přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Microsoft Office na Ubuntu

Microsoft Office na Ubuntu

Ubuntu

Občas někdo potřebuje používat kancelářský balík Microsoft Office, i když pracuje v Linuxu. Kromě spouštění plnohodnotného balíku prostřednictvím Wine je tu ještě jiná možnost, byť tak trochu „falešná“.


V linuxových distribucích bývají běžně obsaženy kancelářské balíky Apache OpenOffice a LibreOffice. Ty kromě jiného podporují i formáty používané proprietárním balíkem Microsoft Office (i když AOO jen pro čtení), takže je lze ve většině případů pro práci s dokumenty Microsoft Office použít. Někdy ale nastane situace, že to tak úplně nejde – například u dokumentů se složitými makry nebo při komplikovaném formátování.

Pak je samozřejmě možnost použít balík od Microsoftu a spouštět ho prostřednictvím Wine (nejlépe přes optimalizovanou verzi, standardní Wine může mít se spouštěním problémy). Ale to není vše. Jak připomíná , je tu ještě možnost využít webové řešení Microsoft Office Online (i když toho nenabízí tolik jako desktopová verze a například již zmínená makra tam nefungují) – funguje i přes webové prohlížeče v Linuxu. Navíc vznikl balíček pro Ubuntu, který vloží do nabídky ikony pro přímé spouštění jednotlivých webových aplikací z balíku. Může tak jeho používání významně usnadnit.

Nahoru

Příspěvky

Microsoft Office na Ubuntu
honza 14. 07. 2014, 16:00:59
Odpovědět  Odkaz 
Co je optimalizovaná verze Wine ? To teda nechápu. Je to nějaká zvláštní verze, která se dá stáhnout ?

Wine je zdarma. Ale pokud vím, tak i podobné placené věci zaručovaly pouze správnou instalaci, nikoliv dobrou funkčnost MS Office.
Lukáš Jelínek Re: Microsoft Office na Ubuntu
Lukáš Jelínek 14. 07. 2014, 16:55:30
Odpovědět  Odkaz 
"Optimalizovanou verzí" myslím především CrossOver, případně další podobné produkty (o kterých nevím, což ale neznamená, že neexistují), která jsou odladěné pro provoz konkrétních aplikací (Wine je univerzální wrapper, konkrétní aplikace neřeší). CrossOver je placený produkt - k úpravám provedeným na Wine ale samozřejmě poskytuje zdrojové kódy. Nemůže zaručit funkčnost Microsoft Office v Linuxu, ovšem ani Microsoft zcela nezaručuje funkčnost ve Windows (poskytuje pouze omezenou záruku popsanou v EULA).
Microsoft Office na Ubuntu
James Scott 14. 07. 2014, 18:22:54
Odpovědět  Odkaz 
Ta optimalizovaná verze by mohla být třeba aplikace Playonlinux, která pro každou aplikaci zvlášť "vytvoří" speciální Wine prostředí s vlastní konfigurací.
Microsoft Office na Ubuntu
Daniel 14. 07. 2014, 18:34:31
Odpovědět  Odkaz 
A to je současný TREND, OS jde do pozadí a prim budou hrát PROHLÍŽEČE ve kterých se budou spouštět aplikace v Cloudu. Ne nadarmo do těchto akvizicí masivně investuje MS.
Re: Microsoft Office na Ubuntu
mmm 15. 07. 2014, 07:53:39
Odpovědět  Odkaz 
Trend možná tak pro nesvéprávné uživatele, kterým nezáleží na tom, co se děje s jejich daty.
Lukáš Jelínek Re: Re: Microsoft Office na Ubuntu
Lukáš Jelínek 15. 07. 2014, 09:17:46
Odpovědět  Odkaz 
Také se mi nelíbí trend, že uživatel ztrácí kontrolu nad svými daty. Lidé to ale chtějí - pohodlnost vítězí. A až se významně rozšíří mobilní vysokorychlostní připojení, ještě se posílí. Už dnes cena úložného prostoru v cloudu klesla téměř na úroveň, za kterou si běžný smrtelník pořídí stejný prostor na fyzickém disku. Za rok nebo dva už bude fyzický disk dražší.
Re: Re: Re: Microsoft Office na Ubuntu
ced 15. 07. 2014, 10:19:56
Odpovědět  Odkaz 
Z hlediska komerční (technika, léčiva a podobně) firmy je nepřijatelné mít data uložené mimo svojí kontrolu. Takže cloud provozovaný třetí firmou je nepřijatelný. Dokonce překlad interních věcí za pomocí googlu je nepřijatelný. Takže bych to neviděl až tak špatně.

Mě nedostanou :-).
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Microsoft Office na Ubuntu
Lukáš Jelínek 15. 07. 2014, 13:23:47
Odpovědět  Odkaz 
Česká spořitelna před časem ohlásila, že e-mail přesune ke Googlu. Tedy pokud dostane požehnání ČNB. Některé banky ve státech EU už to udělaly, podobně u nás (pokud vím) například Kofola.
Re: Re: Re: Re: Re: Microsoft Office na Ubuntu
GeBu 15. 07. 2014, 22:13:52
Odpovědět  Odkaz 
Už jsou tam. Jeden známý tam dělá na IT oddělení.
Microsoft Office na Ubuntu
VK 15. 07. 2014, 01:12:02
Odpovědět  Odkaz 
Opravdu se v tom webovým Officeu dají spustit veškerá makra, která mohou být v dokumentech MS Office?
Lukáš Jelínek Re: Microsoft Office na Ubuntu
Lukáš Jelínek 15. 07. 2014, 01:48:10
Odpovědět  Odkaz 
Prověřil jsem to a vidím, že bohužel nejdou. Upřesnil jsem tedy text v článku, aby bylo zřejmé, že tento problém webová verze vyřešit nedokáže.
Re: Re: Microsoft Office na Ubuntu
ferri 15. 07. 2014, 06:46:55
Odpovědět  Odkaz 
Takže, sme prakticky tam, kde sme začali. Keď mám použiť webové rozhranie s obmedzenou funkčnosťou, to už radšej LibreOffice.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz