přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux dobývá vesmír z paluby ISS

Linux dobývá vesmír z paluby ISS

dvatydny.gif

Linux ovládne oběžnou dráhu, pozemské mapy projektu OpenStreetMap mají nový cool'n'sexy editor, The White House použil GitHub a vyšel balík softwaru pro školy založený na openSUSE. A Google používá Debian, což bereme jako jasnou věc.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Snazší vytváření podkladů na OpenStreepMap

OpenStreetMap Foundation, nezisková organizace spravující projekt OpenStreetMap (OSM), zveřejnila moderní a atraktivní editor mapových podkladů. Jmenuje se iD (GitHub). Tímto krokem se loučí s příliš technickým přístupem k vytváření map a cílí na aktivní uživatele, kteří mají v rukou tablety, a očekávají jednoduché ovládání. Zároveň – s předpokládaným navýšením počtu uživatelů – byla vyhlášena sbírka na nový hardware, který by měl budoucí nápor zvládat.

OpenStreetMap jsou dalším z otevřených projektů – když jako předchozí uvedeme Linux (jádro) a Wikipedii – které mění svět nejen informačních technologií. Očekává se, že nový editor napomůže rozvoji OSM, a tyto „otevřené mapy“ začnou reálně konkurovat mapám od Googlu, Applu či Nokie.

iD editor OSM

Zdroj obrázku: http://blog.openstreetmap.org/wp-content/uploads/2013/05/id_animated.gif

Na vesmírné stanici ISS bude spolehlivý systém – Linux

NASA nainstaluje na notebooky používané na International Space Station (ISS) linuxový systém, a to Debian GNU/Linux verze 6. Keith Chuvala, jenž má tuto techniku na starosti, prohlásil: „Přenesli jsme klíčové funkce z Windows na Linux, protože jsme potřebovali operační systém, který je stabilní a spolehlivý a který budeme mít pod kontrolou. Takže když ho bude potřeba záplatovat, vylepšit nebo upravit, tak můžeme.“

S přípravou systému a školením vývojářů pomáhá týmu z NASA organizace The Linux Foundation. Ačkoliv jde o zařízení pro celkem šest osob, požadavky na systém a aplikace nejsou triviální. Připravuje se totiž také první humanoidní robot ve vesmíru (robonaut), který bude taktéž poháněn Linuxem. Málokoho asi překvapí, že se jmenuje R2 podle filmové postavy z Hvězdných válek. Ten bude mít na starosti nebezpečné úkoly a v budoucnu se stane dalším členem posádky.

I když máte neprofesionální webové stránky, můžete být expertem na Linux ve vesmíru. Třeba by nám Keith zodpověděl otázku, jestli v budoucnu pošlou do vesmíru také robota C-3PO...

Google Compute Engine poběží na Debianu

Google Compute Engine je jedna ze služeb, které Google nabízí firmám. Umožňuje využívat výkon serverů pro náročné výpočetní operace. Patří do palety služeb „infrastructure as a service“ a vzájemně se doplňuje s Google Cloud Storage, Google App Engine a Google BigQuery. Technicky jde o virtuální linuxové servery s REST API, jejich škálovatelnost umožňuje budování rozsáhlých aplikací.

Dosud běžela GCE na linuxovém systému pojmenovaném Google Compute Engine Linux, který byl podle FAQ linuxovou distribucí používající balíčky Debianu v rozsahu minimální distribuce Ubuntu, a byl vytvářen na míru. Nyní GCE přechází na Debian GNU/Linux ve verzi 6 a 7. To znamená, že zákazníci získají jako virtuální servery právě systémy Debian GNU/Linux. Vývojáři Debianu spolupráci vítají a podporují, protože Google je významným podporovatelem vývoje.

A pořád najdete lidi, kteří vám budou tvrdit, že „linuxy“ na pořádnou práci nejsou...

Open data & gov

Bílý dům použil GitHub pro zveřejnění politiky open data

GitHub se velmi rychle stal populární líhní nového softwaru. Jeho síla spočívá ve spojení s Gitem, týmovým nástrojem pro vývoj softwaru. Principem tohoto propojení je možnost připojit se k vývoji softwaru nebo vytvořit fork – novou verzi – a rozšiřovat tak softwarovou pestrost.

Ovšem není nutné omezovat se jen na software, jak právě světu ukázal Bílý dům. Na GitHubu zveřejnil pod názvem Project Open Data pracovní verze dokumentů, které definují metodiku zpracování, uchovávání a využití dat státní správy. Kdokoliv je nyní může vylepšovat, měnit, doplňovat nebo vytvářet vlastní verze (forky). V prvním odstavci textu je mmj. uvedeno, že zpřístupnění dat (otevření – open) posiluje demokracii. Asi není lepší příklad demokracie.

Nabízí se spousta vtipných a ironických poznámek na situaci v ČR. Ale byly by vlastně únavné. Snažme se, aby se i náš stát choval demokraticky a svá data otevíral.

Zajímavé distro

Software pro školství – openSUSE Edu Li-f-e ve verzi 12.3-1

Není bohužel mnoho aplikací vyvíjených na míru školám. Je (u nás) také málo škol, které by o tomto softwaru věděly a používaly ho. Přitom Edu Li-f-e patří mezi velmi kvalitní softwarové balíky pokrývající mnoho školských potřeb. Obsahuje např. prostředí KDE, GNOME3, Cinnamon, vývojářské nástroje, aplikace pro správu učebny, množství výukových programů, webové aplikace jako Moodle nebo ATutor, grafické nástroje a množství dalšího softwaru. Nedávno vydaná verze je ke stažení také jaké torrent.

Nasazení v praxi zřejmě brání hlavně nulová propagace a neexistující metodika, bez které to nepůjde.


openSUSE Edu Li-f-e 12.3 openSUSE Edu Li-f-e 12.3

Jednou větou

  • Na ftp vývojářů Debian GNU/Linuxu vznikly adresáře pro další vydaní – Jessie.

  • 9. května 2013 skončila podpora Ubuntu 8.04 Server, Ubuntu 10.04 a Ubuntu 11.10.

  • Skončila distribuce Cinnarch (Cinnamon+Arch Linux) a vznikl Antergos (Arch Linux+GNOME3, Cinnamon, Razor-qt a Xfce).

  • Maqetta je HTML5 editor webových aplikací, vyšla verze 10 s mnoha novinkami.

  • Apache OpenOffice hledá nové logo, probíhá užší výběr návrhů prvního kola.



Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz