přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GIMPtoriály: Jednoduché návody pro GIMP

GIMPtoriály: Jednoduché návody pro GIMP

gimp.png

Naučte se vrhat stíny, vytvářet komiksy, lámat perspektivu, používat efekty, vylepšovat panortáma nebo retušovat fotky. GIMP je mocný nástroj, naučte se ho s námi ovládat.


Portrét v GIMPu s vysokým kontrastem

gimp.png

Uměle vytvořený vysoký kontrast na portrétních fotografiích patří do velice oblíbených disciplín fotografů. Pojďte se proto podívat, jak jednoduché je jeho vytvoření pomocí pár kroků v GIMPu. Obecně známým faktem je, že ostrost a kontrast sedí více mužským portrétům, a naopak měkké podání portrétu sluší více ženám.


 

Kolorizace černobílých fotografií v GIMPu

gimp.png

Odbarvení fotografií už v jednom z GIMPtoriálů zaznělo, co to ale zkusit naopak a staré černobílé fotografie obarvit? Bezesporu se jedná o mravenčí práci, u které bude potřeba notná dávka představivosti a trpělivosti. Nutno dodat, že z černobílé fotografie takřka nikdy nevytvoříte naprosto dokonalou barevnou fotografii, a tak je potřeba zvážit pro a proti.


 

Barevné i nebarevné triky s fotografií: Další efekty

gimp.png

V minulém díle jste se seznámili s černobílou a tónovanou fotografií, tentokrát se pokusím objasnit aplikaci oblíbeného Lomo efektu a efektu změkčení nejen pro portrétové fotografie. Tento GIMPtoriál bude jako obvykle „ruční“ práce s plnou kontrolou nad výsledkem.


 

Barevné i nebarevné triky s fotografií v GIMPu

gimp.png

Existuje řada populárních automatických nástrojů pro úpravu tonality a přidávání efektů fotografie, nad výsledkem ale nemáte s výjimkou výběru filtru takřka žádnou kontrolu. S GIMPem „sedíte za kniplem“ pouze a právě vy a můžete jí tak vdechnout osobitý vzhled. Tento GIMPtoriál tak bude univerzálnější, osvětlí základní efekty jako převod na černobílou fotografii, ale také třeba kýčovitější vícebarevné tónování.


 

Vytvoření novoroční scény v GIMPu: Nálada a počasí

gimp.png

Open-source rastrový editor GIMP lze využít k nejrůznějším hrátkám s obrázky, a pár z nich si ukážeme. Bude se jednat o vytvoření novoročního přání z obyčejného snímku krajiny.


 

Vytvoření novoroční scény v GIMPu: Hrátky s textem

gimp.png

V předchozím dílu jste si trochu zahráli s barvami a počasím. V tomto bude předmětem vašeho zájmu text a jeho možné úpravy.


 

Vytvoření novoroční scény v GIMPu: Denní nebo noční scéna a rámeček

gimp.png

Minule jste si jistě dosyta vyhráli s textem a jeho stínováním, teď přijde ke slovu něco ještě zajímavějšího – vytváření různých scén s různým počasím. A na konci pak rámeček, do nějž musí být zasazen každý obrázek.


 

Polaroid v GIMPu

gimp.png

Na Internetu se poflakuje obrovské množství překrásných fotografií, a proto je velmi těžké zaujmout právě tou svou. Nejefektivnější je vytvořit zajímavou fotografii již při focení, bohužel, ne vždy je to v našich silách. Právě poté přichází na pomoc GIMP, ve kterém se dá fotografii přidat kouzlo, přestože již nějakou dobu leží na disku. Pojďme si tedy v krátkosti ukázat, jak vytvořit fotografii ve fotografii.


 

Síla v podání GIMPu

gimp.png

Tento GIMPtoriál bude tak trošku dobrodružný, bude k němu totiž zapotřebí pár fotografií, ale nebojte se, pro lenochy je zde náhradní řešení – Internet, ten je plný fotografií, jen je potřeba hledat. Z účinkující postavy bude vytvořena postava plná energie tak trošku na způsob hrdiny.


 

Valentýnský speciál: Zamilovaný GIMPista

Gimp

Nejen náctiletí v tomto období slaví svátek zamilovaných. Tento GIMPtoriál posune pomyslné téma k obecnější rovině, kterou bude láska. Udělejte tedy radost svým partnerkám, přítelkyním, holkám, komukoliv.


 

Hrajeme si s plamenem – po GIMPovsku

gimp.png

Tento GIMPtoriál nebude ani tak tutoriálem, jako spíš poukázáním na jeden konkrétní filtr, se kterým lze vytvářet líbivé efekty a vytvořit si tak například vlastní pozadí. Přestože tyto efekty, dle mého názoru, nemají s plamenem mnoho společného, vývojáři GIMPu jej tak nazvali. Pojďte si tedy hrát s plamenem – pěkně po GIMPovsku.


 

Jak si poskládat planetu v GIMPu

gimp.png

Bezesporu se každý z nás alespoň v dětství setkal se skládačkou neboli puzzlem. V GIMPu existuje nepřeberné množství filtrů a nástrojů a tentokrát se GIMPtoriál bude soustředit právě na skládačku. Nechte se tedy unést zpátky v čase, GIMP bude prostředníkem.


 

Upíři v grafickém editoru GIMP

gimp.png

Kdo by neměl rád knihy a filmy o upírech! Kdyby se přece jen někdo takový našel, kdo se krvi vyhýbá jako čert kříži, nedoporučujeme mu číst dále. Hlavním motivem tohoto GIMPtoriálu bude totiž právě krev a jak z obyčejného smrtelníka udělat upíří postrach.


 

Jak na vytvoření vodní hladiny v GIMPu

gimp.png

Vodní odraz hradů, zámků, lesní zvěře, to vše vypadá na fotografii velice efektně. Co když se ale zrovna takový moment nenabízí? Není moc složité vodní hladinu do fotografie přidat a zvýšit tak její kouzlo. Puristé mohou namítat, ale taková vlastní fotografie s fiktivní vodní hladinou na sebe upoutá nejeden pohled.


 

Efektní nadpisy pomocí GIMPu – neonová záře

gimp.png

Chtěli byste zkrášlit svůj dokument, web nebo jinou grafiku líbivým nadpisem? V tomto GIMPtoriálu se dozvíte, jak na to. Nejprve něco jednoduššího s neonovou září, následně složitější nadpis s kovovou rytinou.


 
1 2   Následující   ››

Nahoru

Příspěvky

GIMPtoriály: Jednoduché návody pro GIMP
Blanka 11. 06. 2010, 12:48:04
Odpovědět  Odkaz 
Měla bych prosbu, kde bych sehnala návod "pro blondýny"? - krok za krokem popsané, jak se tvoří text kolem cesty -stále se s tím peru, ale nedokážu dokončit, v příručce je to napsané tak, že tomu absolutně nerozumím :(
Re:GIMPtoriály: Jednoduché návody pro GIMP
Martin 13. 06. 2010, 14:50:01
Odpovědět  Odkaz 
Môže byť niečo takéto?

http://www.mmmatus.estranky.cz/clanky/gimp-navody/text-podla-cesty
Re:Re:GIMPtoriály: Jednoduché návody pro GIMP
Martin 13. 06. 2010, 14:52:35
Odpovědět  Odkaz 
Aha... už si to našla, ako vidím v diskusii pod článkom, ale bez obáv, funguje to aj v Linuxe. Mám to vyskúšané. Až na to, že asi nie je možné umiestniť text presne na požadované miesto, dá sa len spoľahnúť na to, kam ho umiestni GIMP.
návody pro Gimp
Zdeněk 30. 11. 2012, 16:05:29
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,chtěl bych nahlásit pravděpodobné porušení licenčních podmínek GNU Free Documentation License k "Gimp - uživatelská příručka", dále jen příručka. Jestli si tuto licenci dobře vykládám je možno při stáhnutí této příručky ji svobodně dál kopírovat, půjčovat, tisknout za podmínek zachovaní licence. Lze si účtovat náklady spojené s kopírováním či jiným rozmnožováním, ale nelze omezit licenci následujícím dodatkem: Upozorňujeme že tato kniha je určena pouze pro potřeby kupujícího. Kniha jako celek ani žádná její část nesmí být volně šířena na internetu, ani jinak dále zveřejňována.... atd. Zde se jedná buď o nepochopení licence GNU, nebo o vědomé porušení GNU. Zkuste prosim na stránkách firmy Databook.cz(Hradec Králové) http://www.databook.cz/e-knihy-zdarma si stáhnout knihu zdarma "Gimp - uživatelská příručka v českém jazyce", před stažením se musíte zaregistrovat, knihu pak můžete stáhnout za 0,-Kč, ale dodatkem do staženého souboru PDF omezují Vaše práva a porušují licenci GNU. Přímý odkaz: http://www.databook.cz/gimp-uzivatelska-prirucka-v-ceskem-jazyce-1131. Děkuji že se tím bude někdo zabývat, ať už to bude někdo ze www.linuxexpres.cz nebo kdokoliv z diskuze, já jsem jim to nebyl schopný vysvětlit. Děkuji, s pozdravem Zdeněk.
Miroslav Hrončok Re: návody pro Gimp
Miro Hrončok 30. 11. 2012, 18:06:08
Odpovědět  Odkaz 
Doporučuji se obrátit přímo na autory příručky nebo na Free Software Foundation
GIMPtoriály: Jednoduché návody pro GIMP
Lucie 5. 10. 2015, 22:52:55
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, prosím o návod jak v obrázku zvýraznit jen jednu barvu. Např mám fotku jezera a okolo je les..a chci aby to jezero mělo modřejší barvu..jen to jezero - ne les:-D
Díky za rady:-)
Lukáš Jelínek Re: GIMPtoriály: Jednoduché návody pro GIMP
Lukáš Jelínek 25. 11. 2015, 01:21:08
Odpovědět  Odkaz 
V GIMPu to neumím, ale dá se to snadno udělat v programu Tintii: http://www.linuxexpres.cz/software/tintii-a-urban-lightscape
GIMPtoriály: Jednoduché návody pro GIMP
Lubomír Čevela 25. 11. 2015, 08:51:44
Odpovědět  Odkaz 
Lze použít několik různých postupů, ale k nejlepším výsledkům povede dle mého mínění následující. Je založen na dvou vrstvách. V horní se bude necházet objekt, který chcete přebarvovat, ve spodní pak bude zbytek obrazu, který má zůstat nedotčen. Pro vlastní oddělení pak můžete použít postup, který jsem uvedl v kapitole "Masky aneb Simulace nižší hloubky ostrosti" v článku http://www.linuxexpres.cz/praxe/gimp-v-roli-sady-retusovacich-stetcu-a-masek?highlightWords=gimp+maska+vrstvy. Pokud jde o objekt, který má výrazně odlišnou barevnost od zbytku fotografie, pak můžete pro vytvoření masky použít příkaz Vybrat - Podle barvy. Celý postup jsem také popsal v knize Digitální fotografie v programu GIMP na str. 169 viz http://www.linuxexpres.cz/knihy/recenze-knihy-digitalni-fotografie-v-programu-gimp-podruhe?highlightWords=digit%C3%A1ln%C3%AD+fotografie+programu+gimp.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz