přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ekosystém Firefox OS sílí

Ekosystém Firefox OS sílí

Firefox OS

Mozilla vyjadřuje spokojenost s růstem ekosystému Firefox OS. Přibývají zařízení, partneři i trhy.


Ekosystém operačního systému Firefox OS roste a Mozilla Corporation vyjadřuje spokojenost s tím, co se podařilo dosáhnout. Jak řekl její CTO Andreas Gal, „byl to pro Firefox OS rok jak ohromného růstu, tak vzrušujících příležitostí. Jakožto jediná skutečně otevřená plaforma, umožnil Firefox OS odpoutání uživatelů, vývojářů a průmyslových účastníků mobilního trhu od uzavřených systémů a strážců přístupu k obsahu. Nyní naše úsilí expanduje napříč novými regiony a přenosnými přístroji, brzy také do dalších oblastí života našich uživatelů, kde se začínají rýsovat nové podoby přístrojů.“

O tom, v čem všem už lze dnes najít Linux (a v čem by potenciálně mohl být také Firefox OS), si můžete přečíst v článku Linux v domácí automatizaci.

Firefox OS zaznamenal významnou expanzi v Evropě, nyní proniká do Latinské Ameriky a připravuje se na vstup do asijsko-pacifické oblasti. V prodeji je nyní sedm chytrých telefonů s Firefox OS, které nabízí pět velkých telekomunikačních operátorů v patnácti zemích světa.

Poznámka autora: Firmy T-Mobile a Telefónica v loňském roce slibovaly uvedení přístrojů s Firefox OS i na český trh, bohužel se tak ale nestalo – přestože například v sousedním Polsku je T-Mobile už rok standardně nabízí. Nechme se překvapit, zda bude splněn nový slib firmy Deutsche Telekom (jíž T-Mobile patří), který hovoří o příštích měsících.

Kromě vývoje chytrých televizí nové generace, na němž Mozilla spolupracuje s firmou Panasonic, probíhá nyní například příprava nového referenčního přístroje Flame, který si už lze předobjednat. V oblasti systému Firefox OS jako takového se začleňují dosud chybějící funkce, jako je rozšířená podpora Bluetooth a NFC.

Nahoru

Příspěvky

Ekosystém Firefox OS sílí
max 18. 07. 2014, 11:34:35
Odpovědět  Odkaz 
Jezis tady je to banda demagogu :D Jaky ma ten OS trzni podil? KDE v Evrope jsou mobily s nim k dostani? Marne tady.
Lukáš Jelínek Re: Ekosystém Firefox OS sílí
Lukáš Jelínek 18. 07. 2014, 11:54:19
Odpovědět  Odkaz 
Tady nejde o to, jaký má Firefox OS teď tržní podíl, ale že posiluje potenciál k tomu, aby ten tržní podíl mohl získat. Když Android začínal, také nebylo jasné, jaké postavení na trhu se mu povede vybudovat - v té době tu byly přístroje s Windows Mobile a nastupoval iPhone. Firefox OS je hlavně pro ty, kdo chtějí skutečně otevřený systém, což Android není. S dostupností přístrojů s Firefox OS v Evropě je to bohužel horší, než jak operátoři v minulosti slibovali. Ale to se může postupně zlepšit.
Ekosystém Firefox OS sílí
Rover623 18. 07. 2014, 21:17:14
Odpovědět  Odkaz 
Zatím o telefonu s tímto systémem uvažuji, WP ani Android (alternativní ROM nebo originál) mi nevyhovují a dneska skoro nic jiného člověk nekoupí a telefony s Ubuntu jsou v nedohlednu

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz