přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Několik slov o Ubuntu One a přehled možných alternativ

Několik slov o Ubuntu One a přehled možných alternativ

ubuntu_one_logo155.png

Canonical oznámil 2. dubna ukončení služeb Ubuntu One. Konkrétně jde o Ubuntu One Music pro streamování hudby a Ubuntu One Files jako osobní cloud. Obě v létě bez náhrady končí.


Proč končí?

Ubuntu One začalo fungovat v roce 2009. Bohužel však nikdy nebyly opraveny všechny problémy, které jeho uživatele trápily. Díky tomu celé úložiště získalo poměrně negativní reputaci, a i když na něm byla udělána spousta práce, tak si jej mnoho uživatelů zapamatovalo jako pomalé a nestabilní.

Pravý důvod konce je pravděpodobně nerentabilita provozu – Canonical musel vynakládat obrovské prostředky jak na vývoj, tak i údržbu služeb. Navíc v konkurenci Dropboxu, Google Drive a dalších je v dnešní době velice těžké obstát a prosadit se.

Vzhled aplikace Ubuntu One Vzhled aplikace Ubuntu One

Nepovedené aplikace

Klasický desktopový klient byl později přepsán do Qt kvůli snadnější portaci na Windows. Bohužel však svým vzhledem působil jako pěst na oko. Mobilní aplikace se prakticky od svého uvedení nezměnily, bohužel jim však scházely překlady (chyběla i čeština). Na tomto překladu jsem na podzim pracoval, respektive jej celý dokončil, ale to už byla mobilní verze Ubuntu One přesunuta do režimu údržby a vývojáři odmítli překlad začlenit.

Canonical se během fungování této služby pokusil uvést funkce, které by popularitu zvýšily (třeba i mezi uživateli Windows) – třeba takové tlačítko Save to Ubuntu One (Uložit do Ubuntu One) bylo poměrně zajímavým nápadem. Bohužel však tato snaha jaksi „vyšuměla“ a nic většího z toho nakonec nebylo.

Co zůstane?

Plně funkční zůstane Ubuntu SSO (single sign-on). To se používá pro přihlašování do Centra Softwaru Ubuntu, na oficiální fóra a k nakupování z Dashe (hlavní „nabídka“ v Ubuntu). Navíc dojde ke zveřejnění kompletních zdrojových kódů Ubuntu One, takže z nich bude moci kdokoliv čerpat.

Jaké jsou alternativy?

Alternativ je na výběr poměrně velké množství, takže si každý může zvolit přesně to, co bude vyhovovat jeho požadavkům.

Google Drive

Cloudové úložiště přímo u Googlu poskytuje užitečnou integraci pro uživatele dalších služeb tohoto internetového giganta. Zdarma je v základu 15 GB místa, které je však sdílené pro celý váš účet. Za 3 dolary měsíčně si lze dokoupit dalších 100 GB místa. Asi jedinou špatnou vlastností je absence oficiální podpory Linux. Pro Ubuntu je připraven repozitář, který Google Drive integruje do Správce souborů. Návod, jak Google Drive integrovat do systému, vyšel v říjnu na LinuxEXPRESu.

Dropbox

Asi nejznámější online úložiště v základní variantě nabízí jen 2 GB, což je dokonce méně, než nabízelo Ubuntu One (5 GB). Dalších 100 GB lze zakoupit za 10 dolarů měsíčně. Nespornou výhodou je oficiální podpora Linuxu v podobě ikony v panelu informující o stavu Dropboxu a poskytující přístup k nastavení a integraci do Správce souborů. Instalace do systému je poměrně jednoduchá a spočívá ve stažení a instalaci balíčku pro příslušnou distribuci z oficiálního webu.

Mega

Kdo by neznal slavný server Megaupload a jeho zakladatele Kima Dotcoma. Ten byl bohužel uzavřen americkou FBI a přesně rok na to spustil Kim službu Mega, která se soustředí spíše na osobní úložiště než server určený ke sdílení. V základu nabízí štědrých 50 GB a možnost dokupovat další balíčky – základní v podobě 500 GB za 10 € měsíčně. Oficiální klient pro Linux je v přípravě.

OwnCloud

Tato možnost je oproti ostatním trochu odlišná. Nejde totiž o úložiště u poskytovatele jako v předchozích případech, ale ownCloud je platforma, díky které si může vytvořit své „cloudové úložiště“ prakticky každý! Takové řešení nabízí nejvyšší možnou míru soukromí – svá data máte stále u sebe.

Naproti tomu je třeba počítat s nutností nakoupit nějaké zařízení, na kterém ownCloud poběží. Druhou možností je provozovat ownCloud na nějakém serverhostingu, což eliminuje výše zmíněné nevýhody, ale zase to přináší nutnost platit za hosting. Návody na zprovoznění si můžete přečíst na serveru Root a v Open Source Blogu.

Poznámka šéfredaktora: Existují i webhostingové služby, které nabízejí provoz technologie ownCloud zdarma (například Arvixe nebo OwnDrive). Obvykle ale nabízejí jen malý úložný prostor, typicky 1 GB.

Truchlit nad ztrátou?

Konec takové služby je určitě ztrátou, ale hlavně pro Canonical. Vytrácí se totiž přidaná hodnota pro distribuci Ubuntu. Pro uživatele to může být spíš impulz přejít k někomu, kdo poskytuje více muziky za méně peněz. Nebylo by správné Canonical odsuzovat – to, že nějaká firma vypne prodělečnou službu, se děje běžně a i ve větším měřítku (třeba Google Reader).

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

František Zatloukal

František Zatloukal

Mladý open-source nadšenec, vývojář, Fedora Ambassador pro ČR. Aktuálně pracuje jako Associate Software Engineer v Red Hatu a dělá šéfredaktora na mojefedora.cz. Ve volném čase se věnuje sportu.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog