přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Supertux

Supertux

Supertux je klasická dvojrozměrná "hopsačka" ve stylu staré dobré arkády Super Mario (který je zase kopií stařičké klasiky Gianas Sisters z Commodore C64). Pokud jste tedy milovníky tohoto druhu her, popřípadě si chcete odpočinout od všedních starostí, je zde Supertux právě pro vás.


Ani příběh hry není dvakrát originální. Tux a Penny si užívali pohodového pikniku na ledové kře, když se zničehonic z vody vynořila nechutná kreatura, zablýsklo se a Tux upadl do bezvědomí. Po probuzení zjistil, že Penny byla unesena jeho úhlavním nepřítelem jménem Nolok. Ten jej v dopise varuje, že nemá téměř šanci na její záchranu, neboť cesta do jeho království je brázděna Nolokovými nohsledy, kteří svou kůži neprodají lacino. supertux

Co na vás tedy na cestě plné dobrodružství číhá? Nepřátel je hned několik druhů. Zbavit se chodících sněhových koulí není nic složitého. Dobře mířeným skokem je jednoduše zašlápnete. Horší už je to s ledovými kostkami. Prvním skokem je sice zastavíte, k usmrcení je jich však potřeba deset. To není nic snadného, protože po druhém skoku kostka zběsile klouže odrážejíc se sem a tam a ničí při tom vše živé - tj. vás i vaše protivníky (čehož se dá náležitě využít). Mezi ty patří také chodící bomba, kterou zašlápnutím aktivujete, poté je dobré se vzdálit. Sněhové koule existují i ve variantě s brněním, jež skokem nezneškodníte. Cestu vám znepříjemní i ryby skákající z vody a další kreatury. Kromě nich se můžete setkat s rozličnými pastmi v podobě propastí, ostrých padajících rampouchů nebo malých ohnivých koulí, jež opisují kružnici a kterým se vyhnete jedině díky dobrému načasování. supertux 2

V každé úrovni se nachází relativně velké množství zlatých mincí. Ty se vyplatí trpělivě sbírat - za sto zlaťáčků získáváte život navíc.

Na začátku je Tux jen malý tučňák, kterého každý dotyk pasti nebo protivníka zabije. Pokud ovšem získáte bonus v podobě sněhové koule, velikost hrdiny se zdvojnásobí. Případný střet s nepřítelem se projeví zmenšením na původní velikost a zranitelnost. Pokud ovšem vydržíte a coby velký tučňák narazíte znovu na bonus (nebude se jednat o sněhovou kouli, nýbrž o květinku), získáte významného pomocníka v boji proti příšerkám, a sice schopnost střelby. Malé ohnivé koule likvidují i nepřátele, které nelze zabít skokem. Střelba je také nejrychlejší způsob jak se zbavit ledových kostek. Bohužel za zabití pomocí ní nezískáte mnoho bodů. Příjemným bonusem je také bílá hvězdička, která vám na deset sekund zajistí odolnost vůči nepřátelům - dotyk s hlavním hrdinou se jim stane osudným. Všechny bonusy je možno sbírat z bloků označených otazníkem a to tak, že do nich vrazíte hlavou. Většinou v těchto blocích naleznete mince.

Pohyb tučňáka ovládáte pomocí šipek, případně joysticku. Klávesa Ctrl slouží ke střelbě, pokud ji držíte, umožňujete Tuxovi běh a tím i vyšší skoky, bez kterých se v některých kolech neobejdete.

Jednotlivé úrovně jsou poměrně krátké a jejich obtížnost není vysoká. Na zvládnutí každého kola máte vymezený časový limit. Verze 0.1.2 jich obsahuje 40. Pokud by vás hra neomrzela ani po absolvování těchto kol, je možné chopit se editoru spustitelného z menu a začít tvořit.

Hru máte možnost stahovat na adrese http://super-tux.sourceforge.net/. K instalaci a běhu potřebujete klasické SDL knihovny, experimentálně je podporována i hardwarová akcelerace prostřednictvím OpenGL.

Grafika odpovídá typu hry - je jednoduchá, ale pěkná. Hudba i zvuky jsou poněkud monotónní. Největším plusem plošinovky Supertux je zábavnost. Autoři hry vsadili na recept, který se v minulosti osvědčil u mnohých her. Díky nevelké náročnosti se u ní pobaví i mladší hráči.

Nahoru

Příspěvky

Supertux
monte 18. 01. 2010, 17:24:22
Odpovědět  Odkaz 
Hih, tuhle hru hraju na svem "linuxovem" telefonu :) (ZN5) .. a potvrzuji ze cas se vam s ni zabit podari :D

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz