přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Netbooky měly být budoucností Linuxu, jak je to dnes?

Netbooky měly být budoucností Linuxu, jak je to dnes?

asus_eee_pc.jpg

Linuxové distribuce jsou často představovány jako ideální operační systém pro netbooky a před několika lety jim byla předpovídána velká budoucnost. Jak jsou na tom v tomto odvětví dnes, jakou mají konkurenci a lze vůbec takové počítače zakoupit s Linuxem nebo bez předinstalovaného systému?


Koncepce malého dostupného notebooku

Když netbooky vstupovaly na trh, byla jim předpovídána velká budoucnost. Linuxové distribuce byly v této souvislosti spojovány s tím dlouho očekávaným nástupem. Prvním výrobcem, který uváděl ve velkém na trh netbooky, byl ASUS a po něm následovala řada dalších známých i méně známých výrobců, kteří v této nové kategorii osobních počítačů spatřovali velký potenciál.

Netbooky jsou dodnes malá zařízení využívající shodnou konstrukci s notebooky, ale jsou typické svou vysokou mobilitou. Prvotní koncepcí bylo použití pro přístup k Internetu (odtud netbook) a s tím související malé rozměry tak, aby se uživatel neostýchal brát počítač všude s sebou.

Postupem času se objevila řada tzv. netbooků, které se svou velikostí a výkonem blíží klasickým notebookům a často jsou dokonce o mnoho dražší. Celé je to následek jejich popularity a toho, že řada uživatelů je používá jako primární osobní počítač nebo na místo onoho notebooku, protože je pochopitelně nesmyslné mít zároveň notebook a netbook.

Jeden z prvních netbooků od ASUSu byl dodáván také s linuxovou distribucí Xandros Jeden z prvních netbooků od ASUSu byl dodáván také s linuxovou distribucí Xandros

Přístup na Internet a poznámky jako šance pro Linux

Právě onen účel pro přístup na web a případné psaní poznámek vyvolal vlnu nadšených předpovědí, že netbook je tou šancí pro širší uchycení Linuxu na osobních počítačích. Všechny tyto činnosti přece distribuce zvládají naprosto bez problému, po odladění jsou stabilní a ta největší výhoda na konec – většina je jich zdarma. To je samozřejmě pro počítač, u kterého se hraje o každou korunu, rozhodující. Nefunkčnost profesionálních komerčních aplikací (Adobe Photoshop, AutoCAD apod.) v tomto případě tedy neměla hrát žádnou roli.

Bohužel většina odborníků přehlížela několik faktorů. Microsoft Windows lidé přeci znají a když to znají, proč by se měli zvykat na něco byť velmi podobného (uvědomte si, jaký problém má řada lidí s tím, že musí kvůli digitálnímu vysílání zapínat navíc set-top-box). Microsoft si tohle moc dobře uvědomoval, a proto začal nabízet pro prodejce zvýhodněné OEM licence Windows XP, které byly omezeny na hardwarové parametry a určeny takřka na míru oněm masově prodávaným netbookům. Počáteční výhoda linuxových distribucí byla smazána, přesto se neustále objevovaly jako alternativa u celé řady výrobců.

HP Mini je jeden z mála netbooků, které dnes zakoupíte bez předinstalovaného systému HP Mini je jeden z mála netbooků, které dnes zakoupíte bez předinstalovaného systému

Současná situace: Máme vůbec na výběr?

Společnost ASUS, jenž uváděla netbooky na trh jako jedna z vůbec prvních, dnes již žádnou linuxovou distribuci nenabízí. Její nejlevnější modely Eee PC jsou dodávány s předinstalovaným Windows 7 Starter s omezením pro připojení externích monitorů nebo nemožností přizpůsobit si pracovní plochu. Linuxové uživatele tak alespoň v případě, že se rozhodnou pro koupi tohoto notebooku, nemusí trápit velké finanční zatížení, ale hrozí tu riziko při řešení problémů v servisu.

O něco lépe jsou na tom netbooky Aspire One od Aceru. Ty kombinují zmíněný Windows 7 Starter s Androidem (buď oba, nebo jeden z nich – jsou dostupné libovolné kombinace) a existují dokonce modely, které je možno zakoupit úplně bez operačního systému nebo s distribucí Linpus Linux.

Podobný přístup jako u ASUSu lze spatřovat u Dellu, který také nabízí na svých netboocích řady Inspiron Mini pouze předinstalované Windows 7 Starter, případně dražší a uživatele neomezující verzi Premium, přestože v minulosti nabízel i modely s předinstalovaným Ubuntu.

Hewlett-Packard není výjimkou, ačkoliv v nabídkách internetových obchodů lze nalézt model HP Mini 5103 bez operačního systému. Přitom se jedná o velice sympatický 10,1“ model s rozlišením 1366 × 768, výdrží až devět hodin a pevným diskem o kapacitě 320 GB. Pohání jej přitom dvoujádrový procesor Atom s frekvencí 1,5 GHz.

Lenovo už na výběr nedává vůbec. Na druhou stranu onen Windows 7 Starter lze jednoduše přeinstalovat, což by ostatně měli udělat i uživatelé Windows, protože řadu z nich musí prostě velmi omezovat. Ostatně to stejné platí také pro netbooky od Samsungu, Toshiby, MSI, Sony a řady dalších výrobců.

Informace vychází z vlastního průzkumu autora na základě jednotlivých webových stránek výrobců a současného trhu.

Ubuntu 10.10 s rozhraním Unity, které zvládnete rychle ovládat jen pomocí několika kláves Ubuntu 10.10 s rozhraním Unity, které zvládnete rychle ovládat jen pomocí několika kláves

Smazání a instalaci se nevyhnete

Současná situace na trhu s netbooky je naprosto zřejmá. Na netbook s některou linuxovou distribucí nebo bez předinstalovaného operačního systému narazíte jen těžko. Ve většině případů budete mít co do činění s Windows 7 Starterem. Pokud se přesto rozhodnete zakoupit počítač s ním (protože vám ani nic jiného nezbude), máte prakticky neomezené pole výběru z řad linuxových distribucí.

Kromě oněch specializovaných můžete na takový netbook nainstalovat prakticky jakoukoliv a po minimálních parametrech se snad s jedinou výjimkou ohlížet nemusíte. Tou je Ubuntu s rozhraním Unity, kde je třeba si dávat pozor na podporu 3D akcelerace. Pokud se ale spokojíte s klasickým Xfce, GNOME nebo KDE, neměl by nastat žádný problém.

Distribuce motivované netbooky

Takto vypadá prostředí MeeGo pro netbooky, jednoduše přejíždíte dle karet umístěných v horním pásu Takto vypadá prostředí MeeGo pro netbooky, jednoduše přejíždíte dle karet umístěných v horním pásu

S rozvojem netbooků se objevila řada distribucí určených speciálně pro ně. Nabízí především intuitivní a jednoduchý interface (uživatelské prostředí), který často připomíná systémy používané na chytrých telefonech, ostatně Android je toho důkazem.

Distribuce EasyPeasy využívá stejné prostředí jako dřívější Ubuntu Netbook Remix, vzdálený předek Unity Distribuce EasyPeasy využívá stejné prostředí jako dřívější Ubuntu Netbook Remix, vzdálený předek Unity

V tomto ohledu je ideálním příkladem Ubuntu Netbook Edition nebo například distribuce podporovaná Intelem Mobilin, dnes známá jako MeeGo. V obou případech se však jedná o distribuce, které z vlastní zkušenosti mohu doporučit na netbook jen velmi málo náročným uživatelům, čímž také končím dnešním článek.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz