přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rozhovor s tvůrci distribuce Salix OS

Rozhovor s tvůrci distribuce Salix OS

salixos.jpg

Distribuce Salix OS vznikla teprve nedávno jako dílo bývalých vývojářů Zenwalku. O to, proč a jak vznikala, se zajímal zenista Luděk Janda. Za Salix odpovídali George Vlahavas, Pierrick Le Brun a Thorsten Mühlfelder.


K uskutečnění tohoto rozhovoru mě přiměl článek Salix OS - Parádní Slackware s Xfce. Salix OS rozšířil skupinu distribucí odvozených od Slackwaru – Zenwalk, Wolvix... Všechny se vyznačují minimalismem spojeným se stabilitou. Mám rád Zen, jako životní cestu i jako systém. Proto jsem se rozhodl, že udělám s tvůrci Salixu rozhovor. Třebas zjistím důvody, proč vzniká malé, jednoduché distro, které z pojetí Zenu vychází.

Můžete vysvětlit název vaší distribuce – Salix?

Thorsten MühlfelderThorsten Mühlfelder

Thorsten: Dlouho jsme diskutovali o možných jménech a měli jsme spoustu nápadů, ale samozřejmě jsme se nejdřív nedokázali dohodnout. Jedni chtěli, aby náš název odrážel naši filozofii KISS (Keep It Super Simple), jiní nechtěli název srozumitelný jen pro geeky a další zas nechtěli jméno, které by obsahovalo celé slovo Linux. Nakonec jsme došli ke jménu Salix, což je latinské označení pro vrbu. Zároveň jsme našli nějaké pěkné obrázky se stromem. Pak už šlo všechno rychle, asi máme všichni slabost pro stromečky :-)

A bonsaj ve vašem podtitulu?

Pierrick: Bonsaj je miniaturní verze ctihodného stromu, která sice vypadá malá a nenáročná, ale dá zabrat, než vyroste a rozkvete. Podobně i Salix je malá zjednodušená verze nejstabilnějšího a časem prověřeného distra, tedy Slackwaru, a také my věnujeme Salixu obrovskou péči.

Thorsten: A když už je náš hlavní název odvozen od stromu, tak bonsaj se do podtitulu bezvadně hodí.

Jakou máte filozofii?

George: My všichni jsme chtěli vytvořit malou, jednoduchou a plně použitelnou distribuci. Taky bych řekl, že k naší filozofii patří zůstat naplno zpětně kompatibilní se Slackwarem.

Pierrick: Lze ji shrnout slavnou zkratkou KISS (Keep It Super Simple)!

Snadný vývoj. Stavíme na Slackwaru, který udržuje celý svůj vnitřní systém průhledný a snadno přístupný prostřednictvím několika bash skriptů. Je to učiněný ráj pro kutily, kteří si ho mohou přizpůsobit na entou. (To je důvod, proč navzdory všem škarohlídům, kterým nepřipadá dost moderní nebo sexy, Slackware stále a pravidelně slouží jako zdroj pro nová distra.)

Snadná údržba. Opět protože jsme plně kompatibilní a synchronizovaní se Slackwarem, který je znám svou jedinečnou stabilitou a bezpečností, tak veškerou náročnou práci s bezpečnostními updaty a bugfixy neneseme na svých bedrech.

Snadné použití. Slackware je sice v mnoha ohledech super, ale je postaven tak, že od vás očekává plnou kontrolu a některé věci za vás neudělá, což může být pro někoho fuška. Zvláště když někdo chce, aby mu systém 'prostě fungoval' a on se přitom nemusel hrabat v motoru. Tam chceme sloužit jako pojítko a poskytnout plně lokalizované systémové nástroje, správu balíčku se závislostmi společně s rozsáhlým repozitářem kvalitních balíčků.

Takhle vypadá Salix OSTakhle vypadá Salix OS

Podle jakých kritérií si vybíráte aplikace do svého systému?

George VlahavasGeorge Vlahavas

George: Když si nainstalujete „plnou“ verzi systému, tak dostanete defaultní aplikace. Jedná se o soubor aplikací, o kterých se domnívám, že se nejlépe hodí do prostředí desktopu Xfce. My všichni zastáváme filozofii jedné aplikace na jeden úkol (one-app-per-task), takže pro každý úkol vybíráme aplikaci, která tu práci odvede nejlíp, a přitom zůstává co možná nenáročná a také se dobře hodí do prostředí Xfce.

Samozřejmě jsou výjimky, kde ta „nenáročnost“ je problematická, jako je kancelářský balík OpenOffice.org nebo prohlížeč Firefox, ale k nim bohužel neexistuje žádná skutečná alternativa. Nějaké sice existují, ale nenabízejí zdaleka takové množství vlastností a funkcionalitu.

Někdo může samozřejmě namítnout, že mu výběr aplikací nevyhovuje, a proto také nabízíme (na stejném CD) „základní“ instalační mód, který vám do desktopu Xfce nenainstaluje žádné aplikace vyjma prohlížeče a správce balíčků. Takhle si každý může nainstalovat vlastní výběr aplikací z repozitáře balíčků.

Jakému uživateli je vaše distro určeno?

Thorsten: Snažíme se sice zjednodušit nějaké věci v Slackwaru, ale přesto se zaměřujeme spíše na střední nebo pokročilé uživatele. Možná také na nováčky, kteří se chtějí přiučit, jak jejich systém funguje. Naším záměrem není udělat ze Slackwaru distribuci, kde by vše bylo zautomatizováno a příliš zjednodušeno.

Myslíte si o svém pojetí, že je jedinečné, nebo vidíte nějakou konkurenci?

George: Nevím o tom, že by existovala ještě nějaká distribuce, která by se snažila být plně zpětně kompatibilní se Slackwarem. Vytvoření repozitáře balíčků, které fungují jako dodatečný zdroj softwaru pro uživatele Slackwaru, není jistě jedinečné řešení, podobné pojetí existuje i u jiných projektů jako například Gnome Slackbuilds. Také samozřejmě existuje spousta distribucí založených na Slackwaru. Ale já osobně považuji za dobrou věc, že existuje velké množství linuxových distribucí; každý/á si může najít přesně, co chce. Proto ne, nevnímám ostatní distribuce jako konkurenci. Vlastně by mě moc těšilo, kdyby další distribuce založené na Slackwaru používaly repozitáře Salixu k obohacení sbírky softwaru, který nabízejí svým uživatelům.

Thorsten: Samozřejmě na světě existuje spousta distribucí, které se zaměřují na stejnou uživatelskou základnu nebo mají podobné cíle. Ale jak už George řekl, nevnímám je jako konkurenci. Můžeme si navzájem pomoci a tím se zlepší naše práce.

A nedostatky nebo přednosti ostatních distribucí v porovnání se Salixem?

Thorsten: Každý člověk má různé chutě, každý nechť vyzkouší distribuce, které ho zajímají, a sám se rozhodne, která mu nejlépe sedne.

Jak jste se dali dohromady?

George: Všichni současní členové týmu Salixu patřili do vývojového týmu Zenwalku. Tam jsme úzce spolupracovali a moc nás to bavilo. Když jsme se potom rozhodli opustit Zenwalk, tak jsme nadhodili možnost, že vytvoříme něco nového. A výsledek se nyní jmenuje Salix.

Kromě toho jsme samozřejmě otevření komukoliv dalšímu, kdo by měl zájem s námi pracovat.

Proč jste vlastně opustili projekt Zenwalku?

Pierrick Le BrunPierrick Le Brun

Pierrick: Jeana-Philippa Guillemina si sice dodnes vážíme pro jeho kodérské, tvůrčí a estetické dovednosti, zato jsme měli výhrady k autokratickému a občas chybnému stylu, jakým řídil projekt. Zkrátka řečeno po určité době bylo po radosti a nezapomínejme, že radost je často to jediné, o co nezainteresovaným přispěvatelům jde, radost z kamarádství založeného na nadšení, že společně vytváříte něco „úžasnýho“, v situaci, kdy každý je důležitý a jedinečný a může přispět svou cihlou ke stavbě.

Spojuje vás něco zvláštního?

Pierrick: Jak George řekl, jsme parta kamarádů, kteří se naučili vážit jeden druhého při společné práci nad společnou vášní.

Díky za vaše odpovědi.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Rozhovor s tvůrci distribuce Salix OS
ondra 4. 10. 2009, 09:18:56
Odpovědět  Odkaz 
diky. vydavejte vic rozhovoru
Vlastimil Ott Re:Rozhovor s tvůrci distribuce Salix OS
Vlastimil Ott 4. 10. 2009, 11:12:00
Odpovědět  Odkaz 
Rádi - máš nějaký tip? Máme nějaké náměty, ale každý nápad vítán.

díky
Re:Re:Rozhovor s tvůrci distribuce Salix OS
Peter Kotrčka 12. 10. 2009, 15:56:37
Odpovědět  Odkaz 
nápady sú: podobne ako abclinuxu, mohli by byt rozhovory jednak s autormi mensich distribucii, taktiez s vyvojarmi zaujimaveho softu (z posledne recenzovanych by ma zaujimalo kile, inak napr. gajim, tkabber, seamonkey, ...).

ak bude potreba, niektorych vyvojarov mozem skusit vyspovedat a zaslat vam to na posudenie.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Rozhovor s tvůrci distribuce Salix OS
Vlastimil Ott 12. 10. 2009, 16:38:10
Odpovědět  Odkaz 
Nechceme Abíčko kopírovat, to by přece nemělo smysl. Ale napsat vývojářům programů můžeme, to je dobrý nápad. Zrovna kile a gajim jako první náměty beru. Díky.
Re:Re:Re:Re:Rozhovor s tvůrci distribuce Salix OS
Peter Kotrčka 14. 10. 2009, 15:08:22
Odpovědět  Odkaz 
aj nabudúce :-D

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz