přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Katarína Nemjová

Katarína Nemjová

Protože zbožňuji chameleony! A odkdy zbožňuji chameleony? Odkdy používám OpenSUSE! Byla to láska na první pohled. A není to jenom mou biologickou orientací (studuji biologii na UK v Praze) a oblibou zelené a oranžové barvy :-)


S výběrem počítače přišla i otázka o operačním systému

nemjova.jpgLinux, nu, dlouho jsem o něm uvažovala (slyšela jsem o něm a líbilo se mi, že je zdarma) a dlouho byla od něj zrazována. Prý to není systém pro běžného uživatele (ty to s Linuxem nezvládneš), je to jenom příkazová řádka. „Ale prý má už hezké grafické rozhraní,“ snažila jsem se namítat. „Ale víš ty vůbec, co to je? V Linuxu ti nefungují běžné programy a všechno stejně spustíš jenom pomocí příkazů.“ Hm... já se to ráda naučím. „Ale to není tak jednoduché a nemá to vůbec disky A, C, D, E, ale všechno je jenom po složkách.“ „To zvládnu, časem si zvyknu.“ „To je ale strašně obtížné, Linux ti v žádném případě nedoporučuji!“ „Tak dobře.“ Přece je to jenom informatik, rozumí tomu lépe. „Koupím si tedy Windows.“ A stalo se tak. To bylo pak ale překvapení! Spustila jsem jej. Systém se nainstaloval bez potíží. Jenom....Co to? Jak to? Tady nic není?A v čem budu psát? Jenom Internet Explorer?

Až na tyto podstatné drobnosti Windows fungoval více méně podle očekávání. Žádný systém není dokonalý.

A pak přišel zlom! Viděla jsem Linux naživo! Žádná příkazová řádka, vypadalo to hezky. Zaujalo mě to :-) Fungovalo v tom vše, co bych mohla potřebovat.

Že bych to přeci jenom zkusila? Po delším přesvědčování jsem si tedy nechala nainstalovat Linux. A bylo to. A bylo to Kubuntu. Ale nebylo to ono. Linux má ale velkou výhodu. Má množství distribucí a člověk si může vybrat! Po potížích, kdy jsem chtěla Linux vzdát, mi bylo řečeno: ať zkusím ještě TOHLE. Proč ne, za zkoušku nic nedám. A přišlo TOHLE. A byl to CHAMELEON. Miláček, OpenSUSE.... Všechno běželo, všechno fungovalo, rozuměl mi, udělal to i tamto, rozuměl si nejenom s uživatelem, ale i s hardwarem. Dokonalé. A byl zelený. :-)

Ale první nadšení opadlo, i když spokojenost tady byla stále, pak se k mému počítači dostala i existence Wine a zelený miláček začal být preferovaným prostředím. Chameleon mi rozumí, neptá se tisíckrát, jestli to chci skutečně udělat, jestli si to přeji, jestli si to ještě nerozmyslím :-) Nenabourává mou autoritu. :-))

A proč je Linux pro mě dobrý? Protože je zdarma, všechno funguje (když se chce, občas to chce boj, ale ve Windows to taky chtělo tvrdou sílu). A líbí se mi myšlenka open source. A proč nepodpořit, co je dobré?

Používám většinou běžné programy: OpenOffice.org na psaní textových dokumentů, tabulek a tvorbu prezentací. Gwenview na prohlížení obrázků, GIMP na úpravu fotek (tenhle program mi přijde mnohem víc userfriendly než Photoshop), Digikam na správu fotek. Mozillu Firefox a Konqueror na práci s internetem. Občas konsoli. Kopete, učím se s Quantou, jinak Kate, KMail, Kbibtex, Amarok, Kaffeine, k3B, kdewallet, Klipper a samozřejmě YaST.

Posledních několik měsíců používám Arb. Docela hezký a příjemný fylogenetický program, jenom ta instalace byla obtížná a stejně to pod novější verzí OpenSUSE nechtělo fungovat, ale naštěstí znám lidi, co tomu rozumí (víc než ten informatik, co mi radil s výběrem PC a OS) a pomohli mi s instalací Arbu i na dálku. Děkuji. Teď jsem spokojeným uživatelem :-)

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Katarína Nemjová
Fantom 8. 07. 2008, 15:53:07
Odpovědět  Odkaz 
Vice takovych clanku. Perfektni prace.
Katarína Nemjová
Tomáš Jančík 8. 07. 2008, 21:18:17
Odpovědět  Odkaz 
opravdu moc pěkně napsáno.... super
Katarína Nemjová
Leoš 8. 07. 2008, 21:56:05
Odpovědět  Odkaz 
Nechápu kde se bere názor, že linux je zejména pro ty, co tomu hodně rozumí. Šíří se ten blábol dál a dál a docela mě překvapuje, že ho šíří i ten informatik.
Naopak, linuxová distribuce je pro začátečníky jako stvořená. A taky pro ty, co používají počítač k základním úkonům, jaké slečna jmenovala.
Toť můj názor, ale taky si myslím, že ten kdo zvládá bravůrně práci na počítači pod windows xp ( což zjevně slečna nezvládá, když ji vyděsil stav po instalaci windows xp :-) ), těžko přejde k linuxu. Ovšem je zde reálná šance, že hodně těchto lidí, tak v budoucnu nakonec učiní ze zoufalství:-), aby se vyhnuli Windows Vista :-))))) Tím ovšem nechci naznačit, že linux je pro zoufalce. Linux je v pohodě a je dobrý.
Katarína Nemjová
Marek Stopka 5. 03. 2009, 16:27:15
Odpovědět  Odkaz 
Hmm jak se vám podařilo uchodit ten arb? Ono už to nesegfaultuje? Když jsem se naposled bavil s vývojáři, tak se nám to vůbec nedařilo debugovat :-)
Katarína Nemjová
Petr B. 19. 06. 2016, 14:20:33
Odpovědět  Odkaz 
Výborný článek, moc jsem se bavil a souhlasil s autorkou :o))! Mám sice jinou distribuci, ale jak ji rozumím :o)! Skvěle napsáno!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz