přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu 2014: jedna distribuce všude

Ubuntu 2014: jedna distribuce všude

Ubuntu

Hlavními vizemi pro linuxovou distribuci Ubuntu v roce 2014 jsou nasazení stejné kódové báze na všechny platformy (desktopy, tablety i telefony) a rozmach nové bezpečnostní koncepce aplikací.


Co nás čeká u linuxové distribuce Ubuntu v roce 2014? Velmi pravděpodobně to bude realizace vize, podle které poběží stejná distribuce (stejná kódová báze) na všech hardwarových platformách – myšleno z hlediska typu přístroje, tedy na desktopu/notebooku, tabletu i chytrém telefonu. Proces sjednocování začne u telefonů, bude pokračovat na tabletech a jako poslední přijdou na řadu desktopy.

Velké naděje firma Canonical vkládá do nové koncepce bezpečnosti, která přišla s Ubuntu Touch. Na rozdíl od známé koncepce založené na oprávněních vyžadovaných k instalaci aplikace (jako je tomu například v systému Android), se zde používá povolování operací až v okamžiku, kdy je chce aplikace poprvé provést. Navíc má toto řešení mnohem jemnější granularitu – není třeba povolit aplikace globálně přístup ke všem kontaktům, ale jen k tomu jedinému, který potřebuje. To všechno zajišťuje komponenta Trusted Helpers. Nová koncepce by měla přinést uživatelům mnohem více soukromí a vývojářům možnost snadno a bez formalit poskytovat aktualizace aplikací.

Nahoru

Příspěvky

Ubuntu 2014: jedna distribuce všude
Michal Procházka 6. 01. 2014, 22:10:15
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby udělali systém pro telefon na principu desktopu, konkrétně aby se o upgrade na novější systém nestaral výrobce, ale bylo možné systém upgradovat na téměř jakémkoliv stroji (koupeným s Ubuntu, ale klidně i Androidem) a po třeba roce byl už celkem známej a populární (Ubuntí mobile verze), tak bych s tím problém určitě neměl. Představa, že když budu mít DC nebo QC s 1GB RAM a budu vědět, že mi to na 4 roky vydrží a bude to vždy mít ty nejnovější funkce a opravy, tak bych si dal určitě říct. Lepší než shánět neoficiální ROMky (proti kterým ovšem nic nemám), protože výrobci potřebují prachy a na upgrade Androidů moc nemyslí...
Ubuntu 2014: jedna distribuce všude
Marek 7. 01. 2014, 10:40:33
Odpovědět  Odkaz 
To jako bude jedna distribuce, kterou bude možné nainstalovat na jakékoliv zařízení? Asi ne. Takže to bude mít kódovou bázi různou. Stejný bude spíše jen vzhled a funkce.
Lukáš Jelínek Re: Ubuntu 2014: jedna distribuce všude
Lukáš Jelínek 7. 01. 2014, 14:46:36
Odpovědět  Odkaz 
Kódová báze bude právě stejná (stejné zdrojáky; binárně to bude pochopitelně různé, na x86 nebude totéž jako na ARM atd.). Jen se to zkompiluje pro tu kterou architekturu, ale jinak bude všechno stejné. Ono to má logiku, nebude nutné udržovat několik různých specializovaných distribucí.

Jiná záležitost je podoba GUI, kde se zařízení přece jen liší. A přestože se například Microsoft snaží tlačit své "dlaždice" úplně všude (včetně desktopu) a zcela stírat rozdíly mezi druhy zařízení, může se GUI v případě Ubuntu chovat na každém zařízení trochu jinak, i když aplikace za ním schované budou pokaždé funkčně stejné.
Ubuntu 2014: jedna distribuce všude
Honza 7. 01. 2014, 13:13:59
Odpovědět  Odkaz 
Bóže, ta podbízivost tabletům je už obecně nudná. Tablet je na hraní, telefon na volání a možná na krátkou zprávu, desktop na seriózní práci. Neustálá snaha po konvergenci a flexibilitě zabíjí mraky zavedených a extra vyladěných postupů.

Zajímalo by mě, jak by dopadla soutěž „vypni 10 maximalizovaných oken v Unity a nedotkni se tlačítka pro dash“. Stačí si představit Androidí správu běžících aplikací, vzpomenout si na počátky Unity (dokonce záměrně chybělo tlačítko pro vypnutí systému!) a hned je jasné, kam to všechno vede – ke ztrátě kontroly, ke ztrátě možnosti individuálních nastavení. Je zajímavé přehodnocovat zavedené a dělat nové věci, ale upřímně, je Ubuntu teď už tak tři roky o něčem jiném, než snaze dostat to na telefony/tablety? Snad jediné, co je na Canonicalu geniální a funkční, je oddělení designu, ten táhne…

Vývoj obecně teď zatraceně předbíhá rozvážné plánování. Stále více novinek se stále menší přidanou hodnotou… Sociologické vize se naplňují ve světě IT léta dopředu. Už teď to vypadá spíš na vydání Freak Fennet, fretka, co běží v kole stále rychleji!
Petr Valach Re: Ubuntu 2014: jedna distribuce všude
Petr Valach 7. 01. 2014, 18:43:57
Odpovědět  Odkaz 
V tomto jednoznačně souhlas. Poslední aspoň rok necítím ze strany Canonicalu nic, co by skutečně přispělo k vývoji, stále jen vidím, kterak se snaží Canonical šetřit, věci zjednodušovat... ale ten drive na bránu tam není.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz