přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, FreeRADIUS server – úvod a instalace

FreeRADIUS server – úvod a instalace

freeradius_logo100.png

Zabezpečit si domácí síť je jednoduché, ale jakou zvolit autentizaci u bezdrátové sítě pro mnoho uživatelů? V Linuxu snadno s použitím FreeRADIUS serveru.


Úvod a instalace

V dnešní době je často skloňovaná bezpečnost důležitá obzvlášť v bezdrátových sítích. Zabezpečit si svou malou domácí bezdrátovou síť je poměrně jednoduché, ale zabezpečení velké firemní nebo školní sítě je složitější.

V tomto případě se naskýtá řešení v podobě použití serveru, který implementuje AAA protokol (authentication, authorization and accounting, česky autentizace, autorizace a účtování) používaný pro přístup k síti. Na tomto místě je třeba zmínit protokoly RADIUSTACACS+. Ve srovnání těchto protokolů vychází ve většině parametrů lépe protokol TACACS+, nicméně jeho omezující vlastností je, že jde o proprietární protokol Cisco, na rozdíl od otevřeného standardu RADIUS. Existuji servery s jejich implementací jak pro Windows servery, tak i pro Linux. Bohužel mnoho zařízení z řad přístupových bodů (AP) protokol TACACS+ nepodporují.

Proto jsem se rozhodl používat protokol RADIUS, který jen posílán pomocí protokolu UDP. Každé AP, které ověřuje pomocí RADIUS protokolu, se nazývá klient nebo taky NAS. Jak probíhá komunikace mezi klientem a serverem? Uživatel pošle klientovi uživatelské jméno a heslo. Klient vytvoří šifrované spojení PPP a vytvoří paket Access-Request, který obsahuje uživatelské jméno, heslo a ID portu, na který je uživatel připojen.

Tento paket je poslán k RADIUS serveru, většinou naslouchá na portu 1812, který mu byl vyhrazen. RADIUS server odešle paket typu Access-Reject v případě zamítnutí autorizace. Tento paket může obsahovat pouze zprávu pro uživatele. V případě, že je autorizace úspěšná, RADIUS server pošle Access-Accept. V rámci tohoto paketu lze poslat i základní nastavení sítě, jako je IP adresa, maska sítě, VLAN atd.



Instalace FreeRADIUS serveru

Jedna z nejznámějších implementací RADIUS protokolu je FreeRADIUS server. Jeho výhodou je opensource licence. FreeRADIUS je obsažen ve většině linuxových distribucí jako balíček v repositáři.

Instalace FreeRADIUS serveru je snadná.

apt-get install freeradius

pro systémy založené na Debianu. Během instalace nás instalační systém vyzve k vytvoření SSL klíčů a vytvoří základní konfiguraci. Tato základní konfigurace je již plně funkční.

Z bezpečnostních důvodů se nedoporučuje FreeRADIUS server spouštět pod privilegovaným uživatelem root. Instalátor vytvoří uživatele freerad a stejně pojmenovanou skupinu, do které tento uživatel patří. Tento účet má tolik pravomocí, kolik potřebuje k práci FreeRADIUS server.

Po instalaci se nesmí zapomenout zpřístupnit potřebné porty na firewallu. Pokud nejsou změněny výchozí porty po instalaci, měly by být povoleny porty 1812 pro autentizaci a autorizaci a 1813 pro účtování.

Konfigurace firewallu pro Linux:

iptables -A INPUT -p tcp --dport 1812 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 1813 -j ACCEPT

Moduly a balíčky serveru

FreeRADIUS je modulární. Základní instalace obsahuje několik modulů. FreeRADIUS umožňuje vytvářet i vlastní moduly, virtuální moduly, a dokonce i virtuální servery. Následující tabulka obsahuje základní balíčky i balíčky s přídavnými moduly:

Jméno balíčku Základní popis
freeradius základní balíček FreeRADIUS serveru
libfreeradius2 sdílená knihovna
freeradius-common společné soubory, jako je konfigurace, slovníky a manuálové stránky
freeradius-utils různé utility, které slouží pro testování a ladění, jako je radclient, radtest, smbencrypt, radsniff a  radzap
freeradius-ldap balíčem s LDAP modulem, pro AAA pomocí LDAP
freeradius-krb5 balíček s modulem Kerberos
freeradius-postgresql balíček s modulem pro uchovávání AAA informací v PostgreSQL databázi
freeradius-mysql balíček s modulem pro uchovávání AAA informací v SQL databázi

Tabulka 1: Instalační balíčky FreeRADIUS serveru

Výše uvedené balíčky jsou pojmenovány tak, jak je nabízí linuxová distribuce Debian. Balíček freeradius je závislý na balíčcích libfreeradius2 a freeradius-common, balíček freeradius-utils je doporučený a zbývající balíčky jsou navrhované a instalují se dle potřeby pro různé způsoby uchovávání informací o uživatelích.

V příštím díle se budeme zabývat základní konfigurací FreeRADIUS serveru.

Nahoru

Příspěvky

FreeRADIUS server – úvod a instalace
Slavko 1. 02. 2016, 14:35:36
Odpovědět  Odkaz 
Konečne FreeRADIUS, pevne verím, že sa dočkám a urobím to na RasPi. Držím palec, nech sa seriál podarí ;-)
FreeRADIUS server – úvod a instalace
Corsair 3. 02. 2016, 09:49:16
Odpovědět  Odkaz 
Kdy se můžeme těšit na další díl seriálu ? :-)
FreeRADIUS server – úvod a instalace
Guest 3. 02. 2016, 13:57:11
Odpovědět  Odkaz 
Super, super, takéto články mám rád a sú veľmy prínosné a potrebné.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz