přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Creative Commons 4.0

Creative Commons 4.0

Creative Commons

Jsou tady licence Creative Commons 4.0. Nová verze licencí je globálnější, řeší i jiná práva než autorská (například práva k databázím), umožňuje větší anonymitu a zavádí třicetidenní lhůtu k nápravě porušení.


Organizace Creative Commons vydala čtvrtou verzi stejnojmenných licencí, používaných především pro nesoftwarová díla. Licence Creative Commons 4.0 přinášejí řadu novinek vycházejících z praxe při používání starších verzí, měly by být srozumitelnější a snáze pochopitelné. Pracovalo se na nich více než dva roky.

Nové licence jsou „globálnější“. Ve verzi 3.0 se hodně spoléhalo na „portování“ licencí, které znamenalo nejen překlad do určitého jazyka (například češtiny; původní verze je anglicky), ale i přizpůsobení místnímu právnímu prostředí. Verze 4.0 byla připravena tak, aby byly licence maximálně kompatibilní s právními řády většiny zemí a tedy se od sebe různé porty nelišily, resp. nebyly vůbec potřeba.

Verze 4.0 řeší i další problém: starší verze nepokrývaly explicitně jiná práva než autorská, například práva pořizovatele databáze. V některých jurisdikcích to nevadilo (z výkladu bylo zřejmé impliticní pokrytí), jinde však ano a proto je nová verze napsána tak, aby tato práva řešila. Podobně se odstraňuje i nejistota ohledně toho, jak lze uvádět autora (dříve nebylo jasné, zda stačí autora uvést na odkazované stránce).

Opačným směrem, tedy k odstraňování jména autora, míří další novinka ve verzi 4.0. Dříve mohl autor požadovat, aby bylo jeho jméno odstraněno z upraveného díla. Nyní to půjde i u přesné reprodukce díla, kdy také nastávají situace, kdy autor nechce být s rozmnoženinou spojován.

Poslední velkou novinkou je zavedení lhůty pro nápravu porušení licence. U starších verzích znamenalo porušení licence okamžitou a trvalou ztrátu práva dílo užít, u nové verze poběží třicetidenní lhůta (od zjištění, že byla licence porušena), během které lze dát věci do pořádku, aniž by došlo k trvalé ztrátě práva k užití díla.

Licence Creative Commons se používají obvykle pro jiná díla, než je software – například pro texty, fotografie a jiné obrázky, hudbu, video a mnoho dalších děl, nejen v elektronické podobě. Licencí je celkem šest, kromě té „prosté“, požadující uvedení autora (permisivní licence), jsou to například licence požadující zachování téže licence (copyleft, podobně jako u GPL) nebo zakazující komerční použití.

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Creative Commons 4.0
Petr Valach 29. 11. 2013, 23:12:16
Odpovědět  Odkaz 
Přiznám se, že mě před časem začalo téma autorského práva dost zajímat :-) Dík Lukáši za článek.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz