: Re: Flare: Fantasy RPG pro Linux
Jogi 12. 11. 2014, 08:17:22
Odpovědět  Odkaz 
Právě jsem také získal tři klíče a píše mě to, že je mám použít na hrudník soch, ale netuším kde. Poradí mě někdo?
Flare: Fantasy RPG pro Linux
D.A.Tiger 12. 08. 2013, 10:28:19
Odpovědět  Odkaz 
Trochu to bylo opomenuto v článku, ale Flare se prezentuje hlavně jako nástroj a Engine pro poměrně jednoduchou tvorbu klasických, isometrických RPG her. A RPG hry na Linuxu citelně chybí, takže Good job. :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz