přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ

Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ

eee_1.jpg

V minulém díle tipů a triků jsem se zaměřil na základní úpravy distribuce Ubuntu pro provoz na Eee. V tom dnešním zkusíme zvednout životnost SSD úložiště a také si něco řekneme o problému s uspáváním Eee.


Četli jste minulý článek? Jmenuje se Tipy a triky pro Ubuntu 8.04 na Asus Eee 901

Otřesuvzdorné SSD úložiště u Eee 901 má stejně jako většina v současné době používaných flash pamětí jednu drobnou principiální nevýhodu. Každá z jeho buněk snese pouze omezený počet zápisů, odhadovaný na 100 000–1 milión. Řadič SSD se samozřejmě snaží buňky při zápisech prostřídat pomocí technologie wear_leveling, ovšem při velkém počtu zápisů produkovaných „nesprávně optimalizovaným systémem" existuje možnost, že se během morální životnosti netbooku projeví fyzické opotřebení SSD.

Sekundární SSD úložiště na  Mini PCI-e kartěSekundární SSD úložiště na Mini PCI-e kartě

Každopádně se trocha námahy vyplatí, pokud Ubuntu provozujete přímo z paměťové karty nebo přídavného flash disku. V případě levnějších médií to platí dvojnásob.

Použití tmpfs

První opatřením bude přesun často zapisovaných systémových adresářů do virtuálního souborového systému tmpfs vytvořeného v RAM. Do souboru /etc/fstab pomocí příkazu sudo gedit /etc/fstab dopište:

tmpfs /tmp tmpfs noatime 0 0 
tmpfs /var/log tmpfs noatime 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs noatime 0 0

Konzumace paměti v součtu kolem 1,5 MB za prodloužení životnosti SSD a zrychlení běhu systému určitě stojí.

Přepínače noatime a commit

Mezi další úpravy patří připojení SSD disků pomocí přepínače noatime, který vypíná zápis času čtení souborů. Současně prodloužíte nastavení doby, po níž se obsah vyrovnávací paměti přesouvá na pevný disk. Standardně je tato doba nastavena na pět sekund, vy ji prodloužíte pomocí přepínače commit=120 na dlouhé dvě minuty. Příklad druhé úpravy souboru /etc/fstab pro obě SSD úložiště:

# /dev/sda1 
UUID=737b77ec-b1e5-4f2f-aa18-fddfac977fac / ext3 noatime,commit=120,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sdb1
UUID=00a7ecdb-7a14-4cfd-930a-b0e95cd549ca /home ext3 noatime,commit=120 0 2

Změna ext3 na ext2

Pokud místo žurnálového souborového systému ext3 použijeme starší „nežurnálový" ext2, počet zápisů do SSD úložiště se sníží. Nejjednodušeji to lze provést samozřejmě při instalaci linuxové distribuce. Vzhledem k tomu, že ext3 je obousměrně kompatibilní s ext2, není velkým problémem provést dodatečnou konverzi. Principiálně jde o odebrání žurnálu pomocí příkazů

tune2fs -O ^has_journal /dev/sda1
tune2fs -O ^has_journal /dev/sdb1

Nemá smysl se o to pokoušet za běhu distribuce na připojených souborových systémech. Nezbývá než například spustit distribuci Ubuntu z instalačního CD vloženého do externí CD mechaniky nebo z paměťové karty a až poté napsat uvedené příkazy. Samozřejmě, že po této úpravě bude nutné upravit též soubor /etc/fstab, v němž u konvertovaných souborových systémů přepište ext3 na ext2.

Zkušenější uživatelé Linuxu si jistě uvědomují, že především poslední uvedená úprava výrazně sníží robustnost souborového systému. Z toho důvodu jsem konverzi ext3 na ext2 na svém Eee dosud neprovedl. Než riskovat nekonzistenci dat, raději po nějakém čase vyměním demontovatelnou část jeho interního SSD úložiště o kapacitě 8 GB za 32GB Patriot Lite Series SSD disk. Kde ho získat? Stačí do vyhledávání ve www.zbozi.cz nebo www.nejlepsiceny.cz zadat "32GB Patriot Lite Series SSD disk". Podobné moduly ohlásili další výrobci, proto nemějte obavy, že by v budoucnu nebylo z čeho vybírat. Vzhledem k tomu, že karta s SSD úložištěm je typu Mini PCI-e, je její výměna otázkou několika minut i pro méně zručného uživatele.

Dobrý spánek pro Eee

Uspání do paměti patří v případě Eee mezi velice časté úkony. Netbook je podle nastavení možné uspat buďto zavřením víka nebo pomocí klávesové zkratky [Fn-F1]. Moje testy ukazují, že Eee při 12hodinovém spánku spotřebuje zhruba 8 % kapacity baterie. To znamená, že na plně nabitou baterii vydrží Eee 901 spát až šest dní. Bohužel se občas při probouzení Eee objevuje nehezká hlášení „Váš počítač se nepodařilo uspat do paměti".

Problém s uspánímProblém s uspáním

Příčinou bývají nedostatečná práva pro pm-suspend. Mezi nejjednodušší řešení patří editace souboru /etc/sudoers, čímž danému uživateli umožníte spouštět pm-suspend s administrátorskými právy. Soubor sudoers by měl být editován pouze editorem visudo, což může být pro méně zkušené uživatele Linuxu trochu problém. My jej obejdeme. Nejprve pomocí sudo apt-get install mc nainstalujte GNU Midnight Commander. Spustíte jej v terminálovém okně pomocí sudo mc a poté přidejte do souboru /etc/sudoers pomocí zabudovaného textového editoru (spouští se klávesou [F4]) následující řádek:

jméno_uživatele ALL=(ALL) NOPASSWD: /usr/sbin/pm-suspend

Hodnotu jméno_uživatele nahraďte přihlašovacím jménem uživatele, který bude Eee uspávat.

Na závěr bych chtěl dodat, že dnešní návody jsou platné nejen pro optimalizaci Ubuntu na Eee 901, ale též pro jinou distribuci na jiném typu počítače. V příštím díle se podíváme na instalaci linuxové distribuce Ubuntu na paměťovou kartu a na další užitečné mikronávody, právě tak dlouhé, aby se dobře četly například právě na displeji vašeho Eee.

Nahoru

Příspěvky

Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
Milhouse 20. 10. 2008, 11:45:17
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, že nemám Eee, hned bych takový hezký návod využil. :-) On neumí hybernaci, že jej uspáváte do Suspendu?
Re:Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
Norbert 20. 10. 2008, 13:57:07
Odpovědět  Odkaz 
Hybernaci umi, ale musel byste si kvuli tomu vytvori swapovy oddil, cimz byste zivotnost SSD vyrazne snizili. Na SSD discich se swap nepouziva.
Lukáš Zapletal Re:Re:Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
zapletal 21. 10. 2008, 10:38:58
Odpovědět  Odkaz 
A hlavně SSD disky jsou velmi pomale v sekvencnim zapisu/cteni - hibernace na disk je tedy velmi pomala.
Lukáš Zapletal Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
zapletal 21. 10. 2008, 10:42:32
Odpovědět  Odkaz 
Velmi pěkný článek, děkuji LČ za tuto sérii. 901čka se mi líbí a chci si ji koupit...

Jsou nějaké praktické zkušenosti s tím novým SSD diskem?
Lukáš Zapletal Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
zapletal 21. 10. 2008, 10:53:05
Odpovědět  Odkaz 
Zajímalo by mě, s jakou verzí Ubuntu (edicí) to bylo zkoušeno.

Standardní Ubuntu má veliké množství různých procesů na pozadí (nemluvě o asi stovce záznamů v Cronu) -- každou chvíli se provádí úklidy koše, cache prohlížeče a jiné "nezbytné" věci. Tohle by se taky dalo vyladit...
Re:Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
Lubomír Čevela 21. 10. 2008, 21:06:08
Odpovědět  Odkaz 
Použil jsem standardní Ubuntu 8.04 LTS s desktopem Gnome. Použitá opatření nejen šetří životnost SSD, ale také trochu přidávají na rychlosti. Systém se samozřejmě dá vyladit ještě lépe - optimalizovat běžící procesy, nasadit úspornější desktop apod. Zatím jsem se snažil vystačit s minimem snadno zdokumentovatelných a opakovatelných změn. Co se týče kapacity disku, nemám potřebu ji okamžitě rozšiřovat. Mám v SD čtečce trvale vloženou 16GB kartu. Mnohem více uvažuji o rozšíření, resp. výměně RAM za 2GB modul. Uvidíme, jaký bude mít efekt.
Lukáš Zapletal Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
zapletal 21. 10. 2008, 11:44:24
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavý ten linkovaný článek. Odhad životnosti dnešního 64MB SSD disku je tam 50 let a to je nejhorší případ. Bohužel čím je disk menší, tím se životnost zkracuje (901 má disky myslím dva - tj. dva samostatné řadiče). Také levnější varianty by mohly mít horší algoritmy wear-levelingu - například by nemusely provádět relokaci dlouho nepřepisovaných sektorů.

Toho bych se bál daleko víc než živostnosti. Jak správně poukazuje autor - za 5 let člověk koupí lepší SSD disk (a pět let ten dodávaný určitě vydrží - pakliže je odkazovaný článek pravdivý). Dokážu si představit 256 GB SSD disk se špičkovým wear-levelingem a životností 100 let za pár tisíc.
Re:Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
sarimak 22. 10. 2008, 15:17:32
Odpovědět  Odkaz 
Ad Levne SSD: rozdil v zivotnosti, rychlosti a cene je patrny pri porovnani SLC a MLC provedeni SSD o stejne kapacite. Z principu MLC (levnejsi) prepisuje pri zapisu do 1 pametove bunky celou skupinu bloku, takze ani sebelepsi wear-levelling nezabrani tomu, aby se opotrebila driv.

Na druhou stranu pri beznem pouzivani by SSD mel vydrzet alespon jednotky let a pokud je vymenny, neni co resit. Jelikoz ale zatim nikdo nema nekolikalete zkusenosti s pouzivanim SSD v EEE, tezko rict. ;-)
Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
sarimak 22. 10. 2008, 15:46:46
Odpovědět  Odkaz 
U sveho EEE 901 jsem jeste upravoval nastaveni vm v /etc/sysctl.conf:

vm.swappiness=0
vm.dirty_background_ratio=1
vm.dirty_ratio=40
vm.dirty_writeback_centisecs=6000

Navic je dobre zvazit vyse uvedene zakazani sluzeb cron a anacron, popr. indexace pro search deskbar applet, beagle/tracker apod. I v Gnome se daji zakazovat sluzby pres GUI v System/Administration/Services.

Caste zapisy se deji i do home adresare - zejmena cache ikonek, stav Pidgina, cache browseru a hlavne .xsession-errors.

Pro monitoring aktivity systemu lze pouzit bud vmstat 1, vmstat -d 1, ls -trna (seradi soubory dle mtime, posledni zmenene nakonec).

Jeste uzitecne tipy na usetreni mista na obrazovce v Gnome: System/Preferences/Appearance/Fonts + nastavit vsechny fonty na 8 a na zalozce Interface nastavit zobrazeni toolbaru jako Icons only. Jeste jde v terminalu spustit gconf-editor a upravit klic desktop/gnome/interface/toolbar_icons_size na small-toolbar. Ze dvou panelu staci udelat jeden a nahradit Menu Bar applet pomoci Main Menu appletu - Places, System a Quit se schovaji o jednu uroven hloubeji a na panelu bude jen mala ikonka.
Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
Alam 28. 10. 2008, 22:51:05
Odpovědět  Odkaz 
Díky za rady! Super .)
Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
Martin 29. 10. 2008, 08:47:04
Odpovědět  Odkaz 
Pokud je v souboru sudoers napsano ze "MUST be edited with the 'visudo'", tak je mozna nejaky duvod proc to chteji. Nevim jaky, ale napr. visudo muze v reakci na zmenu souboru zmenit jeste nejaky jiny soubor.
Pokud vam nevyhovuje editor vi, tak se to dela pomoci systemove promenne EDITOR, napr.
$ EDITOR=mcedit visudo
Re:Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
lyon 5. 11. 2008, 17:57:48
Odpovědět  Odkaz 
Jiny soubor se nemeni, ale podstatne je to, ze visudo kontroluje syntaxi souboru, takze se vam nemuze stat, ze si nejakym preklepem rozbijete sudo, coz zrovna v pripade Ubuntu, kde jiny root neni, muze mit zajimave nasledky. :)
Vylaďte si Ubuntu na Asus Eee 901 podle svých představ
Mejla 4. 11. 2008, 18:23:47
Odpovědět  Odkaz 
No, než koumat, co a jak,abych neublížil SSD disku, radši si koupim SATA... mam Asus eee 1000H pod nadvádou Ubuntu a spokojenost. Jen ta grafika mě trápí. Ve Woknech je lepší. A na to asi žádnej návod nepomůže :-) ..jinak, chválim článek...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz