přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable

Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable

darktable.png

Pokud jste byli okolnostmi donuceni zvýšit při pořizování fotografie ISO, určitě jste si všimli barevného šumu, který je na digitální fotografii nepřehlédnutelný.


Šum je, obecně řečeno, v digitální fotografii nežádoucí jev. Existuje více druhů šumu (jasový a barevný), ale ten, který lidé vnímají velmi citlivě a negativně, je ten barevný. Na vysvětlenou: ve fotografii se objevují barevné skvrny, nejčastěji červené, zelené a modré. Ty jsou vnímány jako velký nedostatek a ruší tak celkový pozitivní dojem ze snímku. Je vidět ve fotografii hlavně na tmavých plochách. Proto se šum snažíme, pokud je to možné, zmírnit. Nebudu tu zabíhat do technických detailů, na to jsou jiné weby, které tyto negativní jevy ve fotografii popisují dost podrobně.

Velmi jasně viditelný barevný šum Velmi jasně viditelný barevný šum

Instalace

V článku budu popisovat odstranění šumu ve vývojovém Darktable 1.1. V době psaní článku byla stabilní verze 1.0.5, ale já mám trošku dobrodružnou a zvídavou povahu, proto jsem volila tu „nestabilní“ 1.1 (problémy se stabilitou ale nepozoruji). Na domovských stránkách programu si zvolíte svou distribuci a řídíte se popisem instalace. Pokud máte obavy, aktualizujte repozitáře své distribuce, vyhledejte Darktable a můžete instalovat. Musíte se ale smířit s tím, že verze bude postaršího data. Sympatické je, že program je přeložený do mnoha jazyků, mezi kterými nechybí čeština. Bohužel se sem tam i tak najdou nepřeložené texty.

Nezapomeňte si také přečíst, jak napravit příliš tmavá a velmi světlá místa ve snímku.

Jak šumu předcházet

Budu, takříkajíc, nosit dříví do lesa, když řeknu, že je lepší problémům předcházet, než je pak řešit. To platí i o šumu. Je lepší se mu vyhnout už při pořizování snímku. Co můžete udělat pro to, abyste se šumu vyhnuli už při exponování fotografie?

  • Pořizovat snímek s co nejmenším ISO,

  • vypnout nebo „dát na nulu“ v menu fotoaparátu softwarové doostřování,

  • v menu fotoaparátu vypnout funkci potlačení šumu při vysokých ISO hodnotách, protože ta funkce nefunguje příliš dobře,

  • v menu fotoaparátu vypnout funkci optimalizace dynamického rozsahu.

Jak se poslední tři volby ve vašem fotoaparátu jmenují, budete muset zjistit sami. Každý výrobce je totiž nazývá jinak. Jisté ale je, že všechny tři funkce, když jsou zapnuté, velmi výrazným způsobem zvyšují šum. Dalším důvodem je, že se při „žehlení“ šumu ve fotoaparátu (při zapnutých funkcích) ztrácejí detaily, o které určitě přijít nechcete. Přesto někdy není vyhnutí a pořídíte snímek, který šum má. Jak na jeho odstranění?

Možnosti odstranění šumu

V Darktable je několik nástrojů na odstranění šumu. Jaký je ale mezi nimi rozdíl a jak každý z nich pracuje? Na kartě opravy najdete všechny funkce pěkně pohromadě. Popíšu je seshora dolů:

  • ekvalizér – má více různých funkcí a mezi jinými také možnost odstranění šumu; pracuje zvlášť v jasech a zvlášť s barvami; je vhodný např. na odstranění barevného šumu, pokud chcete v jednom kroku zvýšit i kontrast a zaostřit snímek

  • odstranění šumu – pracuje na odstranění šumu zvlášť v jasech a zvlášť s barvami; je vhodný např. pro odstranění jasového šumu v černobílých fotografiích

  • odstranění šumu (bilateral filter) – pracuje s každým barevným kanálem zvlášť: s červeným, zeleným a modrým; je vhodný pro hodně zašuměné snímky; zachovává ostré hrany mezi různobarevnými a jasově odlišnými plochami; je nejnáročnější na prostředky počítače (Darktable může při zpracovávání padat)

  • odstranit šum v raw – je nejrychlejší z této čtveřice, ale rozmazává snímek

Je dost složité doporučit některý z těchto filtrů, protože každý snímek potřebuje jinou úpravu. Podle mých poznatků a podle pročítání mnoha fór a blogu jednoho z tvůrců programu Darkable, Pascala de Bruijna, jsou doporučované první tři. Ten poslední – odstranit šum v raw – rozmazává snímek a je tudíž ve veliké nevýhodě.

Základní úprava fotografie

Pojďme se podívat na originální snímek. Je vidět, že je to momentka a byla pořízena při rekonstrukci naší kuchyně. Protože nemám zrovna v lásce blesk, fotím (pokud je to možné) vždy bez něj. Snímek má tak větší vypovídající hodnotu, hloubku a je bezprostřední. Je hodně zašumělý, protože byl focený s ISO 800, bez blesku, pouze s osvětlením od okna. Cílem vylepšení je, aby byl šum odstraněn, ale zároveň byly zachovány detaily, např. aby byly vidět jednotlivé vlasy na hlavě fotografované osoby, řasy apod.

Snímek, má clonu F/4.0; expozici 1/13; ISO 800; bez použití blesku, proto má vysoký šum Snímek, má clonu F/4.0; expozici 1/13; ISO 800; bez použití blesku, proto má vysoký šum

Na snímku jsou vidět informace z Exifu i histogram. Nejprve je dobré snímek upravit, tzn. vyvážit bílou (pokud je třeba), oříznout, vyrovnat histogram apod.

Pokud nevíte, jak se Darktable ovládá, zamiřte na domovské stránky. Je tam rozsáhlá nápověda.

Modul oříznout a otočit se základní nápovědou k ovládání Modul oříznout a otočit se základní nápovědou k ovládání

  • Nejprve vždy vypínám doostření na kartě opravy. Důvod? Zaostřování patří až na konec celého procesu zpracování fotografie. Další důvod je ten, že zvyšuje šum.

  • Na kartě základní zapínám oříznout a otočit. Poměr volím 5:4, zapínám vodítka a z rozbalovacího pole vyberu pravidlo třetin. Po správném výběru výřezu oříznu fotografii dvojklikem na snímek.

  • Na kartě základní je modul expozice. Protože je histogram soustředěn do středu celého pole, je nutné roztáhnout ho až do krajů. To můžete udělat ve zmíněném modulu táhly a číselně, nebo přímo v okně histogramu kliknutím a tažením levým tlačítkem myši.

Správně vypadající histogram této fotografie Správně vypadající histogram této fotografie

Co nabízí moduly pro odstranění šumu

Teď se ale pojďme podívat na možnosti odstranění šumu a jejich vliv na snímek. Pro tuto operaci je nejlepší, abyste zvětšili snímek, co nejvíce to jde. V Darktable k tomu slouží kolečko myši, kterým snímek přibližujete nebo oddalujete. Vyberte si tu část snímku, ve které je množství detailů. V mém případě to byly vlasy a část obličeje.

Ekvalizer

Z karty opravy zvolte modul ekvalizer, pak druhou ikonku zleva (vypadá jako tři vodorovné čárky). Pak vyberte tu volbu pro odšumění, která barevné flíčky odstraní, ale zachová detaily. Já jsem zvolila denoise (subtle).

Předvolby modulu ekvalizer Předvolby modulu ekvalizer

Výsledek odšumění ekvalizerem Výsledek odšumění ekvalizerem

Odstranění šumu

Na stejné kartě je modul odstranění šumu. Výchozí hodnoty jsou pro tento snímek příliš silné, proto jsem je snížila. Síla je 35 % a luma (jas) je také 35 %. Ostatní hodnoty zůstaly nezměněny.

Hodnoty odstranění šumu Hodnoty odstranění šumu

Výsledek modulu odstranění šumu Výsledek modulu odstranění šumu

Odstranění šumu (bilateral filter)

Modul odstranění šumu (bilateral filter) mi dal nejvíce zabrat. Najdete ho na kartě opravy. Vůbec není jednoduché mu porozumět a dopátrat se správného nastavení. Nakonec jsem nechala výchozí hodnoty a výsledek můžete posoudit sami. Modul ovšem stále drobné detaily rozmazával, ale barevný šum neodstraňoval tak, jak bych si přála. Musím také říci, že modul je opravdu velmi náročný na výkon počítače.

Modul má v sobě asi hodně potenciálu, na který jsem ještě nepřišla Modul má v sobě asi hodně potenciálu, na který jsem ještě nepřišla

Anglická Wikipedie popisuje princip fungování bilaterálního (dvoustranného) filtru.

Výsledek odšumění bilaterálním filtrem Výsledek odšumění bilaterálním filtrem

Odstranit šum v raw

Další modul na odstranění šumu je odstranit šum v raw, který najdete na stejné kartě opravy. Tento modul mě ale také neuspokojil, protože vlastně rozmazává šum. Neodstraňuje ho. Přesvědčte se sami.

Volbu jsem snížila na 0,005 Volbu jsem snížila na 0,005

Výsledek odstranění šumu v raw Výsledek odstranění šumu v raw

Konečný verdikt

Nakonec jsem zapnula volbu doostřit na kartě opravy a nastavila modul tak, aby fotografii opravdu doostřil, ale nezvýrazňoval šum.

A jak dopadlo srovnání různých modulů pro odstranění šumu v Darktable? Srovnala jsem všechny fotografie vedle sebe. Pojďme se na ně spolu podívat. Pokud detaily v malém rozlišení nevidíte, klikněte na obrázek, zvětší se a pak rozdíly uvidíte velmi zřetelně. U mě jednoznačně zvítězil modul ekvalizer a odstranění šumu, protože odstraňují šum, ale zároveň zachovávají detaily.

Pokud můžu volit mezi větším či menším odstraněním šumu a většími či menšími detaily, volím raději více šumu s více detaily. Možná, že pro jiné fotografie bude situace jiná, ale zatím jsem nejlépe pochodila s těmito dvěma moduly. U ostatních dvou odstranění šumu buď fungovalo velmi špatně (modul odstranění šumu v raw vyloženě rozmazával detaily, např. vlasy i řasy fotografované osoby). Případně vůbec (odstranění šumu – bilateral filter), ale možná jsem jen nepochopila jeho ovládání. Ale experimentování, a tím i konečný verdikt, nechám na čtenářích.

Vidíte ty rozdíly? Vidíte ty rozdíly?

A jak vypadá výsledná fotografie? Tak se podívejte: hlad je opravdu nejlepší kuchař...

Výsledná fotografie (když je hlad, přijde k duhu cokoliv, včetně filcového hladítka) Výsledná fotografie (když je hlad, přijde k duhu cokoliv, včetně filcového hladítka)

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
Luboš 12. 09. 2012, 21:41:42
Odpovědět  Odkaz 
Tak já na fotkách skoro žádný šum nevidím a nevím, co ten filtr dělá, ale žádný šum ani neodstranil! Možná odstranit šum v RAW, trošku slil barvy na hlavě :-( Příště bych možná doporučil spíš odšumovat OPRAVDU zašuměnou fotku.
Irena Šafářová Re: Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
IrenaS 13. 09. 2012, 18:24:26
Odpovědět  Odkaz 
Vážně ten šum nevidíte??? To mě udivuje. Kolik jste pořídil fotek? Doufám, že můžu po vás chtít odpověď.
díky
Re: Re: Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
Luboš 14. 09. 2012, 02:02:14
Odpovědět  Odkaz 
Díval jsem se na spodní "čtyř snímek" a měl jsem zato, že ty vpravo, jsou původní zašuměné a vlevo odšuměné. Popisky vpravo jsem nějak přehlédl, protože většinou všude se dělá: vlevo původní a vpravo upravená, tak vznikl ten "problém", že jsem skoro nic nezpozoroval. Až nyní jsem si toho všiml a taky toho, že ta původní zašuměná fotka je ta úplně horní. Beru tedy zpět a omlouvám se. Jinak dobrá práce.
PS: Příště budu dávat raději pozor, článek jsem pouze přelétl....
PS2: Fotek jsem nafotil tisíce ;-)
Irena Šafářová Re: Re: Re: Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
IrenaS 14. 09. 2012, 09:45:38
Odpovědět  Odkaz 
Děkuju za vaši upřimnost i za pochvalu.
Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
rabgulo 13. 09. 2012, 18:39:30
Odpovědět  Odkaz 
Luboš: Ale odstranil, sa poriadne pozri.

Ja mám veľmi dobré skúsenosti s odstraňovaním šumu v UFRaw. Ak sa nejedná o brutálny šum, tak s dobrým nastavením hodnôt fotku netreba ani dodatočne doostrovať.
Irena Šafářová Re: Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
IrenaS 13. 09. 2012, 18:52:14
Odpovědět  Odkaz 
No vídíte. A já mám zase s Ufraw velmi špatné zkušenosti. Každý jsme prostě jiný... člověk. Že jo.
Re: Re: Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
w4rr10r 24. 09. 2012, 11:20:54
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že to záleží na foťáku. Některé formáty RAW mohou skutečně činit potíže.

Já používám výhradně ufraw, ale to jen proto, že ovládání ostatních aplikací jsem nepochopil. Obvykle jsem k tomu ani nedostal příležitost, protože třeba takový DarkTable je na mém systému zcela nepoužitelný, padá po prakticky libovolné akci.
Irena Šafářová Re: Re: Re: Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
IrenaS 24. 09. 2012, 19:10:03
Odpovědět  Odkaz 
Tahle možnost mě nenapadla a je to docela možné. Já s Ufraw měla dost špatné zkušenosti a snažila jsem se dost dlouho o to, abych ho pochopila.
Já Darktable považuju za velmi příjemný program, který dělá to, co má. Ale pokud vám padá, záleží pak na tom, co máte za distribuci a jakým hardware disponujete. Na starém pc mi taky Darktable neustále padal a padal a padal...
Otakar Haška Re: Re: Re: Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
otula 24. 09. 2012, 20:11:03
Odpovědět  Odkaz 
> DarkTable je na mém systému zcela nepoužitelný, padá po prakticky libovolné akci.

To nejspíš nebude problém přímo DarkTable - používám ho již dlouho, ale ještě mi nikdy nespadnul, a to používám git verzi. Zatím jediná závažná chyba, na kterou jsem narazil, byl posuv modré barvy do zelena, což jsem před časem s vývojáři řešil, a ti chybu rychle opravili. Nevím, jakou používáš distribuci - tedy jak je to pro tebe náročné - zkus si sestavit vlastní balíček, snad by ti to mohlo pomoci (tedy pokud se ti DT mimo to padání líbí).
Otakar Haška Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
otula 24. 09. 2012, 20:37:20
Odpovědět  Odkaz 
Díky za zajímavé srovnání odšumovacích metod. Podle toho, co vidím, mi vychází, že je nejlépe použít 1) bilateral filter + 2) odšum z raw a výsledek namíchat tak, že plochy budou z 2) a tmavé části s detaily z 1)

No ale mně je se Sigmou stejně tohle odšumování k ničemu, protože ta mrcha šumí úplně jiným způsobem než bayer...
Irena Šafářová Re: Zbavte se šumu na fotografiích v programu Darktable
IrenaS 24. 09. 2012, 22:19:40
Odpovědět  Odkaz 
Nebudu asi tak úplně souhlasit, ale fakt záleží na šumu daného foťáku. Možná je nutné udělat si čas a zkusit odšumovací filtry v Darktablu sami.
Díky za názor :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz