přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, XBMC 13.0 „Gotham“

XBMC 13.0 „Gotham“

XBMC

Nová verze 13 multimediálního přehrávače XBMC přináší mnoho novinek, včetně stereoskopického 3D renderingu, podpory hardwarového dekódování na přístrojích s Androidem či vyššího výkonu na Raspberry Pi.


XBMC je svobodný multimediální přehrávač pro celou řadu platforem (Linux, Windows, OS X, Android, iOS; existuje i speciální linuxová distribuce XMBCbuntu). Zvládne přehrávat video, zvuk a obrázky z různých zdrojů, místních či vzdálených. Kromě běžného uživatelského rozhraní ho lze ovládat dálkovými ovladači pracujícími na infračervené bázi, ale také vzdáleně prostřednictvím rozhraní JSON-RPC (jako ovladač lze použít například mobilní telefon).

Čerstvě vydaná verze 13.0 s kódovým označením „Gotham“ výrazně vylepšuje výkon na levném hardwaru Raspberry Pi. U platformy Android lze nově využívat hardwarové dekódování multimédií. Zajímavou novinkou je podpora stereoskopického 3D renderování, i když ho lze zatím použít jen omezeně kvůli absenci hardwarové podpory FullSBS/TAB (tedy musí vše „utáhnout“ procesor) a podpory 3D Blu-ray disků.

XBMC 13

XBMC 13 „Gotham“

Nahoru

Příspěvky

XBMC 13.0 „Gotham“
PL 5. 05. 2014, 10:59:59
Odpovědět  Odkaz 
Na výkon na RPi jsem zvědav, současný stav trochu bída (není divu s ohledem na výkon RPi) i na přetaktovaném je to hodně dýchavičné, i když snesitelné a k TV naprosto libová věc s minimální spotřebou.
Lukáš Jelínek Re: XBMC 13.0 „Gotham“
Lukáš Jelínek 5. 05. 2014, 11:21:16
Odpovědět  Odkaz 
Možná by se dalo použít o něco silnější železo, ne zase o tolik dražší: http://www.linuxexpres.cz/hardware/pcduino-raspberry-pi-pro-narocne I když je otázka, jestli by to na tom jelo...
Re: Re: XBMC 13.0 „Gotham“
tv divák 7. 05. 2014, 14:10:59
Odpovědět  Odkaz 
Už se na tom dá bez dalších opatření defaulně sledovat TV pořady a nahrávat z TV sticku?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: XBMC 13.0 „Gotham“
Lukáš Jelínek 7. 05. 2014, 14:24:38
Odpovědět  Odkaz 
To bohužel nevím, TV stick nemám.
XBMC 13.0 „Gotham“
Pavouk 5. 05. 2014, 13:22:22
Odpovědět  Odkaz 
XBMC byl na mé nedávno vyřazeném Intel Atomu 1,6 GHz (2GB RAM) s Lubuntu jediný program, který mi dokázal přehrávat HD vide. To nezvládl Totem, VLC a jiné, co jsem tak vyzkoušel. A přitom je tak graficky vymakaný (až moc vymydlený). Klobouk dolů.
XBMC 13.0 „Gotham“
PL 6. 05. 2014, 13:15:28
Odpovědět  Odkaz 
Po otestování, na "In particular, opening your libraries, browsing through them, loading images and starting videos have all seen dramatic speed increases." říkám "No way!"

Rychlost od Froda v podstatě nezměněna. Právě procházení složek, nahrávání a startu videí (nedej bože když chce člověk video posunout) je na RPi k uzoufání pomalé a v13 nic nezměnila. Zejména vyhledávání videí ať už formou search nebo auto výběrem přes např. popular je bída. "working..." klidně 1-2 minuty. Přitom na obyč AMD zacate je to v podstatě okamžitě. Tady se obávám, že to brzdí celé nedostatek paměti a ani optimalizace s tím nic moc neudělají.

Nic to ovšem nemění na tom, jak parádní je RPi + XBMC věc. Není nad to se plácnout k TV a v klidu sjíždět plynule Full HD filmy a seriály v originále, bez stahování a se spotřebou pár W :-)
Re: XBMC 13.0 „Gotham“
Solitary 10. 05. 2014, 18:27:59
Odpovědět  Odkaz 
Vcera jsem updatnul, a za sebe muzu s jistotou rict, ze ke zrychleni doslo. Samozrejme je to stale udychane, ale hodne se zlepsili caste zaseky a lagy, kdyz clovek prochazel seznamem. Je to tedy porad pomale, ale aspon je to plynule pomale :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz