přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pět nenáročných her pro Linux: Puzzle, logika a kuličky

Pět nenáročných her pro Linux: Puzzle, logika a kuličky

duchove.jpg

Máte rádi logické hříčky a chcete si občas jen na chvilku zapařit nějakou rychlovku? Tak právě pro vás je připraven set pěti her: Amoebax, Enigma, Krank, Pax Brittanica a ZAZ. Nenáročné hry pro ukrácení volné chvíle, které si bez problémů zahrajete také na výkonnostně slabším hardwaru. 


Amoebax

Amoebax je velice návyková akční puzzle hra podobná tetrisu, vaším úkolem je padající „améby“ skládat k sobě tak, abyste spojili čtyři stejné barvy k sobě. Ty pak zmizí, vy dostanete kýžené body a ostatní améby se vlivem gravitace posunou dolů. Vaším úkolem je udržet  herní prostor čistý a nasbírat přitom co nejvíce bodů. Skládání pak komplikují pouze duchové, kteří do prostoru samovolně občas spadnou a zablokují možné tahy.

01.png

Abyste dosáhli lepšího skóre, je potřeba hrát ve svižném tempu, každá vteřinka znamená body navíc. Hra se ovládá pomocí šipek na klávesnici, v případě více hráčů také klávesami w, a, s,d. Kromě příjemné jednoduché grafiky vás bude doprovázet mnoho legračních zvukových efektů a především chytlavá melodie, kterou pak není snadné dostat z hlavy. Vedle hry jednoho hráče nabízí Amoebax hru proti počítači, nebo si můžete uspořádat turnaj až čtyř hráčů, kde stejně jako v jiných kláních probíhá vyřazování pomocí tzv. „pavouka“. Hra osloví zajisté malé i velké, napříč celou rodinou. Amoebax si můžete nainstalovat přímo z repozitáře přes centrum softwaru (vyzkoušeno pod Ubuntu).

02.png

Enigma

Enigma se řadí do herní kategorie logické puzzle. Vaším úkolem je pomocí kuličky ovládané myší odkrýt dvojice stejně barevných kamenů (stejně jako u pexesa). Vedle precizní práce s myší a motorických schopností potřebujete také logické uvažování při řešení hříček a zdolávání překážek. Též bude nutno zapojit všechny mozkové závity a zapamatovat si barvy kamenů. Jakmile odkryjete dva rozdílně barevné kameny, oba se opět skryjí.

03.png

Tato hra vás zaručeně zaměstná a zabaví na velmi dlouhou dobu, nabízí totiž více než 1000 různých úrovní. Enigma se pyšní kvalitní grafikou 2D ve vysokém rozlišení a věrností simulace fyzikálních pohybů. Celou hru provází nenucená melodie, které odpovídá typu hry. Enigma je určena každé věkové kategorii – na své si tedy přijdou jak děti, tak dospělí. Mnohé jistě potěší fakt, že si mohou hru zahrát nejen na linuxových/unixových OS, ale také na Windows či Mac OS X. Nainstalovat hru si můžete přímo z repozitáře. Vše ohledně instalace na ostatní OS, včetně instalačních souborů, naleznete na oficiálních stránkách.

04.png

Krank

Stejně jako v předchozí hře jde i ve hře Krank o zručnost a chirurgicky přesnou práci s myší – lze ji označit za něco mezi hrou Breakout a kulečníkem. Přenesete se do podmořského světa, kde máte za úkol poskládat plovoucí kameny k těm pevně ukotveným tak, abyste pospojovali k sobě patřící kompatibilní kameny – to poznáte podle jejich tvaru a barvy. K pohybu objektů použijete tzv. „hada“, za jehož pomoci můžete volné objekty odrážet. Kameny se při styku na sebe navzájem navazují či lépe řečeno přichytí pomocí vláken. Pozor: Nekompatibilní kameny však mohou celou sestavu roztříštit a vy tak budete nuceni začínat od začátku.

05.png

Krank má netypickou originální grafiku tvořenou zrcadlenými fotografiemi z podmořského světa, na pozadí pak hraje uklidňující (dalo by se říct až relaxační) hudba. Obsahuje spoustu levelů a nastavení obtížnosti. Tuto originální hru si jistě oblíbí všechny generace. Krank nainstalujete přímo z repozitáře, verze pro Windows je dostupná na oficiálních stránkách hry.

06.png

Pax Brittanica

Jedná se o jednoduchou  „one button RTS“ pro 1-4 hráče. Při spuštění hry si každý hráč zvolí jednu bitevní loď pomoci kláves a, f , h nebo l („el“). Následně se po uplynutí odpočtu na spodní straně obrazovky hra automaticky spustí. Cílem je zlikvidovat ostatní protivníky a jako poslední zůstat ve hře. Pax Brittanica nabízí celkem tři druhy bojových jednotek, které může mateřská loď vyprodukovat. Výběr jednotky se provádí stiskem nebo přidržením klávesy, kterou si jednotliví hráči zvolili na začátku hry svou loď.

07.png

Indikace výběru jednotky je znázorněna uprostřed mateřského plavidla kruhem, rozděleným na čtvrtiny. Krátké stisknutí vypustí malé bojové plavidlo, zatímco delší přidržením klávesy tak, aby se načetla další čtvrtina, vyrobí postupně další dvě jednotky. Pokud chcete loď upgradovat, a tím si zvýšit frekvenci tvorby bojových jednotek, je třeba přidržením „nabít“ poslední čtvrtinu. V kruhu uprostřed se vždy zobrazuje ikonka aktuálně dosažené jednotky.

Hra je multiplatformní, hrát ji tedy mohou uživatelé většiny operačních systémů. Na L inuxu se neinstaluje klasicky. Pokud si ji chcete zahrát, stačí si stáhnout archiv na oficiálních stránkách a rozbalit jej na disk počítače. Následně pak spustíte soubor pax-britannica a můžete hrát.

08.png

ZAZ

ZAZ lze označit za klon populární hry Zuma , přesto však jako většina linuxových her přináší něco nového. Cílem hry je valící řadu kuliček zlikvidovat dříve, než se dokutálí do protilehlé díry. Toho docílíte tak, že k sobě dostanete tři a více kuliček stejné barvy. Zatímco u klasické Zumy vám je barva kuličky automaticky přidělena, v ZAZu si ji vyberete sami tak, že vytáhnete z valící se řady libovolnou barvu a můžete ji opět kamkoli nastřelit.

09.png

ZAZ nabízí dva stupně obtížnosti a dva herní módy Survival a Sequential. Grafika ve 2D je poměrně vyvedená a hru doprovází nevtíraví melodie a zvukové efekty. Samozřejmostí je také několik druhů bonusů, jejichž symbol se zobrazí se vždy náhodně na některých kuličkách. Hru nainstalujete přímo z repozitáře, verze pro Windows je dostupná ke stažení na oficiálních stránkách hry.

10.png

Nahoru

Příspěvky

Pět nenáročných her pro Linux: Puzzle, logika a kuličky
Janek 4. 02. 2013, 10:55:46
Odpovědět  Odkaz 
ZAZ je naozaj super relaxačná hra. Avšak v Ubuntu 12.04 nejak padá. Hra sa pekne spustí, ale po prejdení levelu a kliknutí na pokračovať sa ukončí. Keďže som ju testoval na viacerých PC, nesúlad s HW som vylúčil. Chyba bude pravdepodobne v samotnom inštalačnom súbore. Takže hru, ktorá je už dlho v Centre softvéru v Ubuntu spúšťam cez Wine. Našiel som totiž exe súbor tejto hry na nete a teraz ide bez problémov.
Ale čo som si všimol, tak s viacerými hrami z Centra softu má Ubuntu 12.04 problém - napr. Päť a viac a aj Alien Arena.
Re: Pět nenáročných her pro Linux: Puzzle, logika a kuličky
HouBa 5. 02. 2013, 16:18:48
Odpovědět  Odkaz 
U mě stejný problém Xubuntu 12.04 a po prvním levelu ZAZ hra spadne.

Stačí odinstalovat, z webu stáhnout zdrojáky, doinstalovat nezbytné dev balíčky a zkompilovat. Potom už vše běží bez problému.

Jinak ZAZ je výborná a návyková gameska.
Pavel Petřík Pět nenáročných her pro Linux: Puzzle, logika a kuličky
Pavel Petřík 4. 02. 2013, 18:15:39
Odpovědět  Odkaz 
Se ZAZ nemám na Ubuntu 12.04 problém, na ostatní se schválně podívám. Málokdy musím sáhnout k Wine - z 99% co je v repozitáři funguje. Jediné, co si vybavuji a co stále padalo byl program na učení Parley - ten jsem však nahradil Anki (který má navíc i aplikaci pro android), takže jsem zabil dvě mouchy jednou ranou.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz