přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Návod: Nahrajte si aktivitu na obrazovce a vytvořte video

Návod: Nahrajte si aktivitu na obrazovce a vytvořte video

totem_logo.png

Ne nadarmo se říká, že jeden obrázek vydá za tisíc slov. Platí to všude a u počítačů dvojnásob. Jak jinak byste se chtěli pochlubit svou pracovní plochou? Jak nejlépe předvést funkce a vzhled aplikace? Takový snímek obrazovky je tedy velmi dobrá věc, ale co je ještě lepší? Přece více obrázků! Čím více, tím lépe - tak proč ne rovnou dvacet pět za vteřinu?


Myslím, že jste jistě pochopili, že tento článek se bude zabývat vytvářením videa z dění na pracovní ploše. Video poslouží, když se budete chtít pochlubit tím, co vaše prostředí umí (obzvláště videoukázky akcelerovaných prostředí jsou velmi působivé) nebo když budete chtít vytvořit jednoduchý a efektivní návod.

I když se to nemusí zdát, nahrávání obrazovky (hlavně ve vysoké kvalitě a rozlišení) je velmi náročné na systémové prostředky (zvlášť na procesor), takže majitelé starších strojů nemusí být schopni zachytit video v požadované kvalitě.

V tomto článku se zaměřím na tři asi nejznámější aplikace, které umožňují nahrávat dění na obrazovce - Istanbul, recordMyDesktop a XVidCap. Takovým nahrávkám se dnes říká screencast nebo vidcast. Ukázka:

Snímání obrázků jsme se věnovali v článku Tip: 10 nástrojů pro vytvoření snímku obrazovky.

Istanbul

Ze tří výše jmenovaných aplikací je Istanbul tou nejjednodušší. Kromě nahrávání videa umožňuje i souběžné nahrávání zvuku. Istanbul poskytuje jen základní možnosti konfigurace a z formátů pro uložení je k dispozici pouze Ogg Theora pro video a Ogg Vorbis pro zvuk.

Istanbul disponuje pouze základním nastavenímIstanbul disponuje pouze základním nastavením

Po spuštění programu se v oznamovací oblasti (tray) zobrazí červená ikonka. Levým tlačítkem myši zahájíte nebo ukončíte nahrávání (pozastavení není možné) a pravým tlačítkem vyvoláte nabídku s možnostmi nastavení. Z nastavení je k dispozici

  • volba oblasti pro nahrávání; můžete zvolit konkrétní okno nebo tažením vybrat oblast; pokud nevyberete nic, bude se dle výchozího nastavení nahrávat celá plocha);
  • povolení nebo zakázání záznamu zvuku, kurzoru myši a 3D efektů; pokud používáte některého z kompozitních správců prostředí - jako například Compiz - bez této volby nahrávání ani nezačne;
  • určení velikosti výsledného videa; na výběr je mezi plnou velikostí, poloviční a čtvrtinovou.

Jakmile nahrávání skončí, spustí se jednoduchý dialog pro uložení, kde si ve vestavěném přehrávači můžete video rovnou prohlédnout.

Uložení výsledného videaUložení výsledného videa

Při práci s Istanbulem jsem narazil na několik vážných problémů (např. nemožnost nahrávat zvuk). Jak se ukázalo, nejsem sám (i když na některých systémech nahrávání zvuku funguje). Istanbul již několik let není aktivně vyvíjen, a proto se nepředpokládá, že tyto chyby budou někdy odstraněny.

recordMyDesktop

Předchozímu uvedenému je velmi podobný program recordMyDesktop, který ale nabízí mnohem propracovanější prostředí a rozsáhlejší možnosti nastavení; recordMyDesktop umožňuje nahrávat jak video, tak zvuk, ale opět pouze za použití formátů Theora a Vorbis.

Po spuštění programu se v oznamovací oblasti zobrazí stejná červená ikonka jako u předchozí aplikace, ale kromě ní se spustí ještě okno s možností dalších nastavení.

Základní okno nastavení recordMyDesktopZákladní okno nastavení recordMyDesktop

Poznámka šéfredaktora. Ve skutečnosti je program recordmydesktop bez grafického rozhraní. Existují dvě varianty, které mu uživatelskou tvář propůjčují - gtk-recordmydesktop a qt-recordmydesktop. Podle mých zkušeností jsou naprosto stejné a existují zřejmě kvůli "politické korektnosti", tj. aby si nestěžovali uživatelé žádného grafického prostředí.

Základní výběr nastavení není nijak oslňující. V náhledu obrazovky můžete tažením vybrat oblast pro nahrávání nebo pomocí tlačítka Select Window vybrat konkrétní okno (pokud nic nezvolíte, bude se dle výchozího nastavení nahrávat celá plocha). Kromě oblasti nahrávání můžete ještě zvolit, zda se bude nahrávat i zvuk. U zvuku i videa můžete vybrat kvalitu. Rozšířené nastavení vás čeká až pod nabídkou Advanced.

Pokročilé možnosti nastavení recordMyDesktopPokročilé možnosti nastavení recordMyDesktop

Celé nastavení je rozděleno do čtyř karet. Na první kartě, s názvem Files, můžete nastavit, do kterého adresáře se budou ukládat dočasné soubory. Na kartě Performance je možné si trochu pohrát s kvalitou a také vyřešit případné problémy s vysokou zátěží procesoru. Počet snímků za sekundu (Frames per second) udává, kolik snímků za jednu vteřinu program vytvoří - s větším počtem naroste kvalita, ale také náročnost procesu a velikost videa. Přednastavených 15 snímků je slušný průměr, vysokou kvalitu zajistí 25, více již není většinou potřeba. Problémy s výkonem vyřeší Quick subsumpling, avšak na úkor kvality barev. Karta Sound umožní některá nastavení pro nahrávání zvuku - například výchozí zařízení. Co se jinam nevešlo, našlo místo na kartě poslední (Misc), kde je možné nastavit takové věci jako (ne)nahrávání kurzoru myši, zda budou zahrnuty dekorace oken a tak podobně.

Převod videaPřevod videa

Po ukončení nahrávání se před uložením musí video nejprve video musí enkódovat, což bude ještě nějakou dobu trvat (záleží na výkonu počítače a na délce a kvalitě videa). Po skončení je video automaticky uloženo do souboru out.ogv do domovského adresáře. Jméno ovšem můžete změnit pomocí tlačítka Uložit jako (Save as).

Tímto způsobem vznikají videa, která vídáte v článcích. Nahráváme je na YouTube, kde máme kanál LinuxOffice.

XVidCap

Ze tří zmíněných programů nabízí XVidCap asi nejvíce možností a jeho vlastnosti oceníte zejména při tvorbě delších a "profesionálnějších" videí. Kromě klasického videa umí vytvořit také "video" v podobě sekvence jednotlivých obrázků (v adresáři zvoleném pro ukládání pak opravdu budete mít třeba tisíc jednotlivých klasických obrázků). Samozřejmostí je možnost nahrávání zvuku. XVidCap zvládá nahrávání za použití celé škály formátů a kodeků včetně např. Flashe nebo DivX.

Po spuštění programu se objeví "ovládací okno" společně s červeným rámečkem, který vymezuje oblast pro nahrávání. Ten můžete myší jednoduše roztáhnout na potřebnou velikost, případně pomocí ikonky kapátka vybrat konkrétní okno. Pomocí ikonky klíče (u starších verzí má podobu zámku) je možné uchytit (nebo naopak toto uchycení zrušit) výběr oblasti k oknu aplikace (standardně je předvoleno "uchycení", takže při pohybu okna se pohybujete i rámečkem pro výběr oblasti). Kromě těchto ikon obsahuje okno ještě základní sadu ovládacích prvků nahrávání - start, stop a pauzu.

Hlavní okno aplikace XVidCapHlavní okno aplikace XVidCap

Podrobné nastavení je možné vyvolat volbou Preferences z nabídky, kterou získáte kliknutím pravým tlačítkem myši do levé části okna aplikace (na název videa). Nejdůležitější část nastavení se nachází na kartě Multi-Frame.

Nastavení vlastností tvořeného videaNastavení vlastností tvořeného videa

Zde je možné nastavit jméno výsledného souboru, formát souboru a použitý kodek pro video, počet snímků za sekundu, kvalitu videa, možnost snímání zvuku a jeho formát.

Na kartě General je pak možno nastavit některé další důležité věci - jako zachytávání či nezachytávání kurzoru myši a některá nastavení chování samotné aplikace.

Rekapitulace nahráváníRekapitulace nahrávání

Po ukončení nahrávání vás systém informuje o průběhu a parametrech videa a také o úspěšnosti - ta se určuje podle poměru počtu zachycených a požadovaných snímků - pokud totiž procesor nestíhá, některé snímky prostě vypustí. Nahrané video si také můžete hned prohlédnout.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Zoom počas nahrávania
marek 7. 04. 2009, 08:09:48
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý deň, ďakujem za zaujímavý článok. Na niektorých videách som videl, že počas nahrávania je možné urobiť plynulý zoom, zväčšenie niektorej časti obrazovky, a potom je ho možné zase vrátiť na celú obrazovku. Je to veľmi praktické, keď chcem diváka zamerať len na určitú časť plochy. Dokáže toto niektorý z týchto programov?
Vojtěch Trefný Re:Zoom počas nahrávania
Vojtěch Trefný 7. 04. 2009, 08:19:31
Odpovědět  Odkaz 
O tom, že by to uměl nějaký z těchto programů přímo nevím, ale jednoduše a pohodlně to jde udělat v kombinaci s Compizem, který umí plochu přiblížit -- narychlo jsem si to vyzkoušel s xvidcapem a funguje to bez problémů.
document.write('ahoj')
document.write('ahoj') 12. 04. 2009, 13:01:39
Odpovědět  Odkaz 
document.write('ahoj')
Návod: Nahrajte si aktivitu na obrazovce a vytvořte video
Harvie 13. 04. 2009, 10:56:13
Odpovědět  Odkaz 
No taky ste zapoměli na super program Wink:
http://debugmode.com/wink/

umí flashový prezentace (dokonce s klikacíma tlačítkama a popiskama pokud chcete). takže má i nějaké vychytávky na editování a stříhání před finálním exportem do flashe. každopádně to editování je poměrně náročné na výkon - resp chvíli trvá, než se video překóduje potom co dokončíte nahrávání.

jinak osobně šáhnu po XVidCapu a když chci flash, tak použiju youtube (kterej teda tu geniální 0,99999:1 kvalitu i kvalitní kompresi z XVidCapu úplně zníčí).
Vlastimil Ott Re:Návod: Nahrajte si aktivitu na obrazovce a vytvořte video
Vlastimil Ott 13. 04. 2009, 12:27:32
Odpovědět  Odkaz 
Nezapomněli. Článek už máme, je sice starší, ale Wink se podle všeho přestal vyvíjet a pro Linux je stále stejná verze, takže v tomto je článek stále k věci:

http://www.linuxexpres.cz/okenko-do-oken/winkumentace

Navíc Wink není jen nástroj pro zachycení obrazovky, jeho síla je jinde - pro vytvoření klasického screencastu bych ho nepoužil, zdá se mi to nepraktické. Zato se dá použít pro elearning a "animované" kurzy - a je naprosto skvělý.
Návod: Nahrajte si aktivitu na obrazovce a vytvořte video
Marek 27. 06. 2012, 10:12:57
Odpovědět  Odkaz 
Sice starý článek, ale aktuálně se i hodí. Škoda jen, že jsou již oba projekty recordMyDesktop i XVidCap mrtvé.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz