přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Samba 4.1 podporuje SMB2/SMB3, Btrfs a kopírování na serveru

Samba 4.1 podporuje SMB2/SMB3, Btrfs a kopírování na serveru

Síť

Čerstvě vydaná verze 4.1 serverové technologie Samba přináší podporu protokolů SMB2 a SMB3, specifických vlastností Btrfs a kopírování souborů přímo v rámci serveru.


V pátek 11.10.2013 byla vydána nová verze 4.1 serverové technologie Samba. Na klientské straně přibyla podpora protokolů SMB2 a SMB3 (serverová část podporuje SMB3 už od verze 4.0, protokol SMB2 od verze 3.6; lze je používat také při komunikaci s novějšími verzemi Microsoft Windows). S tím souvisí i podpora nativního šifrování přenosů v rámci protokolu SMB3 a podpora kopírování souborů přímo na serveru (bez přenosu po síti) pomocí SMB2.

Přepsání replikace databází adresářů Active Directory přineslo kromě vyššího výkonu a spolehlivosti také možnost replikace se servery s výrazně změněnými schématy (např. DC ve Windows 2012 Server nebo po instalace Microsoft Exchange). Novinkou je také podpora některých specifických vlastností souborového systému Btrfs (sdílení extentů).

Naopak byl ze Samby odstraněn administrační nástroj Samba Web Administration Tool (SWAT). Důvodem bylo to, že delší dobu nebyl udržován (a v týmu není k dispozici nikdo, kdo by ho byl schopen udržovat) a byly v něm neopravené vážné bezpečnostní chyby.

Nahoru

Příspěvky

Samba 4.1 podporuje SMB2/SMB3, btrfs a kopírování na serveru
orx 14. 10. 2013, 00:08:34
Odpovědět  Odkaz 
Konecne kopirovani serveru primo na serveru to je nejhustsi co mohlo byt, uz me pekne lezlo krkem kopirovat si servery k sobe na lokal.
Lukáš Jelínek Re: Samba 4.1 podporuje SMB2/SMB3, btrfs a kopírování na serveru
Lukáš Jelínek 14. 10. 2013, 00:29:41
Odpovědět  Odkaz 
Chybka opravena ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog