přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware

TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware

Router TP-LINK

Firma TP-LINK u svých routerů nepovolí instalaci otevřeného firmwaru, jako je OpenWRT. Je to nejsnazší cesta, jak vyhovět novým předpisům FCC.


Americký telekomunikační regulátor FCC vydal v loňském roce předpis, v němž chce omezit vzájemnou interferenci radiových zařízení tím, že musí výrobci zakázat změnu vysílacích parametrů uživateli. Už tehdy se mnozí uživatelé routerů s open-source firmwarem (jako je například OpenWRT nebo DD-WRT) obávali, že výrobci používání alternativních firmwarů zakáží.

Není to jediná z možností, jak zabránit uživatelům ve změně parametrů, je to ale možnost nejjednodušší. Složitější možností je omezit rozsah nebo hodnoty těchto parametrů přímo v hardwaru.

Firma TP-LINK se opravdu vydala touto nejjednodušší cestou a instalace alternativních firmwarů již nebude možná. Firma ve své deklaraci přímo sděluje: „Výsledkem těchto nezbytných změn je, že uživatelé nemohou do routeru vložit současnou generaci open-source firmwaru třetích stran. Rádi bychom viděli, kdyby kreativní členové open-source komunity aktualizovali nový firmware tak, aby splňoval jejich podmínky. TP-LINK však neposkytuje žádné záruky nebo technickou podporu zákazníkům, kteří budou do svých zařízení vkládat jakýkoli firmware třetích osob.“

Poznámka autora: Vyjádření firmy ohledně aktualizace nového firmwaru členy komunity je bohužel buď pouhým chlácholením, nebo ukazuje na naprosté nepochopení modelu open-source softwaru. Představa, že bude komunita upravovat nějaký uzavřený firmware, je naprostým popřením otevřenosti.

Nahoru

Příspěvky

TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
Marv-CZ 17. 03. 2016, 10:19:43
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, TP-Link byl pro OpenWRT dobrá volba - měl dobrou podporu komunity a přijatelné ceny HW. S takovým přístup možná přijde o dost zákazníků.
TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
stop pragocentrizmu 17. 03. 2016, 16:23:05
Odpovědět  Odkaz 
predpokladam, ze se to bude tykat pouze teplousu v usa, kteri zatim! nemuzou kecat do toho co bude v evrope
Lukáš Jelínek Re: TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
Lukáš Jelínek 17. 03. 2016, 19:07:27
Odpovědět  Odkaz 
Ne, týká se to celého světa. TP-LINK má totiž různé firmwary pro různé části světa a železo je všude stejné. A v rámci firmwaru právě řeší i ty parametry podle předpisů. Čili HW jen upraví, aby tam bez účasti TP-LINKu nešel firmware dát.
TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
Ubuntu 17. 03. 2016, 20:09:30
Odpovědět  Odkaz 
To už tady bylo před 10+ lety. Např. ThinkPady při záměně WiFi karty za typ, který neměl MAC adresu ve whitelistu BIOSu, nebootovaly (Google: thinkpad error 1802). Takto IBM vyřešilo to, aby nemohla být použita WiFi karta s nepovolenými parametry (vysílací výkon atd.). Teď se akorát přesunují tyto omezení i na stranu routerů/AP.
TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
Jirka 17. 03. 2016, 22:34:00
Odpovědět  Odkaz 
No tak prostě TP-Link nekupujme... Ona se jistě najde řada jiných výrobců, kteří tuto pitomost neakceptují.

Mimochodem: kdyby TP-Link znemožnil nastavování VF parametrů ve SVÉM firmware (a odůvodnil to požadavkem FCC), tak neřeknu nic. Je to jejich právo, jim ten firmware patří.

Ale házet klacky pod nohy nezávislým snahám druhých (= MAJITELŮM hardware), to je fakt síla (a pro mě tradičně cosi jako výzva k boji)...
TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
Erik 17. 07. 2016, 14:36:45
Odpovědět  Odkaz 
TP-LINK padol dole vodou uvidite jak im pridu poklesy wifi routerou za firmware čo blokovaly zmenu neoficialenho Fw mame aj ine značky Asus Linksys a dalšie ktore budu lepšie ako TP-LINK oni pridu sami na to že urobili chybu a že budu musiet ju vratit naspeť aby neprišli o zakáznikov.
Re: TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
Livan 17. 07. 2016, 15:25:27
Odpovědět  Odkaz 
Obávam se, že počet uživatelú, kteří by si chtěli nahrát jiný firmware je tak nízký, že se to statisticky nijak neprojeví. Podle mého odhadu to nebude ani 5%.
Re: Re: TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
nobody 19. 07. 2016, 01:37:35
Odpovědět  Odkaz 
zapominas, nebo si neuvedomujes jednu vec... spousta uzivatelu se radi co maji poridit za router prave s temi 5%, pokud technicky zalozeny uzivatel pro sebe odpiska tp-link kdyz nepujde dat open fw je jedna vec, druha a ta hlavnejsi je ze si vybere jinou znacku a tu zacne doporucovat svejm znamejm co od nej chteji poradit, ty znami pak tu jinou znacku doporucej sousedovi protoze jim byla doporucena od nekoho kdo tomu rozumi a pavucina se rozrusta a razem to muzou byt desitky procent z celkoveho prodeje...
Re: Re: Re: TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
nobody 19. 07. 2016, 01:42:09
Odpovědět  Odkaz 
jinak prave ten zminenej Linksys na to sel mnohem rozumneji/inteligentneji, u drazsich modelu tu moznost ponecha ve spolupraci s vyrobcema chipu, tim ze oddeli tu "problematickou" cast bokem, u levnejsi routeru to sice nebude, ale kdyz geek si koupi drahej model s moznosti open fw a nekdo bude chtit doporucit neco levneho, klidne doporuci Linksys i kdyz levnej model bez moznosti open fw, protoze mu ta firma bude simpaticka pristupem i kdyz u tech drazsich modelu...

viz: http://www.linuxexpres.cz/novinky/linksys-otevreny-firmware-nezablokuje-u-nekterych-routeru
Re: Re: Re: TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
Livan 19. 07. 2016, 07:51:42
Odpovědět  Odkaz 
Nevím jak je na tom ČR a v jiných zemích ale na Slovensku, kde žiju, si používané routery většinou určuje a dodáva poskytovatel internetového připojení. Ne že by ti vysloveně zakazoval použít něco jiného ale jsou s tím komplikace, které většina uživatelú nebude řešit, hlavně pokud vysloveně nechce mít možnost instalovat OpenWRT nebo něco podobného.
Re: Re: Re: Re: TP-LINK kvůli předpisům FCC zablokuje otevřený firmware
nobody 19. 07. 2016, 18:12:35
Odpovědět  Odkaz 
rec byla o samostatnejch ehternet/wifi routerech (ne o modemech od poskytovatele ktere mohou byt zaroven i router), takove si predpokladam i na Slovensku lide kupuji normalne v krame domu/male_firmy aby proste stavajici (jakekoliv i treba lokalni/interni) pripojeni rozdelili na dalsi ethernety a/nebo poskytli pres wifi prenosnym zarizenim...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz