přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rozhovor: Jonathan Thomas, tvůrce video editoru OpenShot

Rozhovor: Jonathan Thomas, tvůrce video editoru OpenShot

openshot_logo.png

Přinášíme překlad rozhovoru s vývojářem a autorem nelineárního video editoru OpenShot. Jonathana Thomase zpovídal Paul Cutler.


Tento článek je překladem rozhovoru, který s Jonathanem Thomasem provedl Paul Cutler a který vyšel původně na GNOME Journal 5. února. Rozhovor je uvolněn po licencí Creative Commons License.

Představil byste se prosím?

Mé jméno je Jonathan Thomas a jsem tvůrce OpenShot Video Editoru. Jsem profesionální vývojář softwaru a trávím velkou část dne prací na proprietárním softwaru pro soukromou společnost v Texasu. Zbytek času dělím mezi OpenShot a rodinu.

Jonathan ThomasJonathan Thomas

 

Podle stránek OpenShotu jste začal používat Ubuntu začátkem roku 2008 a nedostatek editorů videa vás vedl k vytvoření OpenShotu. Jak jste se naučil Linux a vytvořil OpenShot za méně než dva roky?

Krátce poté, co jsem začal se zkoušením Ubuntu, jsem si jej nainstaloval jako hlavní operační systém. Okouzlil mě stejně, jako okouzlil mnoho jiných lidí. Pořád nejsem „expert“ na Linux, ale byl jsem velmi úzce zaměřený a naučil se pouze to, co bylo nutné proto, abych s OpenShotem uspěl.

OpenShot používá GTK, Python a MLT (Media Lovin’ Toolkit – open-source multimediální framework). Jakým procesem jste prošel, než jste si vybral tyto jazyky a nástroje pro vývoj OpenShotu?

No, vzhledem k tomu, že tyto technologie jsem nikdy před tím nepoužil, musel jsem začít od začátku. Protože jsem byl zběhlý v GNOME, GTK se zdálo jako přirozená volba. Po krátkém prozkoumání Mono Frameworku jsem se rozhodl pro Python. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro výběr Pythonu byla jeho úchvatná podpora vazeb na multimediální knihovny jako GStreamer nebo MLT.

Jaké výhody má podle vás MTL oproti GStreameru?

Původně jsem si vybral GStreamer a Gnonlin jako multimediální framewrok pro OpenShot. Ale brzo jsem se setkal s problémy jako chybějící podpora pro přechody, chybějící podpora pro komponování více videí a obrázků, neaktivní poštovní konference a komplikované API. Investoval jsem do GStreameru hodně času a byla to zkušenost, která mě hodně naučila, ale prostě není ten pravý pro OpenShot. Kdyby neexistovalo MLT, byl by to pro OpenShot konec. Jelikož jsem to nechtěl vzdát, znovu jsem zvážil framework MLT.

Framework MLT má mocné API, skvělou dokumentaci a příklady, aktivní poštovní konferenci, podporu pro přechody, komponování, klíčové snímky, audio a video efekty a mnoho dalšího. Více informací o těchto dvou technologiích se můžete dozvědět v mém srovnání.

Co máte, jakožto úplný nováček, na GTK rád?

GTK jsem zvolil, protože je to standardní toolkit pro GNOME. Chtěl jsem, aby OpenShot vypadal v GNOME jako nativní aplikace, a tak jsem vybral GTK. Navíc KDE už výborný editor videa, založený na frameworku MLT, má. Jmenuje se Kdenlive (který používá toolkit Qt).

Jaké podle vás byly nevýhody používání (učení se) GTK?

Nemyslím si, že by mělo používání GTK nějaké nevýhody. S touto volbou jsem velmi spokojený.

OpenShot, zdroj originál rozhovoruOpenShot, zdroj originál rozhovoru

 

Množství editorů videa pro Linux se objevilo a zase zmizelo, např. Diva. Jak jste za méně než dva roky vybudoval komunitu kolem OpenShotu?

Příliš mnoho open-source projektů nekomunikuje se svými uživateli. Své stránky neaktualizují často, nepoužívají poštovní konference nebo ani nepředstírají, že svým uživatelům naslouchají. Na začátku jsem se rozhodl vytvořit blog a psát o každém rozhodnutí, myšlence a vlastnosti, o které jsem přemýšlel. Když se uživatelé vyjadřovali, naslouchal jsem jim a odpovídal. Netrvalo to dlouho, než jsem získal oddané uživatele poskytující rady, zpětnou vazbu a návrhy. Nyní máme měsíčně stovky uživatelů poskytujících zpětnou vazbu a já jsem hrdý na to, jakou komunitou jsme se stali.

Jaké byly největší výzvy, které jste musel během vývojového procesu překonat?

Největší výzvou, kterou jsem musel překonat, bylo vytvoření instalátoru pro OpenShot. Balíčkování vyžaduje hodně znalostí o tom, jak Linux funguje, a proto jsem měl pravděpodobně takový problém se to naučit. Strávil jsem dva měsíce učením se balíčkování v Debianu. Nicméně pokud bych se nenaučil, jak nabalíčkovat OpenShot, desítky tisíc uživatelů by jej nemohly vyzkoušet a OpenShot by měl mnohem menší komunitu.

Jako poznámku na okraj bych chtěl uvést, že stále čekám na patrona OpenShotu pro Debian. Je to nutné proto, aby mohl být OpenShot obsažen v Lucid Lynx (v LL už zařazen je, pozn. ed. 18.2.)

Co vás vedlo k tomu, že jste si vybral pro vývoj Launchpad, a čím vám ho ulehčil?

Byl jsem ohromený integrací Bazaaru, sledování chyb a překladů do Launchpadu. Bazaar je skvělý a mnohem lepší než jakýkoliv komerční balíček pro správu kódu, který jsem kdy použil. Modul překladů je v Launchpadu také výborný a umožňuje mnoha uživatelům OpenShotu přispívat do jejich oblíbených jazyků. Myslím si, že bychom neměli překlady do 42 jazyků, kdybych si nevybral Launchpad.

Co je v plánu do budoucna poté, co byla v lednu vydána zatím poslední verze OpenShot 1.0?

Jsme v procesu vytváření plánu vývoje pro verzi 1.1 v Launchpadu. Nicméně nyní provádíme trochu úklidu v nahlášených chybách. V příštích týdnech začneme diskutovat o specifikách další verze. Vše, co můžu říct, je, že máme v dílně mnoho skvělých vlastností, takže zůstaňte naladěni.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Rozhovor: Jonathan Thomas, tvůrce video editoru OpenShot
lyon 21. 02. 2010, 22:40:58
Odpovědět  Odkaz 
OpenShot jsem zacal pouzivat zhruba pred dvema tydny a docela me nadchl svym jednoduchym a intuitivnim ovladanim a potm take stabilitou. Na editaci s efekty jsem se driv pokousel pozuzivat Kdenlive, ktery ma podobne moznosti a temer shodne ovladani, ale je psan v Qt a padal tolik, ze se nedal temer pouzivat. OpenShot mi vytrhl trn z paty, proto diky Jonathane!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog