přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak vytvořit bootovatelný flash disk pro provoz více linuxových distribucí

Jak vytvořit bootovatelný flash disk pro provoz více linuxových distribucí

USB_flashdisk_ntb.jpg

Zřejmě každý zkušenější uživatel má v blízkosti počítače nějaké to "záchranné" CD nebo DVD, případně live verzi Linuxu. Pokud se vám, tak jako mně, zvýší počet CD/DVD nosičů, přestává být praktické probírat se stohem obalů médií. Nemluvě o trpké pachuti, pokud je požadovaný obal nalezen bez média, jež je po objevení v šuplíku stolu odmítáno mechanikou počítače kvůli zanedbatelnému škrábanci na povrchu.


Mnohem efektivnější je mít tato pomocná CD/DVD na flash disku, který v dnešních dobách svojí cenou a dostupností nepřipomíná luxusní zboží dob tuzexových. Na internetu je nespočet návodů, jak si takovýto flash disk vytvořit. Vyzkoušel jsem mnoho způsobů, ale neustále to nebylo dle mých představ. Po týdnu různých pokusů a testování jsem zjistil dvě věci. Za prvé: pokud chci použitelný a jednoduchý systém, musím použít základní nástroje jako SysLinux nebo Grub. Za druhé: ten týden mě stál několikero šedivých vlasů.

Po prostudování dokumentace zmíněných nástrojů, jsem se rozhodl pro použití Grubu, neboť je pravděpodobně v každé Linuxové distribuci a jeho možnosti bootování obrovské. Následovalo více jak dvoutýdenní nastavování a testování Grubu nejen na flash disku. Výsledky mého počínání a zjištění naleznete na následujících řádcích. Zřejmě se vám bude zdát uvedený způsob tvorby poněkud složitý a neohrabaný, ale nenechejte se odradit. Možná u vás vznikne, po přečtení následujících odstavců, univerzálnější produkt, díky kterému si na CD/DVD média již nevzpomenete. Vždyť flash disk vytvořený pomocí tohoto návodu bude nejen lépe přenositelný, oproti boxu plnému CD/DVD disků, ale rovněž spolehlivější (postarší CD/DVD mechanika dovede být vybíravá ohledně médií) a flexibilnější vzhledem k přidávání/odebírání obsahu.

Rozdělení flash disku

Vyplatí se vyčlenit pro Grub na flash disku samostatný oddíl? Po provedeném testování takovéhoto flash disku odpovím na výše položenou otázku kladně. Jde čistě o praktické řešení, neboť Grub odvede svoji práci stejně dobře, bude-li datový prostor flash disku rozdělený, nebo celistvý. Z funkčního hlediska je důležité, aby oddíl s nainstalovaným Grubem byl formátu FAT a bootovatelný. Vytvoříte-li samostatný oddíl pro distribuce, je vhodné zvolit pro tento oddíl opět formát FAT, nebo maximálně NTFS. S použitím linuxových formátů (ext2, 3, 4 atd.) nemá Grub problém díky modulům, ale problém mohou mít některé distribuce (např. Deft), spouštěné z ISO obrazu na jiném než FAT/NTFS zařízení.

Výhodu rozdělení flash disku (alespoň těch nad 4 GB) jsem ocenil v nouzové situaci. Neopomínejme fakt, že nejsou-li distribuce spuštěny z RAM (z nedostatku paměti), připojí oddíl, ze kterého jsou spuštěny jako loop zařízení, a tudíž je tento oddíl pro nás nedostupný (čti nevhodný k použití). Za předpokladu, že nabootujeme systém (CloneZilla, SystemRescueCD) z prvního oddílu, můžeme oddíl s distribucemi zformátovat (pro důležitá data doporučuji ext3) a použít jej pro dočasné uložení potřebných dat (záloha systému velikosti 9,8 GB clonezillou zabrala 4,2 GB), aniž bychom ztratili možnost bootovat z prvního oddílu pomocí Grubu.

Po této zkušennosti jsem u flash disku s kapacitou 8GB zvětšil oddíl s Grubem. Nyní z tohoto oddílu provozuji nejen Grub a několik obrazů disket (memdisk, HDT atd.), ale především Clonezillu (cca 150 MB) a Systemrescuecd (cca 400–450 MB). U flash disku s menší kapacitou nedoporučuji pro Grub užít velikost oddílu pod 50 MB, byť Grub samotný zabírá jen cca 2 MB až 10 MB včetně témat, lokalizace a fontů. Vždy se hodí mít i na tak malém oddílu několik obrazů disket (např. starší aplikace pro diagnostiku harddisku), které se dají nalézt v několika distribucích (Systemrescuecd), nebo na domovských stránkách daných projektů.

Samozřejmě výše uvedené není žádné dogma a volba, zda a jak rozdělit flash disk, je pouze na vašich potřebách a možnostech. Neuděláte chybu, pokud flash disk větší kapacity ponecháte jako jeden oddíl, nebo rozdělíte i menší kapacity. V následujících odstavcích bude popisována práce se mnou preferovaným samostatným oddílem pro Grub.

Nikdo jiný než vy samotní není zodpovědný za škody vzniklé použitím tohoto návodu. Zálohujte si data – jedná se o zásah do startování systému!

Upravte si flash disk za pomoci vhodné aplikace (GParted atd.). Můj flash disk má kapacitu 8 GB a v systému (Debian 6.0.7) se hlásí jako zařízení /dev/sdb. Jeho rozdělení je následovné, názvy oddílů použijte podle svých zvyklostí, nemají vliv na funkčnost:
  1. primární oddíl je typu FAT32 o velikosti 650MB a nastaven jako boot, název=STARTGRUB
  2. primární oddíl je typu NTFS ze zbylé kapacity flash disku, název=DATAFLASH

Jakou verzi Grubu mám použít?

Ke spuštění vlastního počítače postačí verze, díky níž tento počítač startuje. Chcete-li však používat flash disk i pro počítače, k nimž se dostanete v případě servisního zásahu nebo z pozice zkušenějšího uživatele, bude pro tento účel nejvhodnější použít Grub verze 2.00. V případě použití starších verzí je zapotřebí vzít v úvahu nejen podporu filesystémů, ale pro náš flash disk zejména tyto „neduhy“.

Verze 1.98 a 1.99

-        vytvoří na flash disku soubor /boot/grub/device.map – tento soubor je nutné z flash disku smazat

Verze 1.98

-        neumí submenu – všechny položky v submenu se objeví na hlavní obrazovce, což je poněkud nepřehledné, pokud máte u každé distribuce několik nastavení startu

Ani na domovských stránkách jsem nenalezl souhrnný výpis jednotlivých verzí. Máte-li tedy zájem se o těchto rozdílech dozvědět více (není jich málo), nezbývá než stáhnout zdrojové soubory (5–8 MB), rozbalit stáhnutý archiv a vyhledat dokument NEWS.

Pro úplnost jen dodám, že všechny mnou testované distribuce byly úspěšně zprovozněny i na verzi 1.98 se stejným nastavením v souboru grub.cfg z verze 2.00 (viz seznam distribucí na konci článku).

Nemám nainstalovaný systém s verzí 2.00 (Debian 6.0.7 = 1.98 , Debian 7 = 1.99), proto jsem zkusil následující možnosti:

  1. kompilace ze zdrojových souborů (nedoporučuji – končilo chybou při make check)
    • stáhnout zdrojové soubory – rozbalit – přesunout se do vzniklého adresáře – doinstalovat vše potřebné, co jest zmíněno v souboru INSTALL (není toho málo)
    • (jako uživatel) ./configure 
    • (jako uživatel) make 
    • (jako uživatel) make check 
    • (jako superuživatel) MÍSTO make install raději doinstalujte a použijte checkinstall (vytvoří a nainstaluje balíček – lépe se odstraňuje ze systému)
  2. instalování verze 2.00 z repozitářů distribuce (nedoporučuji – jedná se o zásadní zásah do stability systému)
    • pro verzi 2.00 bylo potřeba v Debianu povolit SID repozitář
    • po stažení 294 MB dat kvůli závislostem se stal systém nestabilní a bylo nutné jej obnovit ze zálohy
  3. sehnat live distribuci s verzí 2.00 (doporučuji – distribuční verze je dostatečně odzkoušená a nezasahujeme do stávajícího systému)
    • nejvhodnější distribucí je zřejmě Fedora 18 Live – LXDE (kompletní distribuční verze Grubu2, velikost distribuce 654 MB, nepotřebujete heslo pro superuživatele)
    • nainstalovaný Vmware Player, případně obdobnou aplikaci, nebo jedno CD médiu pro vypálení ISO obrazu Fedory

TIP pro Vmware Player

Nevím, jak vyšší verze této super aplikace, ale verze 3.x.x neumí bootovat z připojeného usb. Pokud si však stáhnete archiv plpbt-5.0.14.zip (2,7 MB) a rozbalíte jej, naleznete malý soubor plpbt.iso (bootovací obraz Plop Boot Manager). Nastavte Vmware na bootování z tohoto ISO obrazu, po jehož naběhnutí stačí připojit flash disk a v okně spuštěného systému vybrat volbu USB. Takto lze do omrzení testovat bootování nejen USB flash disku.

Pokračování >>

Nahoru

Příspěvky

K naprosté spokojenosti již pár let používám LiveUSB MultiBoot
Karel 15. 07. 2013, 21:47:01
Odpovědět  Odkaz 
http://liveusb.info/dotclear/
Re: K naprosté spokojenosti již pár let používám LiveUSB MultiBoot
Aip 15. 07. 2013, 22:50:42
Odpovědět  Odkaz 
Ano, multisystem je opravdu nejlepší, jednoché použití a funguje.
Jak vytvořit bootovatelný flash disk pro provoz více linuxových distribucí
pavel 17. 07. 2013, 16:02:46
Odpovědět  Odkaz 
Smysl článku sem nepochopil.

Multisystem lze bez jakýchkoliv problémů používat pro několik distribucí i bez šedivých vlasů.
Re: Jak vytvořit bootovatelný flash disk pro provoz více linuxových distribucí
kk 24. 07. 2013, 08:00:04
Odpovědět  Odkaz 
No nevim. Multisystem jsem zkousel a fungovala s nim sotva polovina distribuci...

Diky za clanek, az bude chvilka casu tak to podle nej zkusim.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz