přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění

Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění

Android

Nepříjemná zpráva pro uživatele systému Android: už se při aktualizaci aplikací bez dalšího úsilí nedozvědí, která oprávnění aplikace nově vyžaduje. Navíc se nyní udílí souhlas na celou skupinu oprávnění, ne na každé z nich jako dosud.


Při aktualizaci aplikací v systému Android prostřednictvím Google Play to dosud fungovalo tak, že pokud aplikace vyžadovala nějaké nové oprávnění (které v dřívějších verzí nepotřebovala), aktualizace neproběhla automaticky a uživatel byl požádán o potvrzení, že souhlasí s novou sadou oprávnění. Přímo se v přehledu zobrazovalo, která oprávnění jsou nová.

Tomu je ale konec. Jednak zmizelo označení, která oprávnění jsou nová – uživatel tak nemá možnost zjistit (pokud si to nepamatuje nebo si to nepoznamenal), co aplikaci nově povoluje. Co je ale ještě podstatně horší, v nové podobě aplikace Google Play bylo udílení oprávnění „zjednodušeno“. Co to znamená? Že už není odděleno například přibližné a přesné určování polohy – je zařazeno do jediné skupiny a uživatel uděluje souhlas vždy na celou skupinu.

Nová oprávnění lze přece jen zjistit, a to v podrobnostech – jak v mobilním přístroji, tak na webu. Tam se navíc zobrazí i oprávnění, která zůstanou před uživatelem při instalaci/aktualizaci zcela skryta. Patří k nim například přístup k Internetu, konfigurace služeb Google nebo zákaz režimu spánku.

Nahoru

Příspěvky

Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Michal 12. 06. 2014, 21:07:46
Odpovědět  Odkaz 
Presne opacny smer ako by mal byt :(
Lukáš Jelínek Re: Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Lukáš Jelínek 12. 06. 2014, 21:22:42
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel. Nedávno rychle vypnuli "omylem zapnutou" možnost přímo ovládat jednotlivá oprávnění. Tahle nová změna je krokem zpět, k méně bezpečným a více šmírujícím aplikacím.
Re: Re: Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Zann 12. 06. 2014, 21:35:47
Odpovědět  Odkaz 
A odkdy by to pane Jelinku mělo fungovat? Teď jsem to zkoušel a normálně se mi všechny požadavky na oprávnění a výčet funkcí které je třeba odsouhlasit zobrazují.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Lukáš Jelínek 12. 06. 2014, 22:33:16
Odpovědět  Odkaz 
Odkdy, to netuším. Ale dnes jsem si toho všiml (nakumulovalo se mi asi 5 aktualizací, které neproběhly automaticky) a pak jsem narazil na ten článek, na který odkazuji.
Re: Re: Re: Re: Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Erich Zann 13. 06. 2014, 05:13:49
Odpovědět  Odkaz 
Já bych to neviděl tak černě :-) Vprvé řadě povolovat aktualizace automaticky, je čirý nerozum, stejně jako je tomu u Windows. Zodpovědný uživatel si prostě rád pohlídá co a jak se mu v zařízení děje. Dále pak musím říci, že už neznám takřka nikoho, kdo by ve svém zařízení používal "originální" android, který byl dodán se zařízením, ale drtivá většina už používá "alternativní" OS. Důvod je prostý. Zbaví se tak balastu který je k ničemu, povypíná procesy které akorát plýtvají energií a krom dalšího .... má kontrolu nad aktualizacemi :-) V mém případě na Huawei Y300 tiká SlimKat a nic z toho co se píše v článku, se nepotvrdilo, funguje to tak, jak píše kolega, informace nevyskočí vcelku, ale je třeba rozkliknout lištu. Jinými slovy "princip" zůstává stejný a změnila se akorát "forma" :-)
Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Holan Tomas 12. 06. 2014, 22:19:17
Odpovědět  Odkaz 
Blbost

klasicke prekresleni informaci. Nove pouzadovane opravneni jsou stale videt. Akorat si clovek jednotlive sekce musi rozkliknout aby se docetl podrobnejsi info. Jedine co jsem nejak neodpozoroval jsou ty automaticke aktualizace, jelikoz se mi u tech co potrebuji nove opravneni sami neaktualizuji(aspon myslim protoze jenom ty musim stale klikem potvrdit).

Jedine na co si vsichni stezuji je ze je to ted mene na ocich, takze lide co to nekontroluji, si opravneni uz vubec nevsimnou. Kazdopadne pred prvnim spustenim aplikace si clovek opravneni muze zkontrolovat ve sprave aplikaci po nainstalovani.


Nexus 5, Android 4.4.3, nejnovejsi update vsech Google Apps.
Lukáš Jelínek Re: Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Lukáš Jelínek 12. 06. 2014, 22:59:28
Odpovědět  Odkaz 
Ono je to ve skutečnosti naopak ještě horší. Podle toho, co jsem si přečetl zde: http://www.androidcentral.com/new-google-play-store-4820-greatly-simplifies-permissions a následně ověřil v praxi, tak spousta oprávnění zůstane v telefonu uživateli úplně utajena. Dozví se je jen na webu.

Stačí například porovnat, co se zobrazí u Google Hangouts. V mobilu vidím v kategorie Ostatní jen jednu položku, na webu jich je uvedeno patnáct! Není mezi nimi uveden například přístup k Internetu, který je sice u Hangouts logický, u mnohých aplikací ale není potřeba a pokud ho aplikace vyžaduje, je to podezřelé.

Co se týká těch nových oprávnění, ta se nově zobrazují jen v podrobnostech, už ne v tom seznamu (a to ani po rozkliknutí sekce! - teď jsem ověřil u aplikace YouTube), který se zobrazí přímo při aktualizaci.

Každopádně upravím/rozšířím text novinky, aby tam byly obsaženy i dodatečně zjištěné informace.
Re: Re: Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Holan Tomas 13. 06. 2014, 09:42:09
Odpovědět  Odkaz 
Sice je pravda ze jsem to nijak zvlaste netestoval. Ale taky nevidim proc by to mel byt krok zpet. Prece jen si to opravneni kontroluje tak 5% uzivatelu a ty ostatni to jen zdrzuje a otravuje. Chybou je ze na to google nejak celo-plosne (napriklad "Tour" animaci pri prvni instalaci) neupozornil aby lidi vedeli ze si jeste pred instalaci maji zkontrolovat opravneni.


Dale chci rict, ze mam opet zkontrolovane zda mam posledni verze, jak androidu tak GP. A ve sprave aplikaci mam u Hangouts vsechny opravneni, ktera jsou i na webu ci v aplikaci GP.
Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Milan 13. 06. 2014, 06:48:18
Odpovědět  Odkaz 
Nooo, systém, nad kterým nemám plnou kontrolu je obecně na hovno. Takže XPrivacy a je vymalováno. Tam aplikaci nepomůže ani to, když si to oprávnění zkontroluje, protože je možné jí funkčnost podložit - např. poloha = jižní pól...
Nedávno jsem koupil telefon s MIUI - chtěl jsem root, ale nakonec jsem zjistil, že stačí "zapnout/vypnout". Prostě SUPER!!! Ani žádný hack není potřeba - to je ten směr, kam to má jít. Ne se dívat na to, jak automaticky řízené auto mne svrhne z mostu do propasti, protože je chyba v navigaci.:D
Re: Android přestal ukazovat nově přidělovaná oprávnění
Zann 13. 06. 2014, 09:11:42
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak to je, nemam co bych dodal, "komfort" jakekoli automatizace procesů klidně oželím ....

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz