přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Města a obce dokázaly, že implementace IPv6 a DNSSEC nemusí být problém

Města a obce dokázaly, že implementace IPv6 a DNSSEC nemusí být problém

Zlatý erb

Z 201 přihlášených do soutěže Zlatý erb mělo plný bodový zisk odpovídající zabezpečení domény prostřednictvím DNSSEC a podpoře IPv6 celkem 55 soutěžících.


Soutěž Zlatý erb hodnotící webové stránky českých a moravských měst a obcí má za sebou krajské kolo. Jedním z kritérií, které porota v této fázi soutěže hodnotí, je podpora technologie DNSSEC a protokolu IPv6. V loňském roce bylo toto kritérium zařazeno do soutěže poprvé. Letos se objevilo podruhé, takže je s čím srovnávat. Podle Jiřího Průši z CZ.NIC došlo k výraznému posunu. Ten ukázal, že implementace obou technologií nemusí být problematická ani časově náročná. Oproti loňskému roku vzrostl počet webů, které získaly za tuto kategorii body do celkového hodnocení Zlatého erbu, ze 7 na 55.

„Z celkem 201 přihlášených (67 měst, 112 obcí a 22 městských částí v hlavním městě Praze) mělo plný bodový zisk odpovídající zabezpečení domény prostřednictvím DNSSEC a podpoře IPv6 jak na webovém, tak jmenném a mailovém serveru celkem 55 soutěžících. Toto číslo představuje 27 % z celkového počtu přihlášených. Ve srovnání s loňským rokem se jedná o výrazný nárůst,“ píše na blogu CZ.NIC Jiří Průša.

Za povšimnutí také stojí, jak soutěžící zaváděli IPv6 v průběhu soutěže. Během necelého jednoho měsíce bylo IPv6 zavedeno na 19 nových webserverech a minimálně 38 mailserverech. To jen ukazuje na fakt, že zavedení IPv6 nemusí být otázkou několika měsíců ani týdnů. Více na blogu sdružení CZ.NIC.



Nahoru

Příspěvky

Lukáš Jelínek Města a obce dokázaly, že implementace IPv6 a DNSSEC nemusí být problém
Lukáš Jelínek 12. 03. 2014, 11:53:54
Odpovědět  Odkaz 
S tím ovšem docela kontrastuje tohle: http://connect.zive.cz/clanky/digitalni-cesko-20-vlada-nenaplnuje/sc-320-a-172827/default.aspx (například podpora IPv6 jen u 4,9 % mailserverů měst a obcí)

Na druhou stranu je potřeba říct, že obce mají často (nikoli vlastní vinou) jiné starosti, než zavádění IPv6 - například aktuální záležitost s registrem řidičů.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz