přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rok 2012 s Linuxem a open source

Rok 2012 s Linuxem a open source

2012.gif

Ohlédnutí za rokem 2012: Hlavní hvězda: Opět Android. Událost roku: Steam pro Linux. Linux na desktopu: Distribuce a prostředí. Transformace Mandrivy. Miliardový Red Hat. Kancelářské balíky. Raspberry Pi – mocná hračka. Česká stopa.


Hlavní hvězda: Opět Android

Už třetí rok v řadě byl nejvýznamnějším zástupcem Linuxu a svobodného softwaru mobilní operační systém Google Android. Ódy bychom mohli pět dlouho, ale úspěšnost Androidu je zřejmá, tak si řekněme jen pár zásadních čísel. Android už má 75 % trhu s chytrými telefony, běží na více než půl miliardě zařízení a každý den přibude 1,2 milionu dalších. Obchod s aplikacemi Android Market byl přejmenován na Google Play Store a v říjnu obsahoval už 700 tisíc aplikací, čímž Android srovnal krok s Applem a jeho App Store. Google Play potěšil také české vývojáře, když jim konečně umožnil prodávat aplikace z České republiky.

Android ovládá trh se smartphony Android ovládá trh se smartphony

V roce 2012 přišel Android s verzemi 4.1 a 4.2, oběma označenými Jelly Bean. Ty přinesly rychlejší odezvu systému, podstatně vylepšenou notifikační lištu, lepší klávesnici a možnost provozovat na jednom zařízení více uživatelských účtů. Hlasové vyhledávání se dočkalo povýšení na další úroveň a nyní si s uživatelem povídá a inteligentně zobrazuje či předříkává výsledky. Jedná se o obdobu Siri z iPhonu. Související služba Google Now zase prochází vaše data, která jste Googlu svěřili, a v relevantní chvíle se vám z nich snaží předložit důležité informace.

Co se týče nových zařízení, na trh se jich dostaly snad stovky. Od nejsilnějšího Samsungu až po čínské „no name“ výrobce. Nejlepší smartphony s Androidem se dnes chlubí čtyřjádrovým procesorem a displejem o úhlopříčce 4,7 palce s rozlišením HD. Nejvíce pozornosti se dostalo telefonu Samsung Galaxy III, nástupci legendární „es-dvojky“. Kladné ohlasy sklidilo také vícero modelů od HTC. Nejoriginálněji se tento rok prezentoval Asus, když uvedl svůj Padfone – telefon, tablet a netbook v jednom. Naplno se rozjel Google, který už má kompletní portfolio mobilních zařízení: High-end smartphone Nexus 4 (vyrábí LG), malý tablet Nexus 7 (Asus) a klasický tablet Nexus 10 (Samsung).

LG Nexus 4 LG Nexus 4

Událost roku: Steam pro Linux

Událostí roku, alespoň co se týče klasického desktopového Linuxu, byl příchod herní platformy Steam. Jedná se o službu pro digitální distribuci her, mimo to však nabízí ještě spoustu dalších věcí. Skrze Steam můžete komunikovat s přáteli, ve hrách získávat achievmenty, uložené hry se vám budou zálohovat v cloudu atd. První verze Steamu pro Linux se do rukou dostala začátkem listopadu pár tisícům vybraných testerů. Na přelomu roku je Steam stále v betaverzi, avšak vyzkoušet už si ji může kdokoliv.

Steam pro Linux Steam pro Linux

Rok 2012 byl pro Steam jen začátek, to hlavní přijde až v novém roce. Předpokládáme, že již brzy se dočkáme stabilní verze a počet her v katalogu bude rychle růst. Ze začátku to budou spíše nezávislé hry, časem ale jistě budou přibývat i další AAA tituly. Několik herních studií již dalo vědět, že připravuje portaci svých dítek na Linux, nebo ji alespoň zvažuje. Již dnes na Steamu najdete několik prvotřídních her: Team Fortress 2, Serious Sam 3: BFE nebo Killing Floor. Valve v brzké době přidá další „pecky“ Portal a Left 4 Dead 2.

Hraní na Linuxu však nebylo jen ve znamení Steamu. Ve spanilé jízdě pokračoval projekt Humble Bundle, který hráčům nabízí možnost zakoupit balíček multiplatformních her za libovolnou cenu. Proběhlo několik kol, to nejúspěšnější na jaře si našlo šest set tisíc zákazníků a vydělalo pět milionů dolarů. Uskutečnila se také čtyři kola, ve kterých byly nabízeny i hry pro Android.

Co se týče samotných her, vyšly například dlouho očekávaná tower-defense strategie Oil Rush, plošinovka Trine 2 nebo vesmírná strategie FTL: Faster Than Light (zafinancována skrze Kickstarter).

Linux na desktopu: Distribuce a prostředí

Nejpopulárnější linuxová distribuce Ubuntu na jaře přišla s verzí 12.04 Precise Pangolin s prodlouženou podporou na pět let. Na podzim poté vyšla verze 12.10. Vývojáři se věnovali hlavně vylepšování rozhraní Unity a propojení desktopu s různými webovými službami. Na Ubuntu se snesla vlna kritiky za to, že se při vyhledávání v Unity se zobrazovaly také výsledky z e-shopů Ubuntu One Music Store a Amazon. Dále Ubuntu zaujalo snahou protlačit se na další zařízení, konkrétně tablety, telefony i televize. Viděli jsme pár konceptů, ale výsledky teprve mají přijít. Dell v Číně a Indii nabízí notebooky s Ubuntu a prodal jich několik milionů.

Ubuntu 12.10 Ubuntu 12.10

Mnoho pozornosti se dostávalo distribuci Linux Mint. Ta přišla s novým prostředím Cinnamon (vychází z GNOME 3). I přes svou krátkou existenci je Cinnamon téměř dospělé prostředí a ve srovnání s GNOME 3 nebo Unity se rozhodně stydět nemusí. Mint také pokračoval v podpoře prostředí MATE, které pro změnu vychází z GNOME 2. Uživatelé chtěli alternativu, Mint jim ji nabídl a tím si je získal.

Linux Mint 13 s novým prostředím Cinnnamon Linux Mint 13 s novým prostředím Cinnnamon

Chrome OS, operační systém stavějící na prohlížeči Chrome, přišel s novým rozhraním. Jmenuje se Aura a celkem se povedlo. Stále se však Chrome OS nedaří přitáhnout větší množství uživatelů. Fedora jako tradičně implementovala všemožné technické novinky a nejnovější verze GNOME, openSUSE zase bylo jistotou, pokud jste chtěli novou verzi prostředí KDE. A co Mandriva Linux?

Fedora 17 Fedora 17

Transformace Mandrivy

Francouzská společnost Mandriva S.A. se dlouhodobě potýká s finančními problémy a nejinak tomu bylo i v roce 2012. Nakonec získala investora, ale jeho podmínkou byla transformace společnosti. Distribuce Mandriva Linux se tedy začala vyvíjet komunitně a Mandriva S.A. je „jen“ jedním z přispěvatelů. Mandriva S.A. také bude nabízet serverovou distribuci založenou na distribuci Mageia – odnoži Mandriva Linuxu, která kvůli problémům společnosti vznikla už v roce 2010.

Mandriva Mandriva

Miliardový Red Hat

Red Hat se stal první společností primárně se zabývající svobodným softwarem, které se za jeden rok podařilo utržit miliardu dolarů. To se událo už v roce 2011, ale finanční výsledky byly zveřejněny až na jaře následujícího roku. V nastoleném trendu Red Hat pokračuje i nadále a meziročně jsou jeho výsledky lepší opět o cca 20 %. Daří se i jeho akciím – rok 2012 začaly na zhruba 41 dolarech za kus a ukončí ho nad padesátkou. Red Hat je zkrátka dlouhodobě perspektivní společnost. Potvrzuje to i magazín Forbes, který ji označil za čtvrtou nejinovativnější firmu na světě.

Logo Red Hatu Logo Red Hatu

Kancelářské balíky

V uplynulém roce si vedoucí pozici mezi svobodnými kancelářskými balíky upevnil LibreOffice. Vyšlo několik verzí překypujících novinkami. Ty sice nebyly zrovna revoluční, ale dohromady posunuly projekt dobrým směrem. LibreOffice je prostě čím dál použitelnější.

LibreOffice – uvítací obrazovka LibreOffice – uvítací obrazovka

OpenOffice.org, předchůdce LibreOffice, změnil jméno na Apache OpenOffice, také přišel s novou verzí, ale zůstal tak nějak ve stínu svého dravějšího následovníka. Společnost IBM ukončila vývoj kancelářského balíku Lotus Symphony. Namísto toho se její vývojáři zapojili do vývoje Apache OpenOffice a firma pro své účely vydává jeho poupravenou verzi.

OpenOffice s novým názvem a logem OpenOffice s novým názvem a logem

Raspberry Pi – mocná hračka

V únoru se do prodeje dostal očekávaný minipočítač Raspberry Pi s procesorem AMR. Mezi jeho hlavní přednosti patří malá velikost, nízká spotřeba a v neposlední řadě také cena, která činí 25 dolarů. Ještě větší síla Raspberry Pi spočívá v možnostech použití. Můžete z něj udělat malý webserver, multimediální centrum k televizi nebo prostě počítač pro nenáročné uživatele. Je libo tank, nebo téměř profesionální meteostanici? Představivosti se meze nekladou.

Raspberry Pi v celé své kráse. Autor: Jwrodgers, CC BY-SA 3.0 Raspberry Pi v celé své kráse. Autor: Jwrodgers, CC BY-SA 3.0

Možná největším přínosem této „hračky“ je, že díky své nízké ceně umožňuje širokému spektru lidí (hlavně nadaným dětem) proniknout do tajů informačních technologií. Raspberry Pi se také může pochlubit jedním prvenstvím: Jedná se o první ARM zařízení, jehož ovladače byly kompletně zveřejněny pod svobodnou licencí. Řeč je o ovladačích vyvíjených přímo výrobcem, které ze zařízení dokážou vymáčknout maximum.

Česká stopa

Jak známo, Red Hat má v Brně velkou a významnou pobočku. Ta se letos navíc ještě rozšířila. Přibyla nová budova, která pojme dvě stě zaměstnanců a celkově se tak řady Red Hatu v České republice rozšíří na sedm set lidí.

Nová budovat Red Hatu v Brně Nová budovat Red Hatu v Brně

Jedním z nich je Jaroslav Řezník, který se posunul na významnou pozici Fedora Program Managera. Ten se stará hlavně o vydávání nových verzí distribuce a plánování a dohled nad přípravou nových funkcí. Výsledky jeho práce uvidíme již začátkem roku 2013 ve Fedoře 18.

V Praze se na podzim zároveň uskutečnilo několik mezinárodních konferencí v jednom: LinuxDays, openSUSE Conference, SUSE Labs a Gentoo Miniconf. LinuxDays si Praha zopakuje i v roce 2013 a Brno je doplní ještě významnější mezinárodní konferencí GUADEC (GNOME User and Developer European Conference).

Logo konference LinuxDays Logo konference LinuxDays

Uspěla také česká herní studia. Amanita Games vydali adventuru z přírody Botanicula, která hráče uhranula svým jedinečným audiovizuálním zpracováním, podobně jako se to dříve povedlo Machinariu. Madfinger Games se po hitovce Shadowgun opět zaměřili na mobilní zařízení a opět sklidili úspěch. Jejich zombie novinka Dead Trigger zaujala hlavně perfektní grafikou (především na zařízeních s čipsetem Nvidia Tegra) i hratelností.

Další události

Společnost Adobe ukončila vývoj Flash Playeru pro Linux, nové verze jsou dostupné pouze zabudované v prohlížeči Google Chrome. Starší verze ale také fungují obstojně a navíc Flash pomalu ale jistě umírá, takže to nečiní větší problémy. Když už jsme u toho Chromu, připomeňme si také, že se podle statistik StatCounter stal nejrozšířenějším prohlížečem na světě.

Google Chrome v květnu překonal Internet Explorer Google Chrome v květnu překonal Internet Explorer

Odvěký rival Microsoft byl na Linux docela hodný. Dokonce začal nabízet nasazení Linuxu na své servery v rámci služby Windows Azure. Microsoft se také docela poctivě staral o linuxovou verzi komunikátoru Skype. Jen škoda, že verze pro Windows je stále podstatně lepší.

Grafický editor GIMP se ve verzi 2.8 dočkal volitelného jednookenního režimu, což znamená, že jednotlivé dialogy už nejsou roztroušeny samostatně, ale pěkně se integrují do jednoho okna. Takové rozhraní je většině uživatelů asi bližší. Už jen proto, že jej používá Adobe Photoshop – etalon grafických editorů.

GIMP 2.8 v jednom okně GIMP 2.8 v jednom okně

Kromě Androidu jsou tu ještě další linuxové mobilní systémy: Tizen a WebOS. Po prvním zmíněném jako by se slehla zem, kolem WebOS se však pár novinek událo. Byl vyvíjen komunitně a vyšlo několik nových verzí. Problém ale je, že se neobjevila žádná nová zařízení. Změnit by se to mělo v roce 2013 – pokud vše půjde podle plánu, objeví se v chytrých televizích značky LG.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz