přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací

Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací

pencil.png

Aktivity každého podnikatele začínají (a případně končí) dovedností oslovit budoucí nebo stávající zákazníky. Dnes už víme, že nestačí vydat inzerát v místním tisku, abychom získali klienty. Mnoho informačních materiálů, které se na nás valí, nás svou nekvalitou přesvědčuje o tom, že kromě dobrého nápadu je důležitá také vkusná forma, kterou cílovou skupinu oslovujeme. Přečtěte si o počítačových programech, které vám pomohou s vytvářením reklamních sdělení a publikováním informací. Navíc tento software nestojí ani korunu.


Svět potřebuje i malé grafiky

Nemusíte být Leonardo (myšlen da Vinci, nikoliv DiCaprio), aby vás múza zlíbala a vy jste se chopili tvůrčího nástroje s cílem vytvořit svou malou Monu Lisu. Každý grafický materiál by měl být v dobrém smyslu uměleckým dílem. Měl by respektovat pravidla české typografie, autor by měl mít zkušenosti v práci s barvami, rozumět práci s prostorem a spoustu dalších věcí. Může to vypadat složitě (a obvykle to taky složité je), ale ne každý den potřebujeme vytvářet umělecké dílo. Někdy stačí upravovat (v rámci licenčních pravidel), jindy jde o drobné práce na úrovni retuší, které pro nás ale mají význam. Například ikona do perexu článku nebo úprava velikosti obrázku. Ale pokud jste digitální umělec (nebo jím chcete být), věřte, že základní výbavu můžete získat zdarma. A pak už záleží na vás.

Zpracování vektorové a bitmapové grafiky

Nejlepší volně dostupné nástroje, které znám, jsou vektorový editor Inkscape a bitmapový editor GIMP. Kromě nich stojí za zmínku taky Draw, součást kancelářského balíku LibreOffice/Apache OpenOffice, jenž dokáže na jednoduché úrovni pracovat „s vektory“. Z bitmapových editorů pak Paint.NET nebo GIMPshop, klon GIMPu.

GIMPu se vytýká složité ovládání a odlišnost od Photoshopu. Ano, není to Photoshop a nikdy jím být neměl. Aktuální řada 2.8 již má rozhraní „vše v jednom okně“ a podporuje stromovou strukturu vrstev, takže grafický návrh z Photoshopu v něm otevřete vcelku bez problémů. Jistě by šlo najít odlišnosti od (nepsaných) standardů a nedostatky ve workflow, ale faktem je, že mnoho tak kvalitních programů zdarma nenajdete. A přiznejme si, je to jako v případě kancelářského balíku – mnoho uživatelů vyžaduje MS Office, neumí ale ani používat styly či číslovat stránky.

Na trhu je k dispozici skvělá kniha s návody pro GIMP (recenze první verze), ve většině jsou zaměřeny na úpravy fotografií. Autorem je Lubomír Čevela a knihu vydalo nakladatelství CPress.

inkscape-web.jpg

Inkscape lze srovnat s programy jako Adobe Illustrator nebo CorelDraw. Jde o vektorový editor, jenž využívá možností formátu SVG (jeden ze standardů W3C). Disponuje mnoha funkcemi – ať už jde o základy jako tvary, značky, text, přechody nebo práci ve vrstvách. Výstupem může být kromě SVG také PDF či PS v tiskové kvalitě. Tento editor se používá pro grafické návrhy webových stránek, přípravu a úpravy vektorových kreseb (ikon, klipartů). Šikovné ruce se ale nedají omezovat a dokážou vytvořit také plakáty, infografiku nebo ilustrace. Náš spolupracovník Michal Hlavatý pomocí Inkscapu vytvořil množství letáků, webových návrhů, bannerů a dalších objektů.

inkscape-letak.jpg

Příprava tiskovin a elektronických publikací

Scribus se používá jako nástroj pro desktop publishing (DTP) a sazbu. Vytvoříte v něm nejen akcidenční tiskoviny (letáky, pozvánky, vstupenky, plakáty), ale zejména publikace, časopisy, magazíny, noviny nebo celé knihy. A to jak pro tisk, tak pro elektronické publikování (v PDF). Scribus je vhodné kombinovat s Inkscape, vzájemně se doplňují. Příkladem magazínů, které vznikají ve Scribusu:

Textové podklady pro materiály připravujte v textovém procesoru LibreOffice Writer, obrázky ve výše uvedených programech GIMP nebo Inkscape. Veškerý software je možné získat a používat zdarma.

scribus.jpg

Jak vytvořit e-book

Elektronické knihy mohou být ve formátu PDF (nejlépe A5 s velkým písmem, což je docela použitelná velikost pro různé čtečky), lépe ale ve speciálním formátu ePub. Můžete jej vytvořit v kancelářském balíku LibreOffice, když si do něj doinstalujete doplněk writer2epub. Ten dokáže z dokumentu vytvořit soubor .epub, můžete přitom nastavit několik základních parametrů (obrázek na obálku, metainformace). Více informací najdete v článku Svobodný software pro vytváření elektronických knih a jejich správu

Při přípravě e-booků ve formátu ePub vám výrazně pomůže editor Sigil, na tuto činnost se totiž specializuje. S jeho pomocí dokážete knihy upravit do detailů, a to včetně úprav vzhledu (písma, obrázků, vlastností písem). Taktéž Sigil je zdarma.

E-knihu pak můžete vystavit na svých stránkách a nabízet ji ke stažení za e-mail. Tím si budete budovat vlastní databázi kontaktů a v budoucnu jim můžete nabídnout další informace či z nich později „udělat“ zákazníky.

Automatizované, a přesto kvalitní tisky

Možná jste v situaci, kdy jste vyvinuli aplikaci a ta automatizovaně generuje výpisy, faktury, přehledy nebo různé tabulky. Pokud chcete vybočit z řady, zkuste se zaměřit na jejich vysokou estetickou kvalitu. Stále existuje dost lidí, kteří to ocení. Svého času vypadaly nezvykle kvalitně brněnské jízdní řády – firma je totiž sázela pomocí TeXu (přesněji jeho nástavby LaTeXu).

TeX [tech] je typografický systém, který od 70. let vytváří Donald E. Knuth. Nebyl totiž spokojen s tím, jak mu v tiskárně kdysi vytiskli jeho matematické knihy plné vzorců. Rozhodl se napsat typografický systém, který bude v mnoha ohledech dokonalý, což se mu povedlo. TeX se rozšířil nejprve na univerzitách, kde stále dominuje, ale používá se v různých variantách také v jiných (komerčních) produktech a také na internetu. Jednou jeho nástavbou, která usnadňuje práci, je LaTeX.

Dokument pro LaTeX se píše (nebo generuje) jako neformátovaný text se značkovacím jazykem, soubor se následně zpracuje TeXem, na výstupu je univerzální soubor DVI nebo častěji PDF. Zdrojové dokumenty jsou absolutně přenositelné, snadno archivovatelné a odolávají také zubu času – stále je to jen text. Tyto vlastnosti, skvělý vzhled a snadná dostupnost mohou být důvodem, proč může být TeX zajímavou komponentou pro vaše online podnikání.

Nahoru

Příspěvky

Dia a Gnuplot
Tomáš 30. 04. 2013, 08:49:57
Odpovědět  Odkaz 
Jeste bych zminil programy Dia (na vsemozne diagramy) a Gnuplot (na tvorbu grafu). Oba umi export do vektorovych formatu.
Michal Hrušecký Re: Dia a Gnuplot
Michal Hrušecký 30. 04. 2013, 08:55:09
Odpovědět  Odkaz 
A k Dia bych pro tvorbu diagramu prihodil jeste graphviz a jeho soucast program dot. To pokud clovek chce mit hezky diagramy a nechce je kreslit rucne ale jen popsat souvislosti ;-)
Re: Dia a Gnuplot
Marv-CZ 30. 04. 2013, 20:21:24
Odpovědět  Odkaz 
Žije ten projekt Dia vůbec ještě? Poslední (opravné) vydání je víc než dva roky staré. Na hlášení v bugzille reagují vývojáři (pokud vůbec) v termínech měřených na roky.
Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Jaroslav Reznik 30. 04. 2013, 09:27:10
Odpovědět  Odkaz 
Na ty "digital artists" miri taky Krita a i kdyz rikaji, ze jako bezny editor pro upravy veci nejsou delani, tak uz to pouzivam i tak. A na publikovani zase Calligra Author, ale tam se bojim, ze to jeste moc neni pouzitelne.
Re: Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Jaroslav Reznik 30. 04. 2013, 09:29:31
Odpovědět  Odkaz 
Jinak zacali nabizet i komercni podporu pro Kritu http://krita.org/item/146-ko-gmbh-announces-commercial-support-for-krita

Mozna by stalo ji zabalit do EPELu ;-).
Andrej Pavelka Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Andrej Pavelka 30. 04. 2013, 15:43:58
Odpovědět  Odkaz 
Spuer článok. :-) Robím weby a iné propagačné materiály pre menšie a stredne veľké firmy a využívam výlučne Linux a ostatný slobodný software. Títo ľudia sú s mojou prácou spokojní. Ani neskúšam žiadne programy na alternatívnom operačnom systéme Windows, ale keďže súčasný software mi vyhovuje nevidím dôvod s alternatívnymi komerčnými aplikáciami experimentovať. okrem toho, bojím sa obmedzení, ktoré by mi z uzavretých licencií mohli plynúť.
GIMPu se vytýká složité ovládání
HouBa 30. 04. 2013, 17:58:48
Odpovědět  Odkaz 
Snažil jsem se léta přejít z Photoshopu na GIMP a nešlo to, to rozházení oken jsem prostě neuměl překousnout. Zvyk je železná košile.
S verzí 2.8 a možností práce v jednom okně, přišla i nová dávka chuti to zase vyzkoušet a hle, jako mávnutím kouzelného proutku nebo možná byla dobrá konstelace hvězd byla najednou práce bez problému.
Všechno jako v Photoshopu, postupně jsem doinstaloval pluginy které na věci které jsem používal v PS (jako dělání rámečků u fotografií apod.) a naučil se s GIMPem dělat vše co jsem dělal v PS (úprava fotek, bannery do firmy, pozvánky na koncerty apod.)

Už bezmála 3/4 roku jsem na Photoshop nešáhnul a disk s Windows 7 leží v šuplíku. V podstatě i to urychlilo mojí migraci na 100% Linux na desktopu i na notebooku.

A to podotýkám, že mám Photoshop originál krabici za ranec peněz. Leží ve sklepě ve skříňce aby se z něj mohla stát relikvie :)
Petr Valach Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Petr Valach 1. 05. 2013, 01:07:33
Odpovědět  Odkaz 
Mám rád tento druh článků. Jakési shrnutí dostupných programů určitého zaměření. Díky článku a diskusi jsem se zase dověděl o některých, které neznám. (Taky bych rád podobný sepsal, ale moje znalosti jsou chabé.)

Já jsem samozřejmě rád a vděčný za programy typu Scribus. Je ohromně fajn, že existují, a doufám, že mě Tomáš Hromádka, který šéfuje vydávání řevnického zpravodaje Ruch (dělaného ve Scribusu), do něj zasvětí, jak přislíbil. Akorát mě mrzí, že konkurenční komerční program zvládne to, co Scribus, Inkscape a Gimp dohromady a ještě daleko víc...
Scribus?
Albert Blaho 1. 05. 2013, 08:40:00
Odpovědět  Odkaz 
Hele, jsem stoprocentní linuxák, Inkscape mám hodně rád na vytváření různých schémat, v GIMPu šudlím fotky, v LaTeXu jsem dělal školní texty.

Ale fakt nechápu, jak někdo může používat Scribus. Snažil jsem se v tom vyrobit jeden poster a málem jsem při tom někoho zabil. Přišlo mi to tak hrozně zabugované, že opravdu nechápu, že v tom někdo rutinně dělá časopisy. Ono ale těch alternativ asi moc není (žádná svobodná mě nenapadá).
Otakar Haška Re: Scribus?
otula 1. 05. 2013, 14:22:47
Odpovědět  Odkaz 
Můžete být konkrétní s těmi bugy ve Scribu (myslím to upřímně jakožto dotaz)? Co se chovalo špatně nebo padalo? Narážím ve Scribu spíš na nedostatek funkcí, či v některých ohledech těžkopádné ovládání. Nějaké chyby se občas najdou také, ale rozhodně to není na úrovni "hrozně zabugované", jedná se spíš o ojedinělé chyby.
Re: Re: Scribus?
Albert Blaho 2. 05. 2013, 11:06:25
Odpovědět  Odkaz 
No ono je to už pár let, tak má kritika moc konstruktivní nebude.

Prostě jsem měl intenzivní pocit, že si to dělá co chce:-). Gimp a Inkscape jsou taky složité programy a umím použít jen zlomek funkcí, ale působí mnohem robustněji. No třeba to bylo rukama.
Petr Valach Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Petr Valach 1. 05. 2013, 13:22:30
Odpovědět  Odkaz 
U mě je to naopak, Scribus a Gimp jsou celkem fajn, ale Inkscape je pro mě nepoužitelný svými strašně omezenými možnostmi, ovládáním a šnekovitostí. Ale rozhodně jsem nad ním nezlomil hůl, určitě se mu příležitostně věnuju. Nejsem omezený zaujatý pako...

Že máte se Scribusem problémy, to mě mrzí... tohle je, řekl bych, vlajková loď FOSS.
Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Petr Ježek 2. 05. 2013, 10:01:01
Odpovědět  Odkaz 
Místo LaTEXu lze s výhodou používat LyX. Jiná cesta k prezentacím je přes Markdown a Pandoc.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz