přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, (Nejen) staré dobré hry na Linuxu, Británie zavede ODF, starosta Mnichova nechce Linux

(Nejen) staré dobré hry na Linuxu, Británie zavede ODF, starosta Mnichova nechce Linux

dvatydny.gif

Nejvíce vývojářů Debianu podle počtu obyvatel má Finsko. Hry pro Linux nově nabízí i GOG.com. V Británii jako standard pro sdílení dokumentů přijali ODF. Školy ve švýcarském kantonu Ženeva přecházejí na Ubuntu. Toulouse přechodem na LibreOffice ušetřilo již milion eur. A v Mnichově se politici přou o budoucnost tamního nasazení opensource.


V počtu vývojářů Debianu stále vede Finsko

Christian Perrier již od roku 2009 připravuje přehled vývojářů Debianu podle jednotlivých zemí. Letošní statistiku, stejně jako v předchozích letech, vede Finsko s 19 vývojáři.

To samozřejmě není nejvyšší absolutní počet vývojářů, takovou statistiku by vedly Spojené státy se 175 aktivními vývojáři, ale při přepočtu dle počtu obyvatel vede právě Finsko se 3,61 vývojáři na milion obyvatel, zatímco USA s 0,56 vývojáři na milion obyvatel jsou až na 22. místě, jednu příčku za Českem. Na dalších místech se umístilo Irsko a Nový Zéland (v přepočtu na obyvatele), respektive Německo a Francie (absolutní čísla).

Zajímavé čtvrté místo si v hodnocení zemí odnáší tropický ostrov Martinik, kde sice působí jen jediný vývojář, ale při necelých 400 tisících obyvatel to stačí na předběhnutí mnohem „aktivnějších“ zemí.

GOG nyní přináší hry i na Linux

Prohlásit, že „na Linuxu nejsou hry“, chce už v dnešní době docela odvahu nebo neznalost aktuálního dění. K podpoře hraní na Linuxu se nyní přidává i GOG.com. Ten se původně zaměřoval především na starší hry, které se staly skutečnou „klasikou“ (původní název byl „Good Old Games“), ale v současné době nabízí i nové hry.

K dispozici je v současné době přes 50 her, některé z nich byly ale pro Linux dostupné již dříve. K dipozici jsou DEB balíčky určené pro Ubuntu 14.04 a Linux Mint 17, ale také „obecný“ archiv pro jakoukoli distribuci.

Open data & gov

V Británii budou používat ODF

Úřad vlády Velké Británie oznámil vybrané formáty, které se budou používat ve státní správě. Pro dokumenty, které budou určeny pouze pro prohlížení se jedná o standardy PDF/A nebo HTML a pro dokumenty, které mají být dále sdíleny nebo upravovány, je to formát ODF (Open Document Format).

Vláda si od výběru těchto otevřených formátů především slibuje, že poté, co je všechny úřady začnou používat, občané a firmy nebudou při komunikaci s úřady potřebovat žádný speciální software a jednotlivé úřady si budou moci vybrat pro ně nejvhodnější a nejefektivnější řešení bez obav z problémů při dalším sdílení dokumentů.

Přechodu Velké Británie na ODF se stručně věnujeme také na našem portálu OpenOffice.cz.

Školy v kantonu Ženeva přecházejí na Ubuntu

Základní a střední školy ve švýcarském kantonu Ženeva kompletně přecházejí na Ubuntu. Změna se týká 170 základních škol, které již na Ubuntu přešly, a 20 středních škol, kde je přechod plánován na následující rok. Důvodem pro přechod na Ubuntu byla podle Cyrila Roirona z místního úřadu pro vzdělávání jednodušší správa, ale také bezpečnost a stabilita, kterou dosud používaný proprietární systém nemohl poté, co jeho výrobce ukončil podporu, již déle zaručit.



Ubuntu je pro použití ve školách upraveno, k dispozici jsou tři profily – jeden pro učitele a dva pro děti na první a druhém stupni. K dispozici je i podrobný manuál (ve francouzštině). Zajímavé je, že jako prostředí zde nenaleznete Unity, ale použito je stále ještě „klasické“ GNOME 2, respektive GNOME Fallback, který Ubuntu také nabízí.

Přechod na Ubuntu se neobešel úplně bez potíží, ačkoli si podle Roirana učitelé rychle zvykli, při přechodu někteří z nich přišli o svá data, která si nesprávně zazálohovali, a problémy byly i s některými tiskárnami a dalšími periferiemi, pro které ne vždy byly k dispozici ovladače.

Přechodem na LibreOffice ušetřilo Toulouse 1 milion

Již v roce 2012 zahájilo francouzské město Toulouse kompletní přechod na svobodný kancelářský balík LibreOffice. Přechod trval rok a půl a v současné době bychom LibreOffice našli na devadesáti procentech počítačů městské správy.

Celkové náklady na migraci na LibreOffice byly 800 000 eur, ale město zároveň ušetřilo 1,8 milionu, které každé tři roky vydávalo za licence na proprietární řešení, celkově tak přechod na LibreOffice znamená úsporu 1 milion eur, která se samozřejmě do budoucna bude jen zvětšovat.

V Mnichově se po volbách bojuje o pokračování Linuxu

Mnichov, který je bez diskusí vůdčí samosprávou v nasazování otevřených technologií, zažívá po nedávných volbách zajímavý „boj“ o pokračování používání Limuxu, Mnichovského „klonu“ Ubuntu, který městská správa používá 14 tisících počítačích. Nově zvolený starosta Dieter Reiter a jeho zástupce Josef Schmid nejsou zrovna „fanoušci“ otevřených technologií, a Reiter se dokonce domnívá, že otevřená řešení jsou za těmi proprietárními pozadu.

Proti těmto prohlášením se ale postavila mnichovská městská rada, podle níž se žádná změna v IT strategii města nechystá a přechod na otevřená řešení považují stále za nejvhodnější řešení. Zajímavé je, že se proti novému starostovi nepostavili opoziční radní, ale přímo jeho kolegové z SPD a koaliční partneři z CSU.

Jednou větou

  • Vyšlo Ubuntu 14.04.1, jedná se o první „údržbové“ vydání aktuální verze s dlouhodobou podporou (LTS). Uživatelům předchozího LTS vydání (12.04 z dubna 2012) bude až nyní nabídnut přechod na novější verzi.
  • A ještě jedna novinka ze světa Ubuntu: Ubuntu 13.10 po devíti měsících končí svůj aktivní život. Pokud jej ještě používáte, důrazně doporučujeme přejít na nejnovější Ubuntu 14.04.
  • Zajímalo vás někdy, jak vypadá pracovna Linuse Torvaldse? Pokud ano, máte možnost si ji prohlédnout, svým neobvyklým domácím pracovištěm vás provede sám Linus.
  • Vydání Fedory 21 se zpozdí o tři týdny. Alfa verzi tak můžeme očekávat 26. srpna a finální vydání až 4. listopadu.
  • Německý Deutsche Telekom začal v Německu prodávat telefon Alcatel OneTouch Fire E s Firefox OS a v následujících měsících by se měl dostat i do Česka.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog