přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Arch Linux končí s KDE 4

Arch Linux končí s KDE 4

Arch Linux

Tvůrci linuxové distribuce Arch Linux se rozhodli skončit s prostředím KDE 4. Nově bude k dispozici už jen KDE Plasma 5.


Po nedávném vydání KDE Plasma 5.5 se tvůrci linuxové distribuce Arch Linux rozhodli, že ukončí podporu staršího prostředí KDE 4. Považují Plasmu 5 za dostatečně stabilní pro běžné používání, navíc KDE 4 už není udržováno a starat se v distribuci o dvě prostředí je náročné.

Aktualizace na nové prostředí ze staršího, pokud se na počítači ještě používá, však neproběhne automaticky. Je potřeba ji provést ručně podle instrukcí na wikistránkách distribuce.

Plasma 5.5 (v distribuci Manjaro) Plasma 5.5 (v distribuci Manjaro)

Nahoru

Příspěvky

Arch Linux končí s KDE 4
Sandys 13. 12. 2015, 19:05:28
Odpovědět  Odkaz 
Upřímnou soustrast! Nejnovější KDE5 (včetně 5.5)je mnohem více nedodělané než KDE4 v jeho začátcích. Fakt nechápu jak to může někdo v současné době používat...
Arch Linux končí s KDE 4
mmm 14. 12. 2015, 07:44:45
Odpovědět  Odkaz 
Tak to je mně uživatelů upřímně líto. Plasma 5 je v otřesném stavu, zatím naprosto nevhodná pro nasazení do stabilních distribucí.
Stejnou ostudu si udělalo OpenSuse s verzí Leap 42.1 - s KDE se tam nedá normálně žít :-(
Chce snad někdo Linux na desktopu zničit? Takové kroky, jako nucení nedodělaného GUI, jsou dost nepochopitelné...
Re: Arch Linux končí s KDE 4
elous 14. 12. 2015, 10:26:19
Odpovědět  Odkaz 
Pravda.
Suse 42.1 jsem nainstaloval a po třech dnech šlo dolů.
Arch Linux končí s KDE 4
poli 14. 12. 2015, 08:16:46
Odpovědět  Odkaz 
Opravdu jste to zkoušeli, nebo jen tlacháte? Na Fedoře 23 je Plasma 5 normálně použitelná. Je fakt, že Fedoru 22 jsem byl nucen ze stejných důvodů vynechat, ale dnes už není problém.
Lukáš Jelínek Re: Arch Linux končí s KDE 4
Lukáš Jelínek 14. 12. 2015, 11:45:53
Odpovědět  Odkaz 
Já používám Plasmu 5 už víc než půl roku (od vydání Kubuntu 15.04), je velmi dobře použitelná a především velmi rychlá. Občas sice spadne (hlavně při připojení nebo odpojení HDMI), ale postupem času stabilita roste.
Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
Honza Jaroš 14. 12. 2015, 12:40:24
Odpovědět  Odkaz 
V tom případě jsem rád, že nepoužívám Arch. Notebook strkám do docking stationu celkem často, pokud by mi při tom mělo padat KDEčko, asi bych se vobkreslil.

Fakt by mě zajímalo, proč se musí pořád opakovat tytéž chyby. Myslel jsem, že pověst, jakou si na začátku kvůli neuváženým krokům distribucí vysloužilo KDE4, je dostatečným mementem. Jako možnost pro experimentátory to beru, ale cpát to všem dokud to opravdu není stabilní, to mi fakt hlava nebere...
Re: Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
Mr. Robot 14. 12. 2015, 13:01:39
Odpovědět  Odkaz 
Ako všetkým? Kto ťa to núti používať? Ja si teda bez KDE vystačím.
Re: Re: Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
Honza Jaroš 14. 12. 2015, 13:26:32
Odpovědět  Odkaz 
Samozřejmě, spousta lidí si vystačí i bez Linuxu. Mnozí i bez počítače vůbec. Chcete je všechny vyjmenovat? Nebo stačí upozornění, že by to kromě schopnosti číst chtělo zapojit i schopnost chápat kontext?
Re: Re: Re: Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
Mr. Robot 15. 12. 2015, 09:02:23
Odpovědět  Odkaz 
S tým plne súhlasím, chápanie kontextu je prvoradé ;)
Re: Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
nobody 14. 12. 2015, 14:39:02
Odpovědět  Odkaz 
KDE nepouzivam, nicmene pokud se nepletu pad plasmy NEschodi aplikace, takze se pod nima proste restartuje desktop, neni to sice zadna slava, ale narozdil od stavu kdy by plasma vzala sebou veskere pustene programy, je to porad v ramci moznosti v "pohode"...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
Lukáš Jelínek 14. 12. 2015, 15:08:30
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak. Pád Plasmy v podstatě způsobí jen to, že na chvíli zmizí lišta (případně rozbalené nabídky atd.) a za chvíli se opět objeví (společně s hlášením o pádu), protože ji to automaticky restartuje. Spuštěné aplikace běží dál, nijak se jich to nedotkne.
Re: Re: Re: Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
Sandys 14. 12. 2015, 21:20:03
Odpovědět  Odkaz 
KDE bylo vždycky moje oblíbené prostředí. Začátky KDE4 byly hrozné, ale je to pouze slabý odvar KDE5 i současného stavu v5.5 Nevydržel jsem a definitivně po letech se KDE zbavil. Nejvíc mě před změnou naštval bug https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=343803 který je snad přes rok neopravený. Noťas s nabitou baterkou je bez sítět skoro nepoužitelný kvůli výdrži. Proč pořád (rok!)ručně odstřelovat visící proces korektně uzavřené konzole? Když tedy vývojáři hlavně řeší nesmyslné moderní fičurky KDE5 a dlabou na uživatele sice s nesvobodným ovladačem tak nezbývá než se na slavné kde vykašlat. Se stejným ovladačem v jiných prostředích konzole problém nemá.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
xhc 15. 12. 2015, 08:53:00
Odpovědět  Odkaz 
kedysi som si nevedel predstaviť, že by som používal iné než KDE, už tretí rok mi na pc funguje úplne iná filozofia desktopu akú má KDE ...

ide o to, že, nie, KDE nemusí byť nutne "zlo", len treba dať šancu aj inému - keby som si ju sám sebe nedal - stále by som mal KDE a stále by som visel na internete hľadajúci informácie, kedy KDE opraví ten a ten bug, kedy zas budem riešiť problémy s KDE, kedy mi zase zavolajú, že im niečo nejde, a kedy nebudem slúžiť desktopu, kedy desktop bude slúžiť mne .....

odpoveď je už zrejmá, bolo to vtedy, keď som prešiel k awesome wm .. áno viem, nie každému sadne awesome wm, na začiatku som bol zhrozeny, ale preto treba dať šancu ďalším.... teraz viem, že to bola moja šanca a nakoniec mi sadla...

a zas nie je vylúčené, že sa ten-kto opäť vráti ku KDE --- v tom prípade je zrejme KDE jeho vyvolená šanca a keď je spokojný, tak prečo nie :-)
Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
mm 15. 12. 2015, 09:52:25
Odpovědět  Odkaz 
Vy musíte být strašně nenáročný člověk. Problémů a chyb je tam totiž jako máku a člověk na ně naráží prakticky ihned po spuštění prostředí. Namátkou: zátuhy prostředí - pomůže pouze ctrl-alt-backspace a nové přihlášení, padající Dolphin při kopírování souborů, podivně se chovající Konsole, nelze nastavit ikony aplikací v menu editoru, nepochopitelné vytěžování CPU,....
Jako technologické demo OK. Jako defaultní GUI ve stabilní(!!!!) distribuci neprofesionální, lajdácká a odfláknutá práce při testování a údržbě.
Je to strašně smutné :-(
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
Lukáš Jelínek 15. 12. 2015, 10:42:31
Odpovědět  Odkaz 
Náročný jsem dost a už jsem kvůli tomu několikrát změnil distribuci. K jednotlivým problémům:

- zátuhy prostředí: nezažil jsem
- padající Dolphin: nezažil jsem
- podivně se chovající Konsole: nezažil jsem
- ikony aplikací: nezkoušel jsem měnit, takže nevím
- vytěžování CPU: zažil jsem jednou, už si nevzpomínám, co to způsobilo

Možná záleží na distribuci a některé mají Plasmu 5 v lepším stavu než jiné (protože si ji ladí a patchují), nevím...
Re: Re: Re: Arch Linux končí s KDE 4
Jirka 15. 12. 2015, 11:17:02
Odpovědět  Odkaz 
No, v openSUSE Leap 42.1 jsem skutečně měl nějaké problémy typu náhodného zatuhávání celého GUI apod. Zatím se k tomu nechci vyjadřovat podrobněji, protože systém je na zcela novém PC, které ještě pořád čeká na zprovoznění a tak jsem to zkoušel jen krátce v jakémsi testovacím provozu...

Nicméně zdálo se, že boot do KDE 4 místo Plasma 5 (což je bez problémů nastavitelné v KDM či jak se to přesně jmenuje) ty problémy vyřešil. KDE 4 je defaultní součást po instalaci systému KDE, ani není potřeba nic přidávat.

Prostě lze využít modularitu a pružnost Linuxu, třeba dočasně používat úplně jiné okenní (dodatečně přidané) rozhraní a časem se snad dá očekávat, že se stabilita Plasmy 5 zlepší.

Souhlasím s názorem, že stupidní "vývoj" bez důvodu a hlavně bez pořádného odladění je katastrofa, už jsem to nejen tady různými formami taky psal. Ale pořád je možnost, jak to eliminovat...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz