přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Abécédé videa: DeVeDe

Abécédé videa: DeVeDe

DeVeDe je program určený pro snadnou konverzi vytvořeného videa do vámi zvoleného formátu. K dispozici jsou všechny běžné formáty - Video DVD, VideoCD, Super VideoCD a CVD.


Obrázek: Úvodní obrazovka programu

Na vývoji programu se pracuje vcelku intenzivně, takže je na co se těšit. DeVeDe nebývá součástí distribuce, ale jeho instalace je velmi snadná. Po stažení a rozbalení archívu stačí spustit skript install.sh s právy roota a program se nainstaluje automaticky.

Aktuální verze je 2.5 a má pouze něco přes 300 kB. DeVeDe je vlastně jakousi nadstavbou spojující celou řadu programů, a tak bude ještě potřeba nainstalovat Mplayer (používá se pro přehrávání náhledu), Mencoder (převod videa), DVDAuthor (tvorba DVD struktury), VCDImager (tvorba VCD) a MKisofs (vytvoření obrazu média). Krom toho je pro vlastní program ještě potřeba Python, PyGTK a PyGlade.

Vytváříme video

Sám vlastním digitální kameru, a tak pro převod videa do počítače i jeho úpravu používám program Kino. Výsledek svého snažení ukládám do formátu DV AVI, což jsou vlastně surová data, stejná jako dostaneme při přetažení záznamu z kamery. Jejich výhodou je rychlé uložení, které nevyžaduje další konverzi. Na druhou stranu ale získáte záznam, který kvůli své velikosti na běžné médium nedostanete.

V této situaci se dostává ke slovu DeVeDe. Po spuštění programu a zvolení výsledného formátu se vám zobrazí hlavní okno s programem. V levé části okna můžete přidávat tituly snímku a v pravé video soubory. Pro přidání souboru klikněte na tlačítko Přidat a pak zvolte soubor.

Obrázek:Hlavní okno programu

Zobrazí se vám přehledné informace o souboru včetně předpokládané velikosti výsledku, také můžete nastavit parametry datových toků obrazu i zvuku a výstupní formát (NTSC nebo PAL/SECAM).

Obrázek:Vlastnosti souboru

Po rozbalení možnosti Pokročilé volby je možné nastavit zpoždění zvuku, upravit měřítko obrazu, nastavit rozdělení snímku na kapitoly, změnit výslednou velikost obrazu, přidat extra parametry pro Mencoder a také nastavit kvalitu zpracování. Tlačítko Náhled vygeneruje náhled vytvářeného videa podle vámi zvolených parametrů. Velikost média nastavíte zde.

Výsledkem převodu mohou být MPEG soubory, odpovídající struktura disku (vhodné pro přehrání výsledku přímo z pevného disku počítače) a ISO obraz média pro jeho snadné vypálení.

Zkušenosti

V základním nastavení programu a na počítači PIII 700 MHz, 256 MB RAM, 80 GB disku, trvá převod snímku o délce jedna hodina něco přes dvě hodiny; na AMD64 3000+ necelou půlhodinu. DeVeDe je jednoduchý a praktický nástroj, který může dobře posloužit.

Obrázek: Vlastnosti výsledného souboru

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Lukáš Zapletal Re: Abécédé videa: DeVeDe
zapletal 20. 05. 2007, 00:34:41
Odpovědět  Odkaz 
Super progam! Opravdu svělý, moc dobře funguje, prostě si naklikám, co chci a je to...
Re: Abécédé videa: DeVeDe
20. 05. 2007, 20:01:58
Odpovědět  Odkaz 
Fain program zrejme. chcem ho vyskúšať škoda len že do článku nedávate aj LINK.
Milan Kozák Re: Abécédé videa: DeVeDe
Milan Kozák 21. 05. 2007, 10:53:31
Odpovědět  Odkaz 
Link na tento program je v pravém menu vedle článku v sekci "Odkazy".

http://www.rastersoft.com/programas/devede.html
Re: Abécédé videa: DeVeDe
21. 05. 2007, 23:06:24
Odpovědět  Odkaz 
Prosim o radu. Program som spustil bez problemov ale
akonahle dam nieco konvertovat vyhodi chybu ze zrejme je nieco s mencoderom. v com to moze byt
Vlastimil Ott Re: Abécédé videa: DeVeDe
Vlastimil Ott 22. 05. 2007, 12:11:11
Odpovědět  Odkaz 
Tipuju na problém s mencoderem...


Ne, vážně. Jak to máme vědět, když ani nenapíšeš, co to hlásí?
Re:Re: Abécédé videa: DeVeDe
petr 28. 12. 2007, 09:23:00
Odpovědět  Odkaz 
Stale resim problem, ze nemohu DeVeDe rozjet v MDV 2008 x64bit. Vsude v repozitarich je dostupna verze 3.01. zatimco venku uz je 3.6, ve ktere je ma chyba opravena. /dokonce snad od verze 3.4/

Stale mi to pise: Psyco not installed, the program will just run slower DeVeDe 3.01 Failed to load modules 2. Exiting

Kompilovat neumim, takze pro mne je mozna asi jedina cesta: .rpm.
Re:Re: Abécédé videa: DeVeDe
Petr 14. 03. 2008, 09:25:55
Odpovědět  Odkaz 
Tak se mi to vcera stalo take. Po zacatku konverze to napise, ze to nejde a ze jde pravdepodobne o chybu Mencoderu. Co je prusvih, tak v tu chvili mi zmizela vsechna videa ze slozky Video a nebyla ani v kosi. Proste jsou pryc.... Pouzivam verzi 3.6

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz