přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jiří Lapáček: První kroky s počítačem pro úplné začátečníky

Jiří Lapáček: První kroky s počítačem pro úplné začátečníky

První kroky s počítačem, Jiří Lapáček

Jak vypadá taková kniha určená pro úplné začátečníky, uživatele výpočetní techniky, kteří se právě koupili počítač nebo notebook a chtěli by s ním začít pracovat nebo ho použít k zábavě či pohybu na Internetu? Jak moc se podobá manuálu a jak podrobná či užitečná se jeví? 


Pár slov pro začátek a pro začátečníka

Začátečníkem se obvykle rozumí člověk, který začíná s něčím novým. Jakmile s tím už chvíli pracuje, stává se hned pokročilým uživatelem a v okamžiku, kdy pochopí, co ostatním zůstává skryto, stane se i expertem v dané problematice. Kniha První kroky s počítačem pro úplné začátečníky (dáno nejen jejím názvem) je určena pro úplné začátečníky, tzn. ty, kteří si koupili počítač, a teď by se s ním chtěli naučit pracovat.

Práce s novým počítačem s sebou obnáší jeho vybalení, zapojení, zapnutí i vypnutí, ovládání myší a klávesnicí a také práci s obvyklými kancelářskými programy, pohyb na Internetu a v neposlední řadě také využití toho, co se nazývá počítač pro zábavu, vzdělávání a další činnosti běžného života. Na tyto a další otázky přináší kniha odpovědi a pracovní postupy.

Správné ovládání počítače pomocí myši, klávesnice a případně také některých klávesových zkratek není radno podceňovat. Je to základ, který ulehčí každodenní práci s počítačem.

Letem světem obsahem

Seznamte se s počítačem, Prostředí, ve kterém budete pracovat, Základy práce se soubory a složkami, Internet, Viry a další havěť - postrach počítačů, Elektronická pošta, Psaní vlastních textů na počítači, Vytváření tabulek, Počítač nejen pro práci, ale i pro zábavu. To je výčet jednotlivých kapitol, které v knize naleznete.

Autor se zabývá těmito oblastmi skutečně od základů, tzn. hned v úvodu se dozvíte, kam počítač umístit, jak ho zapojit, co s krabicemi a kam s přiloženými CD a návody, jak ho vlastně zapnout a také jak ho správně vypnout.

Kniha není manuálem, spíš příručkou nebo učebnicí. Někde by sice mohla být podrobnější a odbornější, ale tím by se stala něčím jiným, podrobný průvodce to není.

Kniha je určena pro začátečníky a ti v naprosté většině používají to, co jim někdo jiný (před)instaluje. Z toho, a možná i jiného důvodu, zde nenajdete složitý, uživatelsky nepřívětivý Linux (vtip), ale jednoduchý, široce používaný, nejoblíbenější operační systém od Microsoftu - Windows. Setkáte se zde s nejnovějším MS Windows 8 a staršími MS Windows 7 či Vista.

Důraz je kladen na nejpravděpodobnější variantu MS Windows, s kterou se uživatel po spuštění počítače setká, tzn. na v současné době aktuální verzi MS Windows 8.

Tady bych si dovolil trochu odbočit. Protože kniha obsahuje popis ovládání MS Windows 8, které jsou zcela (neberte mě prosím doslova) jiné než jakékoliv předchozí verze tohoto operačního systému, hodí se kniha zřejmě i pro uživatele, kteří se s tímto novým prostředím teprve učí pracovat nebo na něj přecházejí.

Když jsem poprvé seděl u Windows 8, chvíli mi trvalo, než jsem dokázal něco rozumného spustit (kam se poděla nabídka start? :-)), chvíli jsem hledal, jak se to vlastně vypíná a když jsem se chtěl jenom odhlásit, tak jsem si musel návod najít na Internetu, atp. Pokud se cítíte v novém kabátku Windows dezorientovaní, zkuste tuto knihu a kapitolu tomu věnovanou.

Další klasickou operací s počítačem je práce se soubory a složkami, je to důležitá věc, kterou někteří uživatelé přeskočí a pak se oni a jejich okolí nestačí divit. Podobně je na tom i kapitola věnovaná Internetu. Sice bych řekl, že je to celé (rozuměj „ten Internet“) trochu složitější, ale zde to je popsáno tak, aby to pochopil každý a přitom se nemusel zabývat zbytečnými maličkostmi, tedy tím, jak to vlastně funguje a že to vůbec funguje.

Kapitola Viry je záležitostí operačního systému MS Windows a v této knize je pěkně popsané, jak je nutné se o systém starat a nainstalovat nějaký antivirový program. Najdete tu postup pro stažení a instalaci některých antivirových řešení od Microsoftu (Windows Defender, Microsoft Security Essentials, Smart Screen).

Kapitola Elektronická pošta se zabývá programem Windows Mail, který je součástí volitelného balíčku Windows Essentials. Popsané to je jednoduše a srozumitelně. Jediné, co mi tu chybělo, jsou právě ty odbornosti, např. co to je ten SMTP server (a ne, zeptejte se jinde, tedy nějakého odborníka), že existuje také nějaký ten IMAP (kromě POP3) atp.

Psaní dokumentů a vytváření tabulek je vázáno na MS Word a Excel ve verzích někdy okolo roku 2010. Základy tu naleznete a postup, jak si vytisknout dokument také, co tedy chtít víc?

Na knize musím ocenit její propracovanost a rozmyšlenost. Tzn. věci na sebe logicky navazují a obsahují takové činnosti, které bychom zařadili do kategorie praktické, musíte umět, či dříve či později na to narazíte. Tak např. při práci s dokumentem ve Wordu jistě budete řešit nejen jak ho napsat (naformátovat), ale také jak ho vytisknout a tyto ryze praktické záležitosti a postupy najdete právě v této knize, a to pěkně v logické návaznosti a s návodem krok za krokem. Z tohoto pohledu v řadě činností nahradí „rychlou nápovědu“ jiného zkušeného uživatele (čili přítele na telefonu).

Poslední kapitola je věnovaná úpravám obrázků, jejich tisku, publikování na Internetu a zábavě (přehrávání hudby a filmů) obecně. Když k tomu připočtu ještě postup pro vypálení CD/DVD disku, stane se z uživatele začátečníka uživatel, který umí s počítačem pracovat a ví, k čemu to je dobré (tzn. takový skrytý odborník či rovnou expert).

Komu ji doporučit?

Začátečníkům určitě, uživatelům MS Windows stoprocentně. Běžným uživatelům zcela jistě, uživatelům přecházejícím na MS Windows 8 také a pokročilým uživatelům s ohledem na jejich předchozí zkušenosti, požadavky a cíle. Když to řeknu jinak, tak já jsem si docela příjemně početl a přitom se dozvěděl i to, o čem jsem dosud neměl ani tušení (nějaké ty novinky a zkratkové klávesy okolo MS Windows 8, např.).

Jako příklad bych si dovolil uvést v knize zmiňovanou klávesovou zkratku Alt+Tab (tato zkratková klávesa přepíná mezi otevřenými okny). Dříve jsem si myslel, že není třeba a člověk si při jejím použití připadal při nejmenším jako Neo z Matrixu. V MS Windows 8 jsem za ni ale byl rád a v této knize jsem si o ní přečetl jako o něčem normálním, užitečném a dá se říct nepostradatelném. Pokud chcete vědět víc, znát další užitečné zkratky, pak tomu je vyčleněna část druhé kapitoly.

Kniha skutečně pamatuje na začátečníky. S oblibou vzpomínám na jednu z prvních knih o Linuxu (už nevím, jak se jmenovala), ale popisovali zde, jak klikat, k čemu je dvojklik a vůbec jak se myš vlastně ovládá. Ano, opravdu to byla součást úvodní kapitoly k Linuxu.. Ne jinak je tomu i v této knize, je zde popsána práce s klávesnicí i práce s myší a to je dobře, bez toho počítač nikdy skutečně neovládnete.

Konečně, pokud by si tuto knihu přečetli také běžní uživatelé, pak by nám bylo na světě lépe. Jsou zde popisovány a vysvětlovány běžné operace s počítačem a pokud se pohybujete v prostředí, kde se s počítači pracuje, pak mi jistě dáte za pravdu, že řada problémů často spočívá právě v řešení těchto běžných situacích, ve kterých se může méně zkušený uživatel snadno ztratit a žádat si k jejich vyřešení pomoc odborníka. Ne vždy je to ale nutné.

Dříve se k novým počítačům přibalovaly knížky podobného rázu (stejného názvu, ale bohužel s výrazně horším textem), tzn. knihy vysvětlující, co je obsahem dodané krabice a jak se s tím vlastně pracuje. Pokud bych měl tu moc, pak bych tuto knihu přibalil k prodávaným počítačům také dnes.

Pro rodiče ideální

Ono by to bylo ideální i pro děti a studenty, jenom s tím rozdílem, že ti by to asi nečetli. Pro ty, kteří si chtějí o fungování a práci s počítačem něco přečíst, se tato knížka rozhodně hodí.

První kroky s počítačem pro úplné začátečníky
Jiří Lapáček
EAN: 9788025137413
Počet stran: 216 stran
Formát: 167 x 225 mm - brožovaná lepená
Nakladatelství: COMPUTER PRESS
Datum vydání: 17.07.2013

Nahoru

Příspěvky

Jiří Lapáček: První kroky s počítačem pro úplné začátečníky
Marek 20. 08. 2013, 11:03:35
Odpovědět  Odkaz 
Ač bych nerad shazoval práci, kterou si autor příspěvku dal s popisem uvedené knihy, přesto se musím zeptat, proč. Proč je tento příspěvek v LinuxEXPRES?
Vlastimil Ott Re: Jiří Lapáček: První kroky s počítačem pro úplné začátečníky
Vlastimil Ott 20. 08. 2013, 11:15:19
Odpovědět  Odkaz 
Pravidelně dostáváme nabídku na recenzi knih. Vybíráme z nich ty, které jsou pro LE alespoň trochu relevantní. Vzhledem k tomu, že o Linuxu nic nevychází (nebo nedostaneme nabídku k recenzi, ale spíš jde o první variantu), tak si myslím, že vydat recenzi dobré knihy věnované obecné počítačové problematice je lepší než nevydat žádnou recenzi. Pan Lapáček je jeden z nejlepších autorů počítačové literatury u nás, takže knihu považuji za velmi kvalitní a přínosnou pro určitou část čtenářů.
Jiří Lapáček: První kroky s počítačem pro úplné začátečníky
Tadeáš Pařík 20. 08. 2013, 11:17:18
Odpovědět  Odkaz 
Taky tomu nerozumím, snad jedině placená reklama, či komerční článek by to vysvětloval...
Jiří Lapáček: První kroky s počítačem pro úplné začátečníky
hugo 23. 08. 2013, 09:50:24
Odpovědět  Odkaz 
Marně přemýšlím KDO si tu knihu koupí.
Je opravdu dost lidí co ještě dnes se řadí k úplným počítačovým začátečníkům ?
Dnes se nečtou už skoro vůbec jakékoliv návody a najednou tento knižní počin ?
A že to je pro děti ? Asi autor nemá děti jinak by ho tohle nenapadlo, dítě se učí úplně jinak a ne že si nejprve přečte návod a pak spustí přístroj.
Re: Jiří Lapáček: První kroky s počítačem pro úplné začátečníky
Pavel Šimerda 24. 08. 2013, 10:37:46
Odpovědět  Odkaz 
Docela by mě zajímala Vlastova reakce na toto. Zní mi to dost logicky ;). Noví „začátečníci“ se nerodí, takže mě napadají jen rekvalifikace.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux