přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze knihy Průvodce tvorbou dokumentů

Recenze knihy Průvodce tvorbou dokumentů

pruvodce_dokumenty.jpg

V září 2011 vyšla za podpory CSTUGu kniha Průvodce tvorbou dokumentů, která zábavnou, ale odbornou formou seznamuje čtenáře se základními pravidly typografie a tvorby dokumentů. Kromě teorie se zabývá i konkrétními postupy v programech Microsoft Word, Adobe InDesign a XeLaTeX.


Dříve, když se ještě knihy a jiné tiskoviny sázely ručně na strojích, dělali to lidé kvalifikovaní a výsledek jejich práce byl profesionální. Doba ale pokročila, a tak dokumenty určené k tisku mnohdy „sázejí“ samotní autoři textů, kteří většinou nemají valnou potuchu o tom, jak by se to správně mělo dělat. Pokud jste jedním z nich a záleží vám na tom, jak vaše dokumenty vypadají, ale nechcete se biflovat nudné poučky, je Průvodce tvorbou dokumentů knihou pro vás. Pokud naopak základům typografie rozumíte, kniha vás přesto neurazí a ani neunudí.

„Tato kniha je obsahově velmi užitečná, je psána živě, vtipně, ale odborně přesně.“ -- Zdeněk Wagner, redaktor Zpravodaje CSTUG

Průvodce je rozdělen na dvě téměř stejně dlouhé části. První část Jak na dokumenty se věnuje spíše teorii a obecným postupům a principům. V sedmnácti kapitolách se dozvíte, co je to vlastně písmo a sazba, jak se písmo měří, jaké se používají mezery a speciální znaky, co je to odstavcová a pořadová sazba, jak sázet tabulky, matematické a fyzikální vzorce, obrázky, ale také jak se sázejí strany, jaké jsou typy dokumentů, jak se správně uvádějí citace, jak má probíhat korektura, projdete autoškolou pro tvorbu dokumentů a seznámíte se s programy pro zpracování textu.

Titulní strana knihy Průvodce tvorbou dokumentů Titulní strana knihy Průvodce tvorbou dokumentů

Tato část knihy je protkána spoustou správných i odstrašujících příkladů a navíc je každá kapitola zakončena krátkým kvízem, který ověří čtenářovy znalosti dané problematiky. Jestli mi na knize něco vadilo, tak je to fakt, že správné odpovědi na otázky nebyly uvedeny úplně u všech kapitol (ačkoli u většiny ano).

Kniha má relativně velké okraje, které jsou plné dalších informací, poznámek, ale i přehledných symbolů, které upozorňují na konkrétní části hlavního textu.

Druhá polovina knihy – Zásobárna – je jednou dlouhou kapitolou nazvanou Základní pravidla sazby a jejich realizace. Stručně řečeno teoretické znalosti získané v první části se naučíte aplikovat v praxi ve třech programech. Jsou to:

  • Microsoft Word 2010,

  • Adobe InDesign

  • a LaTeX/XeTeX.

Linuxového uživatele může mrzet absence Writeru z balíku OpenOffice.org, respektive LibreOffice, ale postup pro Microsoft Word je většinou velice podobný, a i když budete přeskakovat ve čtení postupy u konkrétních programů, dozvíte se další informace, protože kromě nich jsou v každé části také texty typografických pravidel vycházející z původních norem (případně upravené podle současných požadavků a zvyklostí) a také obecné poznámky k principům počítačového zpracování.

Ačkoli první část knihy se dá číst klidně večer před spaním, druhá část je natolik prakticky zaměřená, že bych doporučil její četbu spíše simultánně s otevřeným textovým procesorem. Případně bych ji doporučil, jak napovídá její název, jako zásobárnu znalostí, které se mohou hodit v budoucnu.

Obě části jsou provázány křížovými odkazy, takže nemusíte příslušnou oblast lovit v obsahu nebo v rejstříku.

V závěru knihy je kromě obsáhlého a užitečného rejstříku také slovníček pojmů, který vám usnadní orientaci v typografické hantýrce. Dozvíte se mimo jiné, že CSTUG (zmíněný v úvodu článku) je Československé sdružení uživatelů TeXu.

Knihu napsali tři autoři:

  • Jiří Rybička (od kterého můžete znát také velmi dobrou knihu LaTeX pro začátečníky),

  • Petra Čačková

  • a Jan Přichystal,

kteří působí na Ústavu informatiky Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a této problematice se věnují již řadu let, takže se nemusíte bát, že by informace v ní nebyly správné.

Kniha je vázaná, formátu B5, má 224 stran a celkové zpracování jí určitě nedělá ostudu. Za 220 Kč ji mohu vřele doporučit jako vánoční dárek, kterým uděláte radost sobě nebo svým blízkým. Knihu si můžete objednat přímo na stránce nakladatele.

Název: Průvodce tvorbou dokumentů
Autoři: Jiří Rybička, Petra Čačková, Jan Přichystal
Nakladatelství: Martin Stříž
Obálka: Jiří Rybička
Stran: 224
Formát: B5
Vazba: Vázaná
ISBN: 978-80-87106-43-3
Cena: 220 Kč
Datum vydání: září 2011
Vydání: 1.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Recenze knihy Průvodce tvorbou dokumentů
Alidědek 28. 11. 2011, 12:44:47
Odpovědět  Odkaz 
Velký problém, který s knihami se "zbytnými" informacemi (schpnost vytvoření kvalitního dokumentu není bohužel nezbytně nutná pro to, aby někdo otevřel Word a začal datlovat) vidím, spočívá v tom, že o ně projeví zájem především lidé, kteří již v daném oboru nějaké informace mají, často i v rozsahu velké části knihy. Naproti tomu lidé, kteří jsou schopni na pěti řádcích textu použít tři různé fonty, pět velikostí písma a deset barev (a pak to celé vytisknout na černobílé tiskárně), po takovéto knize nikdy nesáhnou, protože "k čemu by jim byla".
Tím naprosto nechci hodnotit tuto knihu - ještě jsem ji neviděl, a podle recenze se jeví jako velmi užitečná. Nepochybně se na ni podívám.
Miroslav Hrončok Re: Recenze knihy Průvodce tvorbou dokumentů
Miro Hrončok 28. 11. 2011, 15:10:11
Odpovědět  Odkaz 
Takovým lidem je třeba tuto knihu darovat. Případně nacpat do útrob :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog