přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux se v businessu vyplácí a navíc pohání nejrychlejší burzu na světě

Linux se v businessu vyplácí a navíc pohání nejrychlejší burzu na světě

dvatydny.gif

Nejrychlejší burzu na světě pohání Linux. Linux brzdí propad tržeb Novellu. Oracle nedokáže konkurovat Red Hatu. Microsoft „školí“ pracovníky Best Buy, jak prodávat Windows a ne Linux. Dvě konference – Karviná a Brno.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Nejrychlejší burzu na světě pohání Linux

Společnost Deutsche Borse Group, která vlastní tři významné evropské burzy, oznámila vydání nové generace burzovní platformy Xetra, která běží nad operačním systémem Linux. Tuto platformu nevyužívají jen tři burzy vlastněné DBG, ale také Irish Stock Exchange, European Energy Exchange, Shanghai Stock Exchange. Nová generace je postavená na technologii IBM WebSphere MQ Low Latency Messaging, která běží právě na Linuxu.

Podle představitelů DBG je spolehlivost burzovního systému naprostou samozřejmostí, ale dalším kritériem, které často rozhoduje o úspěšnosti burzy, je rychlost. Jejich nový systém prý dokáže provést více než milion obchodů za sekundu, čímž překonává i newyorskou akciovou burzu, která běží taktéž na Linuxu.

Podle mluvčího DBG to bude právě rychlost, která bude rozhodovat o tom, kdo bude vítězem a kdo poraženým. Jakékoliv latence a výpadky znamenají pro burzu velké ztráty. V této souvislosti zmínil loňský sedmihodinový výpadek londýnské burzy, který znamenal velkou finanční újmu nejen pro burzu, ale i pro investory a společnosti, jejichž akcie se na burze prodávají. Není tajemstvím, že londýnská burza chce opustit platformu postavenou na Microsoft Windows, do které už investovala 1,2 miliardy Kč. Zatím nezveřejnila jméno nové platformy, ale lze předpokládat, že se na rozdíl od přechodu na Windows o této změně na stránkách Get the facts nedočteme.

Miliardový trh s Linuxem v roce 2012

Trh s produkty a službami postavenými na Linuxu se v posledních letech dynamicky rozvíjí a objem peněz, který představuje, neustále roste. Analytická společnost IDC nyní přišla s předpovědí, že trh s Linuxem dosáhne v roce 2012 hranice jedné miliardy dolarů.

Mezi roky 2007 a 2008 trh vzrostl o 23,4 %. Pro letošek IDC předpovídá mírný pokles, ale již od příštího roku by měl trh růst průměrně o 17 %. Jak se bude trhu s Linuxem dařit, determinují především dvě firmy – Red Hat a Novell, které mají tržní podíl 94,5 %. IDC také předpokládá rychlejší růst bezplatných alternativ, ty se na počtu nasazení podílely v roce 2007 41,4 %, loni to bylo už 43,3 %.

Linux brzdí propad tržeb Novellu

novell_suse.jpgHospodářská krize se nevyhýbá téměř žádné firmě a i Novell zažívá hubenější rok. Celkové výsledky ve třetím čtvrtletí nejsou zrovna povzbudivé. Výnosy meziročně klesly z 245 milionů dolarů na 216 milionů. Přestože se tržby propadly, podařilo se společnosti díky úsporám dosáhnout provozního zisku 21 milionů dolarů.

Divizí, která brzdí propad tržeb, je divize linuxová, která ve třetím čtvrtletí zaznamenala výnosy ve výši 38 milionů, což je meziroční nárůst o 22,3 %. Podle představitelů společnosti má tato divize tak dobré výsledky také díky smlouvě s Microsoftem, protože zákazníci, kteří si původní předplatné objednali u Microsoftu ho nyní obnovují přímo u Novellu.

Oracle nedokáže konkurovat Red Hatu

Pro Oracle je Linux pravděpodobně nejdůležitější platformou, proto ve velké míře zasahuje do jeho vývoje a před necelými třemi lety dokonce oznámil, že bude distribuovat a podporovat svoji vlastní distribuci, která je de facto kopií Red Hat Enterprise Linuxu. Nejdříve dostala název Oracle Unbreakable Linux a nyní se jmenuje Oracle Enterprise Linux. Cílem bylo nabízet stejný produkt za nižší ceny a navíc těžit z širokého produktového portfolia společnosti při komplexních řešeních.

redhat.jpgPředstavitelé Red Hatu to jistě nenechalo klidnými, ale argumentovali, že zákazníci budou spíše věřit společnosti, která daný produkt vytváří, než někomu, kdo jej jen převezme. A s největší pravděpodobností měli pravdu. Ani po třech letech se nedaří Oraclu Red Hat výrazněji ohrozit. A to i navzdory tomu, že nasadil ještě agresivnější cenovou politiku, díky níž lze získat obdobné služby za polovinu ceny, kterou nabízí Red Hat. Po třech letech má Oracle podíl na trhu necelé dvě procenta, zatímco Red Hat si i nadále udržuje podíl kolem 60 %.

Microsoft „školí“ pracovníky Best Buy, jak prodávat Windows a ne Linux

Podle osoby vydávající se za zaměstnance amerického obchodního řetězce Best Buy připravil Microsoft pro zaměstnance této společnosti prezentaci, která porovnává Windows 7 a Linux. Na internetu se také objevily kopie slajdů z prezentace. Ta začíná slovy: „Po dokončení tohoto kurzu budete schopni zákazníkům vysvětlit výhody Windows 7 oproti Linuxu.“ Některé ze slajdů předkládají diskutabilní fakta – jako například, že Linux podporuje jen málo MP3 přehrávačů a nepodporuje video hovory v žádné velké IM síti, a některé informace očividně lživé jako, že k Linuxu nelze získat autorizovanou podporu.

Pokud jsou prodavači školeni takovýmto způsobem, nelze se příliš divit tomu, že si Linux v kamenných obchodech ani neškrtne. Podle Sama Gustina z DailyFinance.com Microsoft nebojuje jen proti současné linuxové konkurenci, ale připravuje se i na nástup Google Chrome. Ten může totiž všechny nedostatky zmíněné v prezentaci, ať už vymyšlené nebo skutečné, odstranit, prodavači budou ale i nadále nosit v hlavách, že je to ten systém, který toho mnoho neumí.

Dvě podzimní konference – Karviná a Brno

Na podzim proběhnou dvě konference, které jsou určeny uživatelům svobodného a otevřeného softwaru (nejen Linuxu). První se jmenuje Open-source řešení v sítích a proběhne 29.10.2009 v Karviné na půdě Slezské univerzity. Pořádá ji Ústav informačních technologií OPF SLU a Liberix, o.p.s. Konference je určena zejména široké odborné i neodborné veřejnosti. Hlavním cílem je propagace svobodného softwaru a jeho možností v sítích. Součástí budou i praktické ukázky některých řešení a možnost vyzkoušet si konfiguraci služeb či softwaru. Svou účast je vhodné zaregistrovat, protože se plánuje množství soutěží, anket a samozřejmě také výher.

Druhá – tradiční – konference se jmenuje LinuxAlt a proběhne ve dnech 7.-8.11.2009 na FIT VUT v Brně. Pořádá ji volné sdružení Linux v Brně ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Liberix, FIT VUT v Brně, společností Red Hat Czech a dalšími partnery. Akce je zaměřena na software s otevřeným kódem, svobodný software a technologie s hlavním zaměřením na operační systém GNU/Linux (nevylučují se však ani jiné otevřené operační systémy). Očekávat můžete přednášky na různá témata, například o nasazení Linuxu doma, ve firmě nebo ve škole, používání nejrůznějších programů či řešení běžných problémů s operačním systémem Linux. LinuxAlt je zaměřen na začínající i pokročilé uživatele, programátory, administrátory, manažery i studenty. Cílem je zvýšit povědomí o Linuxu mezi lidmi, o jeho možnostech a využití v domácnosti i na pracovišti.

Novinky ze světa softwaru

Opera 10

opera.gifMomentálně nejstarší vyvíjený prohlížeč přichází po roce vývoje se svou desátou verzí. A novinek je jako již tradičně celá řada. Nové vykreslovací jádro Presto 2.2 citelně zvyšuje rychlost. Opera byla dříve považována za nejrychlejší prohlížeč, poté však tvůrci WebKitu rozpoutali závod v rychlosti a Opera začala ztrácet. S Prestem 2.2 se vrací opět do hry, a to má ještě v zásobě zcela nové vykreslování JavaScriptu, které by se mělo objevit v další verzi. Opraveno bylo také mnoho chyb ve vykreslování a provedena optimalizace se službami, jako je Facebook.

Čtěte článek: Recenze: Opera 10

Majitelé mobilních připojení jistě ocení funkci Turbo, která pracuje na stejném principu jako Opera Mini a komprimuje webový obsah. E-mailový klient podporuje zprávy v HTML. K dispozici je kontrola pravopisu. Taby získaly funkci náhledů stránek. Přibyla také automatická aktualizace. Ve Windows si program sám zjistí, zda existuje nová verze a nabídne aktualizaci. V Linuxu zůstává vše při starém. Během vývojových verzí se objevily repozitáře pro jednotlivé distribuce a Opera se automaticky aktualizovala z nich, ale před vydáním finální verze byly z neznámého důvodu staženy a prohlížeč nabídne v případě nové verze jen odkaz na stažení balíčku.

Nic se nezměnilo ani na multiplatformnosti Opery. I nadále nabízí verze pro 10 různých systémů a podporuje 10 distribucí. Prohlížeč si můžete stáhnout ze stránek Opery.

Google Chrome míří na notebooky od Sony

Společnost Sony oznámila, že bude předinstalovávat prohlížeč Google Chrome vedle Internet Exploreru. Sony se tak stává prvním výrobcem počítačů, kterého dokázal Google získat na svoji stranu. Google Chrome byl uvolněn již před rokem, ale stále má podíl méně než 3 %. Vyvstává tedy otázka, co tím Sony sleduje. Podle některých komentátorů to může být mezikrok na cestě k předinstalovávání Google Chrome OS, operačního systému, který je postavený na Linuxu, jehož příchod Google nedávno ohlásil. Tento systém by měl ve velké míře využívat web a prohlížeč Chrome by měl být jeho středobodem.

Prohlížeč Google Chrome, zdroj google.comProhlížeč Google Chrome, zdroj google.com

Klient pro objednávání fotografií také pro Linux

Pryč jsou doby, kdy jsme pochodovali do fotolabu s nevyvolanými filmy. Nástup digitálních fotoaparátů navždy změnil přístup lidí k fotografování. Dnes lze fotit bez starostí, protože lze fotografie protřídit a upravit v počítači. A nebyli bychom v době internetu, kdyby jejich vyvolání nešlo zařídit přes internet. Různé fotografické služby nabízejí své vlastní aplikace, které provedou uživatele celým procesem od stažení fotografií do počítače po objednávku jejich vyvolání.

Dosud v tomto směru neměli uživatelé Linuxu příliš na výběr, mohli využívat méně pohodlné webové verze nebo programy spouštět pod Wine. Možností také bylo využít Google Picasa, který nabízel objednání fotografií hned u několika českých společností. Nyní začala linuxovou verzi své aplikace nabízet společnost CeWe, která u nás vlastní především známé značky Fotolab a Fotostar. Bohužel zpracování není zrovna na jedničku. Místo pohodlných balíčků společnost na stránkách nabízí ke stažení skript v Perlu. Rozhraní instalátoru je pouze textové. Uživatel musí odsouhlasit EULA a vybrat, kam se má program nainstalovat, poté teprve začne instalátor stahovat samotné součásti programu. Bohužel pochybuji, že si s takovým postupem poradí běžný uživatel.

Program pro FotolabProgram pro Fotolab

Programy od obou značek jsou identické, včetně cen, jen mají jiný kabát. Rozdíl je pouze v tom, že instalátor Fotolabu je česky a během instalace Fotostaru se musí uživatel poprat s němčinou.

Jak vidíte, jsou obě aplikace totožné, liší se jen barvamiJak vidíte, jsou obě aplikace totožné, liší se jen barvami

Novinky ze světa distribucí

Ubuntu se dočká nového splash screenu a správy softwaru

ubuntu_large1.pngVydání další verze Ubuntu se rychle blíží a jeho tvůrci poodhalují plány vývoje. Již v podzimní verzi 9.10 bychom se měli dočkat nové bootovací obrazovky. Ubuntu doteď používalo Usplash, ale ten již nevyhovuje jak nárokům na co nejkratší čas bootování, tak nárokům estetickým. Nejprve se vývojáři přikláněli k Plymouthu, grafickému bootovacímu procesu, který vytvořili vývojáři Red Hatu, nyní však oznámili, že implementují XSplash. Jeho specifikem je, že ke svému běhu potřebuje běžící X server. Cílem vývojářů tedy bude posunout start X serveru co nejblíže startu bootování, to by mělo mít i pozitivní vliv na rychlost startu systému. Xsplash je již zařazený ve vývojové verzi 9.10, leč většinu bootovacího času stále řídí Usplash. V souvislosti s novým splash screenem se začínají objevovat i návrhy na jeho grafické zpracování a některé vypadají opravdu zdařile.

Mnohem významnější novinkou, která byla nedávno oznámena, je nový správce softwaru, který se pro Ubuntu připravuje. Nyní se o správu softwaru stará hned několik grafických nástrojů. Nejjednodušší je Přidat/Odstranit, pokročilejší je Synaptic, o instalaci samostatných balíčků se stará gdebi, aktualizace řeší Správce aktualizací a správu zdrojů zase aplikace Zdroje softwaru. Funkce všech těchto aplikací by měly být integrovány do jedné aplikace, která má momentálně název Ubuntu Software Store.

Nová aplikace by však měla nabídnout ještě mnohem více. Plánuje se zahrnutí komerčních aplikací, které si budou uživatelé moci koupit a nainstalovat jako jakýkoliv jiný balíček z repozitářů. V plánu jsou také detailní informace o každé aplikaci, hodnocení uživatelů a interaktivní předvedení, jak ji použít. V duchu dnešních trendů se uvažuje také o sociálních funkcích, např. informace o tom, které z aplikací používají vaši přátelé.

Nového správce můžete nalézt v repozitářích právě vyvíjené verze 9.10, zatím se však jedná o velmi jednoduchou aplikaci, která toho příliš neumí. Podle wiki Ubuntu by měla nahradit všechny výše zmíněné nástroje již v Ubuntu 10.04. Bude zajímavé sledovat, jak se to bude vývojářům dařit. Dosud totiž byla správa softwaru roztříštěná, ale mezi aplikace, které jsou vyvíjeny už léta a dělají svoji práci velmi dobře. V podzimní verzi 10.10 se potom plánuje integrace s Launchpadem a přidání dalších funkcí.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog