přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak si vybrat počítač a zvolit operační systém

Jak si vybrat počítač a zvolit operační systém

dell-vostro-1220_1.jpg

V nedávné době jsem se dal do řeči s mnoha lidmi nad tím, zda jim více vyhovuje desktop, nebo notebook. Nadhodil jsem také téma operačního systému a nakonec si řekl, že by bylo zajímavé sepsat srovnání konkrétních typů osobních počítačů podle operačních systémů. Položil jsem si proto několik otázek, vytyčil požadavky a začal zjišťovat, jaká je současná situace. 


Vybírám notebook

Požadavky na notebook jsem si určil na základě stávající sestavy. Již nyní mám dvoujádrový procesor a 4 GB operační paměti, které jsem rozšiřoval ze dvou. Dále mám 320GB pevný disk o 5400 otáčkách za minutu, u kterého pociťuji spíše pomalost než nedostatečnou kapacitu – rozhodl jsem se, že svá data budu ukládat na síťové úložiště, zatímco v notebooku budu mít rychlý SSD disk. Grafická karta je integrovaná na základní desce a dedikovanou nevyžaduji, i když by byla výhodou. Současná úhlopříčka dosahuje k 14,1 palců a větší bych ani nechtěl. Považuji ji za dostatečnou na cesty a doma připojuji větší monitor.

Od nového notebooku bych tedy očekával, že bude disponovat alespoň 4 GB operační paměti s možností rozšíření. Více zatím nepotřebuji, ale do budoucna nemohu vyloučit vzhledem ke zkušenosti další upgrade. U procesoru si vystačím s „dvoujádrem“, i když požaduji aktuální nebo alespoň nedávnou generaci Core i3, respektive adekvátní, Core i5 by bylo výhodou. Pevný disk bych rád vyměnil za SSD. Velkou kapacitu už potřebovat nebudu.

IMGP2739

  1. Linux – chci dobře použitelný operační systém, o který se nebudu muset starat a zároveň má slušnou podporu, ať už se týká používání či hardwaru. Mám vesměs dobré zkušenosti s Ubuntu, takže se dívám na compatibility list přímo na stránkách výrobce. Docela rychle zjišťuji, že podporovány jsou více než tři stovky notebooků od výrobců jako Dell, Lenovo, Asus, Acer a další. Líbí se mi Dell Inspiron 14z Ultrabook, ale zjišťuji, že na českém trhu jej zřejmě bez předinstalovaného OEM operačního systému běžně neseženu. Zaměřuji se tedy na ostatní značky a zjišťuji, že to s požadovanou úhlopříčkou bude problém. Nacházím jen 11,6“ model od Aceru za zhruba 10,5 tisíce Kč. Dále už nacházím spoustu 15,6“ modelů, ale téměř všechny s nízkým rozlišením 1366 pixelů na šířku.

  2. Windows – ceny budu těžko porovnávat s notebooky bez OS nebo s Linuxem. U srovnatelných modelů jsou o něco nižší, většinou o cenu OEM licence operačního systému. Dle svých požadavků nacházím modely od 14 tisíc Kč výše. Některé nacházím i v compatibility listu a u jiných zjišťuji, že nemají závažné problémy s Linuxem. Jen bych si musel připlatit za licenci, kterou bych nechtěl, a pro běžného uživatele tím odpadá jakákoliv motivace krom těch morálních, zájmových, proč zvolit Linux.

  3. MAC OS X – a do třetice operační systém, který sice není svobodný, ale v samotném jádru stojí na Unixu. A k tomu pro mnohé srdcová záležitost, pro jiné zbytečný luxus a vyhazování peněz. Notebooky od Applu patří vzhledem k dílenskému zpracování k tomu lepšímu a nabízejí vůči Windows zajímavou alternativu. Už základní MacBook Air splňuje až na úhlopříčku mé požadavky, na druhou stranu jej snadno přenesu a SSD disk potěší. Ideální se jeví také Macbook Air v třinácti palcích. Podstatně vyšší jsou ale ceny. Zatímco první z uvedených modelů pořídím kolem 27 tisíc Kč, druhý za zhruba 31 tisíc Kč a dostávám se byť přes absolutní splnění požadavků, skvělé dílenské zpracování a originální design o mnoho výše. Na MacBook Pro se nedívám, protože v základu obsahuje klasický pevný disk a ten už nejsem ochotný v této cenové relaci přijmout.

Vybírám desktop

Na druhou stranu si říkám, že notebook stejně v 98 % svého času používám připojený k externímu monitoru a setu klávesnice s myší. A ve zbývajících případech bych se bez notebooku bez problému obešel, aniž by mě to mrzelo. Na cestách člověk stejně věnuje více času povídání s lidmi nebo jejich účelem a ten minimální čas strávený na notebooku je buď neefektivní, nebo bych se bez toho obešel, aniž by mě to něco stálo nebo mrzelo.

Na desktop mám podobné požadavky jako na notebook, jen s tím rozdílem, že odpadá displej. Přítomnost klasického pevného disku už by nemusela být na škodu, zvláště v kombinaci se SSD. Pokud by byl desktop dostatečně úsporný, mohl bych jej mít puštěný po většinu své aktivní doby a využívat jej i jako síťové úložiště. Už bych ale nechtěl Core i3, ale Core i5. Přeci jen od desktopu bych očekával, když nemusí být napájen z akumulátoru, trochu vyšší výkon.

  1. Windows – mám dvě možnosti, a to buď si zakoupit hotové řešení, anebo si sestavu vybrat a postavit sám. V případě Windows se hypoteticky poohlížím po první variantě, vlastní počítač si sestavím až pro Linux. Úplně ignoruji klasické ATX skříně, to si mohu nakonfigurovat sám a výrobci mi nenabízejí snad kromě technické podpory (a někdy pěkného zpracování) žádný benefit. Dívám se proto po Mini PC, ale moje požadavky nesplňuje prakticky žádný počítač na trhu. Většina malých počítačů je postavena na dvou jádrových procesorech Atom – a to mi nestačí.
  2. Linux – ať už pro Linux nebo pro Windows si tedy zkusím navrhnout vlastní sestavu, kterou bych umístil do Micro ATX skříně. Výsledek vypadá zhruba takto:
    • Základní deska s integrovaným GPU, USB 3.0 a SATAIII (cca 1 300 – 1 400 Kč)
    • Procesor čtyřjádrový, frekvence 3,1 GHz (cca 4 000 Kč)
    • Operační paměť jeden 4GB modul DDR3 s frekvencí 1 333 MHz (cca 550 – 600 Kč)
    • Grafická karta integrovaná na základní desce
    • Pevný disk SSD disk 60 GB, SATAIII (cca 2 000 – 2 200 Kč)
    • Skříň typu Desktop (cca 1 300 Kč a více)
    • Zdroj 350 nebo 400 W (700 Kč a více)
    • Chlazení jeden 8 cm (100 Kč a více) a jeden 12 cm (150 Kč a více)
    • Operační systém Linux (0 Kč) / Windows 8 CZ (cca 2 300 Kč)
    • A celková cena vychází na zhruba 12 750 Kč, případně 15 050 Kč, pokud bych s rozhodl pro Windows.
  3. MAC OS X – docela zajímavou alternativu nabízí Apple v podobě Macu Mini. Základní model s Core i5 taktovaným na 2,5 GHz, 4 GB operační pamětí a 500GB pevným diskem pořídíte už za cenu kolem 16 000 Kč a občas jde sehnat i verze s 2 GB operační paměti za něco málo přes 13 000 Kč, kterou bych mohl jednoduše rozšířit. Konektivitu navíc zajišťuje krom síťové karty také WiFi a Bluetooth. Navíc v malém a designovém balení a nízkou spotřebou.

Vyberu si nakonec řešení All-in-one?

Když už stolní počítač, nabízí se otázka, zda by nemohl být v monitoru – tedy proč obě součásti nespojit do jedné. All-in-one počítače mají tu nespornou výhodu, že integrují všechny součásti, prostě je jen postavíte na stůl a zapojíte. Na druhou stranu takřka vylučují upgrade a s koncem morální životnosti počítače přicházíte i o monitor. Je proto na zvážení, zda si takové řešení pořídit, zvláště s vědomím, že slušný desktop pořídíte za něco přes 12 tisíc a 23“ monitory za 4 000 Kč, případně za 6 000 Kč, pokud si chcete připlatit za kvalitu obrazu, zpracování a značku.

  1. Linux – v kategorii All-in-one je docela hodně počítačů bez operačního systému, tudíž takřka ideální k instalaci Linuxu. Velkou nabídku a možnost vlastního výběru dávají zejména MSI a Shuttle. Bohužel buď s procesory Pentium, anebo Atom. Prvně jmenovaný model přitom můžete pořídit za necelých 14 tisíc Kč, což za dvoujádrový procesor, 4 GB operační paměti, 500 GB pevného disku a 20“ dotykový monitor s rozlišením 1600x900 pixelů není vůbec špatné. Bohužel jsem nenašel jedinou recenzi třeba s Ubuntu a Unity, které by bylo právě na dotykové obrazovce velmi zajímavé.

  2. Windows – modelů je podstatně více, a to i těch dle mých vybraných parametrů. Takové All-in-one PC od známého výrobce s 20“ dotykových displejem s rozlišením 1600 pixelů a procesorem Core i5 nebo Core i3 pořídíte za 19 tisíc Kč a více. Bohužel žádný takový model ale není na českém trhu běžně k zakoupení.

  3. MAC OS X – pro Apple je iMac vlajkovou lodí jejich nabídky. Historicky navazuje na Macintosh a první iMac uvedený po návratu Steva Jobse do firmy. Není proto divu, že nejenže splňuje veškerá očekávání, ale v mnohém je i předčí. Za to si ale Apple účtuje i u nejnižšího modelu u nás více než 40 tisíc Kč, takže sice pěkné řešení, ale neúměrně drahé.

S čím zkombinovat desktop?

Samozřejmě v případě volby desktopu se naskýtá otázka, co vybrat na cesty. E-maily lze číst prakticky z jakéhokoliv telefonu. Vyšším řešením by byl tablet, na kterém, byť nouzově, můžete zjišťovat informace a v omezené míře i pracovat s dokumenty. Možné je připojit k externí klávesnici a myš, takže i z tabletu můžete udělat slušný mobilní pracovní nástroj – i když desktopové prostředí to není.

Dell Inspiron Mini 9 - srovnání s notebookem Dell Inspiron Mini 9 - srovnání s notebookem

S přenášením dat to přitom dnes již nemusí být problém. Cloudové služby nabízí nejen různé společnosti, ať už menší či ty velké, ale vlastní cloud si můžete pomocí síťového úložiště, NAS serveru, vytvořit sami.

Samotné mininotebooky, respektive netbooky, jsou už na ústupu. Někteří výrobci dokonce oznámili, že ukončují výrobu. V nabídce však stále zůstává mnoho docela zajímavých modelů v rozmezí kolem a mírně nad 5 tisíc Kč. Kombinace desktop + mininotebook se však nevyplatí. Desktop s Linuxem vás i s monitorem vyjde na nějakých 17–23 000. Když k tomu přičteme 5 tisíc Kč za mininotebook, dostáváme se na 22–28 000 i více za celé řešení. A za takové peníze už pořídíte docela výkonný notebook nebo trošku horší notebook s monitorem, či už docela nabušené All-in-one řešení.

Karty jsou rozdány

Stále, a zřejmě se to ani měnit nebude, není na trhu mnoho zařízení, která by se prodávala bez operačního systému. Pro většinu uživatelů, a to si nic nenalhávejme, je pak zbytečné se vzdát předinstalovaného operačního systému, který znají a za který zaplatili, a řešit nějaký přechod.

Ukazuje se, že nejlépe vychází Linux na klasickém desktopu. Tomu ostatně odpovídají nedávné statistiky, podle nichž o víkendech značně vzrůstá procento používání Linuxu těmi, kdo používají linuxové distribuce na domácím počítači, jenž je prostě levnější než notebook podobného výkonu. Jaký typ počítače máte vy?

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz