přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade

Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade

LiMux

Úspěšný přechod mnichovského úřadu na Linux ušetřil již více než 10 milionů eur. Nyní se chystá upgrade na LiMux 5, který je založen na Kubuntu 12.04 LTS.


Server OMG! Ubuntu! se věnuje úspěšné migraci bavorského města Mnichova na Linux, konkrétně na speciální distribuci LiMux. Ta se začala připravovat již v roce 2003, o tři roky později se rozběhla první fáze, během níž byla část počítačů převedena na distribuci Debian, na ostatních (se systémem Microsoft Windows) byl nainstalován kancelářský balík OpenOffice.org, webový prohlížeč Mozilla Firefox a poštovní klient Mozilla Thunderbird.

Distribuce LiMux přišla na svět v roce 2008, postupně na ni byly migrovány další a další počítače, celý proces byl završen v loňském roce. Aktuálně se používá LiMux 4, který je založen na Kubuntu 10.04 LTS a používá desktopové prostředí KDE 3.5. Připravuje se upgrade na LiMux 5, jehož základem je Kubuntu 12.04 LTS a obsahuje již prostředí KDE 4.

Migrací se již podařilo ušetřit více než 10 milionů eur, samozřejmě se započtením veškerých nákladů na přechod. Celkové úspory budou postupem času narůstat, protože nebude potřeba pořizovat licence na Microsoft Windows a Microsoft Office.

Peter Hofmann, projektový manažer Města Mnichova, k úspěšně završené migraci řekl: „Kombinace nízkých nákladů a svobody open-source softwaru s pokračující podporou hardwaru a aplikací, které potřebujeme, bylo jedním z klíčových elementů úspěchu tohoto projektu. Nejdůležitější byla podpora našich politiků během projektu.“

Nahoru

Příspěvky

Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
Marek 9. 07. 2014, 08:56:23
Odpovědět  Odkaz 
Je dobré slyšet, že když se chce, že to jde. Osobně jsem ale skeptický, že by se něco podobného mohlo povést u nás. Problémy vidím ve speciálizovaných aplikacích pro agendu (databáze, registry, spisovky, informační systémy, GIS, apod.). To si málo která obec, či město dovolí zaplatit vývoj a odladění pro GNU/Linux se zpětnou plnou kompatibilitou pro Windows.
Navíc tu jsou politické, lobistické a jiné tlaky.
Pokud v ČR nevznikne organizace právníků, marketigových odborníků a skupinou pro nasazení a školení, která bude mít dostatečný kapitál toto provádět, tak se u nás ledy nepohnou.
Firma Microsof má v ČR pobočku, která má na starosti, mimo jiné, propagaci jejich softwaru na školách a úřadech. Je zde něco podobného pro prosazení GNU/Linuxu? Bohužel není...
Ondrej Dzivý Balucha Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
Ondro 9. 07. 2014, 09:49:16
Odpovědět  Odkaz 
Asi vsetky tebou popisovane aplikacie budu webove aplikacie alebo server-client, kde vecsina veci bude na serveri. Takze na ich pouzivanie na linuxe, ti bude stacit odladit internetovy prehliadac iny ako IE alebo upravit klienta, co nepovazujem za neprekonatelny problem. Naco by to robili, kedze linux v statnej sprave nemaju. Pardon pri volbach som zahliadol na PC statistickeho uradu Ubuntu, co som bol velmi prekvapeny.

Problem u vas a u nas je s ochotou ist do takehoto niecoho. Politici nemaju o to zaujem, MS este menej a ten je tam poriadne zakoreneny. Firmy, ktore dodavaju pre stat ine ako MS ani nepoznaju.
Jeden priklad za vsetky. Mame nove obcianske preukazy ale na linuxe a ani na MAC-och ho zatial nerozbehnes. Termin uvedenia nastrojov pod linux bol od zaciatku posunuty o niekolko mesiacov a ani ten termin sa nestihol a znovu sa posunul(na nurcito).

Linuxu velmi chyba profesionalna propagacia.

Stat by usetril vela ale u nas o to nema nikto zaujem.
Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
Hugo 9. 07. 2014, 13:46:08
Odpovědět  Odkaz 
Osobně jsem ale skeptický, že by se něco podobného mohlo povést u nás. Problémy vidím ve ....
A to je právě ten rozdíl mezi Mnichovem a třeba Prahou, Plzní, Ostravou atd.
Je snažší vidět důvody PROČ to nejde než hledat řešení aby to šlo.
A váš výčet "proč by to jako nešlo" je úsměvný - neb nevěřím že s podobnými problémy se Mnichov také nepotýkal.
Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
Leon 9. 07. 2014, 14:55:25
Odpovědět  Odkaz 
Tento Mnichov (a dalších pár měst) je jen okrajová záležitost a dávají to na počítače bez výraznějších specifických potřeb (email, IS přes webová rozhraní). Statisticky jsou města zmigrována na Linux v podstatě zanedbatelný ukazatel. Fakticky je ale Linux na desktopech mrtvý (nepočítám Chrome OS a jiné speciality). Firmy a lidi kupují MS, protože to prostě funguje. Znám mnoho firem, které pořizují např. Office 365. Proč? Protože dostanou plnohodnotný Office, pomocí kterého komunikuje většina světa, platí se za uživatele za měsíc, takže náklady na software jdou z provozních peněz, nikoliv z investičních - to znamená, že Office 365 je daňově velmi příznivý model pořízení SW a nejen u nás v Evropě ale i v USA. Office365 není ale jen kancelářský balík, je to online prostředí společně s s hlasovými a videokonferenčními službami (Lync) a portály (SharePoint). Všechno za jeden poplatek na uživatele, bez nutnosti starat se o nějakou lokální infrastrukturu. Toto je budoucnost (mailové, hlasové, portálové a videokonferenční služby formou předplatného - O365, Google Apps atd.), budoucnost určitě nejsou Linuxové desktopy.
Re: Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
Honza 9. 07. 2014, 16:27:06
Odpovědět  Odkaz 
A máš už předplacený hrob? Jestli ne, tak upaluj, ať si zavčas zarezervuješ co nejlepší místo.

Office 365 je velmi výhodný pro MS, protože na poplatcích vydělá více než z prodeje samostatné licence a to prosím už za 2 roky. Office 365 small bussines premium cca 3000 Kč/rok, samostatně licence 6000 Kč na stálo (licence je nově přenositelná). Co ti na tom přijde výhodné? Náklady je třeba šetřit a je jedno, zda si něco můžeš zahrnout do daní, protože stále to jsou náklady, které někdo musí zaplatit.

Ta nejlevnější varianta 365 má jen online verze, což bych nedoporučoval. Ne vždy je internet dostupný a při větším počtu uživatelů a slabém připojení či častých výpadcích to může firma zabalit.
Re: Re: Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
Leon 9. 07. 2014, 20:33:50
Odpovědět  Odkaz 
A kde máš Exchange, který ti nemusí hrčet v serverovně? A Windows Servery pro Exchange, které nejsou potřeba? A elektřinu, kterou musíš ten server napájet? Není to jen o licencích...
Re: Re: Re: Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
Honza 10. 07. 2014, 15:00:20
Odpovědět  Odkaz 
Exchange je jen malá součást podnikových serverů, takže tvoje připomínka je trošku mimo mísu. Tak zaprvé se ta pošta někde ukládat musí. Pochybuji, že celá bude někde na cloudu ( to by bylo zatraceně drahé) nebo jen u uživatele (minimální ochrana dat proti ztrátě). Servery mají data většinou zálohovaná nehledě na fakt, že tam běží SW pro účetnictví, objednávky, datový server, a mnoho a mnoho dalšího.
Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
mmhjjghjg 9. 07. 2014, 19:18:21
Odpovědět  Odkaz 
2800000000? Když počítám Windows 4k office 6k a anitivr na 5 let 2,5k a počítám že jsou téměř stejné náklady na údržbu a spoustu peněz stála školení tak to už na linux předělali 22400 počítačů??? O když je jasné, že v tom sjou i servery a jejich licence tak mi to šíslo stejně připadá na město o něco větší než Praha nějak divné.
Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
hgjghjgh 9. 07. 2014, 19:19:10
Odpovědět  Odkaz 
mám tam o nulu víc, ale počítak jsem dobře.
Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
drzim_palce 10. 07. 2014, 17:06:13
Odpovědět  Odkaz 
neviem z akych cisel vychadzas. V povodnej sprave pisu ze usetrili cca 10mil EUR na zaklade porovnania:
- 23 mil EUR ich stal doteraz prechod na opensource
- 34 mil EUR je odhad, kolko by ich stali len nove M$ licencie
a aktualne maju premigrovanych cca 15tis PC.

Je mi jasne, ze si kreslia pekne cisla a ten odhad 34 mil je asi dost nadhodnoteny. Aj ked si spocitam ceny OS + Office (pro?/home?/aky rozsah) + CAL licencie pre Exchange, MSSQL, a ostatne serverove produkty, k tomu samotne servre -> malo to asi nebude (naviac ak tam funguje nakup podobne ako u nas, ze statnej sprave sa predava za listprice ;) , tak to moze byt pekna palka)
Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
drzim_palce 10. 07. 2014, 17:07:55
Odpovědět  Odkaz 
.. a k tomu ked si este predstavym, ze nasa vlada (SR) nakupila len SoftwareAssurance za 50mil !! ..
Lukáš Jelínek Re: Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
Lukáš Jelínek 10. 07. 2014, 17:54:02
Odpovědět  Odkaz 
U nás zase strčili pod hlavičku "pořízení licencí na produkty Microsoft" i kompletní vývoj několika IS za stamiliony (a další stamiliony stály věci okolo). Naštěstí to byla příliš silná káva i pro naše prostředí, antimonopolní úřad klepl ministerstvo práce přes prsty a zakázal mu to používat.

Ministerský náměstek teď dostal (zatím nepravomocně) 6 let natvrdo, i když to nebylo přímo za tohle, nýbrž za pokus umlčet úplatkem firmu, která ty IS dodávala předtím.
Re: Re: Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
libor 10. 07. 2014, 20:22:34
Odpovědět  Odkaz 
Nemáte někdo link na stažení LiMux 5 ? Já sem nic nenašel.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Přechod na Linux ušetřil Mnichovu miliony, chystá se upgrade
Lukáš Jelínek 10. 07. 2014, 21:44:01
Odpovědět  Odkaz 
Nevím, že by byla někde ke stažení jakákoli verze LiMuxu (ani současná, ani připravovaná).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz