přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci

Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci

thunderbird.png

Pro poštovní klient Mozilla Thunderbird existuje velké množství doplňků, které rozšiřují jeho funkce. Jedním z velmi zajímavých a praktických doplňků je Konverzace pro Thunderbird. Umožňuje výrazně zrychlit, zefektivnit a zpohodlnit práci s poštou. 


Zapomeňte na složky a hledání souvislostí

Tradičním způsobem práce s e-mailovými zprávami je třídění do složek. Obvykle se používá složka pro doručenou poštu, odeslanou poštu, smazané zprávy (koš), případně rozepsané zprávy (koncepty), šablony a nevyžádanou poštu (spam). Toto třídění má za cíl lepší orientaci ve zprávách a snazší nalezení těch, které jsou zrovna potřeba.

Výzkumy však ukázaly, že třídění zprávy do složek (v libovolně bohaté struktuře) ve skutečnosti nijak práci s poštou neurychluje – nalezení hledané zprávy nebylo o nic rychlejší, než když byly všechny zprávy pohromadě. Čím tedy práci skutečně urychlit?

Komunikace mezi lidmi obvykle probíhá v konverzacích. Někdo konverzaci zahájí (první zprávou), druhá strana odpoví, a tak to pokračuje dál. Konverzace se může rozvětvit, tedy lze navazovat na dřívější zprávy, může se do ní zapojit někdo další (jeden z účastníků ho přidá mezi adresáty) a tak podobně. A často je dobré vědět, o čem se hovořilo dříve.

Běžně se ve zprávách ponechává obsah dřívější konverzace. To umožňuje vracet se k dřívějším informacím, ale současně zprávy postupně nabývají na objemu a lze se v jejich obsahu ztrácet – zejména pokud se odpovídá po částech (a tedy i citace starších zpráv jsou rozděleny na části).

Dalším běžným mechanismem je „zobrazení konverzací“ (vláken) místo jednoduchého seznamu. Zprávy ve složce jsou sestaveny do větví podle probíhající konverzace. Tady už se lze orientovat snáze, ale jednak je potřeba se mezi takto zobrazenými zprávami překlikávat, hlavně však probíhá zobrazování pouze v rámci jedné složky (což při ukládání odeslané pošty jinam znamená komplikaci). Hledání souvisejících zpráv v jiných složkách je stále úmorné.

Nové pojetí práce s poštou

Již dlouho se proto objevovaly pokusy pojmout celou práci s poštou úplně jinak. Výsledkem je čistě konverzační přístup, který znají například uživatelé webového poštovního rozhraní GMail. Konverzace jsou seskupovány bez ohledu na složky, takže lze velmi snadno a pohodlně prohlížet a číst celou historii té které konverzace.

Do poštovního klienta Thunderbird toto pojetí práce přináší doplněk Konverzace pro Thunderbird. Lze si ho nainstalovat přímo z programu a obvykle se objevuje mezi doporučenými doplňky. Po instalaci se toho v prostředí aplikace mnoho změní – ovšem lze si stále přizpůsobit podle potřeby a zůstává k dispozici i tradiční způsob zobrazování pošty.

Nejvýraznější změna se odehraje v oblasti pro zobrazení náhledu zpráv. Při výběru zprávy se seznamu ve složce se v náhledu zobrazí celá konverzace. Aktuální zpráva je rozbalená, lze ji tedy přímo číst, ostatní jsou sbalené a rozbalují se kliknutím. Takto si lze rozbalit zprávy podle potřeby. Konverzace jsou pochopitelně „napříč“ složkami, zobrazují se tedy i odeslané zprávy, ale také koncepty vytvářené jako odpověď nebo přeposlání některé ze zpráv konverzace.

Již sbalené zprávy poskytují poměrně dost informací. Doplněk se totiž snaží jejich obsah zobrazit tak, aby byl přehled co nejužitečnější. Vynechává nejen „bílé znaky“ (mezery, tabulátory, odřádkování...), ale i některé další. Odesílatelé jsou pro lepší orientaci rozlišeni barevně.

Další, čeho si můžete všimnout, je implicitní skrývání citovaných částí zpráv. Ve zprávách s mnohonásobnými citacemi se tak lze mnohem snáze orientovat, k citovanému textu se lze opět dostat jeho rozkliknutím.

Konverzace v Thunderbirdu, sbalená Konverzace v Thunderbirdu, sbalená

Další „vychytávky“

To ale není zdaleka vše, co doplněk v programu změní. Náhled zpráv také vypadá úplně jinak než dříve. Hlavička každé zprávy v rámci konverzace je úsporná, ve výchozím stavu ukazuje jen odesílatele, příjemce a čas odeslání. Ani předmět zprávy zde není – což má ale logiku, protože v rámci konverzace zůstává stejný, přibývá jen prefix Re:, případně Fwd: a podobně. Tlačítkem „zobrazit podrobnosti“ si lze zobrazit všechny hlavičkové informace k dané zprávě.

Tlačítko „odpovědět“ nebo „odpovědět všem“ slouží ke zřejmým účelům: vytvoří odpověď pro jednoho, resp. všechny příjemce. Další funkce jsou k dispozici v nabídce, která se rozbalí tlačítkem „více“. Tam najdete přeposlání, archivaci, smazání atd.

Změnil se i dolní konec zprávy. Jde-li o poslední zprávu v konverzaci, má větší textovou oblast, kam můžete přímo napsat odpověď a odeslat ji. Zpráva určená více příjemcům tam má oblasti dvě, pro odpověď jen odesílateli nebo všem zúčastněným. Výborně se to hodí pro odpovědi ve formě několika slov – není třeba vytvářet odpovědní zprávu, prostě se to tam jen napíše.

Komu nevyhovuje standardní způsob práce s přílohami v Thunderbirdu, třeba ho osloví nové řešení, které poskytuje doplněk Konverzace pro Thunderbird. Přílohy jsou zobrazeny podstatně přehledněji, s možností si kteroukoli snadno a rychle otevřít v náhledu či ve standardní aplikaci nebo si ji uložit na disk.

Poslední významnou specialitou jsou funkce pro práci s celou konverzací. Dole najdete tlačítka pro přeposlání a tisk konverzace, nahoře potom pro otevření v nové okně, označení za zpráv za přečtené/nepřečtené, sbalení/rozbalení, smazání a archivaci konverzace. Opět se jedná o velké usnadnění práce, protože lze tyto operace provést nad všemi zprávami v konverzaci, bez ohledu na to, kde se nacházejí.

Přílohy dostaly více prostoru Přílohy dostaly více prostoru

Hodí se pro mě tento doplněk?

Tuto otázku si asi leckdo položí. Ne každý musí přijít konverzačnímu doplňku na chuť. Každému ale doporučuji si ho aspoň vyzkoušet. Je to bez rizika, po jeho zakázání nebo odinstalaci je vše zase takové, jako bylo předtím. Doplněk nijak nezasahuje do obsahu zpráv ani složek, mění jen způsob zobrazování a vyhledávání. Myslím si ale, že návrat zpět není příliš pravděpodobný. Používání doplňku je totiž velmi „návykové“, a kdo ho vyzkouší, už se ho obvykle nechce vzdát.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Honza 19. 03. 2013, 01:43:53
Odpovědět  Odkaz 
Narazil jsem na problém, kdy mi konverzace popletly přílohy. U jedné zprávy byla k otevření jiná příloha, než měla být. U týdenních reportů to byl docela problém, protože v jednom z cca 20 případů neseděla čísla (byla k jiným mailům přiřazena shodná příloha). Začal jsem začal pátrat. Odesláno OK, na IMAPu OK, v Thunderbirdu špatně. Po vypnutí konverzací i v Thunderbirdu OK.

Visuálně je to skvělé řešení, moc se mi líbilo, ale z tohoto důvodu jsem od něj musel odejít. Pokud vyřeší i tyto nedostatky, rád se k němu rychle vrátím!
Petr Valach Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Petr Valach 19. 03. 2013, 06:41:42
Odpovědět  Odkaz 
Článek je fajn, je to dobrý přehled k tomuto doplňku, který znám - no, vlastně už léta. Nikdy jsem mu ale nepřišel na chuť. Je pravda, že je to fakt radikální změna, ale v mém případě způsobuje akorát ohromné znepřehlednění. U mě totiž nefunguje režim, že bych si s někým psal stylem ping-pong (napíš, on mně, já jemu, on mně, ....), takže ve vláknech moc zpráv nemám. Nicméně v práci právě tohle bylo velkým tahákem. Pro kolegu je to jednoznačná věc a Konverzaci používá. Pro kolegyni je Konverzace důvodem, proč používat ptáka.

Uvidím, ještě mu dám šanci... ale zpomaluje načítání zpráv, to mi vadí.
Lukáš Jelínek Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Lukáš Jelínek 19. 03. 2013, 10:02:56
Odpovědět  Odkaz 
Thunderbird je při načítání zpráv pomalý sám o sobě, už od verze 3. Trvá i několik minut, než se po spuštění načtou nové zprávy ze serveru. Asi to souvisí s indexováním, ale nechápu proč. Opera je v tomto bleskově rychlá - ale na poštu ji nepoužívám z jiných důvodů (hlavně kvůli velmi svéráznému označování spamu, jehož logiku jsem vůbec nepochopil).
Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Honza Jaroš 19. 03. 2013, 17:25:51
Odpovědět  Odkaz 
Ale to musí dělat až při velkém množství zpráv, ne?
Alespoň já nic takového nepozoruju a to Thunderbirda provozuju nad ecryptfs - ale taky zprávy průběžně mažu, takže i moje největší složka obsahuje tak kolem 1500 zpráv. Je to Thunderbird 17.0.3 pod Gentoo (čili kompilovaný ze zdrojáků), v rozšířeních pouze Enigmail a Zindus...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Lukáš Jelínek 19. 03. 2013, 19:11:40
Odpovědět  Odkaz 
No mám tam těch zpráv "trochu víc". Například jen konference LE má okolo 8000 zpráv. Celkem tam bude pár desítek tisíc zpráv. Nicméně by to nemělo mít až takový vliv, pokud to indexování není udělané vysloveně blbě.
Re: Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Honza Jaroš 20. 03. 2013, 10:40:12
Odpovědět  Odkaz 
I tak - jestliže mi otevření Thunderbirdu se složkou obsahující 1500 zpráv trvá možná tak vteřinu, přijde mi zvláštní, že by pětinásobné množství zpráv trvalo v řádu minut. Nemůže být něco špatně v profilu?

Zkusil bych spustit 'thunderbird -ProfileManager', vytvořit vedle stávajícího druhý profil a vyzkoušet, jestli to bude tak pomalé i s čistou databází...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Lukáš Jelínek 20. 03. 2013, 12:13:24
Odpovědět  Odkaz 
Mám to identicky nastaveno na 3 různých počítačích a na každém ve dvou OS (všude mám dual boot). Chová se to všude úplně stejně, nezávisle na tom, jak dlouho je to nainstalované. Pravdou je, že mám docela dost složek a většina se kontroluje na přítomnost nových zpráv. Je možné, že právě v tom je ten problém. Začal se ale objevovat právě se zmíněnou verzí 3 (rok 2009?), verze 2 byla v pohodě. Nemohu bohužel příliš srovnávat s jinými klienty, protože významněji teď používám jen webový RoundCube (který je nakonfigurován pro přímou on-line práci přes IMAP), což je výrazně jiná situace. Možná by pomohlo sledovat IMAP komunikaci a vypozorovat tam něco významného - až budu mít čas a náladu, přehodím to na stunnel, abych mohl Wiresharkem sledovat, jak to komunikuje.
Petr Valach Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Petr Valach 19. 03. 2013, 21:10:15
Odpovědět  Odkaz 
Nevím, já mám mizerné připojení, ale na pomalost načítání si nestěžuju. I v případě ptáka platí - pucovat, pucovat! Plugin ThunderPlunger...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Lukáš Jelínek 19. 03. 2013, 21:22:30
Odpovědět  Odkaz 
Díky, zkusím.
Otakar Haška Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
otula 19. 03. 2013, 21:32:30
Odpovědět  Odkaz 
Také mám s rychlostí TB jen ty nejlepší zkušenosti. Mám v něm maily z 9 schránek od roku 2001, odkdy ho používám, zabírají cca 2.5 GB, přičemž všechno běhá krásně rychle včetně vcelku slušné antispamové kontroly a mnoha filtrů.

Před pár lety jsem si říkal, že Kmail o nějaké zlomky vteřiny rychleji startuje, tak jsem se rozhodnul ho vyzkoušet. Poté, co jsem do něj načetl maily z Thunderbirdu a nastavil antispam (který přitom fungoval velmi pochybně), stal se naprosto nepoužitelný. Velmi rychle a vděčně jsem se k TB vrátil.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Petr Valach 19. 03. 2013, 21:48:45
Odpovědět  Odkaz 
OK tak přidám svoje zkušenosti. Můj ptáček má kolem 3 GB archivu. V práci má kolega v ptákovi 15 GB... každý rok to jsou asi 4 GB. A je to tam asi tak za 4 roky, cca. Takže docela slušná petelice.
Rychlost je pořád stejná...

KMail? Ne, děkuji, nechci.... Už jsem se vyléčil.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
otula 19. 03. 2013, 22:01:16
Odpovědět  Odkaz 
15 GB? Sakra :-D No možná bych měl také podobnou cifru, jenže všechny milé kamarády a kamarádky, kteří mi začnou přeposílat ptákoviny, dost nevybíravým způsobem krotím, stejně tak každého, kdo nacvičuje takové věci, jako že třeba fotky posílá mailem... :-)
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Petr Valach 19. 03. 2013, 22:09:05
Odpovědět  Odkaz 
A jak jinak nám mají zákazníci fotky posílat, než mailem :D :D právě šnekovitost Outlooku byla hlavním důvodem k přechodu na TB. A jelikož jedeme v grafické branži, tak samozřejmě velikost příloh pěkně kyne.

Ale taky je pravda, že kolega, když posílá velkou přílohu, využívá implementaci cloudu. Aspoň něco jsem ho naučil :-)
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
otula 20. 03. 2013, 22:32:07
Odpovědět  Odkaz 
Třeba přes FTP? :-) Zatím každý (myslím tím firmy), komu jsem potřeboval poslat něco většího, měl pro zákazníky zpřístupněno FTP. Neříkám, že je to ideální - všude to spoléhá na slušnost zákazníků, protože používají stejný účet - ale určitě je to lepší, než to cpát do mailu :-)
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Lukáš Jelínek 20. 03. 2013, 22:43:54
Odpovědět  Odkaz 
Není třeba spoléhat na slušnost, některé FTP servery jdou nakonfigurovat tak, že lze uploadovat, ale nic dalšího. Nebo lze použít incron a soubory automaticky zpracovávat hned po ukončení uploadu ;-)
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
otula 21. 03. 2013, 07:10:15
Odpovědět  Odkaz 
Díky za info, zase jsem o něco vzdělanější. Nicméně všechny FTP servery, kam jsem něco nahrával, právě na tu slušnost spoléhaly.
Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Jan Kirchner 19. 03. 2013, 23:08:43
Odpovědět  Odkaz 
Také se připojuji s naší zkušeností s Thunderbirdem. Přešli jsme na něj z Outlooku již před mnoha lety, Outlook nám často padal a průběžně ničil obsah pošty (který je v jednom souboru). Měl jsem z Thunderbirda obavy ale musím říct, že až na drobné problémy je použitý souborový systém spolehlivější.
K rychlosti: mám poštu s 6 účty, dohromady cca 3-5 GB (nevím aktuálně) a celkem v ní mám asi kolem 100 000 e-mailů a to v cca 100-200 strukturovaných složkách.
Pro rychlejší aktualizaci používáme synchronizaci s místním úložištěm, takže jsou zprávy dostupné i off-line. Pro přístup k poštovním serverům používáme již výhradně IMAP. Při tomto obsahu je spouštění "téměř" okamžité, práce a přepínání složek rychlé bez problémů.
Co mě trápí je pomalé zapisování e-mail adres, protože TB prohledává adresář po každém zapsaném písmenku aby nabídl doplnění adresy, což znamená zpomalení po každém ťuknutí o 0,1-0,6 vteřiny což opravdu desně zdržuje a je to nepříjemné.
Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Jan Kirchner 19. 03. 2013, 23:14:36
Odpovědět  Odkaz 
Ještě doplňuji, že v jednotlivých složkách nemáme mnoho zpráv, maximálně tak 8000, takže je práce s nimi rychlá.
Mám ale také na jednom počítaci více pošty (cca 200 000 zpráv) a jednu složku s cca 90 000 zprávami (tyto jsou ovšem jen lokální, ne IMAP), tam je její otevření o něco delší, trvá asi 4 vteřiny, což vzhledem k její velikosti stále myslím slušné.
Problém tedy bude někde v nastavení.
Zajímaly by mě zkušenosti ostatních i s pomalostí praní adres jak jsem uváděl výše, pro porovnání rychlosti dodávám, že v adresáři mám cca 8000 kontaktů.

Díky za zkušenosti!
Petr Valach Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Petr Valach 20. 03. 2013, 00:25:53
Odpovědět  Odkaz 
Tak si to zakažte, Předvolby | Vytváření, záložka Adresování.
Re: Re: Re: Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Jan Kirchner 20. 03. 2013, 19:47:12
Odpovědět  Odkaz 
Zakázat to nejde.
Nemohu psát adresy ručně či je kopírovat, to zdržuje. Doplňování z adresáře musí fungovat, ideálně ale rychleji.
Petr Valach Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Petr Valach 19. 03. 2013, 21:50:15
Odpovědět  Odkaz 
Tak jo, přesvědčil jste mě. Měl jsem Konverzaci nainstalovanou, ale zákazanou. Ráno jsem ji pustil a jedeme...

Mám ale řadu výhrad.
Petr Valach Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Petr Valach 19. 03. 2013, 22:17:12
Odpovědět  Odkaz 
Já si to neodpustím... na konci minulého týdne jsem řešil OpenClipArt Gallery.. a ejhle, najednou tu byl článek. Teď, doslova v posledních dnech, jsem zase po čase řešil konverzaci - a najednou je tu článek :-) Tak jo, já neprozradím, čemu se teď věnuju, a jsem hodně zvědavý, zda to klapne napotřetí :D

Omlouvám se, ale přijde mi to naprosto neuvěřitelný :D
Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Leoš 26. 03. 2013, 15:18:35
Odpovědět  Odkaz 
Docela se mě i líbí, ale jsou v něm drobné chyby. Kromě těch o kterých tady píšou jiní, tak se mě nelíbí, jak komolí informaci mezi kým je korespondence. Spojuje mě jména dohromady s "ajá" , občas to je pěkná zkomolenina. To se mě vůbec nelíbí.
Pak jsem hledal, jak seřadit korespondenci od zdola nahoru, tj nejnovější zpráva nahoře. Nenašel jsem.
Odeberu ho. Někdy v budoucnu ho opět zkusím.
Lukáš Jelínek Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Lukáš Jelínek 26. 03. 2013, 16:14:49
Odpovědět  Odkaz 
To s tím "ajá" mi vadí taky. Může to být chyba v překladu do češtiny. Asi by nebylo od věci o nahlásit ;-)
Petr Valach Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Petr Valach 26. 03. 2013, 20:53:30
Odpovědět  Odkaz 
U mě se nezabydlel. Nakonec jsem ho dal pryč. Náhled na konverzaci TB umožňuje i bez něj přímo z kontextového menu a nic dalšího v tomhle doplňku nevidím. Asi síla zvyku, ale spíš mi do mailů zanáší pěkný nepořádek... a nelíbí se mi jeho práce s přílohami. Takže po letech je to u mě s tímhle stejné :D ale zaujatý nejsem, jen mi je prozatím celkem k ničemu.
Andrej Pavelka Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Andrej Pavelka 18. 04. 2013, 15:06:50
Odpovědět  Odkaz 
Thunderbird mi s týmto doplnkom posielal do tlačiarne prázdne strany. Keď som doplnok bypol, tlač fungovala v poriadku.
Petr Valach Re: Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Petr Valach 20. 04. 2013, 02:02:04
Odpovědět  Odkaz 
Aha, tak vám děkuju. Aspoň vím, proč měl kolega problémy (úplně stejné). Ale napodruhé se tisk zadařil i s Konverzací...

Článek mě přiměl k tomu, abych si Konverzaci ještě prověřil, ale nakonec jsem ji vypakoval. Pro mě opravdu nemá cenu, neposkytuje mi o mnoho více než příkaz z nabídky Otevřít konverzaci a spíš mi dělá ohromný chaos a zpomaluje načítání.
Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
kamowski 7. 02. 2016, 16:56:49
Odpovědět  Odkaz 
narazil som na tento starší článok, no povedzme ako slepá kura na zrno :D
doplnok ma zaujal, nainštaloval som si ver. 2.10.2,
vyzerá to šikovne a hlavne, je to už najmenej 3 roky vyvíjané, tzn, nie je to mŕtvy projekt
zatiaľ ostáva :)
Doplněk Konverzace pro Thunderbird zpřehlední komunikaci
Milan 21. 07. 2017, 09:27:09
Odpovědět  Odkaz 
Poradí mi někdo, v poslední verzi mi doplněk přestal slučovat přijatou a odeslanou poštu. Tzn že v jenom vláknu v doručené mám všechny doručené zprávy od odesilatele (odeslané tam jsou pouze jako vložený - citovaný text) a pokud chci vidět strukturovaně i odeslané, musím otevřít stejné vlákno ve složce odeslané pošty. Tam zase vidím všechny odeslané a přijaté jen pokud jsou jako vložené do odesílané pošty. Lze to nějak upravit? Díky za pomoc!
M.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz