přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze knihy Prezentace a zen

Recenze knihy Prezentace a zen

prezentace_zen.jpg

Tato kniha od Garryho Reynoldse, tvůrce populárního webu o designu prezentací a jejich prezentování - presentationzen.com, se nezabývá tím, jak v konkrétním programu vytvářet prezentace. Popisuje principy designu, efektivity a smyslu nejen u prezentací, ale i u samotného prezentování.


99% prezentací je otrava

Přesně s touhle myšlenkou přichází kniha hned na začátku. Znáte ty prezentace, které jsou nadupané textem, takže nevíte, jestli je máte číst, nebo poslochat řečníka? Dokonce by u většiny prezentací, které vidámě běžně v práci, ve škole i kdekoli jinde, stačilo jedndotlivé slajdy vytisknout a nemuseli bychom se prezentací vůbec zdržovat.

Takové prezentace nazval autor (respektive překladatel) slajdumenty. Kritizuje jejich použití, ale nejen tyto extrémy, kritizuje i základní návyky a způsoby, jakými prezentace běžně vytváříme.

Dělejte to jinak

Autor samozřejmě nezůstává pouze u kritiky, věnuje se popisu toho, jak vytvářet efektivní a zajímavé prezentace. Kniha je rozdělena na pět větších částí obsahujících celkem deset kapitol, první z nich se věnují plánování, pokračuje se příběhem prezentace, jejím obsahem, designem, ale i přednesem. Velmi mě zaujala kapitola plná příkladů zajímavých prezentací různých lidí.

Rozhodně však nečekejte, že s pomocí této knihy vytvoříte perfektní prezentaci krok po kroku. Kniha neobsahuje postupy, spíše pohled na věc. Dozvíte se spoustu rad a tipů, nejen od autora knihy, ale i od jiných lidí, kteří se prezentacemi živí, nebo jsou pro ně hodně důležité.

Zen

Zen v knize slouží spíše jako přirovnání a analogie, rozhodně se nejedná o knihu o tomto zajímavém učení. Občas autor o některých principech zenu mluví, ale stejně tak mluví i o jiných principech, které lze na prezentace použít, například základních pět principů juda.

Zpracování

Kniha je graficky velice poutavá, kapitoly jsou plné ukázek, citací, velkých obrázků. Dobrých i špatných příkladů. Kdyby se z knihy odstranilo to nejpodstatnější, tedy hlavní textový obsah, vznikla by velice zajímavá prezentace o prezentacích. Jen dodám, že spousta příkladů je anglicky, protože jejich význam není pro pochopení důležitý, přesto bych bez znalosti tohoto jazyka měl z knihy asi menší požitek.

Drobnosti

Jelikož jsem velice skeptický k současným prezentacím, které kolem sebe vidím, z knihy jsem měl velikou radost a už se těším, jak s pomocí nových poznatků vytvořím nějakou prezentaci. Bohužel byly na knize i drobnosti, které mi vadily. Ačkoli má kniha přes dvě stě stran, poselství se často opakuje, myslím si, že vše, co kniha sděluje, by se dalo shrnout na mnohem menším prostoru.

Mnohem více mi však bylo nepříjemné bezpatkové písmo, použité v celé knize. Věřím, že se takové písmo hodí do prezentace nebo do nadpisů, ale při čtení delšího textu jsem měl problémy číst rychle a nejdříve jsem si ani neuvědomoval proč. Patkové písmo však vede zrak mnohem lépe po řádku. Přesto tyto drobnosti příliš nesnižují mé kladné hodnocení knihy.

Název: Prezentace a zen
Podtitul: Jednoduše a srozumitelně o designu prezentací a jejich předvádění
Autor: Garr Reynolds
Překlad: Pavel Kristián ml.
Nakladatelství: Zoner Press
ISBN: 978-80-7413-047-2
Počet stran: 240
Formát: 19×23 cm
Doporučená cena: 329 Kč

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Recenze knihy Prezentace a zen
mam 4. 12. 2009, 10:35:49
Odpovědět  Odkaz 
Spravny odkaz je http://www.presentationzen.com/
Miroslav Hrončok Re:Recenze knihy Prezentace a zen
Miro Hrončok 5. 12. 2009, 18:29:02
Odpovědět  Odkaz 
Díky, opraveno.
Roman Bořánek Recenze knihy Prezentace a zen
Roman Bořánek 4. 12. 2009, 16:12:48
Odpovědět  Odkaz 
Pěkná recenze a dost možná i knížka. Uvažuji, že si jí nadělím k Vánocům. :)
Miroslav Hrončok Re:Recenze knihy Prezentace a zen
Miro Hrončok 5. 12. 2009, 18:30:06
Odpovědět  Odkaz 
Rozhodně super knížka, maximální spokojenost, až na to bezpatkové písmo, ale asi jsem moc zhejčkanej.
Recenze knihy Prezentace a zen
lzap 13. 07. 2010, 16:49:18
Odpovědět  Odkaz 
Fantasticka knizka. Vsechno, co nas Powerpoint naucil, je jinak... :D

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog