přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenSUSE 13.2

OpenSUSE 13.2

openSUSE

Je tady verze 13.2 linuxové distribuce openSUSE. Jako výchozí souborový systém používá Btrfs, rychlejší start zajišťuje dracut a síť lze konfigurovat nástrojem wicked. Chystáme recenzi.


Dnes byla vydána nová verze 13.2 linuxové distribuce openSUSE. Je to první verze po změně vývojového modelu, kdy se při testování využívají plynulé aktualizace (rolling updates) a stabilizační fáze nové verze je tedy kratší. Tím se mohou při stejné stabilitě dostávat do nové verze čerstvější technologie.

V této verzi se (po opakovaných odkladech) konečně jako výchozí souborový systém používá Btrfs. Mezi dalšími chloubami verze 13.2 lze zmínit urychlení startu pomocí nástroje dracut, konfiguraci sítě pomocí programu wicked nebo výběr ze sedmi různých desktopových prostředí (kromě toho si lze vyzkoušet i experimentální Plasmu 5.1).

Podobně jako v minulosti, také nyní připravujeme recenzi nové verze openSUSE.

Nahoru

Příspěvky

OpenSUSE 13.2
Petr 8. 11. 2014, 14:19:41
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den,
otestujte v chystane recenzi zprovozneni a praci s exFat usb disky. V OpenSUSE mi prace s timto formatem fungovala bez problemu, pod novou verzi ji nemohu rozchodit.
Dale mi cista instalace neakceptovala nastaveni ceske qwerty klavesnice. Po prvnim prihlaseni byla nastavena anglicka klavenice.
Dale se mi zda, ze v Dolphin ve stavove liste je velikost pole pro informace o volnem miste pevne stanovena. Informace se tak nevypise cela.
Re: OpenSUSE 13.2
Petr 8. 11. 2014, 17:49:58
Odpovědět  Odkaz 
Aktualizace:
pripojeni exFat usb disku funguje pri manualnim pripojeni. Jak ale presvedcit system, aby automaticky pripojil takovy to disk, pripadne alespon nabidl pripojeni (napr. zobrazeni zarizeni v dolphin ci ve widgetu "notifikace zarizeni")?
Lukáš Jelínek Re: OpenSUSE 13.2
Lukáš Jelínek 8. 11. 2014, 22:02:43
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
čistá instalace openSUSE 13.2 vůbec nepodporuje exFAT. Je potřeba si přidat repozitář Packman a doinstalovat balíček exfat-fuse (a případně i exfat-utils). Automaticky to opravdu nefunguje, při pokusu o ruční připojení to píše "more filesystems detected", což je docela zajímavé (přičemž to doporučuje použít wipefs, ale ten tam naopak nevidí vůbec žádné souborové systémy). K úspěšnému připojení se tedy musí přidat ještě "-t exfat". Zřejmě je tam nějaká chyba v detekci souborových systémů.

Česká klávesnice funguje bez problémů a je nastavena jako výchozí (plus je předinstalována americká angličtina s klasickým přepínáním Ctrl+Alt+K). Samozřejmě jsem českou klávesnici vybral v instalátoru. Dolphin - ano, bohužel to přetéká.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz