přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, KDE Plasma 5.4

KDE Plasma 5.4

KDE

Prostředí KDE Plasma má novou verzi 5.4. Nabízí alternativní spouštěč aplikací, historii ve spouštěči KRunner, nový applet pro hlasitost a mnoho nových ikon.


Vývojáři desktopového prostředí KDE Plasma vydali novou verzi 5.4. Mezi hlavní novinky patří například alternativní spouštěč aplikací (připomínající některé jiná prostředí), vylepšení spouštěče KRunner (nově si pamatuje předchozí hledání aplikací a používá je k „našeptávání“) nebo nový applet pro hlasitost. Vylepšen byl také applet Networks, který nyní umí zobrazovat zajímavé grafy.

Přibylo i více než 1 400 nových ikon pro aplikace z KDE i odjinud, v tématu Breeze nyní ikony aplikací jako Inkspace, LibreOffice nebo Firefox lépe zapadají do prostředí. Verze 5.4 je také první, která nabízí technology preview pro běh s technologií Wayland – škála funkcí je však nyní omezena na to, co potřebuje Plasma Mobile.

KDE Plasma 5.4 (© KDE e.V.) KDE Plasma 5.4 (© KDE e.V.)

Nahoru

Příspěvky

KDE Plasma 5.4
Martin 27. 08. 2015, 15:26:21
Odpovědět  Odkaz 
Super! Hrozne sa mi nové KDE páči a aj to už mám v PC ale hrozne sa mi nechce migrovať súbory a programy na Kubuntu :)... V podstate čakám na Kubuntu 16 LTS.
Lukáš Jelínek Re: KDE Plasma 5.4
Lukáš Jelínek 27. 08. 2015, 20:30:55
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem už na jaře upgradoval na Kubuntu 15.04 s KDE Plasma 5.2 a bylo to celkem bez potíží (sem tam nějaký program spadne, ale většinou při ukončování, ne při běhu). Vzhledem k tomu, že mám /home na samostatném oddílu, tak s uživatelskými soubory nebylo potřeba dělat nic.
KDE Plasma 5.4
Lathander 28. 08. 2015, 07:31:55
Odpovědět  Odkaz 
Ked uz chcete aktualne a celkom funkcie KDE skuste openSUSE tumbleweed.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog