přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Open Clip Art Library: Vektorové obrázky bez závazku

Open Clip Art Library: Vektorové obrázky bez závazku

ocal.png

Pokud pro svou práci (nebo i koníčka) potřebujete pracovat s vektorovou grafikou, velice brzy narazíte na to, že něco neumíte sami nakreslit nebo potřebujete obrázek, na kterém můžete postavit svůj nový výtvor. Patrně se poohlédnete po internetu a najdete něco zajímavého. Jenže vás zastaví jedna podstatná věc – licence k použití obrázku. 


Potřebujete správný zdroj

Abychom byli přesní, tak licence vás úplně fyzicky nezastaví, ale při jejím porušení vám hrozí právní postih. Autor daného obrázku vám totiž nemusí dát svolení k použití svého obrázku nebo vám povolení dá, ale nechá si za něj zaplatit. Dokážu si představit situace, kdy nechcete/nemůžete platit – a pak využití této grafiky není možné.

Pokud se chcete dozvědět něco o volném užití díla, zkuste heslo Volné dílo na Wikipedii.

I tak to pro vás nemusí znamenat konec, stačí jen znát správný zdroj. Podobný problém jako vy totiž řešilo a řeší mnoho lidí. Kde je poptávka, časem se objeví i nabídka. Existuje mnoho umělců, kteří rádi tvoří a dávají svá díla k volnému užití. Před lety se povedlo některé z nich zaujmout a sdružit pod hlavičku projektu Open Clip Art Library.

Nejdříve vysvětlení toho, co je to klipart. Klipart je digitalizovaná grafika jako třeba ilustrace, okraj nebo pozadí, která může být elektronicky kopírována a použita pro vyzdobení dokumentu. Klipart se přímo nabízí k tomu, aby byl použit jako základ něčeho, co sami vytvoříte nebo přetvoříte. V roce 2004 založili pánové Jon Phillips a Bryce Harrington projekt, který nabízel kliparty k volnému užití. Dnes už rozsáhlá knihovna se začala pomalu plnit obrázky ze všemožných oblastí. V současnosti obsahuje více než 30 000 obrázků ve formátu SVG. Obrázky jsou do knihovny věnovány k volnému užití (setkáte se také s licencí public domain), a to jak pro komerční, tak i pro soukromé využití. Obrázky můžete libovolně použít a mohou vám posloužit jako základ pro vaše odvozené dílo. A řekli jsme, že zdarma?

Použití klipartů z OCAL

Použití je velmi jednoduché. Stačí mít program, který podporuje na vstupu formát SVG. Pak můžete dané kliparty upravovat dle libosti. Jako nouzové řešení lze využít formát PNG (bitmapový obrázek) a v tu chvíli jsou možnosti jednoduchých úprav docela omezené. Hlavní platformou pro získání obrázků jsou webové stránky www.openclipart.org. K dispozici jsou zde stránky umožňující hledat v knihovně dle klíčových slov nebo je možno vše stáhnout v jednom velkém komprimovaném souboru. Je však nutno říci, že stažení všeho je pouze doplňkovou službou, protože „nejčerstvější“ balíček má velikost přes 700 MB a je přibližně dva roky starý.

Jako vhodné programy pro úpravu SVG formátu lze doporučit Inkscape, LibreOffice či GIMP, který ale provede konverzi do bitmapového formátu. OpenOffice.org má také importní filtr, podporuje jen však částečný import.

Primárním způsobem získání obrázků je tedy webové rozhraní postavené na frameworku Aiki. S jeho pomocí lze v knihovně vyhledávat a prohlížet vložené obrázky. Knihovna je indexována mnoha klíčovými slovy a filtrovat lze právě dle klíčového slova či uživatele, který klipart vytvořil/vložil do knihovny. To je hodně důležité ve chvíli, kdy potřebujete získat sadu obrázků jednoho grafického stylu.

Ukázka webového rozhraní knihovny Open Clip Art Library Ukázka webového rozhraní knihovny Open Clip Art Library

Způsob získání vhodného klipartu je pak vcelku snadný – do vyhledávacího řádku na stránce zadáte klíčové slovo (v angličtině) a stisknete klávesu Enter. Pak už jen stačí kliknout na obrázek a zobrazí se ve větším náhledu. Když na tento zvětšený náhled kliknete pravým tlačítkem myši a zvolíte volbu Uložit jako (může se lišit v závislosti na vašem internetovém prohlížeči), na disk se vám uloží soubor ve formátu SVG, který je přímo importovatelný do programu, který práci se SVG soubory umožňuje. Pokud chcete získat jen PNG obrázek klipartu, použijte tlačítko PNG, respektive na něj klikněte pravým tlačítkem myši a zvolte Uložit jako. Velmi šikovná je i možnost vidět tzv. remixy, což jsou obrázky, které daný klipart použily jako základ pro nějakou další odvozenu verzi.

Prohlížet knihovnu můžete také dle autorů, dle tzv. kolekcí (uživatelsky definované seznamy souborů) či balíčků (v podstatě kolekce, ale jsou k dispozici komprimované balíčky k přímému stažení). Chystá se integrace nových funkcí Showcase (ukázky použití klipartů z knihovny v reálných projektech) a Request (požadavky na konkrétní chybějící kliparty, které mohou autoři vytvořit).

Existují však programy, které mají integrováno speciální rozhraní, jež komunikuje se stránkou OCAL přímo. Je to například program Pencil (viz nedávný článek Evolus Pencil: Program pro vytváření schémat, diagramů, vzhledu webových stránek a programů) nebo dnes již zmiňovaný Inkscape. V nabídce Soubor tohoto programu najdete položku Import from Open Clip Art.

Pokud se pozastavujete nad tím, proč dané dialogové okno popisuji podivně česko – anglicky tak musím poznamenat, že je to v nedokonalém překladu do češtiny. Aktuální verze Inkscape 0.48.3 nemá ještě vše dobře přeloženo do naší mateřštiny a tohle je zrovna ten příklad.

Postup je ale stejný tj. do políčka zadáte klíčové slovo v angličtině a jsou nalezeny všechny obrázky, které danému slovu vyhovují. Prosté kliknutí na obrázek v dialogovém okně způsobí, že se „přenese“ do otevřeného dokumentu v Inkscape.

Dialogové okno volby Import from Open Clip Art v Inkscape 0.48.3 Dialogové okno volby Import from Open Clip Art v Inkscape 0.48.3

Obsah knihovny

Dle statistiky, která je na webových stránkách k dispozici, obsahuje knihovna asi 30 000 obrázků. Pomocí klíčových slov se doberete požadovaných výsledků při hledání toho, co právě potřebujete. Zajímavé jsou například státní vlajky (flags), slepé mapy světa, kontinentů nebo jednotlivých zemí (world map, continent, country map), schémata a diagramy (scheme a diagram), značky (sign) apod. Hledat můžete třeba i dle školních předmětů, jako je biologie (biology), chemie (chemistry), matematika (math), zeměpis (geography) nebo fyzika (physics). Zajímavá klíčová slova jsou i siluety (silhouette), komiks (comic nebo cartoon), dopravní prostředky (transportation) a velké svátky, jako jsou Vánoce (christmas), Velikonoce (easter) a Nový rok (New year).

Open Clip Art Library je opravdu svobodný projekt, který stojí a padá na svých uživatelích a přispěvatelích. Ti první mohou celému projektu pomoci dobrovolným příspěvkem, ze kterého budou hrazeny úpravy na webové stránce a přidávání nových funkcí, taktéž jeho provoz. Přispěvatelé jsou důležití proto, aby se knihovna rozrůstala a přibýval do ní nový obsah. Obsah je samozřejmě klíčový a pokud bude kvalitní, bude projekt životaschopný. Pokud jste o OCAL dosud nevěděli, myslím si, že stojí za vaši pozornost.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Petr Valach Open Clip Art Library: Vektorové obrázky bez závazku
Petr Valach 18. 03. 2013, 00:18:58
Odpovědět  Odkaz 
Poslední dobou se mi stávají neuvěřitelné náhody (o něčem přemýšlím a ejhle, najednou je tu článek) a tohle je jedna z nich. Právě v posledních dvou, třech dnech jsem řešil instalaci OpenClipart Gallery do Ubuntu. Rozhodl jsem se totiž důkladně tento zdroj provařit. A najednou je k tomu článek :D

Tak jen připomínám, že pokud se nainstaluje jiná verze LO než ta z repozitáře softwaru, není možné nainstalovat ani OCLA.
Re: Open Clip Art Library: Vektorové obrázky bez závazku
Radovan Kopča 8. 04. 2013, 20:13:14
Odpovědět  Odkaz 
Tak je na čase začať rozmýšlať o tom, ako sa mi sám od seba opravil počítač.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME