přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?

Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?

Ubuntu

Firma bq je jednou ze dvou, které v minulosti oznámily přípravu telefonů se systémem Ubuntu for Phones. Na úterý 25. listopadu připravuje tiskovou konferenci, kde hodlá oznámit něco, co „přepíše scénář technologií“. Bude tou novinkou právě telefon s Ubuntu?


O specializové větvi distribuce Ubuntu pro mobilní telefony (Ubuntu for Phones) jsme poprvé slyšeli již před delší dobou. Postupně dvě firmy ohlásily, že uvedou na trh právě telefony s Ubuntu, zatím jsme se toho však nedočkali. Jednou z těchto firem je španělská bq, jež na úterý 25. listopadu ohlásila tiskovou konferenci, na níž prý představí něco, co „přepíše scénář technologií“.

Server OMG! Ubuntu! spekuluje, že by tou novinkou mohl být právě telefon s Ubuntu, nejspíš Aquaris E4.5, jenž je aktuálně k dispozici se systémem Android 4.4. Ve stabilní větvi Ubuntu for Phones se totiž objevil kód pro tento telefon, firma Canonical už také ukázala Ubuntu běžící na daném přístroji. Na druhou stranu, Rodrigo Prado z firmy bq hovořil až o roce 2015 jako o realistickém termínu pro uvedení telefonu s Ubuntu. Uvidíme tedy v úterý...

Nahoru

Příspěvky

Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?
MIlan 24. 11. 2014, 06:42:56
Odpovědět  Odkaz 
Ovšem úterý je 25. listopadu... To je ta převratná novinka?
Lukáš Jelínek Re: Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?
Lukáš Jelínek 24. 11. 2014, 11:27:28
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za upozornění. Samozřejmě v úterý 25. listopadu, nejedná se o žádný stroj času ani o změnu formátu týdne.
Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?
Marek H. 25. 11. 2014, 15:08:16
Odpovědět  Odkaz 
Už se ví, co to bylo za novinku? Je 25.11.2014 14:00 UTC.
Vojtěch Trefný Re: Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?
Vojtěch Trefný 25. 11. 2014, 16:07:13
Odpovědět  Odkaz 
Nic z toho nebylo, oznámili nový tablet s Androidem.
Lukáš Jelínek Re: Re: Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?
Lukáš Jelínek 25. 11. 2014, 20:16:12
Odpovědět  Odkaz 
A je to škoda. Android je čím dál víc "velkobratrský" a o prvním telefonu s Firefox OS u nás se můžeme dočíst takovéhle věci: http://mobil.idnes.cz/recenze-alcatel-onetouch-fire-e-dm8-/telefony.aspx?c=A141031_223448_telefony_vok
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?
Jiří Eischmann 26. 11. 2014, 11:49:07
Odpovědět  Odkaz 
Doufat, že Ubuntu Phone předvede v dohledné době něco lepšího než FirefoxOS je docela naivní. Nedávno jsem si s tím hrál a byl jsem dost zklamaný. Systém je pořád hodně zabugovaný a počet aplikací minimální (90% z toho mála, co mají v katalogu, jsou jen zabalené mobilní webové stránky, které jsou použitelností daleko za aplikacemi pro Android a iOS).

Ono se to nezdá, ale vývoj mobilního systému vyžaduje neuvěřitelné zdroje. Pamatuji si, že když HP zařízlo webOS, tak na něm pracovalo 600 softwarových a 600 hardwarových vývojářů. A stejně se psalo, jak má systém i přes svůj opravdu dobrý návrh hodně mezer a nemůže konkurovat iOS a tenkrát se rozjíždějícímu Androidu, protože v Apple a Google na jejich systémech dělají řádově tisíce lidí. A teď do toho přijdou Jolla, Mozilla a Canonical a snaží se vytvořit něco konkurenčního se zlomkem zdrojů, co měl webOS.

Já jim samozřejmě fandím, protože otevřený systém respektující soukromí je potřeba (otázka je nakolik je Jolla otevřená, když její klíčové části jsou uzavřené, a nakolik Ubuntu Phone se svými scopes respektuje soukromí, ale pořád je to lepší než Android a iOS). Nicméně bohužel běžnému uživateli dnes nemají, co navíc nabídnout, a mezera se nezmenšuje, ba spíše naopak, Android a iOS se vyvíjí rychleji. To už dávám větší šance Cyanogenmodu, který je stejně použitelný jako Android, je otevřený a zbavený šmírovacího balastu od Googlu.
Re: Re: Re: Re: Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?
Milhouse 26. 11. 2014, 13:29:09
Odpovědět  Odkaz 
Musím s Jirkou více než souhlasit.
Jak Jolla, ak i Ubuntu se mi moc dobře neovládalo. Dohnat Android a iOS bude skoro nemožné... :/
Re: Re: Re: Re: Bq chystá na úterý zveřejnění převratné novinky. Bude to telefon s Ubuntu?
nobody 26. 11. 2014, 14:35:27
Odpovědět  Odkaz 
tak webOS mel sice nejake mezery, ale vetsinu z nich resila homebrew komunita, byl alternativni "store" s aplikacema pro powerusery/powerapp a hlavne opravama pomoci .patch (realnej diff oproti orig html/js/css souborum systemu), webOS byl navic otevreny, mel otevrenej jak bootloader, tak system (root se ziskal zadanim klicoveho slova, zapnutim developer modu a zapis prikazem rootfs_open (kterej jen remountnul rootfs jako rw :))

ovladani gestama, realnej multitasking to bylo pouzitelnosti o mnoho radu pred konkurenci, byla i slusna podpora velkejch firem co delali hry, treba AngryBirds v HD verzi byl prioritne o par mesicu (nebo mesic?) uvolnen pro Touchpad s webOS a dokonce zdarma :)
bohuzel to cele zariznulo HP na natlak Microsoftu kterej planoval v te dobe uvedeni WindowsPhone8 :(

komunitni verze open source webOS (nyni LunaOS) je porad ve vyvoji, ale jen komunitne a pomerne pomalu...

webOS koupilo LG ktere ho cpe uz nakou dobu do TV (nemam zkusenost) a pred par mesici utekla web page kde nahaneli developery pro webOS v LG hodinkach, ihned to stahli a od te doby zatim ticho..

u UbuntuTouch si myslim ze nejzajimavejsi by byla aktivace full Desktopu po pripojeni k HDMI TV/Mon, i kdyz misto Unity byl radeji videl Xfce :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz