přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Osm tipů a triků pro Dropbox

Osm tipů a triků pro Dropbox

dropbox.png

Synchronizační nástroj Dropbox je na první pohled velmi jednoduchý. Ale možná právě kvůli té jednoduchosti a kvůli tomu, že se chová jako standardní adresář, se s ním dají dělat zajímavé kousky. Podívejte se na osm věcí, které Dropbox můžete naučit a o kterých jste možná nevěděli.


Co je to Dropbox?

Věřím, že Dropbox většina z vás zná, ale i tak si stručně připomeneme, co to je a co umí. Dropbox je nástroj, který umožňuje synchronizaci a zálohu vašich dat, případně i jejich sdílení s ostatními uživateli Dropboxu. Jeho největší přednost asi spočívá v jednoduchosti. Ve svém domovském adresáři máte adresář Dropbox, a cokoliv do něj umístíte, se na pozadí synchronizuje se serverem. Přítomnost Dropboxu tak poznáte vlastně jen ikonou v oznamovací oblasti. Více se o Dropboxu dozvíte v článku Dropbox: Synchronizujte svá data jednoduše. Teď už se pojďme podívat na konkrétní tipy a triky...

Nechte do svého Dropboxu nahrávat i ostatní

S pomocí služby DropItTo.Me můžete každému umožnit, aby vám nahrál soubor do Dropboxu. E-mail je pro větší přílohy nevhodný, posílání například přes Jabber je nepohodlné a vlastní FTP má málokdo. Když se zaregistrujete na DropItTo.Me a nově vytvořený účet propojíte s Dropbox účtem, na adrese dropitto.me/uzivatelskejmeno budete mít uploader pro váš Dropbox. Nahrávat lze soubory o maximální velikosti 75 MB. Vstup k uploadu je chráněn heslem, aby vám do počítače kdokoliv nenahrával cokoliv. Ihned po nahrání se vám soubor objeví v adresáři DROPitTOme.

Uploader DropItTo.Me vypadá vkusně a jednoduše Uploader DropItTo.Me vypadá vkusně a jednoduše

Dropbox jako hosting

Pokud Dropbox používáte, tak už asi víte, že když soubor umístíte do adresáře Public, můžete na něj získat hypertextový odkaz a poslat ho komukoliv. Ale možná vás nenapadlo, že díky této funkci může Dropbox hostovat i jednoduchou webovou prezentaci, ale budete se muset obejít bez PHP a dalších akcí, které se provádí na straně serveru. Samozřejmě, existuje spousta hostingů zdarma s mnohem hezčími adresami a lepšími funkcemi, ale pokud se budete chtít s pár lidmi rychle podělit o nějaké informace, Dropbox dobře poslouží. Nemusíte řešit žádné FTP, nastavování nebo umisťování reklamních ploch v případě free hostingu. Zkrátka jen umístíte stránky do adresáře Public a zkopírujete odkaz.

Dropbox i v mobilu

Pokud máte novější mobilní telefon a chtěli byste přes něj přistupovat ke svým datům v Dropboxu, nebude to problém. Přímo Dropbox nabízí klienty pro mobilní operační systémy Google Android, iOS (verze pro iPhone i iPad) a BlackBerry. Ale i pokud máte jiný systém, pořád je tu naděje, že nějaký uživatel nebo komunita klienta vyvíjí na vlastní pěst. Díky nim rozběhnete Dropbox třeba i na systémech Maemo (Nokia N900), Windows Mobile, webOS od Palmu nebo Symbianu od Nokie. Ve vývoji je i klient pro nový systém od Microsoftu Windows Phone 7. Co se týče funkcí, jednotlivé klienty se mírně liší. Zásadní rozdíl oproti desktopové verzi, který mají všechny společný, je hlavně v tom, že se Dropbox v mobilu automaticky nesynchronizuje. Když spustíte Dropbox ve svém telefonu, stáhnou se pouze metadata o souborech a adresářích, konkrétní soubory se stáhnou až na vyžádání. Vzhledem k nízké rychlosti mobilních sítí, vysoké ceně datových tarifů a nejrůznějších omezeních mi to přijde jako rozumné řešení.

Dropbox klient pro mobilní systém Google Android Dropbox klient pro mobilní systém Google Android

Navyšte si kapacitu zdarma

Dropbox zdarma nabízí úložiště o velikosti 2 GB, a pokud chcete, můžete si připlatit deset dolarů měsíčně za 50 GB, případně dvacet dolarů měsíčně za 100 GB. Kapacitu si ale můžete zvýšit i zdarma, a to až na 10 GB. Používají se k tomu tzv. referral neboli doporučující odkazy. Dole na hlavní stránce Dropboxu klikněte na Referrals a získáte svůj doporučující odkaz. Ten můžete zaslat přátelům a za každého, který se přes něj zaregistruje, dostanete 250 MB kapacity k dobru. Stejně tak 250 MB navíc získá i uživatel, co se přes doporučující odkaz zaregistroval. Pokud chcete, můžete se zaregistrovat přes můj doporučující odkaz a oba získáme prostor navíc.

Dropbox nejen v GNOME

Linuxová verze Dropboxu je uzpůsobena pro prostředí GNOME a souborového správce Nautila. Používat samozřejmě jde i v dalších prostředích, ale některé akce už nejsou tak snadné. Pomocí různých návodů a utilit to ale zase můžete vylepšit. Uživatelům prostředí KDE bych doporučil Kfilebox (dříve Kdropbox). Kfilebox je dostupný v balíčcích pro Kubuntu, Mandriva Linux a openSUSE. Po snadné instalaci (kdybyste tápali, podívejte se do návodu) bude Dropbox v KDE jako doma. Další utilita Thunar Dropbox bude už podle názvu patřit do Xfce a jeho souborového správce Thunaru. Ta do kontextové nabídky (pravé kliknutí na soubor/adresář) přidá položky pro sdílení a procházení předchozích verzí.

Kontextová nabídka v Thunaru nyní už i s Dropboxem Kontextová nabídka v Thunaru nyní už i s Dropboxem

Nahrávejte do Dropboxu přes e-mail

Služba Habilis je vlastně e-mailová brána. Po kliknutí na Connect to Dropbox (Propojit s Dropboxem) a autorizaci brány vám bude přidělena speciální e-mailová adresa ve tvaru neco.vasedropboxid@gethabilis_com. Pokud na ni pošlete e-mail s přílohou, příloha se automaticky během chvilky uloží do adresáře From Habilis ve vašem Dropboxu. A využití? Možná alternativa zmiňovaného uploaderu DropItTo.Me, bezpečnější nahrávání do Dropboxu z cizího počítače, nebo hromadné stahování a záloha příloh z elektronické pošty.

Dropbox v příkazovém řádku

Dropbox Linux CLI slouží pro ovládání Dropboxu přes příkazový řádek terminálu. Stejně jako samotné grafické rozhraní nabízí pouze několik málo funkcí. Pro jeho používání budete potřebovat Python a skript dbcli.py. Díky němu můžete různé akce s Dropboxem zakomponovat do svých skriptů. Dropbox Linux CLI umí například zjišťovat informace o souborech a adresářích, získat adresu veřejného souboru či galerie, nebo dokáže nainstalovat Dropbox daemona a zjistit jeho aktuální status. Více informací a příklad najdete na wiki.dropbox.com. Někteří uživatelé s tímto skriptem ale mají problém, jestli patříte mezi ně, můžete vyzkoušet i textové rozhraní samotného Dropboxu. Manuál najdete pod standardním příkazem man dropbox.

Základní příkazy zvládá i samotný Dropbox Základní příkazy zvládá i samotný Dropbox

Jaké další funkce byste v Dropboxu chtěli mít?

Dropbox sice není open-source, ale dá se říct, že s uživateli má dobré vztahy, naslouchá jim a nechává je nahlédnout i pod pokličku. O tom svědčí i tzv. Votebox. Tam mohou uživatelé psát své nápady, jak udělat Dropbox ještě lepším. A zároveň má každý uživatel šest hlasů měsíčně, kterými může dané nápady podpořit. Podobné principy známe z open-source projektů, ale používání Voteboxu je mnohem snadnější a vyzná se v něm v podstatě každý. Co uživatele trápí? Chtěli by synchronizovat i adresáře mimo hlavní adresář Dropbox, nastavovat oprávnění pro sdílené složky nebo snížit spotřebu paměti. A hned můžete vidět, že dané nápady nebo výtky vzali vývojáři v potaz a pracují na nich. Zdá se, že je Votebox poměrně využívaný – nejúspěšnější nápad má už přes šedesát tisíc hlasů.

Pár dalších tipů...

Pokud vás tyto utility zaujaly, nebo vám zde něco chybělo, na stránkách Dropboxu najdete desítky dalších tipů a triků, aplikací a rozšíření. V tomto článku jsem probral hlavně ty nejzajímavější linuxové, ale na těchto odkazech najdete další nástroje pro další desktopové i mobilní systémy. A pokud najdete nebo znáte další užitečné triky pro používání Dropboxu, nezapomeňte se o ně podělit v diskusi.

Nahoru

Příspěvky

Petr Šafařík Osm tipů a triků pro Dropbox
Peťoš 23. 11. 2010, 09:15:59
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj Romane
moc užitečný článek. D.B. znám, používám, ale toto byly poměrně příjemné novinky.Díky
Osm tipů a triků pro Dropbox
GeBu 24. 11. 2010, 11:13:08
Odpovědět  Odkaz 
Nebojíte se svěřit službám DropItTo.Me a Habilis svoje přístupové údaje na Drobbox?
Roman Bořánek Re:Osm tipů a triků pro Dropbox
Roman Bořánek 24. 11. 2010, 13:19:31
Odpovědět  Odkaz 
Tyto služby mají jen vaše id a nějaký autentizační kód, samotné heslo ne. viz http://dropitto.me/index.php?faq a http://www.gethabilis.com/privacy/ To je kouzlo těch aplikací a propojování, podobně je to třeba s klienty pro Twitter a Facebook...
Osm tipů a triků pro Dropbox
Jirka 26. 11. 2010, 12:13:57
Odpovědět  Odkaz 
Hezký článek, ale fungují někomu ty referals? já pozval kamaráda tímto odkazem, on se zaregistroval, ale já jsem nedostal žádné Mb navíc...je to správný odkaz?

http://db.tt/ZcOE1K6

nebo mám poslat něco jiného?
Roman Bořánek Re:Osm tipů a triků pro Dropbox
Roman Bořánek 26. 11. 2010, 12:50:42
Odpovědět  Odkaz 
Mně fungují. Ten odkaz vypadá OK, jinak stav pozvánek můžete sledovat přes Account -> Referral Status. Po registraci se tam objeví, že se někdo registroval, ale pro dokončení (a získákní 250 MB navíc) je potřeba nainstalovat desktopového klienta. To možná bude ten problém.
Osm tipů a triků pro Dropbox
valmont 29. 11. 2010, 08:39:08
Odpovědět  Odkaz 
Chcete mít DropBox 2GB plus 250MB navíc.
Klikněte a registrujte se přes tento odkaz https://www.dropbox.com/referrals/NTc4ODk2OQ?src=global
Predem dik za registraci pres muj odkaz
Jitrocel 27. 12. 2010, 20:37:46
Odpovědět  Odkaz 
Predem dik za registraci pres muj odkaz

https://www.dropbox.com/referrals/NTE3Mzk1NjE5OQ
Osm tipů a triků pro Dropbox
David 14. 01. 2011, 21:07:15
Odpovědět  Odkaz 
Když se zaregistrujete do Dropbox přes můj odkaz:
https://www.dropbox.com/referrals/NTE4MzA4MjczOQ?src=ab_global6

váš účet k standardním 2 GB získá +250 MB a +250 MB získám také já. Předem díky...
Osm tipů a triků pro Dropbox
Jakub Stejskal 3. 02. 2011, 14:19:54
Odpovědět  Odkaz 
potřebuji se zeptat - poradit,
dá se využít na jednom počítači více klientů dropboxu?
používáme v rámci firemní skupiny jeden DB, a teď uvažuji o tom že bych rád využíval i soukromě v rámci Iphone, notebook, ...

poraďte jak na jeden počítač dostat dva účty.

předem díky Jakub
Roman Bořánek Re:Osm tipů a triků pro Dropbox
Roman Bořánek 3. 02. 2011, 23:27:34
Odpovědět  Odkaz 
Obávám se, že to nijak jednoduše nepůjde. Nevím, jak přesně máte Dropbox "nalajnovaný" a co s ním můžete a nemůžete dělat, takže přesně neporadím, ale napadají mě dvě obecné možnosti:

1) vytvořit si osobní účet a nasdílet do něj pracovní složky
2) využít funkci výběrové synchronizace (viz recenze Dropbox 1.0: http://www.linuxexpres.cz/software/dropbox-1-0-co-je-noveho) a osobní složky synchronizovat jen na osobní zařízení

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz