přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Btrfs v roce 2014

Btrfs v roce 2014

Disk, souborový systém

V letošním roce bychom se v souborovém systému Btrfs mohli dočkat podpory RAID5/6 a on-line deduplikace dat. Objeví se jako v výchozí v distribucích?


Souborový systém Btrfs už je s námi poměrně dlouho (konkrétně od jádra 2.6.29-rc1, tedy přesně pět let), i když se zatím tvůrci distribucí do jeho nasazování příliš nehrnou (bylo to slíbeno například už pro Fedoru 16 nebo teď nedávno pro openSUSE 13.1, ale nakonec všechno dopadlo jinak). Přestože jeho linuxová implementace obsahuje již dnes mnoho funkcí, některé požadavky stále nebyly vyslyšeny do té míry, aby se příslušné funkce v ovladači objevily.

V letošním roce bychom se však mohli dočkat dvou významných novinek v Btrfs. První je podpora RAID5 a RAID6. Ta je sice v experimentální verzi v Linuxu již nějakou dobu obsažena, plně použitelná však rozhodně není. Chris Mason, hlavní vývojář Btrfs, který na této funkci pracuje, se již pustil do práce na dokončení. Další funkcí, která by měla být brzy hotova, je on-line deduplikace dat. Na začlenění do hlavního stromu jádra je připraveno čtrnáct patchů, rovněž tak je již k dispozici patch pro ovládací programy.

Dobrou zprávou posledních týdnů loňského roku bylo, že vývoj programů pro Btrfs (btrfs-progs) bude probíhat souběžně s vývojem jádra. S jádrem 3.12 byla tedy vydána i příslušná verze btrfs-progs. To všechno dohromady by mohlo být dobrým důvodem, aby se tento souborový systém skutečně začal v distribucích používat jako výchozí. Dočkáme se?

Nahoru

Příspěvky

Btrfs v roce 2014
Cx 11. 01. 2014, 12:05:59
Odpovědět  Odkaz 
Na deduplikaci se těším a doufám, že bude fungovat lépe než současný bedup (https://github.com/g2p/bedup)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz