přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice

Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice

libreoffice_1.png

Nedávno vznikla komunitní odnož kancelářského balíku OpenOffice.org. Byla založena nezisková organizace The Document Foundation, která bude její vývoj zaštiťovat. Pro novou větev vývoje bylo vybráno dočasné jméno LibreOffice, protože název OpenOffice.org patří firmě Oracle. Než se ukáže, jak firma zareaguje, můžeme se zatím pokusit zodpovědět množství dotazů, které se vyrojily.


Za námět a mnoho dotazů děkujeme našemu čtenáři jménem „Jenek“ – inspiroval nás v diskuzi pod článkem OpenOffice.org má svůj fork – LibreOffice.

Moc těm změnám kolem OpenOffice.org nerozumím. Znamená to snad, že OpenOffice.org už není open source, protože ho vlastní firma Oracle, a bude lepší používat LibreOffice?

OpenOffice.org je open source už přes deset let, přestože „patří“ nějaké firmě. Donedávna to byl Sun, dneska je to Oracle. Na tom není nic nového ani divného. Jestli bude lepší LibreOffice, zatím nevíme. LibreOffice je založen na Go-OO, což je vylepšená verze běžného OpenOffice.org.

OpenOffice.org se už dále nebude vyvíjet a LibreOffice ano?

OpenOffice.org se zřejmě vyvíjet bude, otázka je, jakým směrem a jaký vliv na něj bude mít komunita. LibreOffice se vyvíjet bude, a to pod komunitním vedením - vývoj zastřešuje nadace The Document Foundation.

Bude rozdíl ve formátech dokumentů mezi LibreOffice a OpenOffice.org? Když např. vytvořím v LibreOffice dokument, půjde načíst v OpenOffice.org a obráceně?

Nebude rozdíl, stále to bude OpenDocument, otevřený standard pro výměnu informací (ISO/IEC 26300:2006). V tom spočívá síla otevřených formátů. Můžete klidně používat KOffice nebo jakýkoliv jiný program, který pracuje s OpenDocument Format.

Co je lepší používat pro domácí účely? LibreOffice, nebo OpenOffice.org? A existují i nějaké jiné „ofisy“?

Zatím nevíme, jak kvalitní bude LibreOffice, takže je nevhodné ho posuzovat. V Linuxu za vás vybere výrobce distribuce. Existuje ještě zmíněný KOffice nebo třeba SoftMaker (nezjistil jsem ale, jestli pracuje s OpenDocument Format; je to navíc komerční uzavřený produkt). Pro kancelářskou práci existují také jiné nástroje jako např. LyX nebo webové aplikace (Zoho, Google Docs a další).

O těchto nástrojích si můžete přečíst několik článků: Kancelářské aplikace Zoho, Pěkná diplomka jednoduše.

Proč tedy komunita nevyvíjí OpenOffice.org, když je to open source, a vytvořila si vlastní LibreOffice?

V době vydání článku je to totéž, takže de facto vyvíjí. Nemohou ale používat označení OpenOffice.org, protože je to registrovaná obchodní známka a jejím držitelem je Oracle. Document Foundation vyzvala Oracle, aby tento název předala komunitě. Aby se LibreOffice mohl jmenovat OpenOffice.org. LibreOffice je dočasné označení a víceméně se čeká na reakci Oraclu.

Jestli jsem to dobře pochopil, tak existuje několik různých OpenOffice.org (Go-OO, OpenOffice.org, LibreOffice, KOffice, SoftMaker) a liší se různými funkcemi.

Ne tak zcela. Go-OO je tzv. „patchset“, tzn. soubor záplat, které vylepšují kód od Oraclu (což je „OpenOffice.org“). Byl přímo závislý na oraclovské verzi a vždy vycházel o trochu později (než se program podařilo sestavit). Dnešní LibreOffice je zatím v praxi ještě nepoužitelný a de facto je to Go-OO 3.3 s jiným názvem, logem, ikonami.

Go-OO byl stejně závislý na OpenOffice.org od Oraclu (možná víc), jako je dnes LibreOffice. Může se to změnit, kritici vývoje spojili své síly a pracují na jedné verzi. Stále ale existují další, které možná ani neznáte – NeoOffice pro Mac OS X, Oxygen Office, čínská verze Red Flag.

KOffice a Softmaker jsou zcela jiné balíky, které s OpenOffice.org nemají nic společného, naopak. Je to konkurence.

Takže LibreOffice nevzniklo z OpenOffice.org, ale z Go-OO?

To je těžké zodpovědět. Máte kódy, říká se jim vanilla, které jsou úplně ty základní. Z nich vznikala „sunovská“ verze OpenOffice.org, později „oraclovská“ (Sun byl koupen firmou Oracle). Tyto kódy berou různé jiné firmy (protože je to open source) a dělají vlastní úpravy.

Slovo „vanilla“ označuje základní stav vyvíjeného softwaru: vanilla kernel je linuxové jádro od Linuse – odtud to pochází. Míní se tím výchozí, základní verze. Je to vlastnost každé nové verze, nevztahuje se to do minulosti.

Nejvýraznější z nich je/byla „verze“ Go-OO. Přidávala vlastnosti, které Sun/Oracle nechtěl do OpenOffice.org zařadit, často však ale také neřekli, proč to odmítají. Z toho vznikala frustrace ostatních vývojářů z různých firem (typicky Novell, který vytvářel právě Go-OO).

Nyní se spojili všichni vývojáři, kterým se nelíbil přístup Oraclu, vzali tu nejlepší verzi, což je podle nich Go-OO, přejmenovali ji a budou ji vyvíjet sami. Stále ale budou brát – aspoň teď to tak vypadá – původní zdrojové kódy od Oraclu (protože ty jsou a budou open source). Je ale možné, že hlavní vývoj nakonec povede přece jen Document Foundation. To zatím nevíme.

Výrobci mnohých distribucí už ohlásili, že budou používat LibreOffice, tedy „komunitně upravenou verzi OpenOffice.org“. Jestli ji bude komunita kompletně vyvíjet, to se uvidí. Chce to hodně dolarů.

Myslel jsem, že když Oracle koupila OpenOffice.org, tak už jej nebude dávat zadarmo, a proto jeho vývojáři vzali zdrojáky OpenOffice.org, zkopírovali je a vytvořili si vlastní verzi.

Oracle nekoupila OpenOffice.org, koupila firmu Sun, které patřilo kromě OpenOffice.org mnoho dalších technologií (VirtualBox, OpenSolaris atp.). Vývojáři se odtrhli, protože Oracle se dosud nevyjádřila (po roce a půl), co s OpenOffice.org zamýšlí. Nejsou žádné plány ani pro verzi 3.4 (to je další verze, teď bude 3.3) nebo 4.0. Celkově tam bylo hodně signálů, které naznačovaly, že Oracle OpenOffice.org udusí – stejně jako zastavili OpenSolaris (a také tam následně vznikly komunitní verze).

Z toho pro mě vyplývá, že od teď má smysl používat už jen LibreOffice.

Asi nebudete mít jinou možnost, na komunitní verzi OpenOffice.org nebude mít kdo pracovat, skoro všichni komunitní vývojáři odešli. A ani Sun, ani Oracle se komunitou nikdy nezabýval. Sun ji toleroval, ale nijak výrazně nepodporoval. Osobně to vidím jako:

  1. korporátní produkt Oracle Open Office + Cloud Office (což je ale podle mě bomba)

  2. komunitní produkt bez Oraclu – LibreOffice

Může Oracle vydat další verzi OpenOffice.org jako uzavřený software, když „jí patří“, nebo mu to licence neumožňuje a bude muset poskytnout zdrojové kódy, které pak The Document Foundation bude moci zahrnout do LibreOffice?

OpenOffice.org je open-source software a je vydávaný s licencí GNU LGPL, která vychází z GNU GPL. To znamená, že zdrojový kód OpenOffice.org můžete volně upravovat, rozšiřovat a zlepšovat. LGPL pouze vyžaduje, aby byly všechny změny dány k dispozici ve formě zdrojového kódu, pokud byly zveřejněny.

Tedy: změna licence není možná a Oracle musí poskytovat zdrojové kódy veřejnosti. Teoreticky by mohl vytvořit nový produkt a u něj licenci změnit – stávající kódy ale musí zůstat dostupné. Může však také vývoj zcela ukončit, pak by se zřejmě hledal jiný subjekt, jenž by pokračoval (jako vhodný adept se jeví právě Document Foundation).

Nahoru

Příspěvky

Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
Cm 15. 10. 2010, 07:58:51
Odpovědět  Odkaz 
Přeji LO mnoho úspěchů. Snad už bude konečně možno udělat pořádně regionální nastavení. Myslím tím, českou lokalizaci a možnost používat desetinnou tečku. Dle mých informací tomu bránilo jádro vývojářů (možná přímo od Sunu) s tím, že v ČR je norma čárka a hotovo. Tudíž je nejen pro mne OO nepoužitelná....
Re:Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
jiri001meitner 16. 10. 2010, 00:14:35
Odpovědět  Odkaz 
U nás skutečně desetinné tečky nemáme, ale desetinné čárky, používat tečky by byla chyba a prostě špatně.
Chcete tečky? Tak si prostě přepněte jazyk na angličtinu, a je to, ne?
Vlastimil Ott Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
Vlastimil Ott 15. 10. 2010, 14:51:14
Odpovědět  Odkaz 
http://www.oracle.com/us/corporate/press/177158

O LO nic. Takže přístup zřejmě zůstává beze změn...
Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
Jirka 15. 10. 2010, 20:06:20
Odpovědět  Odkaz 
Ad Koffice: byl bych velmi opatrný s tvrzením, že ho lze použít na ODF dokumenty. Zkoušel jsem to před časem (otevřít v Koffice *.odt dokument vytvořený v OOo) a dopadlo to katastrofálně (zcela rozhozené formátování, chyběly vložené obrázky atd.). Bylo to tristní - tím spíš, že šlo právě o otevřený a zcela zdokumentovaný ODF formát...

Mohu to příležitostně zkusit opět s nejnovějšími verzemi obou "ofisů" (openSUSE 11.3 s KDE 4.4.4 ), ale dost pochybuju, že by výsledek byl použitelný, natož perfektní.
Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
Jirka 15. 10. 2010, 20:41:37
Odpovědět  Odkaz 
Tak vyzkoušeno - to abych neplácal naplano.

V Koffice poslední dostupné verze z repozitářů openSUSE 11.3 (konkrétně 2.1.2) jsem otevřel celkem tři dokumenty - textový (*.odt), vektorový grafický (*.odg) a spreadsheetovou šablonu (*.ots). Dokumenty pocházejí většinou z OOo verzí někde okolo 3.2.x. Všechny dokumenty se sice otevřely, ale výsledek je +- takový, jaký zmiňuji výše. Rozhozené formátování, poškozené nebo chybějící objekty, renderování částí jednotlivých listů ve spreddsheetu přes sebe....prostě nepoužitelný děs.

O (velmi korektně řečeno) "netradičním" vzhledu či uživatelském rozhraní Koffice se snad nebudu dále šířit, co je ale další hrůza, je např. zobrazování písma. Nevím, jestli jde o nějaký pokus o antialiasing či co, výsledkem ale je tlusté a současně (!) kostrbaté a rozmazané písmo. Jak to tvůrci dosáhli, to je mi fakt záhadou...

Autoři Koffice si jistě zaslouží poděkování za snahu (pracují navíc zřejmě zdarma), ale to je tak všechno. Jejich balík bohužel OOo stále nesahá ani po kotníky...
Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
Jirka 15. 10. 2010, 21:07:18
Odpovědět  Odkaz 
Do třetice a pro zajímavost: tady http://forum.kde.org/viewtopic.php?f=96&t=84792&sid=dcfe75728a45ee1b8c276ff4136fb559 je nějaké pojednání o vzájemné kompatibilitě od uživatelů Koffice (anglicky) - v podstatě potvrzují to, co jsem napsal (a to jsem všechno zkoušel opravdu jen velmi zběžně a rychle).

Prostě: Koffice jako "stand alone" program/balík v uzavřeném prostředí možná ano, ale jinak jen velmi ztuha. Podobně jsem to tuším už nejméně jednou formuloval, možná to bylo dokonce někde na tomto serveru...
Re:Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
Jirka 17. 10. 2010, 00:01:17
Odpovědět  Odkaz 
No a přidám ještě jednu, zcela čerstvou a doufám i poslední zkušenost s Koffice (konkrétně Kwordem): když jsem si s ním před chvilkou hrál, abych zjistil, jestli jsem se o něm nevyjádřil snad příliš negativně, tak mi při cca třířádkovém textu po pokusu o změnu fontu (označen celý text) spadl takovým způsobem, že v x-kách nereagovalo vůbec nic (tedy Kword nešel ani zabít) a bylo nutno restartovat celý X-server.

To se mi snad ještě nikdy nestalo a nebo je to tak dávno a tak minimálně, že si to nepamatuju. Děkuji, tudy cesta opravdu nevede.

Přátelé, kdyby měl skončit OOo (jakkoliv si to nedovedu představit, už je to příliš daleko a údajně existuje cca 100 milónů uživatelů), musel bych skončit i já s Linuxem a zřejmě bych poté byl nucen začít s tím, čemu se dlouhá léta úspěšně vyhýbám - totiž s MSO....
Vlastimil Ott Re:Re:Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
Vlastimil Ott 17. 10. 2010, 10:18:57
Odpovědět  Odkaz 
KOffice dostal před časem (snad se nepletu) poměrně hodně peněz, tuším z ESF, nemůžu to dohledat. Je to zřejmě špatně vedený projekt, který sice má potenciál, ale mizerné výsledky. Takže asi nezbývá než souhlasit a přát si, aby to třeba nová mobilní zařízení změnila (mikro netbooky s Androidem).
Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
peekaa 17. 10. 2010, 14:51:53
Odpovědět  Odkaz 
Já bych je zabil. Sotva si běžní lidé zvyknou na pojem OpenOffice, tak už je vše jinak. Takže nyní, doufejme že na dlouho, LibreOffice.
Ivan Bíbr Re:Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
bibri 17. 10. 2010, 15:58:50
Odpovědět  Odkaz 
Toto je bohužel problém domluvy. Oracle je "firma pro velký business" - myslím, že ještě chvíli potrvá, než se naučí zacházet s open-source projekty. Platí to i naopak, komunita se musí naučit jednat s podobnými firmami.

Vývoj OOo je dlouhodobě kritizován, přispěvatelé nadávají už dlouho, emoce jsou rozjitřené. Dejme tomu čas, za rok to bude vypadat jinak, doufám.

Mimochodem, ten cloud vypadá celkem dobře...
Vlastimil Ott Re:Otázky a odpovědi: Dění kolem kancelářských balíků OpenOffice.org, Go-OO a LibreOffice
Vlastimil Ott 17. 10. 2010, 16:25:24
Odpovědět  Odkaz 
"Je" koho? Jsou to ti "oni", kteří jsou proti "nám obyčejným lidem" a za všechno můžou?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz