přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Biskajsko masivně přechází na open source

Biskajsko masivně přechází na open source

Biskajsko

Baskická provincie Biskajsko plánuje letos navýšit podíl otevřeného softwaru na 50 %; již koncem minulého roku zde měl tento software čtvrtinový podíl.


Rada provincie Biskajsko (je součástí španělského autonomního společenství Baskicko) plánuje, že zvýší v roce 2015 podíl softwaru s otevřeným zdrojovým kódem na 50 % z loňských 25 %. Na konferenci LibreCon to zdůvodnil Unai Rementeria, předseda rady: „Open-source technologie nabízejí prostor soutěž a úspory, posilují ekonomiku, rozšiřují znalosti a činí nás transparentnějšími.“

Plán je pokračováním dosavadní politiky, o níž bylo rozhodnuto již v roce 2003. V roce 2005 byl spuštěn pilotní projekt migrace na kancelářský balík OpenOffice.org. Postupně se zaváděl další otevřený software, například linuxová distribuce CentOS (z níž se v roce 2012 přešlo na Red Hat Enterprise Linux), databázový systém PostgreSQL, systém správy verzí Subversion, technologie JBoss nebo správa dokumentů Alfresco.

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Biskajsko masivně přechází na open source
Petr Valach 13. 02. 2015, 21:49:18
Odpovědět  Odkaz 
Tyto a podobné články jsou solí činnosti redakce exospace v oblasti IT. Je to jasný argument, jasný důkaz, že otevřený a svobodný software na místní a státní správě má své místo, a že není tak docela pravda, že proprietární soft je nedostižný.

Doporučuji si přečíst analýzu k případu, který každý zná - slavná OpenCard. Zbabraný projekt založený na uzavřeném kódu. Rozhovor s autorem výše uvedeného článku najdete zde: http://exospace.cz/causa-opencard-reseni-a-pouceni-propriste. Lukášovi ještě jednou (a ne naposled) děškuji, protože jeho postřehy byly a jsou velmi výstižné.

Věřím, že podobných zpráv bude stále více přibývat. Neboli, jak píšeme na naší facebookové stránce - použití proprietárního softu, Windowsů, na místní a státní správě je v podstatě zločin a mělo by být zkoumáno pro důvodné podezření z korupce: https://www.facebook.com/exospacecz/photos/a.511530235581058.1073741828.502804363120312/833731666694245/?type=1&permPage=1.
Lukáš Jelínek Re: Biskajsko masivně přechází na open source
Lukáš Jelínek 13. 02. 2015, 23:38:30
Odpovědět  Odkaz 
To podezření z korupce je ve většině případů přehnané. Většinou se proprietární SW používá z historických důvodů, často sahajících hluboko do 90. let. Změnit například některý z informačních systémů (závisejících na Windows nebo součástech MS Office) znamená nejen pořídit nový systém, ale také přenést data ze starého, nechat udělat konektory na jiné systémy a v neposlední řadě zaškolit uživatele.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz