přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell

10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell

gnome3.png

GNOME Shell díky svému návrhu umožňuje prakticky neomezenou upravitelnost. Využila toho komunita, která již vytvořila desítky rozšíření, která mění prostředí GNOME jak vizuálně, tak funkčně. Pojďme se podívat na ty nejpovedenější.


Rozšíření pro GNOME Shell se začala objevovat hned po vydání GNOME 3.0 na jaře 2011. Ze začátku se instalovala ručně, případně je člověk mohl nalézt v repozitáři své distribuce. Naleznete je tam i dnes. Například ve Fedoře stačí vyhledat balíčky gnome-shell-extension-* a najdete jich kolem třicítky. Jenže jak počet rozšíření rostl, chtěli autoři GNOME uživatelům poskytnout jednoduchý, distribučně nezávislý způsob instalace rozšíření, a tak vznikl repozitář na adrese extensions.gnome.org. K dnešnímu dni je tam přes dvě stě rozšíření všeho druhu, která jsou kompatibilní s nejnovější verzí GNOME – 3.4.

Tento repozitář má hned několik výhod: rozšíření lze instalovat a odinstalovat jedním kliknutím přímo z prohlížeče (funguje přinejmenším ve Firefoxu a Chromu), lze je seřazovat podle popularity/stahovanosti, hodnotit atd.

A jaká jsou ta rozšíření, která mě nejvíc oslovila?

  1. Alternative Status Menu – nejpopulárnější a nejstahovanější ze všech rozšíření. Odstranění, přesněji skrytí tlačítka Vypnout (počítač) pod klávesu [Alt] je známým kontroverzním rozhodnutím designérů GNOME. Osobně si myslím, že je to asi největší jejich úlet, a proto toto rozšíření aktivuji vždy jako první. Vypadá to, že na důležitosti neztratí ani v budoucnu. Designéři se sice rozhodli tlačítko pro vypnutí systému do nabídky vrátit, ale zase pro změnu odstraní tlačítko pro uspání a k tomu i tlačítko pro odhlášení, pokud je v systému pouze jeden uživatel. Ti, kteří budou chtít mít tyto volby ihned po ruce, se tak bez tohoto rozšíření neobejdou ani v budoucnu.

    Alternative Status Menu Alternative Status Menu

  2. Media Player Indicator – toto rozšíření se bude hodit nejen náruživým posluchačům hudby, ale i těm příležitostným. Skoro každý přehrávač hudby má ikonu v oznamovací oblasti, která je schovaná v pravém dolním rohu, ale ovládání pomocí rozhraní integrovaného do ovládání hlasitosti je přece jenom pohodlnější. Navíc máte k dispozici náhled obalu alba, hodnocení skladby apod. U instalačního tlačítka na stránce rozšíření si všimněte modrého tlačítka s nářadím. Pod ním se skrývá dialog, kde si můžete nastavit, co vše se bude v ovládání hlasitosti zobrazovat. Rozšíření funguje se všemi přehrávači, které podporují MPRIS2 (Banshee, Rhythmbox, VLC, Totem, Clementine...). Nezapomeňte ještě v přehrávači aktivovat zásuvný modul pro MPRIS2 nebo D-BUS.

    Media Player Indicator Media Player Indicator

  3. System Monitor – jsou mezi námi tací, kteří potřebují mít počítač neustále pod kontrolou a sledovat zatížení procesoru, obsazení RAM atd. Toto rozšíření vám do horního panelu umístí grafy těch nejdůležitějších ukazatelů a po kliknutí na ně získáte ještě širší přehled. Navíc má toto rozšíření docela slušné možnosti konfigurace. Stačí v rozkliknutém přehledu vybrat tlačítko Možnosti a můžete si jej nastavit k obrazu svému.

    System Monitor System Monitor

  4. Axe Menu – hodně uživatelů se pořád nemůže srovnat s Činnostmi a s tím, jak se v nich spouští aplikace. Rozšíření, která přidávají nejrůznější alternativní nabídky, je hned několik. Některá z nich doslova imitují nabídky z GNOME 2. Nicméně mně se asi nejvíce líbí Axe Menu, které se hodně podobá řešení „vše v jednom“ ze Cinnamonu. Ikona aktivity se nahradí GNOME Menu, pod kterým se nachází panel pro přístup k adresářům, nastavením a aplikacím. Náhled Činnosti nezmizel. Lze se do něj dostat najetím myši do levého horního rohu nebo přes novou ikonu, kterou rozšíření přidalo do pravé části panelu. V levém dolním rohu panelu s nabídkou pod ikonou s ozubenými kolečky opět najdete rozsáhlé možnosti nastavení.

    Axe Menu Axe Menu

  5. Impatience – někomu zase vadí nejrůznější přechodové animace. Co si budeme povídat. Pokud člověk pracuje na počítači intenzivně celý den, animace typu přechodu mezi plochami se mu brzo zají. Toto rozšíření animace urychluje a dělá je tedy méně otravnými. Celé prostředí potom působí svižnějším dojmem. Zrychlení si můžete také nastavit. Výchozí hodnota je 75 % původní doby. Tuto hodnotu můžete snížit až na 0 nebo naopak zvýšit přes 100 %, pokud si chcete animace vychutnávat... Pokud se chcete animací zbavit úplně, zkuste rozšíření Disable Window Animations, které napsal Lukáš Zapletal, jeden z autorů LinuxEXPRESu.

  6. Maximus – potom, co se všichni výrobci notebooků zbláznili a rozměr monitorů 16:9 se stal standardem, není vertikálních pixelů nikdy nazbyt. Toto rozšíření funguje prakticky stejně jako program Maximus pro GNOME 2. Odstraňuje u maximalizovaných oken jejich lištu. V momentě, kdy okno zmenšíte, lišta se opět objeví (nápověda: okno obnovíte tak, že do horního černého panelu kliknete pravým tlačítkem myši a táhnete dolů). Nejenže to celé funguje v rozhraní GNOME 3 lépe než v GNOME 2, ale také to je i oficiální cesta, kterou se GNOME vydalo. Všechny nové aplikace GNOME při maximalizaci lištu ztrácí. Toto rozšíření vám však tuto vlastnost nabízí u všech aplikací.

    Maximus Maximus

  7. Message Notifier – přehlédnuté upozornění a kvůli tomu i přehlédnuté zprávy jsou něco, co trápí většinu uživatelů po přechodu na GNOME 3. Tento problém se dočkal částečného řešení a definitivní by mělo přijít s verzí 3.6, ale není nadto mít jasný přehled o tom, kolik zpráv vám dorazilo. Toto rozšíření přidává do horního panelu ikonu, která ukazuje červeně počet nepřečtených zpráv. Pokud na ni kliknete, dozvíte se, odkud jednotlivé zprávy dorazily, a po kliknutí na ně se rovnou přesunete do daného programu.

    Message Notifier Message Notifier

  8. Todo List – toto rozšíření je neuvěřitelně jednoduché a v tom tkví jeho síla. Do horního panelu přidává ikonu s číslem úkolů, které čekají na vyřešení. Když na ni kliknete, zobrazí se vám seznam úkolů a také políčko na přidání dalšího. Nikdy jsem nevydržel dlouhodobě používat program na organizaci úkolů, protože vytvoření nového úkolů vždy zabralo příliš mnoho času. Potřeboval jsem něco, kde můžu přidat nový úkol během pár sekund a mám to pořád na očích. A to přesně splňuje toto rozšíření. Priority, termíny nebo upozornění kvůli té jednoduchosti rád obětuji.

    Todo List Todo List

  9. Pidgin Conversation Integration – jednou z vlastností GNOME 3, které mám rád opravdu nejvíc, je integrace chatu přímo do prostředí a upozornění. Dnes už si bez toho psaní s ostatními nedokážu představit. Ve výchozím stavu je integrované pouze Empathy. Ale co si budeme povídat, Pidgin je pořád pokročilejší a spolehlivější klient. Proto rozšíření, které Pidgin integruje do GNOME Shellu, ocení mnoho uživatelů. Jen mi chybí integrace do GNOME Kontaktů a možnost vyhledávat kontakty z Pidginu přímo v Shellu.

  10. Tracker Search – Tracker je s námi už celou řadu let a obsah mnoha počítačů indexuje, aniž by o tom jejich uživatelé vůbec věděli. Desktopová prostředí a aplikace jej dosud příliš nepoužívaly. To platí i o GNOME. Ve verzi 3.6 se to má změnit, ale chcete-li v GNOME Shellu vyhledávat obsah na disku už nyní, můžete zkusit toto rozšíření. Pokud chcete soubory hledat nejen podle toho, co obsahují, ale taky podle toho, jak je používáte, můžete zkusit přidat rozšíření Journal.

    Tracker Search Tracker Search

Toto jsou rozšíření, která používám, nebo si myslím, že stojí přinejmenším za vyzkoušení. Nicméně je to výčet jen asi 5 % toho, co na extensions.gnome.org najdete. Projděte si seznam sami a jsem si jistý, že narazíte na další, která se vám budou líbit.

Jedno upozornění na závěr: I když v seznamu by měla být pouze otestovaná rozšíření, někdy se stane, že některé z nich způsobuje nestabilitu GNOME Shellu. Pokud vám GNOME Shell čas od času padá, s největší pravděpodobností to bude rozšířením. V tom případě je postupně vypínejte, až narazíte na to, které nestabilitu způsobuje.

Nahoru

Příspěvky

10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
aip 7. 09. 2012, 00:27:54
Odpovědět  Odkaz 
Zapomínáte jeden velmi důležitej a povedenej:
https://extensions.gnome.org/extension/105/panel-docklet/

screen (gnome-shell --replace v KDE, nechtělo se mě přepínat):
http://imageshack.us/photo/my-images/225/kdeeluntu.png/
Jiří Eischmann Re: 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Jiří Eischmann 7. 09. 2012, 01:17:52
Odpovědět  Odkaz 
Tento mé pozornosti neušel, ale jak říkám, rozšíření je více než 200 a já vybral 10 dle mého názoru nejzajímavějších jako takovou ochutnávku toho, jak jde GNOME Shell rozšířit.

Tento by se spíš hodil do článku, jak udělat z GNOME Shellu GNOME 2, což do značné míry lze a není to špatný námět na článek :)
Petr Valach 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Petr Valach 7. 09. 2012, 00:59:49
Odpovědět  Odkaz 
Tak tohle vypadá na opravdu užitečné a zajímavé doplňky (či jak to nazvat) a myslím, že většina u mě najde místo. Jsem vděčný za jejich představení.

Rád bych toho využil a zeptal se, zda existuje nějaká možnost upravit si barevně vzhled celého prostředí. Totiž Gnome Shell je po vizuální stránce docela hnus... i když funkčně by mi i vyhovovalo, ale vzhledově nic moc a po několika hodinách mi to leze až někam. Dík.
Jiří Eischmann Re: 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Jiří Eischmann 7. 09. 2012, 01:11:17
Odpovědět  Odkaz 
Ano, ta možnost tam je. I jsem o tom před rokem psal článek:
http://www.linuxexpres.cz/praxe/prizpusobte-si-vzhled-gnome-3

Alternativních vzhledů se za tu dobu vyrojila celá řada. Stačí mrknout na gnome-look.org. Mně osobně se z alternativních vzhledů nejvíc líbí kombinace Faience (GNOME Shell) + Zukitwo (GTK téma) + Faenza (ikony).
10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Lukáš 7. 09. 2012, 09:07:43
Odpovědět  Odkaz 
Těším se na Ubuntu s GNOME3 - nejlepší linuxové prostředí kombinované s centrem softwaru Ubuntu, Ubuntu fontem a celkově s filozofií Ubuntu. Rozšíření potom určitě vyzkouším ;-)
10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
daks 7. 09. 2012, 09:14:36
Odpovědět  Odkaz 
Nedávno jsem si zkoušel "práci" s GS a musím říct, že možnost instalace rozšíření z prohlížeče mě víc než příjemně překvapila. Jak je to s rychlostí a stabilitou prostředí v případě tak 5-10 nainstalovaných rozšíření? Myslím pokud distribuci s GS běžně (třeba denně) používáte.
Jiří Eischmann Re: 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Jiří Eischmann 7. 09. 2012, 10:12:12
Odpovědět  Odkaz 
Nemyslím si, že to by mělo mít na rychlost nějaký pozorovatelný vliv. Co se týče stability, tak tam opravdu záleží rozšíření od rozšíření. Myslím, že situace se dost zlepšila. V tom repozitáři by měla být rozšíření, které jsou pro danou verzi otestované. Nicméně občas se nějaké najde, které zlobí. Já používám dlouhodobě 5 rozšíření a zatím jsem problém neměl.
10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Michal Nidl 7. 09. 2012, 15:44:39
Odpovědět  Odkaz 
Osobně jsem zkoušel tři měsíce GNOME Shell na svém notebooku s openSUSE. A musím konstatovat, že jsem si nezvykl :( a to jsem vyzkoušel velké množství různých rozšíření. Ergonomie práce v mém případě výrazně klesla. Ale je to jen můj názor:) Další věc, která mě pěkně naštvala, je nekompatibilita jednotlivých rozšíření s novějšími verzemi GNOME Shell. Konkrétně: Více než polovina rozšíření mi přestala fungovat po přechodu z verze 3.2 na 3.4. Proto jsem se vrátil ke KDE a verze 4.9.1 je pro mě jako dělaná. Je super, že si může každý vybrat prostředí, které mu vyhovuje.
10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
bobek 7. 09. 2012, 18:13:04
Odpovědět  Odkaz 
Díky za tipy. Mám jen problém s rozšířením Maximus. Nedaří se mi zobrazit horní lištu v případě potřeby. Jak na to?
Jiří Eischmann Re: 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Jiří Eischmann 7. 09. 2012, 18:20:57
Odpovědět  Odkaz 
Lišta se objeví pouze v případě, že je okno odmaximalizované. Toho dosáhneš tak, že klikneš do černého horního panelu (někde mimo aktivní prvek), držíš a táhneš myší dolů, dokud se okno neodmaximalizuje.
Re: Re: 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
bobek 7. 09. 2012, 18:55:31
Odpovědět  Odkaz 
Ou, díky, jsem trouba... :-))
10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Jozef Mlich 7. 09. 2012, 18:17:24
Odpovědět  Odkaz 
ad cislo 7.) Nechapu proc gnome shell rozdrbal fungujici system notifikaci aplikaci a trvalo jim tak dlouho nez si uvedomili, ze je potreba s tim neco udelat. To ze se opravi "messaging notification" znamena, ze notifikace od ostatnich aplikaci uzivatele neuvidi (budou i nadale skryte)? Neni nahodou cas prejit od gnome-shell k necemu kde funguji notifikace?

Mam pocit, ze kluci od Gtk a gnome maji docela mizernou produktivitu. Problem s F10 nejsou schopni opravit uz docela dlouho )-;
vlastni "repozitar" gnome-shell
Jozef Mlich 7. 09. 2012, 18:23:45
Odpovědět  Odkaz 
BTW to, ze si gnome-shell zalozilo vlastni "repozitar" na mne pusobi dojmem, ze vyvojari gnome-shell v pripade rozsireni svym zpusobem obchazeji QA jednotlivych distribuci. Nelibi se mi ani bezpecnostni stranka veci, kdy kliknutim ve webovem prohlizeci se mi meni prostredi desktopu, ktere pristupuji k lokalnim souborum.
10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
lzap 7. 09. 2012, 20:54:03
Odpovědět  Odkaz 
Taky si přihřeju polívčičku:

https://extensions.gnome.org/extension/119/disable-window-animations/
Jiří Eischmann Re: 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Jiří Eischmann 7. 09. 2012, 22:24:47
Odpovědět  Odkaz 
Neboj, v článku jsem ho nezapomněl zmínit ;-)
10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
marosk 9. 09. 2012, 12:26:24
Odpovědět  Odkaz 
Zatiaľ môj favorit (okrem spomenutých) je Activities Configurator.
KONEČNE sa mi podarilo nahradiť text Activities logom Fedory. Ešte idem pozrieť na gnome look nejakú novú tému a už mi v GS nič nechýba
Petr Valach 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Petr Valach 26. 09. 2012, 22:12:21
Odpovědět  Odkaz 
Já vím, že asi budu rozseknut vejpůl, ale uvedené doplňky (snad až na jeden případ) jsou v jiné podobě už od základu v KDE. Důvod je jasný, KDE je i přes určitou míru nepřehlednosti poněkud lépe vybavený desktop. Tam věci jako message notificator vážně nechybí.
Jiří Eischmann Re: 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Jiří Eischmann 28. 09. 2012, 16:52:39
Odpovědět  Odkaz 
To nikdo nepopírá. Kdo chce mít vše, na co si pomyslí, preferuje KDE. Kdo chce jednoduché prostředí, kde se myslí na detaily, používá GNOME. O tom je možnost volby.

Rozšíření mají tu výhodu, že nikde nepřekáží. Pokud člověk nejde na extensions.gnome.org a neaktivuje je tam, tak nikde nejsou, ani jako položka v dialogu. Nepřehledné a obsáhlé dialogy byl jeden z důvodů, proč jsem KDE opustil.
Petr Valach Re: Re: 10 nejlepších rozšíření pro GNOME Shell
Petr Valach 28. 09. 2012, 19:57:34
Odpovědět  Odkaz 
Pokud těmi dialgy myslíš ty v nastavení, pak jednoznačně souhlas, je to noční můra. Nejvíc nepřehledné, co jsem kdy viděl. Ale dá si zvyknout a už v tom nějak začínám chodit... to ale není omluva. Je to tristní, uznávám.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz