přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu

Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu

tlacitko_nahravat.png

Při práci na počítači poslouchám často rádio, kvůli větší kvalitě přes internet. Většina rádií má svůj vlastní přehrávač, který je obvykle vytvořený ve Flashi. Flashové přehrávače mají ovšem mnoho nevýhod. Poslouchat rádio z netu jde i jinak.


Jaké jsou nevýhody flashových přehrávačů? Zatěžují procesor víc než běžné přehrávače, musí kvůli nim běžet Firefox nebo jiný webový prohlížeč, zobrazuje se v nich reklama, nelze používat ekvalizér a mají spoustu dalších nedostatků.

Flashový přehrávač Evropy 2Flashový přehrávač Evropy 2

Formáty zvukových proudů

Skoro všechna rádia používají pro své vysílání nejrozšířenější audio formát MP3. Často se lze také setkat s formáty AAC a WMA. Tyto formáty jsou proprietární (uzavřené) a v Linuxu můžete mít problém s jejich přehráním, pokud nemáte nainstalované patřičné kodeky. Vždy, pokud je možnost, je lepší použít svobodný formát. Pro šíření rádia je jím OGG. Bohužel však tento formát používá jenom málo rádií, takže často nezbude nic jiného než použít MP3 stream (proud).

Přehrávání rádia

V nejlepším případě, když je k dispozici přímá adresa streamu, se obvykle po kliknutí na takový odkaz spustí přehrávání ve výchozím systémovém přehrávači. Na jednom z nejznámějších internetových rádií, Digitally Imported, stačí pro přehrání pouze kliknout na vybraný odkaz. Pokud chcete použít jiný přehrávač, stačí kliknout pravým tlačítkem na typ streamu a vybrat položku Kopírovat adresu odkazu. Tuto adresu lze vložit do přehrávače.

Digitally ImportedDigitally Imported

Na českém webu play.cz, kde je seznam českých rádií, je přehrávání o něco náročnější. Některá rádia mají uvedené odkazy streamu. Jako příklad poslouží Dance Radio. U tohoto rádia jsou k dispozici čtyři druhy streamů: AAC+, OGG, WMA a MP3. Při použití AAC a OGG je k dispozici přímá adresa streamu, takže po kliknutí se otevře výchozí přehrávač v systému a zahájí se přehrávání. Pro použití jiného přehrávače je postup stejný jako u Digitally Imported, tedy zkopírovat adresu proudu a vložit ji do přehrávače ručně.

U WMA a MP3 streamů se otevře flashový přehrávač. To znemožňuje použití vlastního přehrávače. Mně se osvědčila jednoduchá metoda, jak adresu získat. Tu se nyní pokusím vysvětlit.

Získání adresy rádia

Nejdříve si zvolte rádio, o které máte zájem. Pro ukázku vyberu Evropu 2.

Výběr kvality proudu (streamu)Výběr kvality proudu (streamu)

Vyberte si například WMA 64kb/s. V případě, že máte nainstalovaný plugin některého přehrávače v prohlížeči a potřebné kodeky, přehrávání se ihned spustí.

Přehrávání na webu play.czPřehrávání na webu play.cz

Stále však nemůžete plnohodnotně použít svůj oblíbený přehrávač, k tomu je potřeba znát adresu streamu. Tu lze zjistit ze zdrojového kódu stránky. Pomocí klávesové zkratky [Ctrl+u] si ho zobrazte. V kódu je potřeba najít část s přehrávačem, tu definuje tag OBJECT nebo starší EMBED. V případě tagu EMBED definuje adresu parametr SRC, u tagu OBJECT je to PARAM NAME="URL".

V rámečku je požadovaná adresa streamuV rámečku je požadovaná adresa streamu

V ukázce je vidět část definující přehrávač, v rámečcích je požadovaná adresa. Jedná se pouze o část kódu, vyhledání zabere na poprvé chvíli času.

Přehrávání v programu Totem

Totem je výchozí přehrávač v prostředí Gnome, tudíž ho lze najít v oblíbených distribucích, jako je Ubuntu. Pro přehrání vyberte z menu Film položku Otevřít umístění a zadejte adresu. Pokud máte nainstalovány potřebné kodeky, mělo by rádio začít hrát. Instalace kodeků se liší od použité distribuce, například Ubuntu si samo najde vhodný kodek a po odsouhlasení ho nainstaluje.

Vložení adresy streamu v TotemuVložení adresy streamu v Totemu

Přehrávání v programu Rhythmbox

Rhythmbox je program pro správu a přehrávání hudby s velkými možnostmi, je primárně určen pro Gnome. Rádio je možné přidat v menu Hudba | Nová stanice internetového rádia.

Přidání stanice v RhythmboxuPřidání stanice v Rhythmboxu

Nahrávání internetového rádia

Někdy se může hodit nahrát si oblíbený pořad z internetového rádia, ten pak můžete kdykoliv poslouchat ve svém MP3 přehrávači např. ve škole nebo ve vlaku.

V Linuxu se pro nahrávání nejčastěji používá program Streamripper. Ten lze ovládat z příkazového řádku, nebo je možné použít některé grafické rozhraní, které umožní komfortní ovládání programu. Kompletní seznam naleznete na domovské stránce Streamripperu. Mezi nevýhody, které jsem při používání zaznamenal, je nemožnost nahrávat streamy typu Windows Media.

KRadioRipper

KRadioRipper je velice povedené rozhraní ke Streamripperu. S jeho pomocí lze jak nahrávat, tak i dále vysílat (jestliže více uživatelů v místní síti poslouchá stejné rádio, lze takto ušetřit přenos dat do internetu). Po instalaci je nejdřív potřeba nastavit adresář pro ukládání nahraných souborů, to najdete v menu Nastavení | Konfigurovat KRadioRipper. Tam je také možné nastavit vysílací server. Pro přidání streamu stačí kliknout na tlačítko Přidat proud a vyplnit URL streamu.

V aktuálním vydání mého oblíbeného Ubuntu bohužel není program dostupný (v příští verzi už bude). Já jsem si stáhnul z oficiálních stránek verzi pro Fedoru 10 a programem alien jsem rpm balíček převedl na deb balíček pod Ubuntu. Není to sice ideální řešení, nicméně u mne to fungovalo.

Informace o stanici v KradioRipperuInformace o stanici v KradioRipperu

StreamRipStar

Je další grafické rozhraní ke Streamripperu, tentokrát napsané pod Javou (je potřeba mít nainstalovanou Javu). Po spuštění je nutné nastavit cestu k programům a adresář pro ukládání souborů.

Nastavení umístění programů v StreamRipStaruNastavení umístění programů v StreamRipStaru

Na kartě General je možné nastavit jiný vzhled, aby program vzhledově „zapadl" do systému. Nové rádio se přidává v menu Stream | Add.

Přidání nového rádia v StreamRipStaruPřidání nového rádia v StreamRipStaru

Jak je vidět, je možné nastavit daleko víc věcí než v KradioRipperu, pro začátek ale stačí vyplnit jenom položky Stream Name a Stream Adress. Pod kartou Relay server & connections se skrývá nastavení vysílacího serveru. Program obsahuje od vývojářů připravený seznam rádiových stanic, dostupný je z menu Program | Streambrowser.

Nahrávání z internetu umožňují i jiné programy, např. VLC.

Nahoru

Příspěvky

a dáky program
KuboF 10. 06. 2009, 12:04:47
Odpovědět  Odkaz 
No čakal som niečo ako program určený špeciálne na posluch internetového rádia. Na Windows som také používal, už neviem ako sa volal, ale zišiel by sa taký aj na Linux. Poznáte niekto? Ak hej tak prosím na mail napíš. Díkes
Vlastimil Ott Re:a dáky program
Vlastimil Ott 10. 06. 2009, 12:18:41
Odpovědět  Odkaz 
Na mail nic posílat nebudeme, chceme, aby to věděli i ostatní.

KRadioRipper rádia i přehrává, a to ten proud, na který klikneš - nahrává ovšem klidně více zároveň.

Speciální program pro poslech není třeba, protože to prostě přehraje spousta přehrávačů. Jinak na odkazované stránce StreamRipperu je odkaz na http://www.nongnu.org/streamtuner/ - ale to umí KRadioRipper nebo StreamRipStar taky...
Re:Re:a dáky program
Peter Kotrčka 11. 06. 2009, 14:34:16
Odpovědět  Odkaz 
Streamtuner je fajn :-) používam ten, ak hľadám hudbu podľa žánru.
KRadio
fri 11. 06. 2009, 14:39:10
Odpovědět  Odkaz 
Jsem překladatelem do češtiny rozhraní k programu KRadio, nyní verze 4. Leč ještě jsem to neviděl v akci. :-) Třeba se časem v Mandrivě objeví fungující rpm. :-)
Zde je plno předvoleb programů, a prostě je to ten speciální program, který hledáš. :-)
Jinak je pravda, že stačí, třeba v Audacious, vložit odkaz na stanici, který se sežene na jejich stránkách, a jede to. V Amaroku jsou zaveditelné celé kolekce s rádii určitých zemí, pro jednotlivé jazyky.
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
PePPer 10. 06. 2009, 13:11:53
Odpovědět  Odkaz 
Věděl by někdo o metodě jak se dostat přes http proxy?
Jde mi o poslech v práci, kde mám povolené jen porty 80 a 443 a musím jít přes proxy.
Vlastimil Ott Re:Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
Vlastimil Ott 11. 06. 2009, 11:25:27
Odpovědět  Odkaz 
Parametr:

-p adresa
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
petr 17. 06. 2009, 12:11:04
Odpovědět  Odkaz 
.deb balicek pro Jaunty 9.04 je v tomto repozitari: https://launchpad.net/~dominik-stadler/+archive/ppa

P.
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
petr 17. 06. 2009, 12:12:22
Odpovědět  Odkaz 
Myslel jsem balicek KRadioRipper. P.
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
Tomáš 4. 06. 2010, 10:56:26
Odpovědět  Odkaz 
Nevítě někdo, proč když dám stream do KRadio4 (např. Dance), tak mi napíše: 2010-06-04T10:54:03 KRadio4, Verze 4.0.0: začátek zápisu
2010-06-04T10:55:01 Could not find a plugin for radio station Dance radio, /home/tomas/danceradio256.ogg.m3u
Nemáte někdo zkušenosti s přehráváním v KRadio4?
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
Mojmír 8. 09. 2010, 07:17:05
Odpovědět  Odkaz 
No zapomněli jste na vynikající projekt Songbird, který nejen přehrává rádia a streamy, ale i všechny dostupné údaje o interpretech..
Re:Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
Tomas 8. 09. 2010, 09:58:43
Odpovědět  Odkaz 
četl jsem, že tento projekt již nebude pro linux dále vyvíjen :-/
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
Berca 5. 06. 2014, 20:01:37
Odpovědět  Odkaz 
Já si bohatě vystačím s online vysíláním českých stanic napr. tady http://megaradio.cz/
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
karel 5. 10. 2015, 11:18:17
Odpovědět  Odkaz 
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu - proč nejde udélat program podobný třeba jako ve widlích - RarmaRadio ,Radio Sure,Screamer Radio - to jsem jen náhodné vybral - možnosti v linuxu jsou témněř nulové a z Great Little Radio Playeru je nemožné nahrávat
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
Jirka 5. 10. 2015, 19:57:10
Odpovědět  Odkaz 
karel 5: KStreamRipper nebo Tunapie běžně dostupné v repozitáři (alespoň u openSUSE 13.1) nestačí?

Nebo je to standardní pruda zmrkwělého jedince?
Poslech a nahrávání internetových rádií v Linuxu
Jirka 5. 10. 2015, 22:19:02
Odpovědět  Odkaz 
karel 5: nebo VLC, Seznam skladeb => Icecast Radio Directory (nebo jakýkoliv jiný) a ikonka/tlačítko "Nahrát".

Je to zase "téměř nulové", nebo spíš lenost, neschopnost a nezájem?
Poslech a nahrávání internetových rádií
Miloš 15. 02. 2018, 13:38:49
Odpovědět  Odkaz 
DÍK.
Dobrý návod jak najít odkaz na stream radia. Srozumitelně i pro normalního uživatele PC.
Ještě jednou díky mně to pomohlo.
Miloš

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz