přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Audacious: Moduly

Audacious: Moduly

audacious.png

V závěru trojice článků o modulárním hudebním přehrávači Audacious se podíváme na to nejzajímavější. Jak název napovídá, půjde o moduly. Tedy o jejich správu a příklady použití.


První díl seriálu: Audacious: modulární hudební přehrávač.
Druhý díl seriálu: Audacious: Úprava vzhledu a chování.

Správa modulů

Správa modulů je v Audaciu hodně jednoduchá. Existuje celá řada modulů dodávaných s programem, respektive v balíčcích audacious-plugins a audacious-plugins-extra. Můžete je aktivovat nebo deaktivovat v poslední sekci nastavení Audacia, tedy v sekci s názvem Moduly.

Nastavení modulů, karta DekodéryNastavení modulů, karta Dekodéry

Seznam dostupných modulů je pomocí karet členěn do čtyř skupin. První skupina, Dekodéry, obsahuje moduly, které zajišťují přehrávání různých formátů souborů. Pravděpodobně nemáte speciální důvod, proč nepoužívat všechny, takže se jim nebudu věnovat. Pod seznamem modulů jsou tlačítka pro nastavení zvoleného modulu a pro zobrazení informací o něm. U modulů v této skupině se jedná především o nastavení velice pokročilých voleb. Ne každý modul poskytuje možnost měnit své chování. Poznáte to tak, že pokud na něj kliknete, tlačítko Nastavení není aktivní. Tlačítko Informace sice funguje téměř vždy, ale nemusíte se z něj dozvědět nic, kromě jmen autorů daného modulu.

Na kartě s názvem Vizualizační se nacházejí moduly, které poskytují různé možnosti vizualizace, bohužel většinou v samostatném okně. Praktičtější jsou obecné moduly, které rozšiřují funkce přehrávače, a moduly v poslední skupině, pomocí kterých můžete upravovat zvuk, který se valí z reprobeden. Těmto dvěma skupinám se budu věnovat šířeji.

Moduly přidávající funkce

Moduly v této skupině se sice dají spočítat na prstech jedné ruky, ale stojí za vyzkoušení. Některé popíšu podrobněji, v abecedním pořadí:

Nastavení modulů, karta ObecnéNastavení modulů, karta Obecné

Alarm - buzení hudbou

Probuzení hudbou může být příjemné. Tento modul poskytuje dostatek možností k tomu, aby se přizpůsobil potřebám uživatele. Lze nastavit konkrétní časy na konkrétní dny v týdnu, způsob, jakým (ne)bude narůstat hlasitost, a další volby. Rozhodně doporučuji. Jediným nedostatkem tohoto budíku je nutnost mít celou noc zapnutý počítač s běžícím Audaciem, jinak pravděpodobně zaspíte.

Výběr dnů v týdnuVýběr dnů v týdnu

Audacious OSD - informace na obrazovce

Tento modul zobrazuje na obrazovce vkusný rámeček s názvem skladby, která právě začala hrát, případně jinou informací. Můžete si jej přizpůsobit "na tělo".

I takto může vypadat OSDI takto může vypadat OSD

Global Hotkey - klávesové zkratky

Co by to bylo za přehrávač hudby, kdyby se nedal ovládat klávesovými zkratkami, případně pomocí multimediálních kláves. Jednoduchý modul, který umí nastavit klávesovou zkratku na běžně používané akce. Existuje i modul s názvem Gnome Shortcuts, ten mi ale připadá zbytečný, když existuje tento univerzální.

Nastavení klávesových zkratekNastavení klávesových zkratek

Scrobbler Plugin - komunikace s last.fm

Ačkoli to není podle názvu znát, je to modul pro komunikaci se službou last.fm, tedy serverem, kde se uchovávají statistiky vámi poslouchané hudby. Pokud chcete použít svobodnou variantu - libre.fm, stačí změnit DNS záznam, modul bude fungovat. Umí komunikovat také se službou Gerpok, kterou neznám.

AudioScrobbler je původní služba, která sloužila jako databáze skladeb a interpretů, kterou plnili uživatelé tím, že do ní informace o přehraných skladbách odesílali (prostřednictvím pluginů). Po krátké době své existence se spojila s Last.fm, kde přišla tato existující databáze vhod. Od té doby se odesílání poslouchaných skladeb označuje jako scrobbling a jmenují se tak i různé pluginy. Výjimkou je plugin pro mpd, který se jmenuje (mpd)scribble. Pozn. šéfred.

Nastavení se nestandardně objeví jako další sekce v levém sloupciNastavení se nestandardně objeví jako další sekce v levém sloupci

Song Change - co se má stát, když...

Modul na vykonání akce při změně písničky. Takovou akcí je libovolný příkaz, například příkaz na změnu statusu v Jabber klientu. Kromě změny písničky umí reagovat například i na konec seznamu skladeb.

Nastavení se chová stejně jako u ScrobbleruNastavení se chová stejně jako u Scrobbleru

Status Icon - ikonka do oznamovací oblasti

To nejlepší na konec. Věc, bez které se snad neobejdete. Ikona nabízí tři varianty kontextové nabídky a volbu akce při točení kolečkem myši nad ní - buď změnu hlasitosti, nebo posun v seznamu skladeb. Prostředním tlačítkem na ikonu můžete skladbu pozastavit, nebo spustit, levým tlačítkem skrýváte a zobrazujete okno s přehrávačem. Pokud kliknete na křížek v pravém horním rohu hlavního okna přehrávače, ten se ukončí, neskryje se do ikony. Podržením kurzoru myši nad ikonou vyvoláte zobrazení informací o aktuálně přehrávané skladbě.

Vše, co potřebujete, je tahle ikonaVše, co potřebujete, je tahle ikona

Moduly efektů

Moduly na poslední kartě mění vlastnosti zvuku. Většinou nejde o moduly na trvalé používání, ale spíše jde o takové přepínače, pokud se nudíte, nebo něco potřebujete zjistit.

AudioCompressor je jedním z mála, který slouží k trvalému používání. Pokud ho používáte, udržuje hladinu hlasitosti tak, aby nedocházelo k velkým výkyvům. To se hodí, pokud máte některé skladby příliš hlasité a jiné tiché. Dalším takovým je modul Extra Stereo, který opravdu citelně zvýší pocit prostorového zvuku. Bohužel při hlasitějších částech má problémy a hudbu spíše zkazí, jde ale jen o můj subjektivní názor.

Další moduly slouží například k zrychlování nebo zpomalování přehrávání skladby, pro přidání ozvěny a podobně. Lákal mě modul s názvem Voice Removal, který by měl potlačit zvuk hlasu. Bohužel mi nepřišel u některých skladeb příliš funkční.

Další moduly najdete na stránkách Audacia. Pokud chcete o tomto skvělém přehrávači zjistit něco víc, můžete si přešíst často kladené otázky.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Audacious: Moduly
luboš 19. 05. 2009, 09:10:41
Odpovědět  Odkaz 
No audacious používám ale nepodařilo se mi rozchodit česká rádia prostě po zadání uri adresy třeba:mms://netshow4.play.cz/FajnRockMusic?WMContentbitrate=130000,tak se mi nic nepřehraje fungují jen zahraniční rádia ze serveru schoutcast.Takže ho vlastně používám občas k přehrávání hudebních souboru a zahraničních rádií ale tohle všechno zvládne i audio přehrávač pro gnome prostředí Rhythmbox + přehraje bez problému i české stanice takže má volba přehrávače je jasná:Rhythmbox.
Miroslav Hrončok Re:Audacious: Moduly
Miro Hrončok 19. 05. 2009, 23:11:43
Odpovědět  Odkaz 
Tento konkrétní odkaz mi také nejde, ale protokol http mi funguje dobře, například http://netshow.play.cz:8000/radiobeat128.ogg

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog